home about contact travelog resepi bahasa jerman

Macaroons, I'm in Love!

Sebelum aku dan en Husband bertolak ke Paris arituh, en Husband aku dah gebang kaw-kaw dekat aku tentang kesedapan macaroon. Macaroon ni dipercayai berasal dari France. Aku ni tak pernah makan, so secara automatik ter-excitedlah kuasa dua belas. Hahahaha.


Menurut en Husband aku, macaroon ni process pembuatan dia memang susah sangat-sangat dan memang leceh tahap tak tahulah level apa (saje je menambah-nambah, kalau expert senang kot nak buat). Sebab tuh susah didapati. Susah nak jumpa kedai macaroon sepah-sepah dekat negara selain France.



Ada jugak kakak senior yang hebat masak pon pernah try nak buat macaroon, tapi akhirnya giveup. Menurut senior tuh,

'Macaroon ni memang susah nak buat dia. Baik beli ajelah. Hahahaha'

Aku pon dengan excitednya telah bertanya pada salah seorang penduduk Bingen, iaitu Kak Lisa, tentang perihal dekat mana boleh beli maaroon ni. Iyelah kak Lisa ada adik lelaki, yang study dekat France. Kak Lisa kata, maybe boleh cari macaroon dekat kedai yang jual macam biskut-biskut gtuh.





Cari punya cari, tak jumpa. Hehehe. Tak usahlah aku gebang kepada korang semua. Aku memang giveup dengan pantas sekali time tuh. Sebab kaki dah penat berjalan. Tapi normallah kan, bila kita tak cari tulah kita akan terjumpa. Betulkan? Masa kitorang jalan gedik2 di kota Paris(memang langsung tak mencari kedai Macaroon), tibe2 aku tak perasan, aku berdiri betul2 dekat depan kedai Macaroon. En Husband aku yang nampak kedai tuh dulu. 


Kitorang pon masuklah kedai macaroon tuh. Budget murahlah harga dia. Sekali, hah seketul yang size besar, harga dia 4.70€, pengsan 2 kali di situh. Last2 kitorang beli 2 ketul saje. Cukuplah buat merasa makan kan. Dah alang2 datang tempat asal dia kan.


Oooh, arituh ada yang tanya, kenapa macaroonnya nampak besar dari normal ye? Haah, kitorang beli yang size besar. Ada jugak jual yang size kecil sikit. Aku ni first time jumpa macaroon, taktau sebenarnya size dia patot besar cmne. Maafin yaah!




Disebabkan aku rasa aku dah bayar mahal untuk 2 ketul macaroon tuh, aku rasa, aku layak tangkap seberapa banyak gambar yang aku suka dalam kedai orang ni. Yang peliknya, orang ni tak marah pulak aku dok snap sini, snap sana. Korang nak tengok tak? Mari...

Macaroon yang warna coklat depan sekali tuh Macaroon perasa kopi!
Sedap222x!

Banyakkan choice yang ada? Dahlah warna-warni. Kalau bawak
budak kecik ni, kena borong semua warna ni! Hhahhaha
Pekerja dia pakai glove you! Seronok makjah tengok! Ngee ngee

Barulah yakin sikit makanan kita dihandle dengan bersihnya! Teehee
Bungkusan Macaroonnya.

Amboi dalam box pon ade?!

Paling cikai dia bungkus dalam bg kertas. No wonderlah mahal kan.

Hiasan2 dalaman kedai. Penuh dengan macaroon.


Kalau korang nak kawen, tempahlah yang camnie. Hah tinggi you!
Oohh, macaroon! Aku sudah tertambat dengan cintamu. Dah balik Deutschland ni, teringat2 lagi rasa macaroon arituh. Ya Allah, sedapnya. Tengok rupa macam burger, sekali gigit rapuh, lagi rapuh dari biskut. Dikunyah-kunyah semakin sedap pulak. Rasa dia, berkacang, berkrim, ber-semualah. Allah, rindu! Nanti kalau ada orang ke France, nak kirimlah! K, aku dah terliur mengingat rasa macaroon ni. Aku ciao dulu. Kbai!

That's it for now !
Thanks for reading my feeling !
Hehehehe
Sekian~

P/s: Kalau rajin jemputlah baca entry2 travelog baru2 ni ye! Jangan lupa komen tau!

65 comments:

  1. sedap ek, anum x berapa minat sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah...taste bud masing2 lain2 kan :D ...kite xtau yang msia punya camne rase dia...kite xpernah rase... hehhehe :D

      Delete
  2. penah cube sekali je ari tu.. sedap jugak.. huhu.. rase macam nak beli lagi.. kat paris lagi ori rase dye kan.. huhu.. dapnyeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak pernah rase yang msia, anizz... maybe samelah kot rase dia...entah ler :D

      Delete
  3. macaroon kat mesia ni pun mmg mahal. seketul kecik besar dlm 50 sen gitu, adalah dlm rm3-4. Buat susah, beli pulak mahal. sabar je lah. cukuplah sekadar nak rasa macaroon tu mcmana. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke? mahal jugak yer... iyelah, nak buat dia susah kan...ehheheh :D kite pon beli sebab nak rase je scha... kalau beli banyak pokai...ehheheh :D

      Delete
    2. betul. sekali dah rasa tu cukuplah. hahaha.

      Delete
  4. wah, bestnyaa
    pernah rasa sekali je macaroon kat malaysia, sedapnyaaaaa...tapi mahal la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah...kita pon rasa, macam mahal sangat harge dia...da rasa cukuplah kan :D hehehehe

      Delete
  5. kaksha pernah buat macaroon, beberapa kali, pun giveup ! tak jadi... hampehh je... tapi feveret gak ni... yang coklat very the best... alahai.. baca entri ni ngencesss je rasa :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh kak sha penah try buat? gilor cool...salutelah...kita ni tak kuasa, renyah sangat :D hehehehe

      Delete
  6. Akkkaaakk comeellnyaa kedai tu. macaroonn tuu punn nampak comel dan sedapp. aaaaaA~π_π hahaha. takk pernah cubaa lagii. T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai dia comel sangat...warna warni...rasa nak angkut semua bawak balik...hahahahah :D

      Delete
  7. Replies
    1. kann, packaging dia cantik...kita pon rasa :D

      Delete
  8. kalau nak buat mmg rumit...
    beli pon mahal..
    tapi manisnye ya ampun 2 hari 2 malam terngiang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooohh manis yer? yang kita makan ni arituh, tak manis sangat...sedang elok, macam manis buah je... hhahahaa...ikut pada org yang buat kot kan.... :D

      Delete
  9. comel la kak.. macaroon ni da mcm tanah liat pulek.. xpna rasa lagik T-T

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, mcm playdoh kan...mcm boleh nak picit2, buat bentuk karipap....ahahahhh :D

      Delete
  10. wah, comelnya bekas-bekas dia.. saya x mnat sangat macaroon. x kena dengan tekak... tapi macaroon ni kalau buat kat wedding, menarik juga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel kan bekas dia...seronok plak tengok kan :D

      Delete
  11. dia mestilah x marah. satu sebab dah beli. second sebab skarang ramai duk promote kat media social. kalau dia x bagi, macam mana orang nak tahu pasal kedai tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...kita ni kira promote kedai dia lah ni kan :D

      Delete
  12. kita memang suka macarooooon! tapi mahal and manis T_______T

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke...tulah dengar jugak orang kata, manis yang hamat....tapi yg kita makan ni tak manis sngt kak liyana...boleh handle lgi...ahahhaha :D manis buah je gtuh :D

      Delete
  13. tak pernah makan macaroons.. sob sob sob..sedihnyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe za...banyak lagi masa nak cuba...akak pon umor 23 baru dpt rasa...oklah sekali seumur hidup kan :D

      Delete
  14. ohoii,tergoda plak tengok macaroon tu. nyum2.

    p/s : ni entri saya, tq aisya! ^_^

    http://coretancikfafa.blogspot.com/2014/10/postcard-dari-germany.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq cik fafa....rajin tolong tulis... seronok plak bace! :D

      Delete
  15. Pernah makan macaroon sekali tapi tak tahu la yang authentic ke tak. Main makan je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe farah...janji makan...sedap x? hahahahah akak rasa mula2 makan, rasa cm xdelah sedap sgt...biasa je...tapi some how, mmg boleh igt, rasa dia mmg lain dari yang lain...tak penah makan pape benda dlm dunia ni yang rase camtuh...ahhahaha dahsyat akak ni emphasize stori diakan....ahahahah :D

      Delete
  16. dah lama nak makan macaroon ni tapi tak pernah jumpa kedai dia.
    yus makan cocopie jelah sob sob TT.TT

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. takpe cik mimie...the time will come, insyaallah :D

      Delete
  18. Tak pernah makan lagi.. warna dia membuatkan kita jadi rambang mata nak memilih.. huhuhu.. cantik packaging dia.. suka tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantek2 kan warne dia...buat kita rasa nak beli semua...nasib baik duit kita sikit...kalau ada banyak duit, agaknya kita borong kot...ahhahahah :D

      Delete
  19. adoiyai 4€ seketoi. huurm patutlah mahai.. laduree punya wakakkaa. akak makan kat kl nye aje biasa seketol tak sampai belas belas hihi. tapi biasalah laduree ni memang femes kalau kat france sana. eh aku komen macam dah penah rase aje :P dak dak.. akak tengok kwn2 pi sana jalan jalan dok cerita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah... sekketul je dah rm16 yer...gilor mahal kan... :D kita tak tahu pon laduree ni femes... baru ni tahu...

      Delete
  20. arghhh...x boleh jadik nih..sis JM belum pernah mkn huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe kak JM sllu travel...mesti banyak lagi benda kak JM dah pernah rasa kan.... :D hehehehehe

      Delete
  21. erm sedap nyerr !
    tetiba rsa cm mengidam lak (ngengada jap) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha xpe je mengidam...kita pon gtuh masa taip ni...teringat rase dia...satu je dalam dunia benda ynag rasa cam macaroon ni, iaituh macaroon la kan :D ok dah merepek plk...ehhehehe

      Delete
  22. Macaroons kalau kat KL ni umpama syurga gula...manis nak oii...hanya tuhan yg tau...kalau gigi lubang...kena sekali sure menyesal seumur hidup..metafora sgt...padahal nk bgtau manis je..lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, dengar jugak orang kata...manis dia boleh ter-iyang-iyang...manis betul lah maknanya kan... :D

      Delete
    2. kita kak sally, kalau manis sgt, boleh ngilu gigi makan...naseb baik ynag beli arituh ni, tak manis sgt....jus macam manis buah gtuh jer :D

      Delete
  23. Nak buat macaroon mmg susah & bergantung pada cuaca. Klu cuaca sejuk, dingin, lembap, hujan, jgn coba-coba nak buat.
    Akak klu masuk kedai tu sure kena import bouncer untuk tarik akak keluar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke akak...akak mesti penah buat ni kan... kita arituh pon camtuh akak... kita sambil beratur nak bayar, dok snap gambar, terpinga-pinga tengok kedai dia cantek sgt.... sampai tak perasan, kta dah dekat depan kaunter...kesian dekat orng belakang kita ynag nak beli jugak time tuh :d ahhahahahah mesti dia bengang dengan kita time tuh :D ahhahahahha tourist... :D

      Delete
  24. tapi mmg mahal sangat harganya sbb nak buat nya susah.. tak pernah lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, sebab tuh kot harga dia mahal yang hamat kan...nampak logik gak kan... :D

      Delete
  25. Zumal kuno sikit sebab tak pernah makan lagi. Hehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe zumal...banyak lagi masa...the time will come insyaallah :D

      Delete
  26. nakkkkkkk................syoknye bjln...poskn blh x?wuhaaaaa tliur trs :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha...dah xde dah yaya...kita dah balik germany...dekat sini xde plak org jual macaron...tak pernah jumpa lagi...eheheheh :D kita ynag taip pon terliur jugak! :D

      Delete
  27. haha. macaroon malaysia pernah makan. rasa dia macam makanan potong kaki pun ada. haha. sebab manis sangat.
    yang france punya mesti dap kan sebab the way aisya describe mcm sedap nau.
    seronok betul ambik gambar segala angle kedai tu. hehe. mesti dorang cakap, pelancong, kasi can la kan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke..ramai jugak org kata, manis yang hamat... takot dengar ye...yang kita ni manis buah je... still boleh handle lah...kita boleh lah nak abiskan dengan sekali bite je...ahahhahaha :D ahhh cakap2 ni, dah terlir dah balik...ehehheheheheh :D

      seronok kan kita bergambar...sebenarnya banyak lagi gmbr nak tangkap...tapi ramai orang dlm kedai nya, kedai dia sempit, xdpt gambar yang cantik... benci org lain yng sebuk2 dlm kedai tuh...kita nak kita je dduk dlm kedai tuh...ehehheheheh :D jeles! :D

      Delete
  28. wahh..1st time nmpk n baca macaroon ni..sdp x? terliur jap haha..btw packing tu nmpk ctk

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantek kan packaging dia...kite suke jugak :D

      Delete
  29. Mashaallah.. Banyak betul choices.
    Packing pun cantik2 belaka.
    Seswai sangat kalau buat hadiah.
    Hadiah yang cair di mulut..
    Yummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul akak...hadiah cair dimulut...kite ni tengok gambar nya dok teringat2 rase dia...Allah rindu balik :D ahahhahaha

      Delete
    2. Cepat cair kan?
      Tengok warnanya tu kalau tengah bercinta wajib minta boifie hadiahkan.

      Delete
  30. Sedap eh..hehehe akak xpernah mkn pun..

    ReplyDelete
  31. sedapnya macaroons. tak pernah makan. nak sangat merasa T.T

    ReplyDelete
  32. sedap ehh...xpernah mkn...tpi cantik2 warna die..klau tuk deco2 for weeding mmg meletop kot.pernah nmpk kt kedai kt malaysia ni..tpi tak pernah pulak rse nk bli nk cuba rasa.hihhihi..nnti nk cube juge la...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...