home about contact travelog resepi bahasa jerman

[DIY] Happy Food for Happy Stomach!

Hahahhaha. Haa kenapa akak Aisya gelak start2 ni? Aku terdengar dialog Bell dekat Maharaja Lawak Mega, yang dia buat2 macam commentator football tuh. Ada satu part tuh kelakor. Hahhahah. Korang pergilah tengok, klakor beb! I like it! :D Hahhahaha


Arini aku happy, happy and happy sebab dah dapat call femli aku di Malaysia, and dah dapat settlekan hal2 pasal giveaway Paris arituh. Ya Allah susah giler nak cari post yang paling berpatutan dengan student cam aku ni. Fuhh bila dah setel, lega you!


And bersesuaian dengan ke-happy-yan arini, aku nak share satu resepi, makanan yang buat aku happy selalu, sebab dia sangat sehat and good for stomach too. Iaitu, Overnight Oatmeal! Ya Allah best giler, aku fall in love you. Hahhaha. 


Pardon my awkward sentences, because I dah lama tak tulis post disini kan, rasa awkward bila nak tulis. Teehee. And i really miss everyone of you, sebab tuh aku tulis panjang2 ni. Sila bersabar yer! :D


So, untuk buat Overnight Oatmeal ni, korang perlukan:

Oat, Susu Segar, Yogurt, Madu Honey, Epal, 2 cups yang ad penutup



Ok lets get started! Benda ni senang giler2 nak buat, and disebabkan dia ni overnight oatmeal, you got to do it the night before you go to sleep, and esoknya baru boleh makan! Jangan risau, nak buat dia senang sangat, tak sampai 5 min pon. Cara2 nya:


First, isi dalam cawan, seberapa banyak oat yang korang suka. Aku guna cup yang ada senggat2 ukur berapa2 volume (ini sebenarnya shake aurawhite, bebeh! i like aurawhite, bebeh! :D). Sebab ni je bekas aku yang ada penutup, kena tutup bebeh, sebelum letak dalam peti ais. 


And then, masukkan susu sampai semua oat tenggelam. Kalau suka banyak, bubuhlah banyak2, ok je. And after that, masukkan yogurt yang korang suka, seberapa banyak, ikut suka hati koranglah. Senang kan? Next!

Masukkan sesudu madu plak! Jangan banyak2, diabetes karang! Hehehhe

Next, masukkan epal korang plak! Kalau korang macam aku, aku tak suka epal, aku tak letak pon epal. Heheheh. Ini gambar gedik2 je. Esoknya aku buang epal ni. I'm not in love with mr Epal! Sorry bebeh! Hehehhehe :D. 

Ohh, lepas masukkan epal, tutup, and simpan dalam peti ais. Esok pagi bolehlah makan sebelum pergi sekolah! Yeay! 

Sebelum makan, kacau dulu, bagi semuanya sebati! Ready to be ngap-ngap! :D Teehee
Siap! Senangkan? Senang giler! Kalau korang malas macam aku, memang elok buat bendalah ni, esoknya takyahlah bangun pagi2 untuk buat sarapan. Bangun pagi, masa siap2 nak pergi sekolah, just grab je shake cup ni, and you're good to go! Simple and easy! 

I hope you guys enjoy this ! 
Love cha !
Thanx for reading !

47 comments:

  1. banyaknya perkataan bebeh. kalau bubuh blueberry pun sedap. rasa dan dapat variasi warna

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah nabihah, kalau bubuh blueberry dengan raspberry, lagi cantik, banyak warna :D

      Delete
  2. Macam best je.. Patut try ni kak. Haha stok susu takdak. Kne pi beli lah nii.. Tp malas lahh haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. try2... nnt bagitau tau, sedap ke idok! jgn lupe, guna yogurt yang paling favourite, barulah hasil dia perghhh... yogurt yang bgi rasa pada oat tuh :D

      Delete
  3. colleague saya kat ofis hari2 makan benda ni hehe

    ~CikSiti~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooohh ye ker? kite ni lame dah makan benda ni, belajar dari akak senior... bru ni post dekat blog :D

      Delete
  4. OO ni dah jd fenomena di fb skrg ni kan..tp ni salah satu healthy food yg harus dicuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke...kite xtau plak bende ni fenomena skrg.... :D

      Delete
  5. okey..macam best pula..menu breakfast yang sihat lagi mengenyangkan..insyallah nak try la nanti sebab kak wana pun suka makan oat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubelah kak bbwana...sedap tau! jgn lupe guna oat favourite, nnt lagi best rasa dia... :D

      Delete
  6. ha'a lah semudah abc..sis JM ingat perlu masak bagai...leh try ni menu sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang kite suke sejuk2, kite xmasak pon...sedap je kak JM...tpi kalau suke makan panas2 ke, boleh je masukkan kejab dlm microwave..... rase nya sedap jugak kalau panas...tp paling penting, guna yogurt kegemaran tau....yogurt tuh yang beri rasa pada oat nya... :D selamat mencube! :D

      Delete
  7. Sedapnya tengok...Cik Mimie tak suka yogurt n susu..so xdapat nak try DIY Aisyah ni..hukhukhuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohohoho...xpe cik mimie, lain kali kite kongsi resepi, cik mimie boleh try... :D

      Delete
  8. hek elehh senang jea . Memang kena try la kalau camnie . takde laa asyik berdrama kejar bus jea pepagii ^^, TQ kak aisya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah...cubelah senang je kan resepi ni...btw, kalau suka makan oat ni panas2, boleh je masukkan dalam microwave kejab ke...sedap jugak rasanya... :D

      Delete
  9. anis xberape masuk sgt oat nie.. tapi nampak kak aisya buat nampak sedap pulak.. n yg penting sihat.. akak buatkan utk anis..hahahah.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau anizz dtg umah akk, tiap2 ari akak hidang benda ni dekat anizz...nnt mmesti anizz suke! :D

      Delete
  10. wah kite geng la kak.. xsuka apple jugak..
    nt bole try resepi nii :)

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. samelah, kite dulu2 suke nestum jugak.. tp sini susah akak nak cari nestum mcm msia tuh.... :D

      Delete
  12. Ini rupanya overnight oatmeal. Selama ni, selalu tengok dekat instagram orang je. Tapi, malas nak google cara nak buatnya. Terima kasih share pasal overnight oatmeal ni kak Aisya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk ni suke tengok video dekat utube, tu yang terjumpa resepi ni...ad banyak je resepi yang senang boleh nak try... sllu2 lah mncari dekat utube... :D

      Delete
  13. Rindunya dengan budak ni. nasib baik dh makan taww. hehe

    ReplyDelete
  14. Bsgus idea Aisya ni. thanx for sharing good tips. Dah lama akak x makan oat sebab malas nak fikir campuran nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samelah kite akak...arituh kite tersalah beli oat ni, oat ni untuk masak...lepas buat biskut, dah terbiar je oat ni...baru jumpa resepi ni, tiap2 hari mkn ni...dah habis dah oat kite, dah beli stok baru dah :D ehheheheh

      Delete
  15. Owh..kalau Bel Ngasri tu memang lawak gile.
    Belum bukak mulut..tengok muka dia pun dah nak gelak xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaah bertul cakap Shikin. Tengok muka dia pun dah rasa nak gelak :D

      Delete
    2. betul cakap akak2 ni... bell ngasri tuh mmg lawak, dia yang buat group dia hidup :D

      Delete
  16. hihi akak ade tengok sorang vlogger teenager yang akak follow ada but recipe cemni. memang trend kat sana ke ? i dont drink milk memang takleh go tru kat esofages ni hahaha.. ganti ngan susu choc la.. serious ke sedap Aisya..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ct, kalau nk buat kan, dengan susu coklat lagi sedap... and jangan lupe, gune yogurt kegemaran kak ct...mcm kite suke yogurt buah2an mcm strawberry gtuh, sedap dia dtg dari yogurt tuh...oat nya meresap rasa dari yogurt tuh :D

      Delete
    2. Akak baru habis segelas susu omega ni.
      Doakan kesihatan akk ye.

      Delete
    3. insyaallah akak shikin, semoga Allah bagi kesihatan pada akak...amiinn :D

      Delete
  17. kena salin resipi nih.... t balik cuti dkt rumah boleh buat... hehehe

    ReplyDelete
  18. Nampak yummy dan mengenyangkan! Oat tu kena pakai yang instant oat la kan,...bukan yang cooking punya. Ke boleh je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak, kite guna cooking oat...ok je, sebab oat tuh overnight dengan susu, dia jadi lembut macam dah masak...btw, lepas dah overnightkan oat ni, boleh je, nak masak atas dapur, kalau suka makan oat rasa panas suam2 gtuh... tapi mcm kite, kite suka makan oat ni sejuk2....heheheheh :D

      Delete
    2. OK. Dah masuk senarai meal simple utk dicoba. Thanks, dik :)

      Delete
  19. wahh menyelerakan nih.. ermm alamak tp kiteww x suke plak oat.. ganti dgn nestum pon boleh kan aisya kan kan kan? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa kalau ganti dengan nestum, jangan buat malam sebelum....nanti mcm lembik sangat plak nestumnya... nestum maybe buat pagi2, pastu terus makan kot, lagi better....heheheheh :D

      Delete
  20. takpernah makan tapi tau rasa dia memang sedap. haha. aisya, kite suka jep :)
    eh, bukan kite suka tengok taufik batisah jadi juri. ahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha samelah, kite suke jugak jepp... tapi kalau juri, kite pling suke taufik...komen dia bernas2... :D

      Delete
  21. eh, macam pernah tengok je resepi ni. ada kat blog akak lagi satu an? hehehehe

    ReplyDelete
  22. 1st time tengok breakfast ni kak aisya..huhu

    ReplyDelete
  23. wah syiok ni... best utk sesape on diet... yummmy, tp kalau buat kompem x sempat siang, malam tu gak licin heheh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...