home about contact travelog resepi bahasa jerman

Tadarus: Keep Calm & Read Qur'an



Kejab je dah masuk Ramadhan the 20th (**kitorang kat sini start puasa sabtu). Aku ingat lagi dulu masa sebelum fly, rasa takut giler nak datang study dekat Europe. Aku asyik pikir, "Habeslah aqidah aku lepas ni. Orang puteh suka party, social-social, minum mabuk semua. Azan apa semua pon takde dekat Europe. Matilah aku... Camne nie"


Bezakan muka aku sebelum dengan selepas fly? Fly je,
hilang jerawat aku. Nnt ada masa I bagi tips ye.

Aku rasa, semua orang pon fikir, fly Europe ke Oversea mesti akidah terpesong. Balik Malaysia rambut merah, tak reti dah cakap Melayu. Hahahah. Tak macam tuh pon sebenarnya. Tak semua orang pergi Europe terpengaruh. Bagi akulah, kalau kita tak join orang puteh pergi pub, minum-minum, takde sebab akan terpengaruh. Orang yang cakap, "Aku ni rosak sebab pengaruh orang puteh lah..", itu semua penipu. Selagi diri sendiri jaga solat and jaga aurat, tak terpengaruh lah. Cayalah cakap aku. Aku ada pengalaman.


Ini aku yang tengah fefeeling bangga kulit dah licin sikit. Teehee.
Makin berusia, makin terasa diri sendiri comel.
Cmno nieh?

Even kat sini setiap kali Ramadhan, akan ada senior yang mengajak aku tadarus sama-sama. Bagus kan? Bulan puasakan gedung pahala. Sama-sama kutip pahala. Korang masuk bulan puasa je, ingat gedung-gedung jual baju raya.  Kita tengah cakap pasal gedung pahala ye sekarang. Korang tak aci tau, akak Aisya tak shopping raya pon tau. Nak exam lagi plak lepas raya ni. (**Tension)


Ini skype group aku untuk tadarus. Kalau sikit orang datang, sikitlah kotak empat segi dalam skype ni.
Setakat ni aku baru ponteng tadarus 3 hari! Aku tertido lepas asar, sebab penat sangat puasa.

Disebabkan orang Melayu Islam kat Deutschland ni sikit and scattered2 seluruh Jerman, kami cuma dapat tadarus ikut skype je. Nasib baik ada skype kan! Kalau tak? hahaha.

Group tadarus aku biasanya start tadarus tepat pukul 7:15 petang, sampai 8:15 petang. Maghrib time summer ni lambat masuk, dalam 9:35 malam baru boleh berbuka. Bersabar je kitorang puasa dari pukul 3 pagi, sampai 9:30 malam. Terasa tabah sangat diri sendiri. Hahahah.


Kenalah pakai headphones, kalau tak laki aku dengar suara merdu anak-anak dara lain baca Qur'an.
Kang tak memasal dapat madu I olls. Mintak simpang jauh-jauh. Hahahah

Feeling tadarus kat sini memang tak sama macam tadarus masa aku kt MRSM dulu. Dulu-dulu duduk bertemu lutut time tadarus Ramadhan. Sekarang cakap sorang-sorang depan komputer je. Tapi jadilah kan. Tercapai jugak matlamat nak tadarus tuh, atleast.

Inilah rupa bertadarus di perantauan. Alhamdulillah nasib baik ada orang cipta internet, komputer, and skype. Kalau tak camnelah kitorang ni nak mengutip pahala dalam bulan penuh barakah ni kan. 


Kat sini zakat tahun ni satu kepala 7€ = Rm 28

Selain dari tadarus online, bayar zakat pon kitorang bayar online. Kitorang arituh laki-bini first time nak bayar zakat sendiri kan, yelah sebelum ni parents yang bayarkan masa sebelum kahwin kan. Gigih kitorang pikir camne nak bayar zakat. Kat masjid sini takde pulak amil ke apa duduk kutip zakat macam kat Malaysia. 

Last2 dapat satu surat ni dari Muslimehelfen, tabung bantuan muslim. Diorang kata dalam suratnya, boleh bayar zakat pada diorang dan diorang kasi sekali details bank diorang untuk money transfer. Cool isn't it?

Kami dh tunaikan kewajipan zakat kami. Anda bila lagi?
Sekian~
Thanks for reading this !


22 comments:

  1. wah dah cantik... heheh
    fifie singgah n follow sini #35

    ReplyDelete
  2. seronoknyaaaa duduk oversea . doakan supaya jejak langkah dapt diikut

    ReplyDelete
  3. wah bestnyaaa kak tadarusss kat skype.. terasa tenang kann =)

    akak nihh comel laa.. alolo ehh bg tipsss plesss. stresss muka naek en J je ni. hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. tipps akak, jangan korek2 jerawat tuh, nnt merebak...and gune pencuci muka yang keringkan muka...dulu muka akak banyak jerawat kan, pastuh orang farmasi cakap, kalau gune pencuci muke ygkeringkan muka, jerawat lagi cepat kering, and then mati terus... lepas jerawat dah elok, pakailah moisturiser balik gtuh... nnt kalau rajin, akak kasi tipp betul2 punye... ade lagi byk..

      Delete
  4. pencuci muka yg keringkan muka ? jenama ape tuu? mahal tak ? huhu

    oke, nanti bole buat entri kak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak terer sangat, takot nak kasi nasihat...nnt kalau ade idea nak tulis, akak buat entri ye.. :D

      Delete
  5. singgah sini aisya!bergaye sungguh pakai skype je tu hehe..skrg lama la masa puasa kat sana? moga tabah.huhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...hai aini! haah, puasa nya lame sebab musim panas skrg....kalau winter mesti best, siang die sekejab sgt.. :D

      Delete
  6. lamanya waktu puasa kat sana. bertabahlah ye :)
    bagusnya ada group tadarus skype cmtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lamakan? akak sedeyh, tahun ni dah tahun ke-4 pose sini... rindu nak pose kt msia, dapat g bazaar ramadhan... :(

      Delete
  7. itu lah. nasib baik ada skype dan scha rasa line tenet kat sana mesti bagus, so, takdelah tersekat2 kan?

    Takpe aisya. Dh nak habis kan? Chaiyokk aisyaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, internet boleh lah, laju jugak... kadang2 je tersekat time tadarus.... Chaiyok22, insyaallah sikit je lagi... :D thanks scha, for the support!

      Delete
  8. tapi duduk oversea memang kulit jadi cantik.. lagi lagi kalo time sejuk.. aigoo ambil gambar semua nampak cantik.. peluh x kulit tak minyak so look so great gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, tuh gambar masa winter...skrg summer, menggelupas sikit kulit kite...tapi ok je...I think, udara kering yg buat kulit jadi sehat kot...

      Delete
  9. bagus tadarus kan..walaupun jauh leh melalui skype kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. naseb baiklah ade senior2 yg mengajak tadarus...kalau kite sendiri, memang tido je petang2...penat posenye lame benor... :D

      Delete
  10. akak tadarus sendiri kat rumah... klu ada lapang bawk sekali tafsir baca kat office... jenuh gak nak habis 30 juzuk huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, bace sendiri memang jenuh nak habis 30 jus...tapi xpe, janji ade effort... bagus akak ni... :D rajin... kite sorang2 mcm malas sikit..

      Delete
  11. Ya Allah, even kat skype pun boleh tadarus sesama. T_T.
    Okay, skang dah tau akak duk jerman . ^_^

    ReplyDelete
  12. Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...