home about contact travelog resepi bahasa jerman

Salam Perantauan Sendiri 2014

Assalamualaikum, dan salam 1 Msia semua! Aku nak buat salam perantauan(SP) kt sini tahun ni, sebab tak sempat hantar SP kat surat khabar arituh. Kitorang busy sangat, sampai tak sempat nak buat gambar untuk hantar kat surat khabar mana2. So sini pon jadilah ek. Jemput2lah menengok muka2 kami yang tak dapat balik raya di tanah air this year ni.

Inilah mangsa2 beraya di perantauan! Hahaha
Selalunya pagi raya, akan ada solat hari raya dekat Konsulat General Malaysia di Frankfurt(2jam dari rumah kitorang). Tapi aku dengan husbang malas nak gerak pagi2 pergi sana. Kitorang beraya dekat rumah je. Kitorang masak macam-macam! Hahaha

Ni ghupe solat raya di kedutaan Malaysia di Berlin(gambar cilok)

Ni ghupe makanan yang kitorang masak.
Sory ada satu gambar je. Sebuk makan, tak tangkap sangat. Hehehe
Tengok kitorang hidang guna periuk direct, sebab takde banyak bekas besar
Jadilah kan.. :D

Aku masak rendang daging(from scratch tau! hahahha), kuah kacang, nasi impit dengan ayam goreng untuk nasi ayam. Husbang aku plak buat lemang, and nasi ayam. Semangat tak kitorang? Kalau nak resepi, nnt aku tulis dalam blog resepi aku. Jemputlah tengok sini KLIK

The Rendang! 

The Lemang! Yeay!

Susah giler buat lemang tanpa buluh dengan api. Terkial-kial kitorang. Hahaha. Nasib baik ada orang Melayu dekat US ajar camne nak buat, kitorang tengok dekat kongsiresepi.com


Kueh raya yang senior2 bawak!
Inilah tetamu2 I olls! The boys, and the gurls!


The gurlzz


And the baby! Imann!
Masa tetamu2 kitorang otw dalam bas nak datang tuh, boleh pulak hujan lebat sangat2. Kesian diorang berhujan, baby iman pon kena hujan jugak. Lencun baju raya masing-masing. Tapi sampai2 rumah kitorang, berhenti plak hujan-nya tiba2. Hahaha.


The chef with baby, and the sous chef of the day!
Ini sajelah buat kali ni. Pengalaman? Yes, semua benda kena buat sendiri. No mama, no nenek to cook rendang for us. Nada! But atleast, we learn kan! Walaupon tanah air dirindui, tapi kehidupan di sini perlu diteruskan. Next week start exam, camne nak balik Malaysia time2 camnie. Sabarlah hati ye. Sob sob.

Moral of the story:
Tak kira kat mana pon kita beraya, semoga hari raya ni menjadikan kita orang yang lebih bersyukur. Ingat kita beraya dengan baju baru, makanan berlambak, sedangkan someone somewhere across the globe maybe tengah beraya tanpa makanan dalam keadaan perang dan sebagainya. If u know, what I mean. Selalu2lah bermuhasabah ye!


That's it! Annyeong!
Sekian~
Thanks for reading this !

48 comments:

  1. banyaknyaa masakk.. nampak sodapppp tuuu..

    lom dapat jamah lemang ar.. taun nih jarang lak org jual lemang..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, terbanyak plak masak arituh... tapi abes je, sebab second day recycle makanan nya buat soto...heheh :D takpe raye sebulan, sempat lgi nak cari lomang kan... :D

      Delete
    2. hihihi kan? kalau da teringin sangat bru makan kott.. macam mgidam pulak =p

      kite tag
      http://loveneddy.blogspot.com/2014/08/fantastic-giveaway-by-fr.html

      Delete
    3. kalau kena tag, kite kne join ek? camne ek?

      Delete
    4. tak jugak .. hak masing2 kan. hehehe

      kenapa entry terbaru akak takbole tengok? memang da padam ke kak?

      Delete
    5. akak nak publish rabu ni...mase taip2 tuh tertekan publish plak...sori2 nadya...tunggu rabu ye.. :D

      Delete
  2. wahh! seronoknya. walaupun jauh, masih kekal kan tradisi lemang tu ye? katne agaknya bakar lemang tu.. hehehe

    btw, Goodluck ye :)
    Insyaallah. kalau penyertaan tidak banyak. anda akan dapat ganjarannya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak bakar pon teha, kitorang mula2 kukus pulutnye...pastu padat2kan, kukus lagi...last macam salai je dalam kuali... boleh lah rase die...tpi msia punye lgi best!

      tq.. :D

      Delete
  3. Tradisi utama masih diutamakan. Selamat hari raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raye... tulah, tak berseri raye tanpa rendang dan lemang... :D

      Delete
  4. wow boleh tahan meriah jugak beraya kat sana.. ada kawan-kawan so tak lah sunyi sangat ye dak..
    makanan tu penting.. amboi dia dah ada blog masakan la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raye kak ct... tahun ni jek meriah ni...last year, semua2 muke2 ni balik msia, kite je sorang last year beraya dengan exam.... sedeh sgt2 smpai demam2...ahhahah

      Delete
  5. meriah jugak kat sana.. nasib ada muslim sambut sana... taklah rasa terpinggir hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahun ni jek meriah ni...last year, semua2 muke2 ni balik msia, kite je sorang last year beraya dengan exam.... sedeh sgt2 smpai demam2...ahhahah

      Delete
  6. Wahhhhh, ada lemang! Saya, raya tak masak apa pun. Tak rasa macam raya pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk tahun lepas pon camtuh, xde feeling raye langsung...sebab akak duduk sorang2, org melayu sume dah blik msia mse raye tahun lepas...

      Delete
  7. Pergh terer tul masak. First time buat terus jadi tu. hehe. Best la dpt pengalaman raya sana. :) good luck exam next week.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lemang je first time buat... yang rendang, akak dah buat utk kali ke-5 kot...hehehe :D terima kasih!

      Delete
  8. selamat hari rayee..ade exam ka?elok2 menjawab naa! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ye....selamat hari raye... :D doakan kite tau!

      Delete
  9. Mesti sebak kan tak dapat raya kat Malaysia.. But penglaman beraya kat tempat orang pon mesti best right? By the way, wish u all the best untuk exam.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mase first time raye sini sebak jugak...skrg dah beberapa tahun, ok siket dah...alhamdulillah.... doakan kite exam tau! :D

      Delete
  10. salam. beraya di rantau eh?? huuu mesti sedih kan ..

    salam perkenalan hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal...jemputlah join giveaway kite ye... :D

      Delete
  11. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin dan Salam Perkenalan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raye jugak ye...salam perkenalan... jemputlah join giveaway kite...first time ni..

      Delete
  12. Tak kisahlah raya kat mana pun yang penting kita raikan hari kemenangan kita. Yeaaaaa

    ReplyDelete
  13. selamat hari raya akak ! sedihnye beraya kat overseas. keep strong ye . semua tu pengalaman yg tak de pd org lain kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raye jugak ye leyla... doakan akak exam tau... :D joinlah giveaway akak, kalau rajin ye

      Delete
  14. TANIAH. ANDA PEMENANG DUIT RAYA :)

    http://tehaalarh.blogspot.com/2014/08/peserta-dan-pemenang-giveaway-raya.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh first time jugak ni menang...terima kasih...tapi kite tak duduk dekat msia, anta dekat akak kite boleh ker? :D jemputlah join giveaway kite...first time ni..

      Delete
  15. Aaaaa, Scha tak sempat nak wish kat Aisya.

    Selamat hari raya Aisha dan suami dan kekawan kat sana. Power betul korang masak lemang macam tu je, and masak rendang. Takpe2. Tahun terakhir kan kan kan? Hehe.

    Kosong-kosong yer Aisha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha, lame nye senyap! selamat hari raye jugak tau! lemang tuh susah jugak nak buat...kehkehkekh...rendang kite dah prektis2... insyaallah, doakan tau tahun depan dapat pose dengan raye kt msia.... rindu sgt nak pergi bazaar ramadhan ni... :D

      Delete
  16. Selamat hari raya Aidilfitri kak.
    Dulu masa kat sekolah kan, bila tengok ramai senior sekolah saya yang masukkan gambar diorang dalam paper & bagi ucapan dari perantauan, rasa macam bestlah pulak. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah...akak dulu2 suke bace org buat salam perantauan...tahun lepas diri sendiri dalam salam perantauan....feeling dia lain macam...kehkehkehk... jemputlah join giveaway ye...first time ni..

      Delete
  17. Salam lebaran buat Aisya & family :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya akak dan keluarga... :D maaf zahir dan batin ye... :D salam perkenalan...

      Delete
  18. Auch sedapnya :3 Raya dekat perantauan pun jadilah kan.. asalkan raya.. hohoho walaupun lambat nak wish gak.. xD Selamat Hari Raya ^^

    http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/08/the-liebster-award-5.html

    ReplyDelete
  19. salam perantau kak. dan selamat hari raya jugee. heheee. rayabdekat obersi pon dah rupa raya dekat malaysia, banyak makanan akak buat. :D

    eh, berlin! Tibe tibe terus teringat novel rehan mahtar yang ada cite pasal berlin. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih datang melawat blog akak ye... haah sama makanan banyak macam kt msia...bezanya cume, kitorang duduk jauh2 antara satu same lain...bile nak beraya beramai camnie, kawan2 kena travel, and kitorang kumpul satu tempat... org melayu sikit dekat sini... dlm gmbr ni pon, depa dtg dari jauh nak beraya same22... :D hihihi

      Delete
  20. Sian u olzzz beraya kat perantauan.
    Akk ni baru x dapat beraya kat umah mak sebab turn kg asben..dah rase sangat x best.

    ReplyDelete
  21. walaupun beraya di perantauan tetap meriah

    ReplyDelete
  22. walau di mana berada sambutan raya ttp diadakan tanda kemenangan kan..
    alhamdulillah, sempat juga berkumpul reramai meraikan syawal kan.
    selamat hari raya maaf zahir batin :)

    sy letkblog ni dlm bloglist cindai..
    salam kenal :)

    ReplyDelete
  23. wahhh .. beshhnyaa. Sedap sedap ~

    ReplyDelete
  24. akak terigin nak stay di perantauan dalam jangkamaasa 2-3 tahun ke tapi x de peluang tu huhuh..nak merasai suasana beraya di perantauan

    ReplyDelete
  25. Meriahnya suasana beraya diperantauan..memang memori indah...

    ReplyDelete
  26. baca entry nie. tersentuh plak rasa hati. Jauh dari family tersayang.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...