home about contact travelog resepi bahasa jerman

Kagilaan Aku Dengan Cerita Korea

Korang suka drama korea? Kalau tak suka, sila jangan hentam aku. Sebab aku suka. Heheheh. Tapi disebabkan sem ni busy dengan lab yang teramat banyak, ibarat paku pakis tumbuh selepas hujan, aku cuma dapat tengok 1 drama sahaja throughout the semester. Sikit kan? Rasa nak pengsan2 tak percaya.

Big Man

Awal sem arituh, drama ni start. Kalau tak silap dalam bulan 4 kot. Pastu dia dah habis dah on air kt South Korea, aku still cant find time to watch it. Dulu-dulu macam sempat nak follow drama everyweek gtuh. Sekarang? Haih.

Since minggu lepas last kelas, dan berarti bermulanya study week, makanya, aku punya masa lebih sedikit untuk nonton. Kehkehkeh. Habis dah aku tengok semua episode-nya dengan rakusnya. 3 hari je habis dah. Meh nak buat sinopsis (konon2-nyalah) dengan review. Biar korang terpengaruh nak tengok jugak. Berjangkit fenyakit I olls kt U olls. Hahaha

Tonton di sini ye:
dramago
(stream online je, tak perlu download)

**************
rm
Tajuk: Big Man (Hangul빅맨RomanBig Maen)
Bilangan Episode: 16
Watak2 and Sinopsis:

Kim Ji Hyuk  KJH (dilakonkan oleh Kang Ji Hwan yang hensem giler2!) 
Dia ni anak terbuang. Dia tak kenal pon siapa mak ayah dia. Dia tinggal dan membesar dekat pasar tani, and dia kerja situh. Bagi dia, makcik pakcik dekat pasar tani tuh semua adalah mak ayah dia. 

Kang Dong Suk KDS  (by Choi Daniel)
seorang anak orang kaya giler(Chaebol) yang accident dan memerlukan jantung transplant. Dan jantung yang matching adalah jantung KJH. Sebabkan family KDS kaya, diorang hired orang untuk pukul KJH, sampai KJH di-announce-kan sebagai mati(brain dead), supaya boleh ambil je jantung dia. Tapi dia tak mati. Sebabkan dia tak mati, the story eventually becomes complicated and so on. (**aku kesian sangat2 tengok Kang Ji-Hwan kena belasah. Sob sob)

So Mi Ra SMR (by Lee Da Hee)
Awek kepada si kaya KDS, diorang almost nak kahwin dah. But then she found out yang family KDS mempergunakan nama arwah ayah dia(SMR) untuk cover penyelewengan duit syarikat, she turned her back, and nak balas dendam dekat family pakwe dia tuh. Later in the story, dia bergabung dengan KJH untuk balas dendam kat Family Kang yang kaya and jahat giler tak berhati perut. Eventually dia fall in love dengan hero. Standard lah tuh kan!


***************

Sinopsis:
Lepas KJH tak jadi mati, dia bangun semula dari koma, dia diberitahu bahawa parents dia adalah Keluarga Kang yang kaya giler2, ada syarikat besar bernama Hyun Sung Group. Dia di-treat baik oleh Family Kang, tapi semuanya lakonan.

On the other hand, KDS pulak dihantar ke China untuk bedah jantung dia kat sana, and dia balik semula sehat walafiat, like nothing ever happens to him. Dia pulak ada masalah sebab tak jelaskan tax syarikat. Masa pendakwaraya nak charge dia, dia kata KJH yang salah. KJH kena tangkap masuk lokap. Long story shorts, finally ter-reveal-lah yang KJH bukan Family Kang sebenarnya.



KJH marah giler sebab Family Kang main-main tentang family things. Tipu dia macam-macam. Jadikan dia kambing hitam untuk lari dari masalah penyelewengan dengan apentah lagi masalah depa. Dia nak balas dendam. Tapi dia ended up dipukul oleh sekumpulan samseng upahan, dan dia dicampak ke laut. But he survived! Hero kot, mana boleh mati awal2. Lek lu.

Later bila KJH recovered dari kesan kena belasah dengan samseng tuh, dia join ventured dengan seorang usahawan ni. Dengan bantuan usahawan tuh, dia akhirnya dapat balas dendam dekat Family Kang yang jahat sangat-sangat tuh. SMR helped him throughout the process.

In the end, Family Kang ditangkap. KDS bunuh diri. Happy Ending for Kim Ji Hyuk!


What I like about this drama:
Dia macam ceritakan strategi-strategi macam mana nak balas dendam dengan bijak, dari segi bisnes. So, macam cool giler. And inspirational! And the most important thing is, Kang Ji-Hwan adalah hero cerita ni. Tha story just flows beautifully because of his appearance. Hahaha. And and and, OST dia best sangat2!! Aku dengar ulang-ulang-ulang. Maybe sebab bunyi guitar dia sedap. 

What I hate about this drama:
Tak suka pilihan watak heroin dia. Muka bertepung and nampak plastic surgery sangat. Pakai skirt pendek sangat plak tuh. Tak best betul.



That's it! Annyeong!
Sekian~
Thanks for reading this !



26 comments:

  1. wah! gila drama korea ehh? kite layan ikot mood . kadang staun skali je layan..hahaha minat tapii.. layan drama lama2 je.. akan tgok drama yang sama bkali2 tanpa bosan! hahahaha

    drama nih nampak bestttttt! cian KJH -,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak layan cerita camne? nnt akak suggestkan...pandai2 je akak ni...hehehe :D

      Delete
    2. hahaha time mood jiwang je bru la melayan korea nihh kak =p

      wah nak suggestkn cmne tuu?hahahaha

      Delete
  2. Replies
    1. Haah, best...khayal menonton...xperasan mase... :D hehhhe

      Delete
  3. kalau dah pencen dan dah tua, bolehlah layan cerita korea. banyak sangat episod

    ReplyDelete
  4. suka tengok tapi memilih jugak.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. samelah...kite pon memilih...kalau yg sampai 52 episode tuh tak larat nak tengok...16 ok lagi kot...

      Delete
  5. akak baru nak feel bukak link, sekali currupted... aisya betulkan balik tau link tu sekarang jugak... akak nak tengok.. errrrrmmmm.... =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok dah betulkan...xtau kenape sebelum ni ade masalah....skrg kite buat backlink...hopefully buleh bukak ye... happy watching, akak! :D

      Delete
  6. sy suka jgk tgk cte korea. tapi kalo retis dorg yg nyanyi2 kpop tu xsuka. last tgk cte korea the heirs. lama jgk kan. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...akak tak tau artis kpop...sebab xminat jugak...same lah kite... lame dah heirs tuh...winter tahun lepas kan... best! :D

      Delete
  7. Banyak sangat cerita baru sampai tak sempat nak kejarrr. Download je. Tengoknya idak -__-

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ye ke..? kite memilih sikit....kita nak yg 16 episode je..klau panjang sangat tak larat....pastuh kite kenal sikit je pelakon...dok tgok drama based pada pelakon je... tak banyak kite tgok... :D

      Delete
  8. akak suka jugak !! dari sekolah hahahaks.. adoi entah bila nak berenti ni.. akak tengok depends on actors and actress.. yang panjang sampai ratus2 memang tak layan.. plus i like cerita yang happy go lucky sket tak sarat kepala nak tengok.. hahahaks.. skrang gigih tengok hotel king sebab lee dongwook hensem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah memang same akak dengan kite...kite pon pilih ikot pelakonnye... kite mmg strictly tgok yg 16 episode je... kalau betol2 orang dok cakap best, baru kite tengok yg banyak episode... kite skrg tgh tngok lie to me second time... ceria sangat hidop kite, kite suke yg hepi go lucky jugak!! mood stret naik...xde sedeh2 homesick ke ape... yg penting, mesti background musik die best! ahhahahah akak, kite geng akak!!

      Delete
  9. Replies
    1. itulah, kite pon lame dah tak tengok....busy yer kak? :D

      Delete
  10. dah tgk drama ni..mmg best..geram gila kat KDS tu..nasib baik hepi ending

    *saya peminat tegar drama korea juga*

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh, same lah kite... kite tension tgok cte ni, jahat sgt kan femli KDS tuh....serius geram je mse tengok tuh... :D

      Delete
  11. Wakakaka dah terpengaruh.. bookmar dulu.. kalau free nanti tengok xD

    ReplyDelete
  12. Yang rajin dilayan, running man je. Haha
    Dulu layan movie korea, alahai.. Memang taknak kalah.
    Kalau boleh nak habiskan dalm mase seary je.
    Addicted sgt. Now cube kurangkan dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dulu2 suke drama....skrg baru start dgn running man! kite same! :D

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...