home about contact travelog resepi bahasa jerman

Back to school make up!!

Hellow everyone! Anneyong! Aku bukanlah make up master, tapi tak kira nak share jugak make up yg aku tiba2 rajin nak pakai arini. It's called 'Back to school make up' sebab I'm back to school! Yeyeh, dah sebulan jugaklah kelas mula balik, sebab tuh aku agak busy dan kadang2 tak dapat nak luangkan masa berharga aku di blog ini. I'm sorry dear blog, and dear reader. Harap korang tak lupakan aku, sebab korang sentiasa dihati guwe...! Ahaks!

Ok, back to our main porpose today! To be honestkan, most of the time, aku memang langsung tak kesah aku pakai baju cacamarba, muka tak mandi ke apa ke. Serius memang tak kesah. Biasalah orang kata, budak engineering ni memang malas and tak berapa senonoh sikit. Ahhahaha. But who cares? Hahahha.




Aku tak selalu tau pakai mekap, sebab susah time nak solat, kena remove everything kan. Rasa macam nak koyak kulit muka aku bila remove mekap. Aahhahaha.


Aku cuma pakai mekap bila 'bulan' datang menunjukkan wajahnya. Iyelah time tuh, takleh solat. So bergembira mekap duduk atas muka for the whole day, takyah bukak2. Hahahah.


Here are the stuffs I put on my face today. Just some basic make up je, xdelah hebat2 sampai flawless muka kak jah oi. Hahahaha. Ini kira mekap naturallah ye. Sesiapa yang makeup beginner cam aku, boleh jugak kalau nak try! Lets jump into it!





Step-by-step :

1. First, sebelum apa2, aku apply Clinique Skin Tone Correcting Lotion dulu. Lotion ni function dia untuk tone-kan warna kulit. Kalau kulit berbelak, nampak macam kulit lembu hitam puteh dari Scotland, hahahhaha, sebab kena panas ke apa, bolehlah guna lotion ni untuk seratakan balik warna kulit.


2. Next, aku guna pulak Clinique Stay-Matte Hydrator dekat T-zone, iaitu bahagian dahi dengan hidung. Sebab kawasan T-zone aku ni sangat berminyak. So bila pakai mekap tanpa stay-matte, muka nampak macam berkilat teruk sangat. Dengan terpakainya stay-matte ni, kulit nampak kurang berminyak, and macam gebu2 gtuh. Eeww, gebu ker, Aisya? Yek je! Hahahhaa


3. Barulah aku applykan foundation ke seluruh muka, termasuk kawasan kelopak mata. Aku tak cerah sangat, so aku pakai foundation yang lebih kurang dengan colour kulit aku ni. Foundation Clinique Even Better: Makeup SPF 15 Evens and Corrects(09: Sand M-N). Sebabkan lotion dengan foundation aku dah ada SPF, aku tak gunalah pape sunblock. Gtuh ceritanya. Hehhehe


4. Seterusnya pakailah bedak Maybelline Clear Smooth All-in-One Shine Free Cake Powder (05 Sand Beige). Ya Allah ini feveret aku, korang tahu! Aku sanggup mintak akak aku postkan bedak ni dari Malaysia, sebab aku tak jumpa bedak yang sama dekat sini. Hahahhaha. Feveret ever! Memang kulit gebu giler bila pakai. Tak caye, pergi try! Hehehehhe


5. Aku apply lip balm Labello Classic Care, just untuk pastikan bibir betul2 rata, sebelum apply lip balm yang berwarna pulak.


6. Dan lip balm berwarna yang aku maksudkan adalah: Maybelline Baby Lips Pink Punch.



Ini gambar hari lain, tak pakai mekap... Kebetulan outfit yang sama. Hehehehe


And outfit of the day (OOTD) arini adalah... Macam kat atas ni. Simple je kan mekap and outfit titew? Hahhahah.

T-shirt Rolling Stones by Primark
Cardigan labuh takde brand
Tudung Bawal by Akel
Skinny Leg Jeans by C&A
Kasut : Nike Air (Colour Biru Putih) by Nike

Nak tengok tak betapa tak senonohnya t-shirt yang aku pakai ni? Hahahaha. Dia gambar lidah besar giler dengan bendera UK. Hahahaha. See this!

Foto edited using Fotor.com


Inilah tasyut titew!! :D Inspired by Kim Jong Kook.
Unfortunately, aku beli kasut ni sebelum mengenali dia. Camno tuh?

And tengaharinya kitorang makan dekat kantin sekolah Uni kitorang. Makan yang vege2 je. Ini je yang halal dekat sini. Hehehehe.




Siap makan. Maka bergeraklah kanak2 Ribena pulang ke rumah. 
That's how one day at school ends! :D



Thats it for today!
Hope u guys like it!
Thanks for reading this !
Sekian ~

69 comments:

  1. Awatt comell sangaatt? Hehehehe, Aina pasal make up kosong. T_T Hahaha, Sedih,

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak xdelah hebat pon aina... tahu foundation dengan bedak je...akak tengok org dekat utube utk belajar makeup ni... :D

      Delete
  2. akak terer eh bab make up.. klau anis, asal bedak nampak cerah, kira pakai make up la tu..haha.. alaaa asal comel sgt gambar last atas beskal tu.... ishhh... *jelez* :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. mane ade terer anizz... akk bantai2 je...belajar dari orang dekat utube ni... :D

      Delete
    2. kalau anis tengok utube.. boleh tido depan laptop..anis tak paham..haha.. anis buat syok sendiri je..kih3.. akak... pi bace entry penghargaan tu sat.. kat blog anis.. jangan sengih lame2 taw..nanti encik hubby akak bagi ubat panadol pulak..hahah.. *gurau* :P

      http://adnan-daughter.blogspot.com/2014/10/poskad-dari-german.html

      Delete
    3. aahhahah.... lawak lah anizz ni tido depan utube.. tq tulis yer :D like!! :D

      Delete
  3. Replies
    1. tengkiu akak anum...akak pon comel jugak! ape kurangnya :D

      Delete
  4. wah, glory2 muka Aisyah :) ok, lapar tengok makanan tu..T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengkiu.... alor makanan ni tak sedap...kite dok rindu makanan msia... :D

      Delete
  5. glowing lettew muka pakai mekap...akak siap tak pakai pape g office sampai bos marah...sobs..hahaha...but who cares...

    skrg dah insaf..hahahaha...pakai jugak la mekap g keja :P

    ReplyDelete
  6. nice...sweet n simple je make up tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengkiu yer... :D kembang semangkuk kite... :D

      Delete
  7. Amboii. Glowingnya mukaaa. hehe. Ce pakai celak sikit. Lagi aummmm. Hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah nak pakai celak..tapi dah rushing nak gi kelas, malas nak pakai celak... mascara pon xde... :D

      Delete
    2. BELI MASCARAAA! hhahaha. Wajib ni pergi beliii.

      Kalau malas nak pakai celak, calit je mascara tu sikit. Nampak besor sikit mata. hehe

      Delete
    3. ya Allah scha...kita ada mascara, tapi time tuh dah terlambat nak gi kelas...sebab tuh xpakai... eye liner pon ade...hahahahah :D scha, thnaks to u, kita rasa nak belajar make up skrg...meh ajar kita...kita nak beli make up palette, dengan segala macam brush...tunggu, nnt kita tunjuk gambar dia yer :D excited makcik! :D

      Delete
  8. Kita dh updateeeee. Hhehe

    http://www.schanazri.com/2014/10/hadiah-dari-germanyyyy.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak nempek kat Scha jap. Akak pun dah dapat poskad Aisya. Thanks so much, dear! (err, tak nyempat nak buat entri lagi)

      Delete
    2. akak...jangan lupe stori kt belog yer...nak tau jugak perasaan orng yang dapat poskad ni.... :D

      Delete
    3. Dah, cayang. Ramai yg seangkatan gumbira sama macam akak coz dpt poskad dari Jerman :) nanti rajin intai tau.

      Delete
  9. aisya tak makeup pun still nampak manehhh.. nampak jugak ketidaksenonohan baju tersebut,tapi bila tutup dengan tudung, nampak nice pulak..^_^
    belum pernah try lagi maybelline tu. nanti kalau bedak dah abeh boleh la nak try. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaha... kan tak senonoh kan... cik fafa pon manihh jugak... :D gi lah try... mesti puas hati...tapi make sure pilih colour yang betul...kite selalu lah terbeli yang cerah dari kulit kite sebenar...kite ni gelap... :D

      Delete
  10. IM tak reti make up sgt. Hehe. Pakai kri. Biasa biasa saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai krim pon ok jugak...janji kulit kite ade protection kan... :D

      Delete
  11. kalau pergi kelas pakai mekap nanti lambat nak bersiap hehe

    tapi, perempuan dengan mekap tak boleh dipisahkan haha. simple mekap macam Aisya buat ok apa? first impression paling penting. asal sedap mata memandang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...sebab tuh most of the time, kite tak pakai makeup gi kelas, sebab nnt terlambat...ahahahha tapi kadang2 bolehlah... :D

      Delete
  12. Replies
    1. hahahahah akak kembang semangkuk sepinggan semualah...ehhehehe first time kena puji! :D leyla pon cantek jugak.... :D

      Delete
  13. makeup natural.. okla. salu nadyya makeup lebih kureng gini.. foundation,bedak compact dan gincu.hee
    wah nice la picx bawah sekali tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah nadya kan...makeup cggini yang paling senang sekali... atleast muke xdelah nampak kusam sngt kan... tengkiu tau! :D

      Delete
  14. Saya langsung takde benda make up ni. Hahaha. Pergi sekolah tempek bedak baby je.

    Gambar yang last tu cantik sangat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok apa pakai bedak baby... nn muka jadi baby face.... :D cantik yer? akak first time try posing2...gedik kan akak...ok segan... heheheh :D

      Delete
  15. Replies
    1. tengkiu...kembang kite kejab.... :D heheheheh

      Delete
  16. aigooo comel ngat aih budak ni.. rasa nak terbang pi Bingen. hahahaha akak dok sebut Bingen ni banyak kali dah.. kena masuk dalam wishlist ni..

    kalo kat sini pakai clinique huuurm.. bankrap le akak.. tak mampu diknon oi.. btw ooowh primark !! owh primark !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite tak tahu harge clinique kt msia berapa... rituh tengok ade blogger buat review, pastuh nk try lah...tu yang beli... tapi beli sikit2, xmampu beli semua sekali harung...bankrup...tutup kedai nnt...ahahhahah :D

      Delete
    2. kategori mahal lah kalau kat malaysia ni. tapi sk2 mahal lagi rasanya. tak pernah kelebet hihi..

      Delete
    3. ooo ye ke...arituh kita saje cari2 harga clinique dekat msia... dia lagi murah lah dari sini... kita igt kn sini punya murah...msia lgi murah rupanya :D hehehehehe

      Delete
  17. Tutorial by aisya :)
    Seronoknya naik basikal. Encik suami layan kan aje ye. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time menulis tutorial ni... sorilah kalau ada cacat cela yer... :D suami kite sengih je... :D

      Delete
  18. Amboi, bukan main detail lagi back to school make up nya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah sje je kak... sebab nak bagitahu sekali function benda2 yang pakai tuh... takot org tak faham...heheheh :D

      Delete
  19. suka la gambar last tu.. sweet ! :) cantiknyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite first time cube tangkap gambar posing2...nasib baik korang semua kate comel..terharu kejab... :D tengkiu tak...tengah kembang semangkk ni... :D

      Delete
  20. Replies
    1. aik zumal? zumal? ahhahahah :D comel je :D

      Delete
  21. salam kenal tuan rumah..manis ja org nya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih yer... awk pom manis jugak :D :D :D

      Delete
  22. sis JM ni mmg x pernah makeup..brg makeup pun x de..lipstik pun kekadang je pakai..huhhu..sbb tu kekadang kena tegur...JM pakailah makeup sikit baru nampak berseri...bila x de pakwe punya lah risau ..siap yg nk tackle kalau x cantik huhuh,,itu kawan2 dari akwan sis JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe, kak JM dah mmg comel dah...kita pon, kalu tak tepek bedak, muka cam zombie kg pisang kak JM...ahhahahah :D

      Delete
  23. Replies
    1. xdelah eda... eda tak tengok depan2, sebenarnya gigi kita yang tengah tuh senget teruk...kena pakai braces ni :D ahhahahah

      Delete
  24. spe ckp x flawless ? innocent jadiknyerr muka hehe
    nice one ! simple but nice ^.^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah zati, nnt kita buat tutorial lagi...kita baru je nak explore bidang mekap me mekap ni :D hehehehhe

      Delete
  25. Salam kenal dik. Natural je make up nye. Cantik! Akak tak pernah make up huhuhu.. the first and the last masa kawen ja hhaha...terukkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpelah kak...akak kulit mmg dah cantik... mcm kita, suami yang rajin suruh pakai bedak... sebab muka musam sangat, macam zombie kg pisang kita kalau xde mekap...ehhehehehhe :D salam kenal yer kak :D

      Delete
  26. sha xpndai make up, xperna make up kot..haha..kcuali ada event pnting tu pun kwn tolong..ooo...sdhnya xpndai make up..tp jimat juga..jimat duit beli make up hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus ape dpt jimat duit...hahahahha xpe, orang kata, kalau orang xbiasa mekap ni, nnt dia kawen, mesti nampak berseri habes... mesti sha nnt cantik giler time mekap kawen :D

      Delete
  27. Masa kerja kt hotel dlu back office as account clerk memg akak kne mekap...sebulan spend rm100++ utk mekap saja...Complete tau..semua ada..sejak dh berusia nih..hehehe kurglah nk mekap tp still ada dua tiga mekap basic...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...