home about contact travelog resepi bahasa jerman

Jemputan Berbuka Puasa di Restaurant Turki


"Siapa memberi makan orang yang berpuasa, maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tersebut, tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikit pun juga"
(HR Tarmidzi)

************

Assalamualaikum, semua! Huh sebenarnya dah lama dah, tapi nak cerita jugak dekat sini. Biasanya bila bulan ramadhan, makcik kedai makan Turki dekat dengan rumah kitorang akan jemput kitorang makan buka puasa FREE OF CHARGE dekat kedai dia. 

Seingat akulah, dah 3 tahun aku duduk dekat Bingen ni, tak pernah miss lagi makan dekat kedai makcik Turki tuh setiap kali Ramadhan. Cool kan makcik tuh?! Tahun ni awal sikit kitorang dapat jemputan makan, hari ke-4 Ramadhan this year.

Sebelum makcik tuh hidangkan kami makanan, dia kasi kitorang kurma dulu untuk berbuka.
Kurma dia besar dan so far paling sedap yang aku pernah makan in my entire life!

Kitorang dok comparekan kurma kitorang bawak sendiri, dengan kurma makcik tuh.
Berganda lagi besar kurma makcik tuh.

Biasanya tahun-tahun sebelum ni, kitorang datang and kitorang pilih je dari menu dia nak makan apa. Makan and tak perlu bayar. Siap makan, give me five je makcik tuh, pastuh boleh balik! Hahahah (*ok, part give me 5 tuh aku tipu). 

Tapi tahun ni, makcik tuh tak suruh kitorang pilih pon makanan dari menu yang ada dekat kedai dia, dia memang sediakan makanan paling mahal sekali dalam menu dia. Bagus giler wa cakap lu!

Inilah menu paling mahal sekali dekat kedai dia, namanya Döner Teller.
Döner=Daging kebab, Teller=Pinggan
Le side dish, roti kebab, salad and drinks.


Manisan orang Turki, Baklava. Sedap22!
The girlfriends with food! Lapar giler time ni. 18 jam setengah menahan lapar.

My boyfriend with food! Makan tak pandang kiri kanan langsung.
Returning the favor, aku siapkan 2 jenis kueh melayu yang mudah and simple je, and kasi pada makcik Turki yang permurah sangat2 tuh! Aku buat kueh bom, dengan kueh sagu.



Apelah sangat kueh yang aku buat ni, kalau nak dibandingkan dengan juadah yang makcik ni sediakan untuk kitorang. Setiap tahun pulak tuh makcik ni jemput kami makan di kedai dia. Semoga Allah membalas dia dengan kebaikan. Moral of the story, selalu-selalulah berbuat baik pada orang. 

Sekian~
Thanks for reading !


13 comments:

  1. Wahh, bagusnya makcik ni. yeap. kena berbuat baik dengan orang. so that orang lain akan berbuat baik dengan kita. Insya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan...orang berbudi, kite berbahase..

      Delete
  2. Replies
    1. haah, memang sedap...selamat berpuasa ye.. :D

      Delete
  3. aduii kak. sedapnyaaa lahaiii... terliurrrrr nihhh ...

    ReplyDelete
  4. Nak kuih buah melaka and onde-onde. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt kite buat kueh buah melaka, kite post ye! :D tpi tak tahulah bila tuh...

      Delete
  5. waaa... kagum ada kuih malayu kat sana... pandai aisya buat ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah, kite buat ekot resepi orang share dekat internet..terpakselah buat, xde kedai nak beli kt sini...jahahah..xsesedap beli dekat bazaar...heheheh :D

      Delete
  6. akak... ajau kite buat kuih bijan tu plishhh... akak punye resepi mesti senang2 punye kan kan kan..hihihi...

    ReplyDelete
  7. Bulan puasa telah tiba, jangan lewatkan kesempatan ini untuk membuat take away boxGreenpack. Dapatkan keuntungan spesial yakni dapat didesain dengan suka-suka pada bagian atas box. Misal, ucapan selamat berpuasa . selamat idul fitri, dll. Semua itu bisa anda dapatkan FREE 100%! Cek di sini http://www.greenpack.co.id/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...