home about contact travelog resepi bahasa jerman

perniagaan melalui ebay dan paypal: pro & cons

Assalamualaikum and hellow, everyone! wahh, dah hari ahad da arini. Sekejab je cuti easter seminggu berlalu. Next week, a new week, a new challenge! Yeah! Dalam cuti seminggu ni, aku adelah spend mase 3 hari nak relax kejab, and kami(laki bini, hahahah) pon melawat la ke Amsterdam! hah melawat kan! kasi gambar siket, utk korang tatap. Nak the real long berjela-jela punya post, tunggu ye! Nnt aku post.




Bile da pegi berjalan ni, mmg bisnes online aku tergendala la sekejab. Takpe2, terpaksa. Demi mereleasekan segala stress-stress ketika study. Aku xdelah macam bisnes besar-besar sangat pon, just meniaga SHISEIDO MASK je, dekat ebay Germany. Sini susah nak meniage ekot facebook, insta, atau pon blog, mcm kt Msia, kt sini org membeli dri EBAY, AMAZON, adalah banyak lagi, aku xberape igt sangat. So disebabkan org sini nak beli gune Ebay, aku pon meniagalah guna Ebay dan menggunakan saluran PAYPAL(nak tahu lebih lanjut, baca post ini KLIK) dan Bank Transfer utk senangkan org bayar pada aku. Ni nak kongsi siket, kelebihan and kekurangan bila berurus niaga melalui Ebay:



~~Daripada point of view seorang 'PENIAGA'~~
Kelebihan(PRO):

  1. Senang dpt tengok list of customer, dgn benda apa yg dyorang order, dgn bilangan
  2. Pastu boleh tandakan kalau barang da post
  3. Kalau stock xade, atau ada masalah, buleh contact customer personally
  4. And kalau customer berpuas ati dgn service kita, customer buleh tulis comment, comment ni nnt customer2 yg baru buleh la tengok, sbg panduan sblm dyorang berurusan dgn kita(product review)
  5. bila da settle segala urus niaga, customer pon da kasi review positive pd kita, kita buleh la delete transaction tu dri list kita, da xpayah tgok2 lagi da
  6. kita buleh menetapkan pilihan cara bayaran, sama ada kredit card, PAYPAL, atau transfer.

Kekurangan(CONS):
  1. Ebay menetap charge utk barang yg kita jual, sbb kita kan meniaga dlm ''shopping mall'' dia, mestilah kene bayar sewa tapak siket. Rasa dlm 10% dri harga kita jual barang, harga post xdiambil kira. Setiap bulan, Ebay akan kirakan berapa yg korang dpt jual melalui Ebay(yg terjual sahaja akan dikira), dan Ebay akan anta bil. Tapi xmahal pon, dlm 1, 2 hinggit je, sbb aku jual pon SHISEIDO MASK, so harga berape je. Korang kira dari harga biasa mask tuh, darab dgn 10%.
  2. Jika customer membayar menggunakan PAYPAL, Paypal pula akan mengambil service caj sebanyak 9%. so, sbg peniaga, kenalah bijak congak2, jangan sampai xbalik modal plak nnt. 
  3. Jika customer membayar menggunakan Transfer plak, ini bagus, xde kena tarik service caj pape pon, cuma kt sini(Jerman), kita buleh tgok duit tu masuk cuma selepas 3 hari. So customer kena bersabar la sikit. Hahaha
  4. Dan lgi satu, waktu utk kita post barang2 kita dekat Ebay pon kena la jaga2, sbb sometimes Ebay ada kenakan caj untuk mengepost barang ke public(online). Tapi setakat aku ni, nak jimat kaw2, aku tunggu masa Ebay ckp xde caj untuk post, time tu aku post banyak2. Melalui Ebay, max buleh post brg utk sebulan. Dgn cara ni, customer berebut-rebut la nak beli, sbb dyorang takot after sebulan tu, dyorang xdapat da harga paling murah yg kita tawarkan. Cewah ayat aku! Di sini, semua org nak harga yg paling murah dyorang buleh dpt. Dyorang akan compare2 harga dgn peniaga lain. So tipy utk menonjol antara peniaga2 matang(jelah kita2 ni baru peniaga jagung2 muda je pon kan), korang buat dekat name barang yg korang post tuh, letak 'SALE', 'DISCOUNT WAITING', dan sbg nya. Nnt berduyun la org dtg beli kt kedai Ebay korang tuh.
Ok itu je setakat ni aku mampu pikir, utk PRO and CONS nya, dari maa seorang PENIAGA, kecil-kecilan la baru. 

~~Daripada point of view seorang 'PEMBELI'~~
Kelebihan(PRO):
  1. Ada peluang meng'compare' harga dan kualiti brg dgn peniaga lain yg menjual product yg sama. Sbb buleh tgok product review. Dan ada juga product description yg lengkap dan bergambar, pada setiap barangan yg peniaga postkan.
  2. Mudah jika dpt membayar melalui PAYPAL, sbb peniaga Ebay buleh mengepost barang dgn cepat, berbanding jika membayar menggunakan Transfer(kena tunggu 3 hari, baru duet masuk pada peniaga)
  3. Mudah jika dpt membayar melalui PAYPAL, sbb xperlu login online banking, klik satu2 untuk transfeer duit. Melalui PAYPAL, duit akan di hantar oleh PAYPAL, sbb PAYPAL ada detail bank kita(pembeli) dgn details bank peniaga. PAYPAL yg akan uruskan semuanya. Tpi dgn syarat, pembeli dan peniaga, keduanya memilik akaun PAYPAL. alah xsusah pon nak buat, free plak tuh nak buat akaun nya. Mcm buat fesbuk je. Hehehe. Utk mencuba akaun PAYPAL, klik
  4. Sekiranya tersalah pembelian, pembeli buleh menghubungi peniaga secara terus, melalui 'MESSENGER' Ebay. Email address dan nama peniaga dan pembeli akan dilindungi oleh pihak Ebay. So, xdelah nnt dpt email spam ke hape ke.
  5. Selamat utk pembeli. Alamat pembeli cuma akan ditunjukkan ke peniaga, setelah bayaran dibuat. Dan selepas brgn mendapat review dri pembeli(meaning transaction da berjaya sepenuhnya, customer da dpt brg dyorang), alamat pembeli akan hilang dri pandangan peniaga. Peniaga xbuleh da nak tgok alamat tu. So korang selamat la! Hahahha
  6. Sebarang masalah akan diselesaikan oleh pihak Ebay. Sbg contoh, kita beli barang, da bayar, barang xsampai2. Kita buleh report kepada Ebay, dan duit kita akan dikembalikan. So kira hak pengguna dipelihara la kan! Ahaks!
  7. Sekiranya pembeli tidak berpuas hati dgn product, jangan risau, buleh pulangkan semula kepada peniaga. tapi... sila baca kt bawah ni..

Kekurangan(CONS):
  1. Cuma sesetengah peniaga yg nak menerima, kalau kita nak pulangkan balik barang dyorang. Sesetengah yg lain, xnak terima balik. Once sold, xbuleh da nak patah2 balik. So kena berhati2. Baca betul2 description yg ada pada Product Description, dan tgok2 jugak dekat review, kot2 ada org ckp peniaga tuh jahat ke apa. Kita buleh la cri peniaga lain, yg banyak mendapat review POSITIVE!! cha cha!
Ok aku penat dah pikir, aku cuma buleh come out dgn 1 je CONS utk msa skrg, xmampu da nak pikir lagi. Cukup la maklumat setakat ni. Harap korang enjoy membaca post panjang lebar aku ni! sekian! 

3 comments:

  1. adehh anis xpaham kak oii... hihi.. poning kapla ceqq..

    ReplyDelete
  2. saya pun dah mula cari barang di ebay. lebih murah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...