home about contact travelog resepi bahasa jerman

Fefeeling isteri mithali

Na monjo waso! (I'm back!) Assalamualaikum korang. Seminggu dah tak update kat sini ye. Korang rindu aku tak? Ok, aisya, takyah perasan diri disayangi di sana sini. Hahahah

Aku tadi menyelongkar almari baju cari baju kurung yang buleh matchingkan dengan baju melayu suami aku. Raya kan dah dekat. Mesti korang nak cakap, "Kenapa tak pakai je baju nikah, mesti matching kan?". I izz segan, baju nikah kelihatan terlalu vogue untuk dipakai di hari raya, yang ofkos, kitorang beraya sehari je pon kat sini. (Alasan je tuh, sebenarnya baju nikah dah try tadi, ketat plak. Sedeh kan? Rasa berat dah turun 2 kg, kenapa ketat ni. Haishh.)

This is it! Kitorang nak pakai baju hijau tahun ni untuk raya! Yeay!


And aku terjumpa selonggok tudung dalam almari masa menyelongkar tadi. Ya Allah masyuknya. Ada siap tudung half moon, ada 2 colour. All izz well! Bolehlah beraya sakan ni. Hahahha

Suami aku kata, baju raya tuh kena basuh dulu sebelum pakai, sebab dah lama duduk dalam almari. Kot-kot ada tikus mati ke dalam baju tuh. Hahahaha. So, sebelum memulakan proses membasuh, mestilah kena pasang musik dulu sih!


Just letak je phone dalam mangkuk, bunyi dia memang kuat
bergegar satu rumah buleh dengar! Hahaha
Teknik ni aku belajar masa keja dekat Nandos dulu2.

Penat berpeluh, berair ketiak, ketibas, semua adalah. Punyalah lama tak membasuh kain. Kitorang basuh guna tangan je selalu, sebab takde mesin basuh. Kalau nak pergi basuh dekat bandar Mainz, kena naik train 30 min. Malaslah. Tapi basuh guna tangan ponek plak eden!


Chacha! Dah siap basuh, jemur siap!
(Chacha is another way of saying Tata-tada! Hahaha)


Kak Esah siap sental kepala paip, bath tub semua. Takde plak gmbar bath tub nya.
Semangat nak raya lah katakan!
Berkilau silau kacau bilau tak mata korang menengok paip I olls? Jangan jeles. Kalau jeles, pergi sental paip korang, pastu post gambar balik kat kak Aisya ye. Aku dah penat, sekarang nak landing atas katil, buat bijih timah. Eh silap, buat tahi mata. Hahaha.


That's it! Annyeong!
Sekian~
Thanks for reading this !

27 comments:

  1. jenuh kot nak basuh pakai tangan... akak yg kat malaysia ni pon pakai mesin basuh otomatik je... pastu nak kering kan pun bukan bawah matahari... masuk dryer jeeeerrrr... huhuhu tahap malas yg maksima aku ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitorang terpakse akak, kat sini susah sikit..kalau kite beli mesin basuh, nnt susah plak nak bawak balik msia kan... xdelah malas, efficient, mase mesin tgh jalan, bleh masak ke, mengemas kan...bagus, sekali harung buleh siap keje kan....nnt blik msia, kite pon nak beli dryer jugaklah... kot hari hujan ke, baju still kering kan...

      Delete
    2. yer... itulah kaedahnya aisya, akak duduk apartment... akak dah buat dah sidai kat ampai... alamak, tak cun langsung balkoni akak tu sidai baju... cahaya matahati tak suluh sliding door...tu yg beli dryer... bolehlah sambil2 tu kemas ke.. jimat masa...

      p/s : org tak balik raya wajib terjah blog akak haha (seksa org tak beraya ni)

      Delete
    3. kami tak balik raya, tapi kami sibuk...dua hari ni banyak betul memasak, pastu mlayan tetamu...tak sempat menjengah blog akak...sori ye... :D

      Delete
  2. ehh. mesti la rinduu.. rindu nak bc celoteh akak ni tauuu. hikhik

    tema hijau. parent kita mula nya tema jingga. tengok2 baju ayah n adk xsiap lagii.. tpaksa mereka pakai baju lama. haha. ibu n kite je jinga kott..

    selamat hari raya kak.. 0-0 tauu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya nadya... kesian nye baju tak siap lgii....kirim salam femli ye... :D

      Delete
  3. Jenuh kak sally membacanya kak Aisya oii...hahahaha...selamat mnjadi dan fefeeling jd isteri mithali la yup... (*≧▽≦)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samela kite beraye dgn tema warne hijau tahun ni :D selamat hari raya yee :)

      Delete
    2. Selamat hari raya Aini... :D same thema, nnt tangkap gambar ye! :D

      Delete
  4. Boleh saya tau akak duk negara mana? Kitorang kat rumah sekarang ni selagi tak raya, selagi tulah ade je benda yg nak sental, nak kena kemas sume...sy baru tahu tips phone dlm mangkuk, nnt boleh share dgn mak saya. Hehe. Selamat menjadi isteri mithali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan....selagi tak raye, memang ade je nak sental...same22... tpi sini penat, pose lame sangat...lepas menyental, memang kena duduk rehat kejab...habis tenage... :D selamat hari raya teena... :D kirim salam femli... :D

      Delete
  5. Gigih nak raya hehe. Bagus la. Nti tunjuk la gambar raya kt germany mcm ne. Nak tumpang tgk jgk. :)

    Selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya jugak... MZB... insyaallah nnt ade masa, akan adelah post nye...tunggu tau!

      Delete
  6. assalam
    selamat hari raya dari www.opzzpinky.my

    letakkan hp dimangkuk boleh kuatkan bunyi music ka?
    nnt sha nak try la..hihi
    jemput singgah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya jugak ye... hah jangan lupa, make sure, speaker fon tuh mcm mengadap ke dalam mangkuk...nnt bunyi die terpantul, tu yg jadi kuat giler...hehehe :D

      Delete
  7. Replies
    1. terpakse akak...hehehe... kadang kalau malas, kitorang basuh je dekat kedai self service dobi, akak... :D

      Delete
  8. fuiyooo ini memang isteri misali hahahak.. uish jauhnya 30 min smata mata nak pi basuh baju..
    so lessonnya jangan tunggu baju menggunung eyh adik manish hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..kitorang pemalas, bju menimbun je memanjang...hehehe :D

      Delete
  9. I heard my name being called. Chacha? haha. Macam nama iteww.

    Boleh eksais basuh baju tu haaa. Hilang lah dlm 0.5kg lemak2 di lengan. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ulah scha...buleh kecik lengan mbasuh ni hah...ahahh :D

      Delete
  10. terpaut pada kepala paip yg berkilat tuh... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raye akak...salam perkenalan ye... nnt ade mase saye dtg melawat blog akak jugak ye... :D

      Delete
  11. sedihnya beraya di perantauan.. tapi takpa.. yg penting beraya beraya suami terchenta.. :)

    ReplyDelete
  12. Hehee.. buat kerja muzik mesti ada.. ^^"

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...