home about contact travelog resepi bahasa jerman

[DIY] We grow our own taugeh !!

Hehehehe. Btw, aku dah lama tak blogwalking and posting anything dekat blog ni, sebab aku ada exam. Yeay, I just did my exam! Yeay! Merdeka kejab! Hujung bulan ni ada exam lagi satu payyper, tengah bulan doblas nanti pon ada exam lagi. So, sila korang semua doakan aku yer. Kalau dah doa, muuahh.

So, sepanjang aku menghilangkan diri dari dunia cyber-nara ni(iyelah, nara kan maksudnya 'city' dalam bahasa korea, kira matchinglah word I olls tuh), sambil2 study untuk exam, aku telah menanam taugeh sendiri dekat rumah ni, secara hydroponik. 

Kalau ikutkan, boleh je nak beli taugeh kat kedai kan. Tapi sebenarnya kalau kita tanam sendiri, modal dia sen-sen je. Yang jual dekat kedai tuh, maybe 5 atau 6 kali ganda lagi mahal dari modal nak buat dia. Sebab tuh aku rasa nak cuba tanam sendiri. Berganda lagi jimat, and sihat, kita tahu apa yang ada dalam makanan kita. Yakin sikit kan. :D Plus, video ni jugak jadi inspirasi aku untuk cuba. Hehehhe. :D Selalu ingat, everything dalam dunia ni kita boleh cuba. :D



Nak tau tak camne? Meh I olls tunjuk kat korang, step-by-step yer.

Things you're gonna need :

Diperlukan:
Secawan kacang hijau
Bekas berlubang / Tapis
Tissue dapur
Air & tudung periuk

How to do it??
  1. Mula2, basuh, and then rendam kacang hijau dalam air semalaman, lebih kurang 24 jam kemudian baru boleh start tanam. 
  2. Lepas 24 jam direndam, kacang korang akan kembang, and mula bercambah2. Haa, korang lapiskan 2 helai tissue dapur dalam tapis, lepas tuh letak je kacang hijau atas tissue tuh. Siram dengan air, supaya tissue tuh lembab. 
  3. Kemudian, letak tapis dalam bekas yang tak kena cahaya. Aku letak tapis aku dalam periuk je senang. 
  4. Tutup dengan tudung periuk, jangan bagi kena cahaya langsung, nanti hasil dia tak cantik, hitam2. Tak mau, tak mau. Hehehehe 
  5. Setiap 6 jam, jirus dengan air.
  6. Hari kelima, dah boleh menuai! Yeay! Siap untuk dimasak!
=====================================

Our taugeh growth profile:


Taugeh Day 1: Tengok, dia dah tumbuh kaki. Ya Allah masa nilah aku dengan en Husband paling excited sekali. Sebab first time dapat tengok benda membesar dengan mata, tangan sendiri. Heheheh. Fefeeling dia macam tengok baby dekat dalam perut membesar. Hehehehe.


Taugeh Day 7: Tinggi giler dah pokok taugeh kitorang time ni. Kitorang terlambat menuai. Patutnya hari ke 4 atau ke 5 dah boleh dah menuai hasil dia. Kitorang dok siram lagi time tuh. Tuh yang jinjang jadinya taugeh kitorang. Sudahlah jinjang, kurus plak tuh. Haissh, tak boleh jadi ni, taugeh lagi selim dari aku ni haa. Hahahhaha.

Panjang giler akar dia! :D


Sesi menuai. Heheheh. Seronok kitorang! Excited giler masa nak menuai ni. Tapi ya Allah, sejam jugaklah nak menuainya. Potong akar dia, buang kulit kacang hijau yang tanggal semua. Jenuh jugak. No wonderlah orang buleh jual taugeh mahal2 kat kedai kan. Gemuk plak tuh taugeh kat kedai. Takpe, takpe, taugeh tanam sendiri ni kira organic apa. Lagi sehat kan! Hehehehe :D

Tinggi kan menara taugeh makcik? Ahaks!

Penat2 susun tinggi2 sekali tumbang ke bawah daa. Hahhahaha
Dari taugeh sebemban ni, kitorang masak seperiuk mee goreng. Hehehhe. Taugeh banyak camnie, jadinya bukan goreng mee letak taugeh, ni goreng taugeh letak mee. Banyak giler2! Hahahha. Tapi kurang best, maybe sebab taugehnya kurus. 

Nasihat aku, kalau korang nak tanam jugak, agak2 dia dah tinggi 1.5 inchi, dah boleh tuailah kot. Jangan biar lama2, nanti dia besar jadi pokok kacang hijau plak. Hehehehe.




Jemput makan korang !
That's it for now !
Thanks for reading !
Sekian ~

35 comments:

  1. Syoknya tgk taugeh fresh tanam sendiri. Lg puas hati sbb bebas bhn kimia kan. Well done :)

    ReplyDelete
  2. wah.. teringat pulak zaman sekola rendah.. buat experiment tanam2 kacang hijau ni hingga jadi taugeh.. alahai sweet sgt..

    pehhh mee goreng dia.. buat kite lapar je tauuu ><

    ReplyDelete
  3. zaman sekolah rendah dulu ada buat gini!hehe..jimat-jimat tanam taugeh sendiri..

    ReplyDelete
  4. experimen time men rendah dluuu , taugehh laa paling femes ponn last-2 buang je sebab semua tak makannn :P

    ReplyDelete
  5. ler togeh takleh kena cahaya kerr..pokok kacang hijau tu cemana la ghopenye ek.sat nak gugel hihi

    ReplyDelete
  6. taugeh buat ulam cicah budu.. sedap taw mkn dgn nasi panas2.. perghhh...
    suka tgok org rajin menanam... hehehe

    ReplyDelete
  7. Ahha.. Kakza dah tanam serai, kunyit, seleri, daun bawang.. Tp tak pernah terpikir nak tanam taugeh.. Huhu..
    Penuh rumah ngan segala pokok time2 winter nih.. :)

    ReplyDelete
  8. Seronoknya tanam taugeh sendiri! Sedap buat kerabu tu...

    ReplyDelete
  9. pernah gak tanam sendri, masa experimen sekolah. haha

    good luck ya for next exam. ^_^

    ReplyDelete
  10. hahaha. ingat masa darjah 4 tanam taugeh. hehe.

    good luckkkkkk aisyaaaa!

    ReplyDelete
  11. saya rasa kalo guna kacang merah taugeh tu jadi taugeh kasar . tak silap saya itu yang mak saya beritahu dulu-dulu :) .

    ReplyDelete
  12. Wahhh syoknye tanam sndiri ha...
    igt dulu mase sekolah dulu... blaja tanam tauge

    ReplyDelete
  13. wah! nampak best ja tengok menjadi taugeh ni...

    btw, anda di tag untuk segmen ni :)
    http://kylifa.blogspot.com/2014/11/blog-walking-bersama-redbellas-dream.html

    ReplyDelete
  14. Wah wah wah. Cantik je taugeh kak Aisya. Saya tak pernah terfikir nak buat taugeh sendiri

    ReplyDelete
  15. alamak... memule nk impress tengok taugeh ni.. skali scroll bwah ade mee goreng lak... terus jadik lapaaa!!! >.< hahahahhahaa...

    ReplyDelete
  16. masa sekolah dulu rajin buat..hehe

    ReplyDelete
  17. cute sokmo laki bini ni hahaha.. tapi jenuh la nk makan toge aje. akak dahla tak minat toge hahaha.. eh mcm akak lak yang kena makan. lepas ni boleh buat tanaman herbaponik k.. tlg tanam stroberi :P

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Rajinnya akak. hehehe. dulu time kecik2 rajin lah buat benda2 ni. dah besar ni.. pemalas sungguh. hahaha.

    ReplyDelete
  20. huwaaa... rajinnya kakak.. hehe :D

    ReplyDelete
  21. rajinnya akak..last zz tanam2 ni masa drjh 6 kot tu pun sbb nk tgok mcm ne taugeh ni tumbuh..hehe

    ReplyDelete
  22. hahaha.. teringat masa sekolah rendah dulu. inilah experiment yang selalu dibuat. seronok sangat! tapi betul juga, x pernah la pula nak menuainya. nasib baik akak cter dalam ni. hahaha

    ReplyDelete
  23. Dulu masa sekolah pernah tanam banyak2 konon2 nak jual tapi sampai jadi pokok kacang tak jual pun ^_^

    ReplyDelete
  24. betul betul!!! perasaannya macam tengok bayi membesar... comelnya taugeh taugeh tuuuu

    ReplyDelete
  25. syoknya tengok. tiba tiba rasa nak tanam jugak... puas hati kan bila kita tanam dan kita makan . hihi

    ReplyDelete
  26. mudah je sebenarnya nk tanah taugeh ni..selalu sis JM beli kacang hijau tu buat bubur je..nampaknya lepas ni boleh try..kiranya bila dh membesar tu still tak boleh kena cahaya matahari lah ye ke mcm mana

    ReplyDelete
  27. Bab taugeh gemok dan putih ada kata kena jiram dengan air kencing. terus tak makan taugeh

    ReplyDelete
  28. Dulu waktu zaman sekolah excited buat projek menanam ni kak..

    Lepastu bila da besaq, tak suke makan taughe :|

    ReplyDelete
  29. Wowww...kreatif lah korang ni.
    Bagus...bagus..
    Praktikkan ilmu alam.
    Memang organic betul ni.
    Merimbun gituu...

    ReplyDelete
  30. wahh suami isteri yang berjaya..rajin menanam taugeh.. teringat eksperimen mase sekolah dulu..hahah... amboii seperiuk mee goreng..banyak tu..huhuhu

    ReplyDelete
  31. wow! kurus + jinjang betol taugeh2 aisya tu ha hehe.. bes pulak nengoknye.. teringat zaman sekolah dedulu buat experimen tanam taugeh ni gak la hehehe

    ReplyDelete
  32. bestkan kak bila kita tanam sayur/buah sendiri, pastu menjadi pulak tuh.. hehe.. taugeh mama saya dah pernah buat, not bad la, tp buah tomato selalu ta menjadi.. ta tahu kenapa.. wlu apa pun, congrats kak, dah jimat wang ringgit gk.. hehehe

    ReplyDelete
  33. tiba2 terasa nak makan taugeh bersulam mee goreng. hehe. sedap nya kalau taugeh masak tumis letak tauhu :)

    ReplyDelete
  34. Mak akak cakap dia boring, so akak tunjuk DIY ni soh dia gi tanam taugeh.
    Dia terus gi tengok TV bila dapat tahu kena siram setiap 6 jam ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...