home about contact travelog resepi bahasa jerman

[ROME, ITALY] Cerita yang Tertunda

Haa, macam yang korang semua sedia maklum, aku takdelah fancy sangat suka kota Rome ni(sebabnya baca di sini), kalau nak dibandingkan dengan kota Paris, yang aku gila2 kan tuh. Tapi apalah salahnya kalau kita berkongsi gambar kenang-kenangan barang sehelai dua kan.


Alang2 dah pergi melawat tempat orang, meh aku abadikan gambar2nya di sini. Besok2 boleh tunjuk dekat anak cucu, 

"Cu, cu, ini gambar nenek dengan atok dulu2, masa muda remaja. 
Comelkan nenek dulu2." Ahaks!


Btw, kepada yang belum tahu, aku and en Suami aku ke kota Rome pada awal September harituh, masa tuh kitorang tengah cuti sem. Dari Germany ke Paris, kemudian ke Rome.

jindrisska.blogspot.com


First Checkpoint: Rome Colloseum
(tiket masuk 12€ per person, tanpa Roma Pass)

jindrisska.blogspot.com

jindrisska.blogspot.com

jindrisska.blogspot.com

jindrisska.blogspot.com

jindrisska.blogspot.com

jindrisska.blogspot.com

jindrisska.blogspot.com

Sebenarnya, gambar ada banyak giler, sampai tak termampu nak memilih. Akulah excited sangat2 masa pergi ke Colloseum ni, sebab sebelum pergi ke Rome ni, aku dok imagine Colloseum ni rupa macam dalam cerita Gladiator gtuh. Imaginasi aku melampau tau! Hahahha. Bolehlah, takdelah teruk sangat reality dia, bila tengok dengan mata sendiri.


Rasanya ada lebih dari 100 gambar dekat Colloseum ni je. Hahhahahah. Lagipon mahal bayaran masuk dia, alang2 bergambarlah puas2 kan. Hahhahahah :D Baca sampai habis yer, kalau nak tips2 sebelum dan semasa pergi Rome ni. Nanti I olls sharing2 yer.

Second Checkpoint: Rome Forum

jindrisska.blogspot.com
Dari Rome Colloseum, semua attractions lain dekat2 je sebenarnya. Semuanya boleh jalan kaki jer. Tapi kitorang laki bini masa ni dah penat giler berjalan. Allah je tahu, bulan September dekat Rome panas dia mengalahi Malaysia ok. Panas dan kering sangat2. Terasa macam berjalan dekat tengah fadang fasir. "Al-fadang fasir, tumpok2 tahi unta." Hhahahha. Ketiak I olls berair, ketibas, lencun semua jangan ceritalah. Haa kan. 


Next Checkpoint: Pantheon

jindrisska.blogspot.com
Dekat sebelah kiri Pantheon ni, ada lorong kecik tau. Dekat lorong tuh, ada banyak kedai2 makan yang murah. Kitorang pon stop untuk mengisi perut. Menunya mestilah makanan Italy, like spaghetti dan pizzas! U can't never get the same good food elsewhere, other than its original place! Kann.

And dengan melalui lorong kecik dekat sebelah kiri Pantheon ni jugak, boleh sampai ke Trevi Fountain. Ada banyak sign board yang guide ke Fountain de Trevi ni. Ala air pancut2 yang macam dalm movie "When in Rome" tuh. Tapi masa kitorang pergi, dia under construction, sangat tak comel nak bergambar. So, we let that pass. No gambar of that fountain, sorry bebeh2 ku sayang semua. 

Next Checkpoint: Spanish Steps

Gambar sumbangan google.com
Saje je nak kasi gambar cantik ada angle comel2 camni. Gambar sebenarnya yang aku tangkap tak cantik mana. Hehehhe. Btw, Rome ni sesak sangat, ramai sangat2 tourists. Spanish Steps ni taklah secantik gambar2 yang aku tengok dekat google image, bila aku betul2 sampai depan dia. Alahai. Hahhaha.

Spanish Steps: Reality. Hehehehe
jindrisska.blogspot.com
Korang jangan tanya kat aku tau, Spanish Steps ni dekat mana. Aku memang tak ingat langsung. Aku dengan en Suami aku pakai jalan je. Tiba2 ternampak Spanish Steps ni.


Maybe next time aku pergi travel, aku kena bawak journal, catat apa benda yang kitorang buat, jumpa and tengok. Or even rasa kan. Sekarang lepas 2 3 bulan, baru nak cerita balik, Allah mak, susah bebenor nak rewind balik memory. Hahhahaha.

Benda alah ni aku tak hingat langsung nama dia apa. Hahahhaha.
Tapi dia antara benda penting untuk tengok bila datang Rome, Italy ni.
jindrisska.blogspot.com
Kalau berjalan dekat kota Rome ni, memang mata tak putus2 nampak je banyak2 kawasan2 arkeologi, ada banyak giler benda artifak dekat sekeliling. Inilah kelebihan Rome ni.


Sebelum kitorang bertolak ke kota Rome, aku ni jenis suka survey2, baca2 cari maklumat pasal tempat nak dilawati, tiket train dia semua kan. Website yang aku baca adalah ini KLIK.


Entry ini akan bersambung di SINI
pada 5/12/2014 jam 8.00 pagi Malaysia.


Sekian~
Terima kasih kerana meluang masa membaca di sini !

44 comments:

  1. Betul tu..picture tell a thousand words..rugi pi jalan2 x snap picture sbg kenangan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann...kalau boleh, taknak terlepas, semua benda nak capture... :D sekali je seumur hidup kan :D

      Delete
  2. Rome ni antara tempat impian akak ni..takde ek gambar fountain. .nanti akak nk g sana kutip duit syiling pastu posing banyak - banyak. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupe tag kite tau, bile akak bergambar dengan fountain tuh...arituh kite gi xcantek nak bergambar.... :(

      Delete
  3. bila tgk gmbr collasium ni teringat balik cerita gladiator..musim panas sana kalah Malaysia?? huhu kene prepare la apa yg patut kalo nk ke sana musim panas..jgn migrain udoh la ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah akak, dekat msia lgi better...panas, tapi lembab je udara...dekat rome udara dia kering... mmg rasa letih sangat2 berjalan...

      Delete
  4. bagus bagus..teruskan berjalan yer..

    ReplyDelete
  5. panas sangat ke kak? aiyoo.. terbakar kulit putih kat sane..huhu... gambar2 lain tu yg akak tengok edit kot..hahah... bestnyee dapat pergi tengok sendiri kan.. selalu verangan je..huhu.. okee.. im waiting next next entry bebeh.. :)

    akak, thanx rajin komen di blog anis ye :)

    http://adnan-daughter.blogspot.com/2014/12/yang-rajin-komen-blog-qaseh-ku-november.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah siap taip dah entry next tuh...jgn lupe dtg tau bace hari jumaat ni :D muah! :D mmg panas anizz, kena pakai sunblock selalu... :D

      Delete
  6. perghh.. syoknya... antara tempat yg sy nak pergi.. tapi berjayakan impian menjadi realiti..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah, ade rezeki nnt tercapai, amiinn :D

      Delete
  7. maybe sbb pegi september itu sbb berair tetiak tu ihihhi..ke mmg cuaca di Rome begitu?

    ahaaa..kalau nak tahu sis JM kalau jenjalan mesti ada butku note kecik..catit apa yg berlaku kalau x mmg susah nk recall. memori makin low skrg nih heee

    psst : Aisya..nanti email address ye mana lah tahu leh send poskad ke nanti :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kak jm...pasni kite nk bawak buku catatanlah...senang sikit kan.. insyaallah nnt kite email kak JM alamat yer :D nak alamat msia ke german?

      Delete
    2. Akak dh terima address tu..terima kasih :-)

      Delete
  8. dah fountain tengah under construction tu, duit syiling semua ambik kat sapa agaknya la kan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtaulah kite cik fafa...bestlah org yang buat construction tuh, dapat duit syiling banyak giler... :D

      Delete
  9. Rasa macam belajar Sejarah balik bila baca entri kak Aisya ni. Semua bangunan yang disebut dalam buku Sejarah tu, akak sebut dekat sini, hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha, kann....akak teringin nk gi greece, boleh gi athens...lagi mcm belajar sejarah jadinya....hihiihihi :D

      Delete
  10. Sekarang pukul 2:19am
    Time to sleep.
    Esok kita sambung BW:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai akak! tidurlah, jangan teruk2 sangat bW...sian akak :D jangan risau, kite insyaallah seminggu 2 kali je post :D

      Delete
    2. Akak kalau dah BW mmg x ingat dunia.
      Hehe..

      Delete
  11. Akak gelak tengok gambar 'expectation & reality' Aisya tu. Tengok gambar2 ni akak tak recall Gladiator sangat tapi teringat citer Lizzie McGuire The Movie ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhah...tulah akak, expectation dengan reality mmg jauh sekali....hihihi :D

      Delete
  12. wahwahwah besnye jejalan kat rome!!! mmg slalunye dok imagine gitu gini apa smua.. pastu tetiba bila reliti nya naaaahhhhh kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik je realiti dia...cume nya tak larat berjalan, kaki kite bengkak2 masa travel tuh...hahahah :D

      Delete
  13. Wah, jelly sangat2 ni tau..cantiknya view die..hehehe..biasanya apa yang kita expect mesti tak sama dengan reality...hahaha..sama macam iklan mcd n kfc..dlm tb bukan main sedap lagi, bila makan..hohoho..teeettt!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh... lagipon panas giler dekat rome...mmg hampeh jer... :D

      Delete
  14. aisya, gambo kt google tu semua dah filter 100% kot. hehe. teringin nak masuk colloseum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann, gambar tuh baik punye filter....hahahahah berduyun2 org dalam colloseum ni, masa nak masuk beratur panjang.... kite siap cakap dengan suami kite, colloseum ni dah lah benda lama, pastu sekali masuk ramai2, janganlah runtuh.... takot... :D

      Delete
    2. tunggu tau 5 hb... kite dah siap tulis dah, sje belum nak publish lgi... .:D

      Delete
    3. hehe. dah terjah :)
      kite terkomen secara pukal ^^

      Delete
  15. wah..cantiknyer! bestnyer dpt g sane..

    ReplyDelete
  16. bestnya.. banyak tempat untuk tangkap gambar :D

    ReplyDelete
  17. cntek btl view kat sni.. alahaii...

    ReplyDelete
  18. wow... rome.... kota cinta... hehhe.. pasang angan2 mat jenin nak pegi sane.. ahhaha..

    ReplyDelete
  19. Alohh best nye kak!
    Dialog utk cucu tu takley bla~ haha
    Memang cantik view die. Tapi kenyataannye org yg pernah pergi je tahu, hihihi

    ReplyDelete
  20. tak sangka rome lagi panas dari Malaysia..kena pilih musim ni nak jalan.hehe..hadiah giveaway hari tu dah sampai.thanks akak..tapi tak bukak lagi sebab lama dah tak balik rumah.terkejut parents tengok setem belanda.haha..btw semoga murah rezeki..^^

    ReplyDelete
  21. memang banyak ke peninggalan sejarah. negara tu sendiri banyak benar sejarahnya.. hehehe. adoooiyai makanan tu lemah tu baj dengar. betul tu.. dah sampai kat tempat tempat jalan ni kena cuba makanan tempat tu sendiri. nomnomnom.. oh mai pizza..!!! alaaa water fountain rosak plak. water fountain org main baling baling duit tu kan..

    ReplyDelete
  22. cantiknya colloseum! saya teringin nak pegi sanaa TAT

    ReplyDelete
  23. Rome Colloseum tu oii...padam skrg padam! hahahaha....akak nak g sanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  24. Baru tau kak Aisya dah kawin!!!! Kita selalu ingat kak Aisya ni student baya baya kita post pasal tempat best camni sebab study oversea. Banyaknya taktau pasal awak T_T

    ReplyDelete
  25. yang seronoknya rome ni tu lah kan... historical building dia. kalau x, x hidup rasanya. hahahaha... wah, best juga ada gambar expectation vs reality tu. hehehe >.<

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...