home about contact travelog resepi bahasa jerman

Cinta Nutella dan Bretzel

Haa arini nak cerita tentang kisah cinta rekaan aku sendiri, antara Nutella, Pretzel dan Orang Ketiga. Korang jangan tertipu tau, aku bukan seorang penulis novel tau, nak menulis dekat blog pon pening pikir, camne nak mulakan ayat, yo yo or jer aku nak tulis novel kan. Hahahahaha. 


Haa, kalau korang nak tahu, benda yang korang di Malaysia panggil sebagai 'Pretzel' adalah makanan yang berasal dari Germany. Dan di sini dia dipanggil Bretzel dalam bahasa Jerman. Lain sikit kan. Dan sebenarnya, Bretzel bukan hanya jajan yang kecik comel2 masin2 tuh jer tau, dekat sini Bretzel ni dalam bentuk roti pon ada, tapi keras, liat. Kalau makan, sakit gigi seminggu. Hahahhaha. 


Klah, taknak cerita pasal tuh pon sebenarnya. Aku nak kasi korang resepi sebenarnya. Resepi simple, cara nak menikmati Nutella, Bretzel dan orang ketiga iaitu Pisang. Hahhahaha. Encik Pisang sangat sinonim dibuat makan bersama dengan Nutella. Sedap tau rasa dia. Tak caye, cuba try. Hahhahah :D 


Resepi 1 : Pancake Pisang Sihat dengan Nutella


Bahan2:
2 pisang yang dah masak ranum
1 biji telur
sesudu kecil baking powder
tepung gandum (jika perlu)
sesudu makan nutella



Cara2:
Potong2 pisangnya, lenyek, kemudian campurkan dengan telur yang dipukul. Kemudian blendkan semuanya, termasuk baking powder. Kalau adunannya terlalu cair, letak sedikit tepung gandum, dan blend lagi.


Ceduk adunan, dan masak2 dalam kuali non-stick(tanpa minyak), tapi jangan sampai hangus tau! Dah siap masak semua adunan, dapat dalam 5 keping pancake,  kemudian makan bersama Nutella. Kalau suka, boleh jugak tuangkan madu atau maple syrup atas pancake ni. Sedap jugak!




=====================================

Resepi 2 : Biskut Oat dengan Nutella dan Pretzel


Bahan2:
Biskut Oat
Nutella
Jajan Pretzel


Cara2:
Sapukan Nutella di atas biskut sebanyak yang korang suka. Kemudian, tepekkan Pretzel di atas Nuttela, dan ngap ngap ngap! 


Sedap gilorr!! Teehee. 
Selamat mencuba yer ~~~

23 comments:

  1. amboi amboi, sedapnya >.< terliur pulak menengoknya... lagi-lagi nu..nutella tu!

    ReplyDelete
  2. aaaa jangan begini kak! Suke buat org terliuh tauuuuuuu ! Babab kang.

    Nak buat malas muahaha so kite jamu mate je. Perut dok diam2.

    ReplyDelete
  3. hehehe resepi semua cem senang aje.. banana penkek is ohsem ^^ rasa cem makan cekodok pisang leper. kalo akak ske lebihkan pisang and tak guna baking powder pun. jadi lempeng pisang laa malaysia style. then makan ngan ikan masin hahaha

    ReplyDelete
  4. senang ja nk buat tapi dh duduk hostel ni mana la nk cari semuanya

    ReplyDelete
  5. bagusnya resepi ni! thankyou share :D

    ReplyDelete
  6. simple je resepi..
    mkn smbil tgk tv pon sodap..
    haha

    ReplyDelete
  7. Sedapnya..sedapnya...cam senang je nak buat..hik2 :) ujan2 makan pancake panas2 sedap bangat!!

    ReplyDelete
  8. wow,sesimple 1,2,3 ja. tambah pulak effect gambar tu buat resipi ni nampak lagi sedap la pulak. hehe

    ReplyDelete
  9. lempeng tu tak yah pakai minyak ye? no wonder lah lempeng ku jadi mcm lempeng mesia. hahahaha

    ReplyDelete
  10. sis JM x suka sgt mkn nutella nih...maybe sbb agak manis...

    ReplyDelete
  11. Waktu mula-mula baca tajuk, ingatkan kak Aisya salah eja Pretzel, rupa-rupanya memang ejaan dia Bretzel dekat Germany sana tu.

    ReplyDelete
  12. ya ALLAH sedapnya!!!!!!!!!!! terliur saya tengok... huwaaaaaaaaaaaaaaa T__T

    ReplyDelete
  13. owhh mmg asal dari sana laek Bretzel nih? apa saja dimakan dgn nutella sgguh nyaman rasanya hehe

    ReplyDelete
  14. Makanan2 macam ni memang akak suka.
    Tapi, caution t diabetes.
    Pisang tu sebelum ni tau makan dgn aiskrim je:)

    ReplyDelete
  15. aaaaaaaaa... sedapnyeee... akakkk... meleleh air liur nengoknye.. kak aisya tulis sendiri ke kat atas pisang yang "i love u" tu??? niceeee.... hihi... :)

    ReplyDelete
  16. saje tau, tunjuk bebanyak pic tu. hihi.. nakkkkk....

    ReplyDelete
  17. X pernah makan pretzel yg jajan tu. mkn yg untie anne punya tu lg sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auntie Anne punya akak memang suka bangattttt! Especially yg almond tu.

      Delete
  18. Aisya kejam! Buat akak teringin huhuhuh

    ReplyDelete
  19. sedap eh Nutella dgn pisang......??
    sedap eh Nutella dgn pisang......??
    sedap eh Nutella dgn pisang......??
    sedap eh Nutella dgn pisang......??
    sedap eh Nutella dgn pisang......??


    ahhh..sengaja nak pujuk hati sebenarnya... hahahahahhaa...
    harus lah gi cari Nutella balang besar pas ni... ngeee... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...