home about contact travelog resepi bahasa jerman

Repost: Summer telah tiba di bumi Bingen

Assalamualaikum. Entry ni adalah entry yang agak panjang, sbb aku nak repost entry dulu tentang Bingen. Bingen ni nama tempat kitorang tinggal dekat sini, Germany. 

Tapi fyi, kami tak tinggal dekat bandar besar macam Berlin, Bremen or Hamburg yang memang fofuler, instead kami cuma tinggal di perkampungan kecil di barat Germany, yang ada banyak bukit-bukit dan ladang anggur. Semoga terhibur membaca entry ni ye.

************


Kantoi cik kak duduk atas kerusi banyak taik burung! Hahaha. Xkesahlah.


Assalamualaikum, dan salam 1 Malaysia! 

Alhamdulillah, arini boleh makan dinner banyak-banyak tak ingat dunia, sebab kejab tadi dah mendaki bukit kat sini. Terbakar, terbakar, terbakar lemak-lemak I ollls! Berkurang sikit rasa bersalah dalam hati kalau melantak makan. Hahahah

Bukit yang kita maksudkan kat sini terletak dekat je dengan rumah kami. Naik basikal 5 min, pastu parking, and panjatlah bukitnya. Kita pernah tunjuk gambar bukitnya dalam post sebelum ini KLIK.

Perjalanan kitorang nak panjat bukit ini makan masa 40 min untuk naik, dan lagi 40 min untuk turun. But who cares. The view up there is breath-taking. Tak percaya, mari kita tengok...








Macam Cameron Highland tak? Indahkan deretan pokok-pokok anggur ini? Ahaks! Tapi tempat kami lagi cantik, ada sungai siap! Teruja cik kak kan! Heheheh  Saje je.

Nampak tak sungai kat belakang ituh? Indah! Ini kami belum sampai puncak bukit lagi! Tunggu ye!

Dalam perjalanan kami mendaki naik bukit ini, macam-macam benda kami dapat tengok. Antaranya adalah putik buah anggur and buah pear. Tak sangka dapat tengok pokok pear. Selama ini makan je, tak pikir pon pokok dia rupa macam mana. Hahahaha.

Inilah rupa putik buah anggur. Sekarang baru nak mula musim panas, anggur pun berputik indah! Hahaha

Ini pulak pokok buah pear yang kami jumpa, masa otw nak naik atas bukit ini! First time tengok! Tuink2!


Setibanya kami kat puncak bukit ini, ada hutan kecil kat atas bukit ini. Cantik! Hijau! Nyaman mata eden menengok! Tenang sekejab otak yang bercelaru! Hahahah




Sebenarnya hutan ini terletak dekat depan satu church besar. Tapi kami tak berminat pun dengan church itu, kami nak meninjau hutan kecil ini je. TENANG! Just one word to describe our whole feeling! Hahaha

Kamilah kanak-kanak comel yang dah berjaya menakluki bukit ini! Ini kami!
And last but not least, the most important thing untuk tengok bila dah sampai puncak bukit ini adalah...

Sungai yang sangat indah! Dan langit yang terbentang luas!  Belum tercemar lagi, nasib baik!

Besarnya sungai dan bukit yang Allah ciptakan, Subhanallah.
(Iaitu) orang2 yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi(sambil berkata): "Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka."

Al-Qur'an: 03:191

Siapa-siapa yang nak datang Bingen, Germany, nak tengok sendiri keindahan alam macam ini, korang akan mendapat service TOURIST GUIDE percuma dari pihak kami di Bingen ini, kalau kitorang tak balik Malaysia lagi lah. Hehehe.

Insyaallah nanti kami masak sedap-sedap kalau korang datang! But please let us know in advance!

Thanks for reading! Assalamualaikum! Sekian~

39 comments:

  1. Noted with thanks Kak Siti. :) lepas ni nak teleport ke German. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai22 .... :D nnt akak msk sedap2 untuk rina...eh, kite ni beriya bahasakan diri akak...entah2 sebaya je dengan rina...kite lahir tahun 1991, rina?

      Delete
  2. ya ALLAH~ canteknyaaaa indahnyaa. bila la dapat jejak sini.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadya, kumpul la duit cepat2...akak tahun depan bulan 8 insyaallah dah nak balik dah...kalau datang buleh duduk rumah msia kt sini...ade 4 org sini :D

      Delete
    2. hehehe yepp memang nak kumpul duit nihh. langsaikan hutang ptptn bru la dapat gii oversea kan. hihi bestttnyaaa =)

      Delete
    3. xpe Nadya... nnt akak blik, kite jumpe...nadya ni comel la... nnt akak belanja makan insyaallah... I really hope kite boleh bersahabat! :D

      Delete
  3. wahhhhhhhhhh
    bestnya duduk sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... :D terima kasih datang blog sya ye... :D

      Delete
  4. wooww . cantik nye . besar nye kuasa ALLAH ni . nanti boleh la kutip anggur kan . mesti lagi best .

    ReplyDelete
  5. walaupun tgl kat tpt berbukit bukau tp suasana kat sana cntik sgtt

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah...sebenarnye selalu sedeh bila kawan kutuk, tempat kami kampung...tapi xpelah, atleast kami tenang dan mudah belajar... Alhamdulillah... :D

      Delete
  6. awok ni adik ke kakak eh wakakaka :D jeles ni awak duduk germen. eeeeyh duduk kampung lagi besh laaah !! masa CT pegi amsterdam dulu punya sesak dengan amsterdam tu tapi bila pegi countryside alaaahai sronoknya. awok awok.. kita nak email awak ada tak..?? hihiks :D nanti awak drop by come kat kita nye comment k tak pun awak email kita :D

    ct_humairah90@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak siti, kite da email.... cube tengok ye... :D betul, kite g amsterdam pon rase sesak dada... sebab padat sangat penduduk dia...bising sikit bandarnya... kk siti kalau nak g jalan lagi, g lah prague...prague cantek, orang die baik2... sebabkan prague lah, url blog kite ni jindrisska...nnt ade mase kite cerite ye... :D

      Delete
    2. if i hev money yang oooit.. satu donia nak pusing.. i would love to visit barcelona.. swizz ooooemgi.. germen pun one of my fav..

      Delete
  7. Subhanallah... cantiknya permandangan... pokok jauh2 je. pastu lalang pun tak de macam kat malaysia... manfaatkan sepenuhnya bila berada di sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah, kak...kami dekat sini, rase lagi sayang dengan alam... maybe nnt balik msia, kite duduk klang, terkejut dengan bandar sekejab...hahahah

      Delete
  8. Allah. Cantiknyaaa. Cemburu betul dapat teroka negara luar. hehe. Eh, Aisya kenal tak Nabil Aizat? Tak silap dia amek EE jugak kat German. Notice sya kat cbox sya ek.

    ReplyDelete
  9. Kenal Nabil Aizat? Kaaann. Haha. Dunia ni kecik betul kan kan kan? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha kenal jugak ye? nabil tu senior kite... :D betul dunia ni kecik...

      Delete
  10. Membalas kunjungan :) Cantiknye pemandangan dia..Seronok dapat merantau negara orang kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah cantek...tenang fikiran.... xdelah sllu tension dengan study... terima kasih datang melawat saya! :D

      Delete
  11. Salam kenalan .. baru sampai hari ni .. macam syok je cite2 kat sini .. tumpang menyinggah & BW disini ye ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan.... insyaallah nnt saya melawat balik... :D hope we can be friends! jemput2 lah membace kt sini ye... :D

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. SubhanAllah. Serius cantik gila puncak bukit camtu rupa dia. Tumpang best jela tgk awk kt sana. Nak pegi memang belum mampu lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah nnt ade rezeki buleh lah datang melawat kite kt sini ye.. :D

      Delete
  14. SubhanAllah..cantiknya...suka tgk pemandangan alam sekitar yg menghijau sebab tu blog kite pon floral ..hehe ..bertuah nye awk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samelah....kita pon suke nature akak... we can be friends! :D

      Delete
  15. Join segmen yang sama. Jemput singgah & follow :)

    http://akukupukupu.blogspot.com/2014/07/mission-ramadhan-blog-tour-by-kaktus.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih daun keladi datang melawat dekat sini...jempot2lah membaca dekat sini ye...hope we can be friends! :D salam perkenalan

      Delete
  16. salam kenal.. singgah sini dr segmen yg sama :)
    subhanallah cantiknya ciptaan tuhan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan...jemputlah bace2 kat sini ye... kalau rajin komen2 lah ye... hope we can befriends! done follow awak... :D

      Delete
  17. Singgah follow sini dari segmen yang sama :) Cantiknya :D Go green ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantek kan... akak memang suke nature... :D

      Delete
  18. cantiknya..hijau je mata memandang..mesti best dpt tgk pokok pear secara live kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, tenang sikit fikiran bila dekat dengan alam ni... :D alhamdulillah sgt

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...