home about contact travelog resepi bahasa jerman

Aiskrim dan World Cup

Kaitannya? Takde. Hahaha. Assalamualaikum, semua. Korang semua tahu siapa menang WC baru ni? Yeay, you're right bebeh. Germany. Masa Götze sumbat masuk gol penentu tuh, kitorang penduduk Melayu (+1 Morokko) kat sini tengok live kat tibi gemuk kami. Kebetulan kitorang laki bini nak buat makan-makan buka puasa, jemput kawan-kawan rapat masa malam Final WC tuh.

Kami tak menyesal sokong Germany dari mula WC lagi. Sebab kami bukan lalang!

Masa makan buka puasa tuh, jerit-jerit kitorang tension tengok bola. Sebenarnya macam peliklah, normally game bola start pukul 10pm waktu Jerman(Msia pukul 4am), tapi hari final tuh game start awal sejam. Nasib baik laki aku dah masak awal untuk buka. Buka puasa dalam pukul 0935 pm gtuh.

Yes bebeh, u heard me. Husband aku yang masak semua-semua. Sila jangan kutuk kak Aisya. Tak moh. Tak moh. Ada ayam masak lemak chili api, mee goreng mamak, telur dadar, and kueh. Kueh seri muka, aku yang buat. Tapi tersilap tengok resepi, lembik pulak. Tulah padahnya terlalu percaya resepi yang orang bubuh kat online. Patutnya belajarlah dengan orang-orang terdahulu, berguru dengan kitab memang mudah sesat! Ok melalut dah.


Nafsu je semua ni, nak buka puasa. Tak habis pon. Hahaha


The day before, husband aku ada buat aiskrim popsicles guna strawberry, kiwi dengan energy drinks. So far homemade aiskrim yang pernah buat, ini yang paling sedap rasa dia. Refreshing giler wa cakap. Muchacha!

Bekas untuk buat aiskrimnya kitorang beli murah-murah je. Benda ni kat Msia pon ada rasanya, kat Ikea. Arituh nampak sedara post dekat Facebook gambar aiskrim homemade ni. Kalau takde, korang nak kirim dekat aku pon boleh rasanya. Teehee.


Girlfriends with Icecream!

One side strawberry... Teehee

Another side kiwi, bukan timun tau! Teehee

Bahan2 untuk buat aiskrim. Simple je kan?


Akhir kata, football and food should always come together. What ever that means, I tak kesah! Hahahaha

Sebutan: god-zai-dang
p/s: Nanti lain kali, kalau aku rajin, kita belajar bahasa Jerman pulak ye. Insyaallah. So stay tuned!


Sekian~
Thanks for reading this !

29 comments:

  1. amboiii kak. sweeet gilaaaaaa! alolo

    wah sodap2 tuu. rajin ek akak masak. siap buat aiskrim tuu.. bape jam ek akak masak smua tuu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam 2 jam jugaklah masak, kitorang memang biasanya masak berdua...tapi akak assistant jelah...chef nye suami akak... kueh seri muke akak buat awl, dlm pkol 2 ptg lgi... :D nadya, cubelah buat aiskrim cmnie, skjb je buat, xsampai 10 min...pastu bubuh dlm peti ais... :D

      Delete
    2. hebat ek suami akak. nak carik suami pandai masak jugak la macam ni =p

      kuihmuih ni xreti la.. law masak lauk bole.. expert la jugak.. hehehehe

      salu kite bt aiskrim coklat, oreo , vanilla.. memang suka buat aiskrim bkaitan coklat je. hahaha suka sangattt coklat! heeee

      Delete
    3. bile duduk jauh dari femly, mmeng orang laki pon kena belajar masak...sini susah jugak nak jumpe kedai halal, sebab tulah... akak pon rase, aiskrim coklat2 mcm best... akak nak try aiskrim ni plak next time: http://www.abeautifulmess.com/2014/07/easiest-ever-ice-cream-cake.html

      Delete
    4. aah kann.. try laa kak ^^

      pehhh nampak sdap laa ice krim cake tuu.. nak try jugak la. hihi

      npe takdapat view entry bru akak ek?

      Delete
    5. nadya, akak semalam simpan balik entry tuh sebab nak edit lagi... dah siap dah...skrg dah buleh tengok ye... nampak sedap kan? akak nnt nak try...

      Delete
  2. wah... wah... siap buat aiscream lagi tu... nampak bersemangat untuk memasak haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. suami kite mmg semangat masak, kak... kite ekotkan aje... :D

      Delete
  3. Replies
    1. alhamdulillah... :D rezeki Allah beri...

      Delete
  4. Aiskrim buah kiwi. Awesome! Nak sikit. Hihi..eh..puasa la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt kite post kt rina ye... tapi tak tau lah bila tuh ...ahhahah :D

      Delete
  5. Selalu nampak aiskrim mcm tu. Just masukkan air je kan? Ikea jauh betul. Eh, sana berapa lama ek puasa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, kite masukkan air je.. sori, kite taktau plak kat mane lagi buleh beli bekas aiskrim camnie... sini puasa dari pkol 3 pagi sampai 930 malam... sebab tengah musim panas...siang panjang sgt2...

      Delete
  6. Wahh...husband yang masak?Buat ice cream plak tu..wahh..untunglahh..bestnyee..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitorang selalu gilir2 memasak...org lelaki bila dah duduk negara orang, kedai makan halal pon susah jumpe, pandai dia buat kerja rumah semua... :D alhamdulillah sangat kite dapat suami rajin... :D

      Delete
  7. wah
    menarik pula aiskrim macam tu
    nice

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubelah buat jugak...senang sangat2... xsampai 10 min pon...pakai tuang2 je air energi drink...pastu msuk dalam peti ais... :D

      Delete
  8. untung dpt suami pndai masak n buat eskremmm..eskrem tuh nmpk unik tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unik ye? Arituh kite buat aiskrim gune yogurt dengan buah...rase dia pelik...this time nasib baik rase dia ok... hahahha :D

      Delete
  9. nak jugak aiskrim tu. syoknya tengok buah buah dalam aiskrim tu, terutamanya Kiwi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, selama ni kite tengok orang buat aiskrim kt utube camtuh, tu yang kite terbejangkit tuh... :D konon2nya aiskrim sehat, rendah kalori...ahhaha

      Delete
  10. kalo jumpa miroslav klose kem salam kat dia. haha. die hard fan germany nih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah....naseb dia sempat merasa menang world cup this time kan...die dah nak retire dah kan...

      Delete
  11. ais krim tu kat daiso boleh carik.. rm5 sajooo wakakaka..
    letak susu yoget dalam tu lepas tu peeeergh.. tngh panas sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul....bubuh yogurt best jugak...arituh penah buat... tapi bubuh buah mcm takde efffect sangat, mcm kite buat ni...lepas frozen kan buah die xrase... hhehe :D

      Delete
  12. Hohoho pasal World Cup ni saya speechless sikit.. hohoho Krik Krik xD

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...