home about contact travelog resepi bahasa jerman

Paris Day 3 : Paris City Attractions & Mr Eiffel, I'm in love!

Aku tengok cerita Mr. Bean's Holiday, otw Mr. Bean nak ke pulau Cannes, Mr. Bean ada lalu Paris, terus aku pon fefeeling macam dekat Paris balik. Seronok pulak menengok Mr. Bean ni holiday ye. 


Bandaraya cinta sweet muit muah2 Paris dilawati pada hari ketiga kitorang di Paris, bermakna selepas melawat Disneylandlah. Past dah simpan beg dalam locker dekat stesen Gare du Nord, kitorang mengorak langkah, nak menakluk kota Paris. Cewah ayat aku, mengorak langkah! Hahhaha. Tapi sebelum pape, isi perut dulu. Kang lapor di tengah jalan susah plak. 


Lepas makan, baru perjalanan lancar sikit. Udah2 ler membebel Aisya ooi! Orang nak menengok gambarlah. Heheheh. Silakan menengok. Semoga terhibur dan selamat beramal! (Ayat aku, ape pening sangat ni! Hahhah)

The Pyramid

The Louvre Palace, and the Louvre Pyramid


Train/Metro station : Pyramides


First checkpoint kitorang on that day, adalah melawat ke Musee du Louvre and the Pyramid. Sebenarnya kalau nak masuk Pyramid ni pon boleh, ura-ura yang aku dengar, dekat dalam Pyramid nilah tersimpannya lukisan original Monalisa. But unfortunately, kitorang tak masuk dalam ni. Nak beli ticket kena beratur panjang daa. Kaki kitorang dahlah tak mampu tampung berat kitorang. Hahahhaha.

(Eastern End) Arc de Triomphe du Carrousel
Tahukah anda? 
Kalau kita berdiri di depan Arc de Triomphe du Carrousel (eastern end of the Champ Elysees) ni, ada lagi satu Arc the Triomphe di depan kita(jauh sedikit dari kita, western end of the Champ Elysees), dan laluan antara kedua-dua Arc the Triomphe ni di panggil 'Champ Elysees'. Dan Champ Elysees ni pulak betul2 straight mengikut arah kiblat. Unik bukan? Aku tak faham, camne orang putih buleh bina Champ Elysees ni mengikut arah kiblat. Wallahualam.


Kalau nak jalan dari eastern end ke west, boleh lalu satu taman ni. Takdelah rasa macam berjalan bawah panas terik sangatkan bila dok gedik2 dalam taman. Heheheh. And boleh ambil air minum dari fountain2 dekat taman ni.

(Western End) Arc de Triomphe de l'Etoile

Haisshh aku fefeeling macam pergi Nami Island you. Hahahha.

Fountain untuk air minum

Ada kolam/tasik dekat taman ni. Btw, jalan dalam taman ni tembus ke Concorde.

The Concorde.
Aku tak pasti fakta aku betul ke tak, tapi ini apa yang tourist guide kitorang cerita, masa aku datang Paris 3 tahun dulu. Concorde ni macam centre bagi laluan Champ Elysees. Dan, memang sengaja dibinakan sebelah barat dan timur Concorde ni binaan yang synmetry, both sides ada Arc de Triomphe kot, gtuhlah. Ala macam dulu2 belajar sejarah kat sekolah kan, omputeh memang sangat mementingkan synmetry dalam binaan2 diorang kan. Which I dont know why.

Haa, kalau berdiri mengadap Concorde ni, taman tadi dekat belakang kita, boleh nampak something di sebelah kanan kita. Iaitu....

La Madeleine Paris
Sila tanya pakcik gugel kalau nak tahu tentang dia ni ye.
Akak Aisya tak tau pulak. Hehehehe

Masa jalan ke Madeleine ni, terjumpa kedai Macaroon! Excited mak jah!
Tapi mahal, so makjah beli 2 ketul je. Hehehe. Beli perisa kopi and caramel. 

Train/Metro station : Champ de Mars/ Tour Eiffel

Seterusnya checkpoint, the Eiffel Tower. Turun train, jalan je ikut arah yang ramai orang jalan. Heheheh. The best way untuk cari tourist attraction, just go with the flow.

Having my very first bite of the macaroon rite infront of Mr Eiffel. Wahh,
feeling in love! <3 <3 <3

Le mari et le femme
Statue of Liberty Replica
Pastu kitorang naik bus, lepas 2 stesen, kitorang sampai ke Replica Statue of Liberty. Ada sebab aku nak sangat tengok Statue of Liberty ni. Itu nanti cheq ceghita dalam entry lain naa.

Dekat sini macam tak ramai orang, so kitorang berenti sekejab untuk solat. Masa tuh pon memang dah petang. Kitorang jamak solat zuhur dengan asar. Lepas solat, kitorang patah balik ke Eiffel Tower. Ada yang menarik tentang Eiffel Tower di malam hari.

Eiffel berkedipan!!

Eiffel at nite
Dah dua kali aku datang ke Eiffel Tower ni, alhamdulillah memang dua2 kali dapat the best timing. Last time, masa datang tahun 2011, dapat rasa 3 waktuh berbeza dekat Eiffel. Siang, sunset dengan malam masa Eiffel berkedipan. Eiffel ni berkedip tepat pukul 9 malam. So, paling elok datanglah time tuh. Cantek sangat2. Rasa romantik, indah, sweet, semualah. Hahahah. Susah aku nak gambarkan feeling dia tuh camne. (** Tengok di youtube: KLIK ** )

I guess, inilah sebabnya blog ni punya background adalah Eiffel Tower. Sebab setiap kali pergi Eiffel, rasa romantik masuk dalam jiwa. Dan rasa macam nak kenangan tuh stay dekat situh je, jangan pergi mana2. 

That's it for now !
Thanks for reading my feeling !
Hehehehe
Sekian~

P/s: Kalau rajin jemputlah baca entry2 travelog baru2 ni ye! Jangan lupa komen tau!

76 comments:

  1. Replies
    1. kitorang belajar dekat jerman, sekarang tengah cuti sem pergi jalan ke paris...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Replies
    1. lain kali datang sini lagi tau...nnt kite tunjuk gambar lagi ye...salam kenal ye! :D

      Delete
  3. BESTNYEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti jangn lupa join tau bila kita buat giveaway souvenirs dari paris dan rome...

      Delete
  4. Replies
    1. mama, nanti join tau bila kita buat giveaway souvenirs dari paris dan rome...

      Delete
  5. ooouch eiffle im in love..!! tengok entry aisya ni rasa mcm nak terbang ke paris sekarang jugak. masalahnya duitlah opcoz kekeke.. kazen akak pun mcm aisya gak.. ke eiffle ni beberapa kali tp yang sorang tu lepak bawah saja x naik hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ct, kitorang lame lagi dekat sini...meh lah sini melawat kitorang, nnt kite jalan same2...jangan lupe, nak dtg tolong bawak roti canai, rojak, pasembor....kite teringin sangat222222...... :D kite pon tak naik eiffel, duduk bawah je.... kalau naik, xde ape sangat pon nak tengok.... duduk bawah bergambar lgi best...jimat!

      Delete
    2. insyallah.. ada rezeki sampailah akak ke Bingen tu.. opcoz kalau berduit i terbang pi kat you.. bawak i p prague k hakhakhka..

      Delete
    3. boleh2.... akalu nak dtg, bagitahu awl tau...boleh kite tengok2 jadual kelas kite..dengan booking2 hotel sume2222.... wahhh seronoknya kalau dapat gi jalan dengan kak ct....!!!!:D

      Delete
    4. alamaaak dia punya cecita tu kekeke.. insyallah adikku.. akakmu ini tengah menabung ni sakan. doakan akak
      dapat kerja :D dapatlah akak ke Bingen dengan pantas..

      Delete
  6. paris van java :)
    tengok gambar pon dah tau best

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti jangan lupa join tau bila kita buat giveaway souvenirs dari paris dan rome...

      Delete
    2. nak join pastu dapat hadiah :)

      Delete
    3. insyaallah, this time ramai lagi boleh menang.... :D

      Delete
  7. ok, jeles sesangat ni...hahaha..nk jugak macam ni...hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti join tau bila kita buat giveaway souvenirs dari paris dan rome...

      Delete
    2. InsyaAllah :) tak sabar nak join ni :)

      Delete
    3. terima kasih yer dah join....meriah giveaway kita kali ni... :D

      Delete
  8. seronoknyaaa....mommy irra boleh berangan jela..hehe
    irrayyan.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe jangan risau.... nanti kita buat giveaway souvenirs dari paris dan rome...jangan lupe join ye...

      Delete
  9. cantiknyer gambo2..best sangat bila dapat pegi tempat orang ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti jangan lupa join tau bila kita buat giveaway souvenirs dari paris dan rome...

      Delete
  10. wahhhh . syok2. doa2 la nanti leyla bleh pegi pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah leyla...semoga cepat2 hajat tercapai ye... nanti join tau bila kita buat giveaway souvenirs dari paris dan rome...

      Delete
  11. Romantik sangat ni! Thanks for sharing kak Aisya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welkem farah.... dtg lah sini, banyak tempat dekat europe boleh dilawati... some are really cheap, but some agak mahal jugaklah...macam amsterdam mahal... :D nanti join tau bila akak buat giveaway souvenirs dari paris dan rome...

      Delete
  12. i hate chuiuuuu! hahahha...nak ikut oiii...hahahaha ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak sally, takmohlah jeles... nanti jangan lupa join tau bila kita buat giveaway souvenirs dari paris dan rome... insyaallah ada rezeki untuk kak sally...sebab this tima ade banyak giler untuk kasi... :D

      Delete
  13. mcm makin naik je berat 2 2 ni haha. xpa2 happy la katakan

    ReplyDelete
  14. Seronoknya jalan2! Sambil akak baca entri, terngiang2 OST eiffel i'm in love dlm kepal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak nanti jangan lupa join tau bila kita buat giveaway souvenirs dari paris dan rome...

      Delete
    2. Insya Allah, akan ku gagahkan diri hihihi aritu HP postcard xde rejeki :)

      Delete
    3. akak farrah, pasni hadiah keychain paris...nak tak, nak tak? Hope akak menang nnt ye... :D

      Delete
  15. Hi! Thanks for the comment at my blog. Following you on GFC and Google+. You have not follow me yet. Hope you could return the favor by following me back.

    Shikin Kikin | shikinkikin.blogspot.sg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai shikin! I've followed u, i think, my blogger picture might fall to the back, try checking the last page of ur followers, hehehhee..

      Delete
  16. Wah... bilala KM nak datang sini awak... bestnya dpt honeymoon kat sini... doakan... doakan... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah...aminn... semoga Allah permudahkan untuk kak Km ye... :D

      Delete
  17. ohhhh im in love with eiffel tower.. kak aisya... jelesnyee anis tgk kak aisya jalan2..nak pegi jugak dengan yg tersayangg..huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah anizz i'm in love jugak...hehehehe takmoh jeles, nnt insyaallah dpt pergi... :D

      Delete
  18. akak comellll... anis dah buat award tu... mai le terjah sat... :)

    adnan-daughter.blogspot.com/2014/09/versatile-blogger-award-tag-dari-4.html

    ReplyDelete
  19. macaron tu alahai..
    menggoda pulak. hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tggu tau aisya, nnt akak buat entry special pasal macaroon ni ye...

      Delete
  20. alahaii! alahaii!! canteknyaaaaaa kaka!!!! nak jugak pi sini. huhu

    kite tag akak.. jemput join :)
    http://loveneddy.blogspot.com/2014/09/first-segmen-jom-tambah-kawan-by-lieya.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq nadya tag akak! tahniah konvo! pasni keje ke sambung belajar ni?

      Delete
  21. wAduhhh...terus rasa nk pegi hanimun kat sana...huhhu..di mana kah jodoh ku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah kak JM jodoh tuh ade... die belum nak timbul je lagi... hehehehe.. kak Jm simpan duit dulu bayak2, nnt bayak tmpt boleh hanimun dgn jodoh kak Jm...aminnn

      Delete
    2. JM, si dia tunggu kat depan Eiffel Tower kot,...saya turut doakan utk JM ni :)

      Delete
    3. amiiinnnn...kite pon doakan untuk kak JM yang baik2 je insyaallah... :D

      Delete
  22. salam , anda telah mendapat Liebster Award daripada saya..

    >> http://www.feetrimahadzir.com/2014/09/the-liebster-award-by-dianeeya.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...terima kasih ye tag... Dah bace semalam, tapi belum buat je lgi liebster award sendiri...hehehehe

      Delete
  23. Replies
    1. akak, kitorang beli macaroon size besar...dia ade 2 size... sebab ter-excited masa tuh, amik yang besar...ahhahah :D

      Delete
  24. Alamak, susahlah nak sebut bahasa peghancis Ni.
    Dulu penah belajar jap masa form 1.
    Rasa nak terkeluaq anak tekak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul akak, memang susah.... yang dieja nya lain, sebutnya lain... pening kepala kan... :D

      Delete
  25. rasa macam dah kat sana pulak.
    menarik sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. arz moha, jemputlah join yer giveaway...belom tutup tau...tutup hujung oktober....ade sebulan lagi yer... :D

      Delete
  26. bestnya sis.. ini untungnya kalau belajar dkt overseas.. belajar sambil melancong namanya.. awesome sgt2.. cantiknya gambar bg eiffel tower tu sis. subhanallah.. :D
    Tq share experience awesome ni dgn kami.. hehe :D

    ReplyDelete
  27. Bilalah nk pergi oberseas ni. nak honeymoon kat parissss. aaaaa

    ReplyDelete
  28. bestnya honeymoon kat sana.. tengok gambar tu pun jadilah kan.. hihihi..

    ReplyDelete
  29. Bestnya.. tak dapat nak gambarkan dengan kata2 keindahannya..

    ReplyDelete
  30. Suka tengok view Eiffel Tower nite time tu :)

    ReplyDelete
  31. hai aisya...selepas tonton filem 99 cahaya di langit eropa teringat entri ini singgah komen semula...dalam filem tu pun cerita perkara sama mengenai arah kiblat

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...