home about contact travelog resepi bahasa jerman

Rome, Italy : Introduction



Alkisahnya, dari Paris, aku dan en Husband naik flight ke Rome, jalan2 puas2 dulu, baru balik semula ke Germany. Btw, kepada yang tertanya-tanya, "akak Aisya tengah cuti ke?", "akak Aisya dekat Malaysia ke sekarang ni?", "akak Aisya buat apa time cuti ni?", "akak Aisya dah makan belum?". Ok soalan last tuh takde siapa pernah tanya. Aku je gedik. Hahahaha

Meh aku terangkan satu-satu dekat korang. Aku tak balik Malaysia untuk sesi cuti this time. Masa habis2 exam hujung bulan 8 arituh, aku dan en Husband straight dengan lajunya berlepas ke Paris, sebab anniversary kawen kitorang yang jatuh pada minggu pertama September. Haa, lepas balik berjalan tuh, kitorang duduk rumah jek, tak pergi mana. Hehehehe. Plus kitorang tak berapa sehat time tuh.

Sepanjang cuti2 semester berlangsung ni, aku ada jugak blogwalking ke blog2 kome2 semua, tapi kadang2 aku tak komen, kadang2 aku komen panjang giler. Hehehehe. Ikut pada mood yang merasuk aku time tuh. Cuti kitorang ni berlarutan hinggalah masuk bulan Oktober. Bestkan duduk rumah sebulan? Korang mampu? Boring dia, jangan cakaplah kan. Tidur, bangun, tidur, bangun balik, tak berlalu2 lagi bulan September ni haa. Hahhaha.




========================================================

Ok back to our main point. Rome. Kitorang berlepas ke Rome pada pagi Khamis, 4 September 2014. Kitorang balik pulak pada hari Ahad pagi, 7 September 2014. Kitorang naik flight paling murah yang kitorang boleh jumpa, tapi unfortunately Rome bandar penipu telah meng-cas kitorang masa dekat airport, sampai harga ticket kitorang jadi sama mahal macam naik flight proper. Itu nanti aku stori-mori dekat korang semua.




Haa korang nak tahu apa yang 'best' tentang Rome?

Rome adalah bandar penipu. Ok aku yang kasi nama special dekat Rome ni. Diorang ni tak boleh hidup kalau tak menipu orang. Sebenarnya, kalau difikirkan, rasa nak nangis berhari-hari mengenangkan banyak giler benda tak best berlaku masa kitorang dekat Rome, tapi, fikir2 balik, takpelah. Anggaplah duit kitorang yang kena tipu tuh, sebagai 'bayaran' kitorang learning the lesson about life. Itulah PENGALAMAN kan. (Ayat nak sedapkan hati je ni, hahahaha)


Well, satu je yang best tentang Rome adalah makanan dia, sedap sangat2, sampaikan time makan tuh macam boleh imagine camne chefnya masakkan makanan tuh. Allah sedap sangat2. Memang kalau duduk lama dekat Rome, boleh jadi obesiti-lah agaknya. Hahahhaha.




Since this is just an introduction, I dont want to talk long2, like long island gtuh. Hahhahahaha. Nanti baca kisah kitorang di Rome dalam entry2 akan datang yer! Stay tuned! Ciao cincau!


Dont miss my latest giveaway!!!  PARIS SOUVENIRS GIVEAWAY BY JINDRISSKA
Masih belum terlambat untuk join!



P/S: 
2 minggu lepas, notekad dari Jasper, Canada ni selamat sampai dekat dalam peti pos rumah kitorang. Ya Allah, lama sangat dah, aku asyik terlupa je nak letak gambarnya dekat blog. To Farah, who sent me this notecard, tengkiu22222333!!! Domo2 kumawo! I love you Farah! :D Korang pergi terjah blog Farah ye. She's a blogger from Malaysia, currently staying in Canada. :D

From Canada to Germany, with lots of love! Hahhahaha

Akak Aisya dapat setem Canada! Yeay! :D
Till then !
Thanks for reading this !
Sekian ~

79 comments:

  1. serius jeles giler dengan akak . boleh g jalan2 . haishhh, doakan leyla dapat gi jugak . hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah leyla...Akak doakan cite2 leyla semua cepat2 tertunai...semoga Allah permudahkan jalan Leyla yer.. :D aminn

      Delete
  2. wah, bestnya dapat g sana. >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugaklah...tapi kitorang teruj kena tipu dengan orang dekat rome...serik rasanya...taknak dah gi lepas ni....hheheheh :D

      Delete
  3. Wah best..my favourite destination..milan italy..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo la ye ke... kitorang tak pergi pulak milan...italy ni banyak tempat best untuk melawat...tinggal lagi, jauh2 dari satu sama lain... banyak sikit duit kena keluar untuk transport kalau nak gi tuh...heheheh :D

      Delete
  4. Replies
    1. Haah...jangan lupa bace tau dekat entry terbaru kite, kenapa kite cakap rome ni bandar penipu... :D

      Delete
  5. bestnya jalan2 ke rome..selamat bercuti..ole2 ada ke?hee..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ole2 dari rome pon ada...tapi tak hebat macam ole2 dari paris lah... sebab dekat rome teruk kitorang kena tipu duit... jadi ole2 nya dari rome just poskad je...itu je yang mampu...tunggu tau, nnt kita launch giveaway yang tuh pulak...stay tuned sini...yepi reading ye! :D

      Delete
  6. ye ke bandar penipu? Rome dan Venice adalah antara tempat yang saya paling teringin nak pergi..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oohh ye ke kak sal? Samalah kite pon...venice best pergi, tak bahaya pon...rome je yang bayak penipu dengan pencopet... kena hati2 sangat masa dekat rome...venice cantik sangat2... kite gi 3 tahun lepas..

      Delete
  7. Alhamdulillah, selamat sampai note card nya.

    Tak sabar nak baca entri seterusnya, kak Aisya. Nak tahu sangat kenapa dipanggil bandar penipu

    ReplyDelete
  8. honeymoon ye kak?kehkeh

    wah bestnya dapat dr canada.. alahaiii ;)

    jemput join first segmen/GA Nadyya --> Segmen + Giveaway Sweet Sour by N|A

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah join sayangku, nadya... nnt 10 hb autopublish kat blog ye..

      Delete
  9. Allahu... kaksha kadang dengki je baca post aisya ni... sebab kaksha memang teringin berpijak dimana aisya berpijak sekarang... sobs... untung aisya :)

    .. kaksha teringin pergi room... huwaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan gtuh kak sha... kite doakan akak sha pon insyaallahh dapat travel.. aminn... :D

      Delete
  10. Jelesnyeeeeeeeeeeeeeeeeee... Aisya pergi mana lagi ??? Kat Rom banyak Greek punya monumen kan ? OMG teringat pulak cerita 'When In Rome'.. Jumpa tak fountain of love tu??

    Fuh...ok..kasi lega sikit keexcitedan itu..hehehhe nak ajak Aisya join GA AB yang tak seberapa ni.. Sudi-sudikanlah ye ^_^

    http://aksarabiruu.blogspot.com/2014/10/giveaway-by-gobokita-aksara-biru.html?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite dah join tau giveaway, tapi autopublish 10 hb 10 ni ye...sebab skrg tengah busy sikit, dah start sem baru... kita takleh blogging sangat this month, so buat autopublish semua... :D

      btw, kita gi fountain tuh...tapi rupa dia lainlah dari muvee tuh...kita memang nak cari fountain yang dlm muvee tuh... tapi tak bergambar pon, sebab under construction...dia repair2 apentah...hehehehheh:D

      Delete
  11. kak aisyaaa... cerita lagi pasal rome oke?? ehem... :) fuyoo honeymoon ye... cepatlah end october..xsabau nak tau sape menang..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah nnt akak cerita banyak2 yer... this time psl rome ni, berjela2 akak nak cerita...banyak sangat benda berlaku dekat rome... taubat taknak gi dah pasni... hahahaha :D

      Delete
  12. bestnya dapat ke sana.. nanti next entry cerita la tentang bandar penipu lagi details. hihihi,,. nak tahu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemputlah bace yer dekat entry terbaru kite...kite dah cerita panjang lebar kenape kite panggil rome ni bandar penipu... hehhehe :D

      Delete
  13. boleh dah hati2 kalau nak pergi rome ni. hehee.

    jaga dirii awaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sha...kalau sha travel pon, hati2 yer... :D

      Delete
  14. bila travel , tu lah yg ditakutkan ... kena tipu . Maklumlah kat negara org . cuma blh minta tlg ambassador jer kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah jugak, kitorang tak tau pon ambassador tuh duduk dekat mana...ahahha :D

      Delete
  15. Tak sabar nak tunggu sequel Rome si bandar penipu nih...
    Jeles ahhh aisya dapat setem canada!

    ReplyDelete
  16. amboi g honeymoon ke paris aisya yer...mesti byk bad experience kat sana...klu x takkan dapat gelaran Bandar Penipu...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... memang banyak sangat pemipu dekat rome...jemput baca dekat entry terbaru yer... :D

      Delete
  17. Bandar penipu..seram pulak dgr..ni buat sis JM tak sabar nk tahu citer..part mana yg kena tipu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak JM, entry dah out...jemput bace tau! :D have fun reading!

      Delete
  18. Mesti cantik bandar Romekan,dan x sabar nak baca entry bab bandar penipu tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. entry baru dah out tau, pasal rome bandar penipu ni..panjang lebar kite cerita...jemput bace yer... :D

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. wohoo bestnyaa~ T_T kenpa bandar penipu.. cer citer~ cer citer

    jemput join. :)
    http://nurainahanis.blogspot.com/2014/10/flash-segmen-edit-blog-by-aina-akmal.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh aina...tengkiu, really appreciate it! :D

      Delete
  21. Hehe seronoknya baca even teaser je kak aisya oi. Hehe. Seronok tgk makanan dalam plate tu. banyak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. entry sebenar dah out tau...jemputlah bace yer... akk... :D

      Delete
  22. Bila agaknya zumal nak dapat peluang keluar negara ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ade rezeki nnt dapat punyer... kite doakan semua cite2 zumal dipermudahkan Allah zer... aminn :D

      Delete
  23. bestnya kak aisya. saya teringin sgt nk pegi rome. saya pun ade menang hadiah poskad tu tpi belum smpai lagi, tak sabar lak nk tgk rupa poskad saya hehe ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, rasenya post ke msia memang lambat sampai la, sayang...sebab akak pernah jugak post barang dekat femli kan, lebih 2 bulan, baru brg tuh sampai dekat msia...sedih kan... juh sangat agaknya msia yer... :D

      Delete
  24. hahaha.. aisya klu awak tanya kak KM jeles ke tak, of coz jeles ok... honeymoon kat paris is one of my fav place tau.. ni namanya study2 sambil jalan.. eh, jalan2 sambil study, ah mana2 la... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak KM, janglah jelly2... nnt kite kaye, kita buat pakej holiday dengan blogger nak...kak KM doakan kite kaye cepat yer...skrg tengah pokai ni, kitorang teruk kena tipu duit masa dekat Rome.. skrg duit scholarship plak belum masuk lagi...ikat perut laki bini...hahahahah :D

      Delete
  25. Bestnya.. untung belajar di tempat orang.. boleh terjah sini sana.. tak sabar nak tunggu pengumuman pemenang GA aisya tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah, nanti hujung oktober datang sini check tau...kot2 menang :D

      Delete
  26. Salam...singgah mlwat kwn2 blogger

    Bestnyaaaaa ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan... :D jemput2lah membace yer... yepi reading! :D

      Delete
  27. untungnyaaaaaaa tungnyaaaaaa tungnyaaaaaa... okayyy tak cukup panjang lagi nak ucap untungnyaaa... hahaha. seronoknya bercuti, kak oi! jeles! moga moga satu hari nanti, nak gak berpijak di negara orang sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. ain, jangan lupe join tau giveaway paris akak...babab kalau tak join! :D eheheheh

      Delete
  28. teringat pulak movie when in rome..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul! kite memang nak gi rome sebab muvee tuh... sekali fountain of love tuh tutup plak, under construction... tapi rupe dia lain dari dalam muvee tuh...xtau kenapa... :(

      Delete
  29. bestnya..bila la cik siti nak smpai kt rome
    dah follow sini..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ade rezeki nnt, sampailah... kite doakan semua cite2 cik siti nak travel cepat2 dipermudahkan Allah...aminn :D salam perkenalan yer... :D

      Delete
  30. hoi hoi...introduction bukan main pendek lagi kan...muahahaha...

    kak sally punya kad belum sampai pun...sedihhhh~ :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa post gi msia memang lame lah nak sampai kak sally...kite pernah post gi femli kite brg, lebih 2 bulan baru sampai...sedih kan? tak tahulah kenapa lambat... :(

      Delete
  31. besttt kann jalan2 negara orggg!!! phewwwwww~

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jugak...tpi ini first time kite kena tipu masa travel... selama ni tak pernah kena gini...bertaubat taknak gi dah rome pasni...heheheh :D

      Delete
  32. bhahaha akak penah dengar jugak
    cerita rome bandar penipu ni dari orang lain. dia nyeee penipu ni standard AA bhahah banyak benar hidden charge. waduh waduh waduh.. baru introduction dah menggoda bagai gini.. iols tengok pijja tu iols dah telan air liur. ngapain dikau permainkan hatiku sebegini rupaaa..

    souvenir..?? hihiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. souvenir ada...tapi murah2 je kali ni, sebab dah abes duit dekat penipu2 dekat rome...kita beli kan poskad je untuk souvenir kawan2 blogger... ahhahaha :D

      Delete
  33. Bandar penipu ye, mmf kite kne pk bnyk sikit....^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah...kena berhati2 lain kali... kite amik pengajaran byk sngt dari rome.. taubat taknak gi dah pasni... hahahha :D

      Delete
  34. spagheti die mesti sedap kan Aisya ? seriously jeles..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah sedap giler222...lupa diri kite masa makan....hahahah :D

      Delete
  35. macam tau2 saja akak suka joint GA...haahhaa

    ReplyDelete
  36. Makan tidur makan tidur..
    Jaga2 nanti obesiti.
    Hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah akak... kite selalu jugak workout, supaya lemak tak berkumpol... hahhahah... kite suka dancing workout... :D tapi suami kita kate, kita menari macam kayu... :D

      Delete
  37. Pengalaman mendewasakan kita... Walaupun perit tapi ia tetap berharga yer ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...hai lah pengalaman kan... nnt boleh cerita dekat anak cucu... :D

      Delete
  38. wahh best.. bagus muda2 puaskan hati berjalan semua tempat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput ye join giveaway dari PARIS kita...tengok entry sebelum ni yer... salam perkenalan yer... :D

      Delete
  39. Satu hal yang membuat saya ingin kembali ke Italia adalah makanannya. Saya suka sekali pizza margaritha :D

    ReplyDelete
  40. bestnyer...dapat bertukar2 kad dengan rakyat kita di negara lain...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...