home about contact travelog resepi bahasa jerman

Keluar Dating bersama Darling

Semalam, I olls bangun tidur, rasa malas sangat-sangat nak masak! Hahahaha. Biasalah kalau malas masak, en Suami mesti ajak makan luar. Standard orang lelaki memang begituh! Hahaha

So kami berdating kecil-kecilan la sekejap semalam. Hihihi. Keluar kitorang naik bus. Huyung-hayang dalam bas, lepas 2 station, sampai la ke restaurant yang bermain di minda. Tuink2! Sebenarnya takde banyak pun pilihan restaurant, ini je yang dekat dengan rumah kitorang. Bedal sajalah!




Banyakkan makanan! Pandai2-lah memilih yang halal!

Inilah en suami sayang kita!

Ohh ini alien mana ni? Saya tak kenal dia. Hahhaa

Inilah makanan pilihan kami!
Kita makan ikan baked dengan sos remoulade, dicampur-campur godak-godak dengan roti. Sedap sebenarnya, tapi rupa dia lepas kena godak agak menggelikan. So no photos! Nnt korang pulak tak lalu makan. Hahahah

Dan en Suami pulak makan bende macam macaroni(tak pasti nama sebenar dia apa, hahaha), dengan cream sauce dengan sayur-sayuran. Sedap2! Tapi makanan I olls lagi sedap! Hihihi

Otw balik, kitorang terlepas bas, pastu kitorang malas nak menunggu bas next, kitorang jalan kaki je balik rumah. Bakarlah sikit segala apa dah makan tadi kan. Lemak I kat pinggang ni da terkeluar-keluar dari seluar. Geli haih!


xtau ni rumah siapa.. tapi besar & unik




Inilah tempat kami tinggal, sebuah kampung kecil di bahagian barat Germany(read more KLIK). Indahkan bukit ini. Ini bukit anggur. Diorang kan pengeluar arak yang agak besar di dunia, so bukit-bukit yang ada ni semua penuh dengan tanaman anggur. Pagi-pagi segar sangat udara dari pokok-pokok. Tenang pikiran I olls yang selalu fening-fening lalat ni.

Sori pakcik, kami tak minum benda-benda alah ni. Kami just nak hirup udara segarnya aje. Bila free-free kami pergi jugak hiking. kadang-kadang. Bila rajin. Sekarang tengah malas.




Jalan punya jalan, sampai lah ke rumah balik. Opps, I got to go! Lupa diri pulak isnin ini ada payy-perr. Doakan kita lulus dengan jayanya ye! Tata! Sekian~

Kids react to Old Computers


U olls, tengoklah video kt atas ni. Macam comel je diorang ni kan! Macam kucing pon ada. meWOW2x! Sebenarnya banyak benda kita learn dalam video ni, and the biggest thing I learned is..
KITA JANGAN LARI DARI MASALAH

Hah kenapa gtuh pulak ek?? Meh nak story..
Pada mulanya komputer dicipta sekadar untuk menulis software/programm untuk mesin2, hanya bertujuan untuk penggunaan dalam industri. Kemudian menjadi komputer rumah besar bagak yg kita-kita ada dekat rumah masa tahun 1980s. Seterusnya wujud pulak komputer flat screen. Dah sudah tuh datang lah pulak laptop. Sampailah ke sistem komputer yg duduk dalam smartphone/tablett anda-anda semua harini.


Improvement yg berlaku dekat komputer ini, bukti masalah KOMPUTER BESAR/BERAT dulu-dulu dah diselesaikan! Imagine if improvements are not done to computers, mesti kita tak merasa smartphones/tabletts skrg ni, kecik dan ringan. Senang je nak bawak dalam beg kan.


Samalah macam kehidupan kita. Setiap kali kita dipertemukan dengan satu-satu masalah, kita sepatutnya mencari jalan menyelesaikannya. Jangan anggap masalah itu bebanan. Sebab most of the time, after a problem is solved, its worth it, worth it to be solved. 


and en suami kita pon pegang dengan ayat ni, "Sometimes you win, sometimes you learn". There is no 'fail' in our lives, we just learn how to win. FULLSTOP.




So kawan-kawan, ingat setiap masalah MESTI MUSTI MUSTI diselesaikan. Lepas dah selesai, akan ada benda baik di sebaliknya. For everything happens for a reason.


So, chaiyok2 to everyone of you guys, yang tengah dok ada masalah pape skrg ini
Chaiyok2! Aja Aja Fighting to solve the problem!
Remember good things are coming to you afterwards!
Just keep go on and solve your problem

Hi abg jack! Pekabo?!


JANGAN PERNAH LARI DARI MASALAH
itu bukan menyelesaikan!

sekian~


**Self pronounce 'Aku' akan ditukarkan kepada 'kita'**
sebab menghormati pembaca yang mungkin lebih tua.

Idea Aktiviti semasa Cuti Sekolah! dengan link

Huh, cuti sekolah bermula, 
dan ibu-ibu tak terlayan anak-anak di rumah?
Ibu-ibu, jangan begituh sih!
Jangan biarkan anak leka je tengok tv atau main Ipad
inilah masanya untuk mendidik anak anda sendiri
inilah masanya untuk bermesra dgn anak
Maybe boleh cuba cari aktiviti berguna bersama anak




********


Aku teringat masa aku sekolah dulu2
Setiap kali cuti sekolah
mesti ada aktiviti menarik yang aku akan buat dengan arwah abah aku
yelah, dulu-dulu mana ada komputer, Ipad bagai
Antara benda yang aku pernah cuba dulu-dulu
Masa cuti sekolah:

Belajar mengait, dengan menggunakan 1 jarum
Tapi dah lupa dah, kena belajar balik dengan akak ipar kesayanganku

Belajar anyam ketupat, berhari-hari belajar
Xreti2, tapi sekarang, tutup mata pon boleh anyam ketupat

Bercucuk tanam, ini aku lemah,
pokok yang aku tanam selalunya memang tak hidup
sampai sekarang pon aku xreti tanam pokok

Belajar menyemat atap nipah, dulu-dulu kitorang ada pondok depan rumah kitorang
pondok tuh atapnya dari daun nipah
klasik kan! tapi da reput da pondok tuh
xde dah sekarang ni, sobs sobs


********

Tapi itu dulu-dululah, budak zaman sekarang sudah lain
mungkin ibu-bu boleh mencuba ini:

Origami! Yeay!
Drawing! Hooray!
Melipat-lipat, sambil dengar lagu pon boleh
Melukis-lukis, sambil tengok tv pon ok jugak lah



Origami Ideas to try:

DIY Cute Bow LINK

Rainy Season Umbrella LINK

Kiki's Delivery Service LINK
Great Origami: Paper Ribbon LINK

Dress Origami LINK


***

Easy drawing for kids to try:

Draw a Cartoon Cupcakes LINK

Draw an Owl LINK

Draw Hello Kitty LINK


Draw a Birthday Cake LINK


Draw a Cartoon Bee LINK


***

Lain-lain aktiviti untuk dicuba:

Bawa anak anda ke taman dan berjogging
Percutian keluarga atau lawatan sambil belajar
(atleast gerakkan otak kanak2 berfikir sesuatu yang berguna)
Bermain Puzzle, Jenga, atau Board Games bersama anak-anak
Keluar makan bersama anak-anak
Boleh jugak dapatkan idea aktiviti dari sini KLIK

Ingat QUALITY TIME is really important!




Siapa-siapa yang bukan ibu2 pulak
Kalau bosan-bosan
Boleh la main origami dalam phones/tabletts
try download apps/game PAPERAMA
Dia game origami, ada banyak giler levels
Kalau maen guna tablett, maybe lagi best, sbb screen besar

Boleh main lipat2 kertas dlm fon/tabs, 
feeling-feeling dia sama mcm real life punya Origami
Cuba try test ye!
Link utk Cheat/Tricks KLIK
Try tengok u-tubers ni, dia ada banyak cheat
(nampak sangat aku tengok cheat kan, hehehe)




Till then, sekian~





Gebratene Nudeln Rezept: Resepi Mee Goreng

Gebratene Nudeln? Hast du ein Mal von asiatische Restaurant probiert? Schmeckt? 
DU kannst auch selbe kochen!
Es ist nicht schwierig zu machen!

**Sorry, mein Deutsch ist nicht so ganz gut, hoffentlich kann man mich gut verstehen. Hihihi**



Ingredients/Zutaten: (4 Leute essen)
  • 1 Stück Zwiebel
  • 4 Stück Knoblauch
  • 5 Stück Chili(mehr oder weniger, je nach Geschmack)
  • 2 Esslöffel Öl
  • 10 Esslöffel Soya Soße
  • Eier Nudeln(Ich benutze einfach Spaghetti-200g) (So viel wie man braucht)
  • Salz
  • 30g Bohnensprossen(Es geht auch ohne Bohnensprossen)


Zubereitung:
  • Zwiebel, Knobi und Chilli in Mixer verkleinern. Oder einfach klein schneiden.
  • Öl auf heiz bringen in ein Topf, und dann was von Mixer kurz braten, bis gelb und starke Geruch kommt. 2 Esslöffel Sojasoße.
  • Wenn man will, kann man auch jetzt Hänchen Stück rein in Topf geben.
  • Und dann Nudeln rein. Umrühren. Der Rest von Sojasoße legen. Umrühren.
  • 5-10 Min Nudeln auf Heiz lassen, damit Geschmack rein in Nudeln geht.
  • Und dann Salz. Geschmack testen. Noch Salz und Sojasoße, wenn noch nicht genügend. 
  • Bohnensprossen rein. Umrühren. 2 Min, danach Heiz weg.
  • Genießen!





Tips:
  • Wenn nicht genügend Geschmack von Zwiebeln und Knobi, du kannst auf eine separate Pfanne noch Zwiebeln und Knobi in Öl kurz braten. Und dann wieder rein in Topf mit Nudeln. Umrühren. Geschmack testen.
  • Bohnensprossen muss man vor Benutz mit Wasser spülen. Aber muss nicht in heißem Wasser legen!
  • Nach Geschmack kann man auch mehr Zwiebeln, Knobi, Chilli, oder Sojasoße legen.
  • Nachdem Bohnensprossen rein, muss nicht so lang auf Heiz, sonst ist das Geschmack anders.
Das was! Mal probieren! Bis dann! Mach's gut!
Tcu Tcüsss!


P/s: Du hast etwas nicht verstanden, von was du liest? Mal fragen. 
Facebook Instagram oder Email an siti.aisya.ibrahim@gmail.com.
Oder ein Comment hinterlassen.

Linksup:


Musim Strawberi dan Asparagus bermula!!

Alhamdulillah, cuaca di sekeliling dah semakin panas, from day to day. Dan bererti(hah kan ayt I, bererti gtuh. Mcm tengok sinetron! Hahaha) Dan bererti musim buah-buahan enak berlemak pon bermula!!

Tak macam kita semua expect, semua orang expect strawberi tumbuh bila cuaca sejuk. Ohh tidak sama sekali. Strawberi berkembang mekar, berbuah apabila bermula musim panas. 

Begitu juga asparagus! Di sini ada 2 jenis asparagus, satu hijau, satu lagi putih susu. Xtau apa beza dia, tapi kalau xsilap, yang putih taste better.



Alkisahnya, semalam aku dan en suami ke bandar, untuk membasuh baju, di kedai dobi self service. Sementara tunggu baju siap, kami merayau2 dan kami singgah ke pasar pagi di sini. Ada banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, meriah!


Masa kami datang tuh, orang da start nak tutup kedai. Sebab dah tengahari. Jadi kami berpeluang beli strawberi yang murah2, sebab pakcik2 nak tutup kedai dah.
1 bekas 1€(~rm4) je, mcm giler la kami


Inilah hasil tangkapan kami. Fresh dari ladang! Hahaha
Teringat 2 tahun lepas, aku dengan kawan2 seperjuangan memetik strawberi dari ladangnya. 
Excited tak terkira. Boleh makan direct lepas dipetik, sbb diorang cuma guna baja organik, kalau xsilap.
Cuma strawberi yang nak dibawak balik je kena dibayar.
Yang da telan semua kira free of charge! Indah!

Di ladang strawberi, sedang memetik dengan GUMBIRA!!
Sumber gambar: Belog kawan aku KLIK

That's it for this time! I nak pergi masak mee goreng mamak, semalam kami beli taugeh banyak2 kt bandar! 
Mee goreng begituh bermakna dengan adanya taugeh!
K bye! Take care! 
Sekian~


Gefüllte Tofu Rezept: Resepi Tauhu Sumbat

Hallo, alles zusammen! Ein sehr Guten Tag. Heute werde ich ein Rezept mitteilen, hoffentlich können alles, die dieses Post lesen, auch mal probieren. Es ist ganz leicht zu tun. Besonders meine beste Freundin, Btissam, du bist verpflichtet, dieses Rezept auszuprobieren.

**Sorry, mein Deutsch ist nicht so ganz gut, hoffentlich kann man mich gut verstehen. Hihihi**

Auf Malayisch: Tauhu Sumbat
Auf Deutsch: Gefüllte Tofu


Ingredients/Zutaten:

  • 1 stück frische quadratische Tofu(von asiatische Laden in Mainz, jede Stück 1€)
  • Bohnensprossen (20g mehr oder weniger) (Name: Taugeh, auf Chinesisch)
  • Chilli Soße
  • 4 Esslöffel Öl
Zubereitung:
  • Öl auf heiz bringen, und dann Tofu kurz braten, bis gelb.
  • Tofu weg von Öl. Lassen bis kalt.
  • Tofu vorsichtig schneiden, zum Dreieck. Machen eine kleine Tasche drinnend in Tofu.
  • Bohnensprossen hin in Tofu füllen. Wer will, kann auch Karotten und Gurken in Tofu füllen. Wie in Foto oben.
  • Genießen! mit Soße.  Es schmeckt sogar besser, wenn mit viel Soße gegessen wird.











Tips:
  • Benutz immer frische quadratische Tofu. Silken/Seiden Tofu ist nicht geeignet.
  • Tofu ist ganz weich, vorsichtig beim Braten, damit nicht ruiniert.
  • Beim Braten, besser mit Deckel.
  • Bohnensprossen muss vor Benutz in heißem Wasser kurz gelassen werden, sonst ist es zu hart, schmeckt nicht.
Beispiel Silken/Seiden Tofu

Das was! Viel Glück beim Probieren! Bis dann! Mach's gut!

P/s: Du hast etwas nicht verstanden, von was du liest? Mal fragen. 
Facebook Instagram oder Email an siti.aisya.ibrahim@gmail.com.
Oder ein Comment hinterlassen.



Typical London: Journal of our Journey

Want to know what we did last weekend?? We went to London!! Huhuhu. Saje nak menyibuk ikut trip yang University kami plankan. And the best part is, semua orang boleh jalan bertempiaran once sampai dekat London, tak perlu pon jalan ikut rombongan uni kitorang tuh lagi. Best bukan? We didnt have to always talk in German(yelah kalau jalan dengan org German, kenalah cakap bahasa diorang), because my Husband and I malas nak belit-belit lidah cakap bahasa German tuh hah. 

Kami jalan berdua, and we talked to strangers IN ENGLISH! We love to improve our communication skills! Yeah, we are learning how to talk to people! It kinda fun, no one knows your background and stuffs, so its really a wholesome of things they really want to know about us. And alot of good conversation starters we can actually try! Cool isnt it?Ye-ye je, macam semua orang nak berkenalan sangat dengan awk, Aisya oi!

So in this entry this time, I dont want to talk alot, I got things to finish, so let the pics tell the story of our short journey to London yeah! 

Here are things that I think CAN ONLY be found/seen/experienced in London:

London Tower Bridge






Red Telephone Box & Double-Decker Bus



White Castle


The Big Ben



Harry Potter Platform 9 3/4 in King Cross Station, London
Want to have Harry Potter postcards from me? KLIK
See more photos related to this platform KLIK



Lloyds Bank in Baker Street, siapa tengok movie THE BANK JOB maybe tau..hehehe


The Greenwich Meridian 



That's it for this time. Talk to u all later! Sekian~
Bubye!
Assalamualaikum!









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...