home about contact travelog resepi bahasa jerman

8 Tips/Adab Sukses Study dan Hidup Bahagia

(Entry auto-publish, sebab akak Aisya tengah holiday! Yeay! :D)

Happy September, everyone! Since dah dekat2 nak UPSR ke, PMR ke, SPM ke kan, aku pon naklah share konon2-nya tipps lah ye. Tapi ini bukan tips belajar tau.

Sebenarnya aku tak sure sangat apa tajuk yang sesuai untuk post ni, nak kata tips, bukan jugak. Ada macam adab2 sikit. Motivation pon bolehlah. Tulah, korang baca jelah ek. Ini aku rasa, antara akhlak yang perlu ada kalau orang nak berjaya, dan dalam masa yang sama dapat jaga hubungan dengan orang sekeliling. 

Sebab bukan apa, kadang2 aku tengok, ada orang berjaya dengan study, tapi tak berjaya jadi manusia. There is a clear border, between 'Cerdik' dan 'Pandai'. Mari sama-sama kita ambil pengajaran ye.

So happy reading!



1- Penghinaan adalah pembakar semangat.
Jadikan apa yang orang hina kita, sebagai pembakar semangat kita untuk lebih berusaha ke arah kejayaan. Kebanyakkan antara kita semua ni, yang aku pernah tengoklah, kalau kena hina je, straight down, nangis2 semua. (Kehkehkeh, aku pon suka nangis jugak. Wink!) Tapi why not, kita turn mindset kita, kita jangan down, instead kita buktikan dekat orang tuh, yang dia salah.



Dia kutuk kita, kita kena jadi lagi better dari dia. Kitorang laki bini sebenarnya banyak kalilah kena hina sebelum2 ni, tapi malas nak ceritalah. Last2 orang tuh nothing better pon dari kitorang sekarang ni. Tapi takpe, hinaan tuh kan pembakar semangat. Lagi orang hina, lagi kita usaha. Ok!





2- Jangan anggap diri kita lebih dari orang lain.
Ini yang eden paling tak gomar ni. Kadang-kadang nampak certain2 orang yang rasa diri dia lebih bagus dari orang lain. Padahal we are all the same before God. Kita jangan ingat kos kita hebat, kos orang lain tuh cikai. Sedangkan orang2 kos lain tuh, mungkin lebih hebat dari kita sendiri dalam bidang ilmu dia. 

Sebenarnya semua bidang ilmu Allah tuh hebat. Kita jangan anggap, "Oh orang Medic, hebat. Orang Law, hebat. Orang Kulinary, cikai." Noo, konsep ni memang totally salah. To me, orang kulinery ke, management ke, art ke, semuanya hebat. Semua orang lahir dengan bakat dan kelebihan masing2. So to those yang nak success, please ar, jangan pandang rendah pada orang. Kita semua sama je.

Ingat, jangan berlagak sangat kalau kita dah dapat satu2 achievement, takut Allah tarik balik nikmat tuh. 






3- Gagal sekali bukan gagal selama-lamanya.
Korang maybe tak tahu, sebenarnya dalam hidup aku, aku pernah fail paling teruk sampai aku rasa nak give up study aku dekat sini. Aku pernah repeat satu subjek ni sampai 6 kali, sebab susah sangat2. Plus semuanya dalam bahasa Jerman. Masa aku fail tuh, memang aku down habis. Aku fikir, memang subjek ni takleh dah nak go on. 

Sampai husband aku cakap, "Sometimes we win, sometimes we learn." Then, aku realized, and aku start improve, apa benda yang aku salah dulu. Akhirnya, aku lulus subjek tuh dengan jayanya, sampai cikgu yang ajar aku tuh, excited sangat2 tengok perubahan aku masa tuh. 

Gagal sekali, tak bermaksud kita terus kalah. We have to fight back. Hanya orang yang lemah sahaja mengaku kalah.





4- Jangan kedekut ilmu.
Kalau ada orang tanya kita apa-apa, kita kena guna peluang tuh, untuk berbuat baik pada orang tuh, dengan cara ajarkan dia. Mostly aku tengok, taknak ajar orang, sebab taknak orang lebih dari kita. Noo, jangan camtuh.



Selalu ingat, bila kita berkongsi ilmu, ilmu kita sendiri pon bertambah. Trust me, dengan cara mengajarkan orang lain, kita akan lebih faham satu-satu benda tuh. Takyah ar dengki kat orang, takut orang jadi better dari kita. Kan bagus berjaya sama-sama kan.




5- Well plan.
Pernah dengar tak qoute ni: "If you fail to plan, you are planning to fail". Kita kena selalu plan, esok nak buat apa. Lagi seminggu nak exam, apa kena buat. Nak keluar dengan kawan2 bila. Bila nak habiskan belajar past years question. Semuanya kena plan betul2. Tak perlu pon study 24 hours je, kadang boleh jugak keluar dengan kawan, if dah study. Mudahkan konsep dia?! Plan your schedule. (°,°)





6- Kalau ada peluang tolong orang, cepat2 tolong. Dan jangan jahat pada orang.
Kalau kita mudahkan urusan orang, Tuhan akan permudahkan jalan kita. Tuhan akan tolong kita dalam usaha kita untuk jadi student yang berjaya. Doa kita lagi mudah dikabulkan bila kita buat baik pada orang kan. Normallah tuh. Lagipon bila kita buat baik pada orang, orang tuh mesti gembira, manalah tahu, nanti2 dia doakan yang baik2 untuk kita. 



Aku selalu fikir, "kalau aku buat jahat dekat orang, camne kalau orang tuh doa, supaya Tuhan jatuhkan bala pada aku. Sekali Allah straight kabulkan doa orang tuh kan. Habislah aku." Jangan buat jahat pada siapa2. Ingat, doa orang yang teraniaya makbul tau!




7- Think positive.
Kalau cikgu marah tuh, janganlah cakap cikgu tuh jahat ker, racist ke. Kalau cikgu tuh cakap, mesti ada kebaikannya kan. Dia tuh cikgu, tahulah dianya. Dan always pikir positive, kalau orang lain boleh lepas satu2 exam, kita pon mesti boleh. Kalau orang boleh score SPM 10 A+, kita pon mesti boleh. Janji think postive dan usahakan ajelah! Chaiyok2x!





8- Work hard towards your goal.
Konsep di sini adalah FoF, Focus or Fail. Kalau korang fokus betul2 dengan study, insyaallah boleh berjaya. And kalau tak fokus, it means u are choosing to fail. Senang kan? Ingat, kejayaan tak datang bergolek sih! Fighting!




I hope, this inspires people to work harder, and be better to others.
Sekian~
Thanks for reading this !


p/s: Kalau nak share blogpost ni ke social media mcm Facebook, Twitter or anything, make sure quote-kan sekali link asal blog ni ye! Tengkiu2222! I love u olls!

LINK: http://jindrisska.blogspot.com/2014/09/8-tipsadab-sukses-study-dan-hidup.html

Ditulis dan diolah oleh:
Siti Aisya Ibrahim

23 comments:

  1. Nice tips! boleh jugak apply untuk sukses dalam pekerjaan kan. =)

    ReplyDelete
  2. Good sharing. .yang dah kerja pun boleh guna tips ni

    ReplyDelete
  3. nice sharing . since i dah start give up bile final dah dekat and final projek tak siap2 lagi :(

    ReplyDelete
  4. ye betul tuh..thx for sharing..

    pssst...dtg sini isi tabung..jom2 klik2 tabung..

    ReplyDelete
  5. Mmg! Kak sally yg kerja sambil belajar ni pun kadang-kadang sawan jugak otak...hmmm...

    ReplyDelete
  6. Orang selalu pandang rendah kat course saya. Malas dah nak layan. hahahaha. Jadi, saya amalkan tips yang no 1 tu.

    ReplyDelete
  7. bestnye baca entri ni..memberi inspirasi. blog kak aisya dah direview.tahniah!..tereview blog cik nadya dulu sebab terpublish masa nak schedule.hehe

    ReplyDelete
  8. eh,lupa letak link.. http://whiteroses2013.blogspot.com/2014/09/review-blog-never-perfect.html

    ReplyDelete
  9. Ok nice tips :)
    Sy pon pernah gak gagal dlm pelajaran. Pastu member pelik asal result sy lepas sekolah lg better. Hehe :)

    ReplyDelete
  10. tetiba rindu nak belajar balik pulak. haiyaaa. haha.

    ReplyDelete
  11. great share! akak berkenan dgn no. 1 :)

    ReplyDelete
  12. terinspirasi tetiba lepas baca entry nih..akak dulu belajar kat mana n amik kos apa??mmg kat jerman ye?sedapnya belajar kat overseaaaaaaaaaaaaaa!apa subjek yg susah sampai kena repeat 6 kali...gerun gila dengarrrrrr/...

    ReplyDelete
  13. Bagus tips ni boleh d peraktik kan dlm kehidupan seharian jgk

    ReplyDelete
  14. nice tips... oo tengah holiday ya.. happy holiday...

    ReplyDelete
  15. syoooknyee dia tngh hoooliday hihiks.. akak dulu orang slalu ngutuk cakap gemok tapi entah bilaaa nak ada kesedaran nak kurus :p

    ReplyDelete
  16. Love reading d quotes.
    Will practice, Insyaallah.

    ReplyDelete
  17. Nicely said :) Thanks for the inspiration :3 Tak study lagi xD Bulan depan nak exam.. *lari capai buku*

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...