home about contact travelog resepi bahasa jerman

Project: Homemade Ice-cream Waffle Cone

Sumber: Internet

*************
Nak cerita ni, aku first time dalam hidup menang bid barang dekat Ebay. Yeay! Cuba teka barangnya apa?

Waffle Pan! Chacha
Aku menang bid beli pan untuk buat ice-cream waffle, sekali dengan penggulung die yang bentuk cone tuh sekali. Excited giler Iollss. Murah yang hamat!

Eh eh, apa benda kat sebelah dia tuh? Itu hasil dialah, calong aiskrimnya. Lepas dah siap masak. Punyalah semangat kitorang laki-bini membuat ni! Excited! Ini semua homemade tahu! Meh nak share, resepi untuk buat calong aiskrim ni ye!

Waffle Cone Recipe:

  • 2    ekor biji telur
  • 1/2 cwn gula (better kurangkan, aku punya mcm manis sgt plak)
  • 2/3 cwn tepung gandum
  • 1/4 sudu teh garam
  • 4    sudu makan butter(**dicairkan)
  • 1/4 cwn susu cair
Cara2:
  • Gaulkan tepung dengan garam dalam satu bekas.
  • Dalam bekas lain, pukul gula dgn telur.
  • Pastu masukkan tepung tadi dalam bekas yang ada telur. Pukul lagi sampai hancoq lumat!
  • Lastly, masukkan susu dgn butter. Pukul lemah gemalai je, supaya tak terpercik.
  • Pastu cedok 1 senduk kecil batter ni, bubuh atas pan, bakar kejab.
  • Agak2 da lebam, angkat, gulung cepat2. 
  • Siap!






Ini stok icecream yang kitorang ada dalam peti ais! 



Banyakkan stok aiskrim kitorang? Panas-panas ni, memang sedang elok sangatlah nak makan aiskrim time buka puasa kan. Therbaik!


Aiskrim2x! 3 singgit! Mai22!
Selamat terliur korang! Sekian~
Thanks for reading!







14 comments:

  1. wahhh menarikk. mcm main masak2 plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk bulan ramadhan ni, tibe2 aku jadi rajin masak nadwa...mcm2 benda masak...hahaha :)

      Delete
  2. amboii.. sedapnyaa kak..
    terliur dibuatnyaaa ni.hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai nadyya...cepat betul die! tengah pose2 ni mmg terliur kan tgok aiskrim kan...akak pon same...bersabar je ni... :D

      Delete
  3. AAAaaaa... kenapa.. kenapa.. haha jadi mengidam pula.. huhuhu nak cikit boleh? xD

    ReplyDelete
  4. ehh macam mana boleh ade dekat sini ni.. haha kantoi stalk makanan jee. Akak, kempunan kak subuh2 ni.. Aishhh

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum. Wah ! Sedapnya. Yummy. Favourite tu. Dah la demand. Cone aiskrim mcm aiskrim 50 sen dulu-dulu tu tak berapa suka sangat. Haha :)

    ReplyDelete
  6. Beznya dapat buat kon aiskrim sendiri..
    Eira memang hantu aiskrim..
    Last makan aiskrim dalam kon tahun lepas rasanya..

    ReplyDelete
  7. heheheheee... cute sangat gambar aiskrim yg dah nak cair tu...!! :p

    ReplyDelete
  8. Bestnya ada pan waffle cone tuh! Tiap2 hari leh buat hihihi

    ReplyDelete
  9. wah best kalau ada ni... jimat pon jimat, ank pulak kaki eskrem he3

    ReplyDelete
  10. Seronok ye suami isteri ni. Hihi ^^ Terliur sekarang tengok aiskrim . .

    ReplyDelete
  11. fuyyoo, jadi la. Hahahahaha. Tapi nak kena ada waffle maker tu la kan :')

    ReplyDelete
  12. woww woww. macam sedap je. terutamanya yang cone dalam dia ada askem coklat tu!!! grr hahaa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...