home about contact travelog resepi bahasa jerman

Zig Zag Diet: Berdiet sambil makan besar

Repost entry dari bulan May lepas. Untuk Tatapan mereka yang macam aku! Aku dalam usaha nak kurangkan berat badan balik. Mood dia dah mai dah. Hahhahhaa. So, everyday aku me-yoga dirumah, dan aku nak try diet ni balik semula. Yuk korang, kita sama2 kurangkan berat badan. Fighting!

Sumber: 9gag.com


Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia! Beberapa minggu lepas, masa masih ada membership gym kat sini(skrg dah expired membershipnya), aku begitu busy mencari tips-tips menurunkan berat badan. Macam yang semua sedia maklum, dalam adik-beradik dan kawan-kawan, selalunya akulah yang nampak paling gemuk/berisi dalam group foto. 


Xpe, jangan risau, Aisya. Anda mampu mengubahnya. So masa mencari tips menurunkan berat badan, encik Suami aku jumpa website ini KLIK . 


Kalau korang bukak link kat atas tuh, korang akan dapat tengok macam ni:


Website ni bagus sebab kita buleh key-in terus dlm kilo and cm. Xperlu kita convert dari pounds dan inches. Dan lepas aku key-in semua maklumat aku masuk, popup di bawah nya mcm ni:


Ini adalah jumlah kalori intake untuk sehari, utk aku. Korang buleh cuba key-in maklumat korang, and tengok berapa badan korang mampu burn everyday. Untuk badan aku, dengan aktiviti harian aku, badan aku mampu bakar sebanyak 1604 kilo calories sehari utk maintainkan berat badan. Dan kalau aku nak bakar lemak secara extrem, aku cuma buleh ambil 1056 kilo calories sahaja sehari. 


Camne nak matchingkan kalori yg disuggest dalam website ni, dgn daily intake kita? Camne nak kira daily kalori intake kita? Jumlah kalori yang kita makan buleh korang kira, dengan cara: 
  1. Baca pada pembalut makanan, bilangan kalori di dalam makanan
  2. Google search kalori (bg makanan yang dimasak sendiri di rumah). Contoh google search ''calorie in egg'' Akan keluar mcm ni KLIK. Yang paling atas korang buleh tgk calorie yang google kirakan. Maklumat lanjut, baca sebelah kanan nya pulak.

Dan lagi menarik tentang website kira calorie tadi, iaitu http://www.freedieting.com/, adalah korang buleh klik button biru yang tulis ''7 day calorie cycle(zig zag)''. Aku punya keluar cmnie:



So nak dijadikan cerita, aku try cara zig-zag kalori ni, masa tuh(skrg da xlah). And aku cuba tambahkan cara aku sikit, dan yang aku buat adalah:
  • Makan nasi berselang hari. 
  • Isnin, Rabu, Jumaat buleh ada karbohidrat intake.
  • Selasa, Khamis, dan Weekend tanpa nasi/karbohidrat langsung. Cuma makan ayam rebus/kukus, dgn sayuran.(tapi korang boleh ubah2 hari diet korang, ikut kesesuaian masing-masing)
  • Bersyarat: Jangan ada intake fat langsung. No santan, No minyak.
  • Makan dengan lebih kerap, dari normal(Jangan cuma makan pada meal time. mcm lunch and dinner). Kerap makan bantu naikkan metabolism dlm badan. Bakar lebih cepat lagi. Tapi jangan melebihi jumlah kalori yg disuggestkan dalam website di atas ni.
  • Banyakkan minum air puteh. Aku sekarang target 3L air sehari. Fighting!
Dengan cara zig-zag kalori intake ni, aku xdelah craving nasi sgt. Sebab bila tengah berdiet xdapat makan nasi masa hari Selasa, aku selalu ingatkan diri aku, ''Xpe, Aisya. Esok buleh makan sedap2''. Kita Melayu kot, xmungkin buleh lupakan terus makanan 'ibunda' kita. 


Dari kecik kot makan nasi. Aku xmampu diet sehebat Adele, ini je aku mampu. Dan aku happy dgn cara diet ni. Aku dapat kurangkan berat badan, dan dapat jugak melepaskan craving pada makanan yang aku suka.


Dan hasilnya, dalam seminggu aku turun sekilo. Mungkin bunyi macam sikit sangat berat turun, dgn usaha yg ada. Tapi still, even pergi gym pon xsemudah tuh berat buleh berkurang. Aku rasa, kalau aku continue lagi diet ni skrg ni, maybe turun lagi berat aku. 


Tapi skrg tengah musim grill-grill dgn penduduk Msia kawasan sini, so macam makan banyak sikit lah. Xberdiet sgt. Siapa-siapa rasa nak try cara ni, try lah. Kalau berhasil, Alhamdulillah. Kalau xberhasil, jangan salahkan aku. Selamat berjaya mengindahkan diri anda! Goodluck!

Sekian~
Thanks for reading this !

33 comments:

  1. wahhh...good luck aisya...sis noe ntah ler...asyik semangat jer...hangat2 taik kucing jer...hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite pon selalu hangat2 taik ayam... ni tak tahu lah boleh bertahan ker idok...ahhahahha :D

      Delete
  2. alhamdulillah kaksha jenis manusia tak perlukan diet.... sebab mesin dialisis tolong tarik kalori balik.... so bila makan hanyalah jadi hampas semata2... hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke... baguslah takyah diet... yang kite, badan berisi sangat...kadang2 jalan pon susah, tumit sakit, peha berlaga....ahahahha :D

      Delete
  3. Dulu pernah juga cuba benda ni. Last-last saya malas nak buat sebab malas gila nak kira calories. Tapi, masih cuba berdiet juga la sekarang ni. Hahaha

    Kak Aisya, saya dah pindah blog baru. Blog lama dah private sebab ada masalah. This is my new url http://herlifemanual007.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. farah, how sad, blog lama dah xde...xpe, insyaallah blog baru, semangat baru! aja aja fighting! :D

      Delete
  4. boleh download apps ke iphone juaaa adik manish.. senang nak observe pengambilan makanan. akak dok guna apps tapi dedulu laaa rajin. skarang malas. and ade app yang tlg kirakan lagi kalori dari makanan yang kita amek..

    chaiyok !! jom sama sama kuruskan diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu, mmg ada apps...tapi cam malas nak bukak talipon selalu...heheheh... rase apps2 yang banyak dlm fon kite berkarat dah...lame xbukak... yang eveliday bukk nya cuma wassap jer... :D

      Delete
    2. ade app tu kita boleh key in makanan yang kita makan and dia dia kirakan skali everything. siap ada yang ikut brand tau.. nestle ke kellogs ke dia dah ada siap. x ingat da apps ape..

      Delete
  5. Salam..
    membalas kunjungan...
    diet...diet...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nieyl jual murah2 je...klu nak blh terus emel nieyl..:)

      Delete
    2. susah kita nak beli buat masa sekarang, sebab kita tak balik msia lagi...insyaallah nnt dah balik msia kite contact2 yer... :D

      Delete
  6. aaaaaa, susah kan nak kurus? rasa nak give up tu ada je. sabor je lahh.

    thanks for tips aisyaaa.

    eh, aisya. kita dh dpt postcard aisya. baru perasan poskad dh sampai. ayah letak dalam laci terus. wuwuwuuw

    thanks aisyaaaa! muah ciked!

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah giler scha...kite kan berusaha lah camne pon, berat tak berubah...stress tau... ahhahah... nasib baik poskad sampai msia dengan selamat... post sikit kt blog, nak tengok gak! :D

      Delete
    2. TUNGGU KITA UPDATE POSTCARD TUUUU!

      Delete
    3. tu yg kekadang nak give up. ayah dulu membebel lah jgak. skrang dia dh kurang sikit mmbebel. kakakaka

      Delete
  7. Hahahahhaha. Mana ada burukkk. Comell jeeeee. Thanks taww!

    ReplyDelete
  8. Menarik sistem diet nih. Tapi akak lemah sikit tang diet nih...tak cukup gigih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samelah kite akak...kite pon lemah ni diet ni... biasa seminggu je,pastuh putus asa dah....doakan this time kite bertahan lame yer.... :D

      Delete
    2. Aisya cayang,...mcm mana? Masih on dgn diet ni? Akak tukang pinjamkan semangat je...harap misimu berjaya diteruskan!

      Delete
  9. Aisya!!!! biar betul nk diet lagi..akak tgk dh slim melim dh...berapa berat sekarang..lain lah akak ni 56kg..nk turun ke 50 berbulan x turun2...dh beli treadmill kat umah tapi buat hiasa je hahahah

    ok gak kalau nk follow diet zig zag ni..no santan no minyak..alamak itu yg sedap tu....air meneral tu hanya mampu 1 liter je sehari huhuh...nampaknya akak perlu lebih disiplin lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak JM!! kite jeles giler dengar kak JM berat 56....kite kan da berapa lama dah berat 61 tak berubah222... seriusly! hahahahah... dulu pernah berat sampai 68kg...pastuh turun jadi 64 sebab keje kt nandos, masa sebelum fly... pastu nak kawen dapat turun sampai 59...skrg dah kawen 61...pastu dia xnak turun dah...stresss dengar org tuh berat 56!!! stresss!!! hahahahhaha :D :D :D

      Delete
  10. akak nak diet?? kurus je tu anis tgk.. huhu.. anis boleh jugak cube nie.. badan dah montel sgt nie..hahah..

    ReplyDelete
  11. Semoga berjaya.
    Akakni kena gain weight ada lah..
    Erkkk..

    ReplyDelete
  12. dah lama nak buat diet gini tapi tah bila nak starttttt.

    satu tips best b4 makan minom air dulu. dia jadi kurang sikit nafsu nak makan belambak sangat.

    :D

    Roll On : A Girl With Heels.

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah tiap minggu main futsal..okay la jugak

    ReplyDelete
  14. like my sis ckp , nk gemok senang jer ..
    tp bila da gemuk, nk kurus balik mmg laaa .. susah sgt
    so , mmg kena kuat semangat+jiwa+plus22 haha

    hehe , kita sama ..^.^
    neway , thanks 4 da tips

    ReplyDelete
  15. nak buat ni kena istiqomah baru berkesan. dan lagi satu, kalau duduk rumah saja pun takkan berkesan jugak kalau buat diet ni. hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...