home about contact travelog resepi bahasa jerman

Achtung! Deutschland dreht die Uhren zurück

Haa, apo dio merepek ni haa? Meh, aku translate-kan satu2 dekat korang semua yer. Maksud title entry ni adalah : 

Perhatian! Jerman akan memusing jarum jam ke belakang semula. 

Haa gtuh maksud dia yer, kalau kita direct translate-kan dia. Dah kenapa pulak diorang nak ubah2 jam ni? Poning kor hapo?

Dalam gambar ni, ada negara2 yang terlibat dengan DST ni. Cuba tengak yang warna biru.
DST = Daylight Saving Time
Sumber : Wikipedia

Setiap tahun(cewah skema giler ayat ko, Aisya!), pada hari Ahad terakhir bulan Oktober, macam harini, beberapa negara yang terlibat dengan Dayight Saving Time(DST) akan officially memusing jarum jam satu jam ke belakang.

Memang jarum jam kita kena ubah sendiri, kalau guna jam yang analog, dengan jam tangan ke. Tapi kalau jam dekat laptop, tablet dengan smartphone, dia akan ubah sendiri masa secara automatik, sejam kebelakang. Haa gtuh dia.

Nak senang faham camni,  masa pukul 3 pagi Ahad terakhir dalam bulan Oktober, kita kena kebelakangkan jarum jam jadi pukul 2 pagi balik. Kiranya pada hari kita kebelakangkan jam tuh, kita ada 25 jamlah sebenarnya. Sebab kita dapat repeat jam pukul 2 pagi tuh. Gtuh. Faham ker?Sorry aku tak reti explain. :'(

Translation: Pada malam Ahad(26 Oktober), jarum jam akan dikebelakangkan dari jam 3am, ke 2am.
Sumber : LINK

Aktiviti Cuti Sekolah 2 : [Germany] Ber-itik di Bad Münster am Stein

Semester baru dah lama start, tapi cerita masa cuti sekolahnya tak habis lagi aku cerita dekat korang. Jom kita menyambung!

This time, kitorang pergi tempat yang kitorang pernah piknik dulu2 dengan senior2. Masa tuh aku baru masuk sem 2, about 3 years ago kot haa. Masa dulu tuh kitorang memang tak tahu fefeeling each other camne apa semua lagi. Hahahhaa

Masa dulu tuh, aku je dok tergiler2 kan dia. Setiap hari balik dari kelas, aku lalu depan rumah dia, aku ngintai2, stalk2, tengok dia dah bangun ke belum ke. Dia tengah buat apa. Hehehehe. Sungguh tak malukan aku! Ahaks.



Hahahha. Tengkiu, en Suami sebab sudi mengimbau kenangan dengan kita. Acececeh. So, nak dijadikan cerita, kitorang pergi ke tempat piknik tuh semula. Hehehhe. Tapi tak piknik pon, just jalan2 ambil angin je.

Nama tempatnya 'Bad Münster am Stein', dari rumah kitorang dekat je, naik train dalam sengah jam je kot. Jemputlah tengok2 gambar dating kitorang ye... :D Cekidautt!

Zalora: Fashion for Men

Pss, psst. (Bisik2). Aku nak kasi tahu korang semua satu rahsia ni. Aku ni kan sebenarnya kaki shopping online. Haa, siapa yang geng dengan aku, sila angkat kaki. Puhahhahaha. Aku ni dulu2 sanggup berhabis duit shopping online tau. Hehehe, sekarang pon. 


Aku sebenarnya serba salah dekat laki aku, kesian dia. Birthday aku, dia belikan hadiah. Anniversary, dia belikan hadiah. Tapi aku, seketul harem hadiah takde aku kasi dekat dia. Jahat kan aku?! Sangat tak bertanggung jawab. 


Aku bukannya taknak bagi pape dekat en Husband aku ni, tapi taste dia ni tinggi sangat. Aku kadang2 fedap ar, kang beli2 dia tak suka pulak. Aik mengutuk suami dekat blog pulak ek? Teehee. Baru2 ni aku terjumpa satu website ni. Usha punya usha, aku rasa memang baju2 dia semua kenalah dengan high taste en Husband aku. 


Korang nak tengok tak, website apa yang aku dok usha2 ni. Jom kita terjah... KLIK





Macaroons, I'm in Love!

Sebelum aku dan en Husband bertolak ke Paris arituh, en Husband aku dah gebang kaw-kaw dekat aku tentang kesedapan macaroon. Macaroon ni dipercayai berasal dari France. Aku ni tak pernah makan, so secara automatik ter-excitedlah kuasa dua belas. Hahahaha.


Menurut en Husband aku, macaroon ni process pembuatan dia memang susah sangat-sangat dan memang leceh tahap tak tahulah level apa (saje je menambah-nambah, kalau expert senang kot nak buat). Sebab tuh susah didapati. Susah nak jumpa kedai macaroon sepah-sepah dekat negara selain France.



Ada jugak kakak senior yang hebat masak pon pernah try nak buat macaroon, tapi akhirnya giveup. Menurut senior tuh,

G.A Daisy Shawl by Tea&Coffee's Lover

Assalamualaikum, dan salam satu Malaysia, semua! Arini I olls nak join satu GA ni, aku excited sebenarnya, sebab hadiah dia daisy shawl. Acam comel je. Hehehehhe. Korang yang berminat, sila klik banner untuk join yer. Wish u olls all the best, if u happen to join this GA too! Cau cin ciao!

Tamat : 1 Nov 2014

Klik banner tau!

Thank for reading this !
Sekian ~
Luv cha !

Back to school make up!!

Hellow everyone! Anneyong! Aku bukanlah make up master, tapi tak kira nak share jugak make up yg aku tiba2 rajin nak pakai arini. It's called 'Back to school make up' sebab I'm back to school! Yeyeh, dah sebulan jugaklah kelas mula balik, sebab tuh aku agak busy dan kadang2 tak dapat nak luangkan masa berharga aku di blog ini. I'm sorry dear blog, and dear reader. Harap korang tak lupakan aku, sebab korang sentiasa dihati guwe...! Ahaks!

Ok, back to our main porpose today! To be honestkan, most of the time, aku memang langsung tak kesah aku pakai baju cacamarba, muka tak mandi ke apa ke. Serius memang tak kesah. Biasalah orang kata, budak engineering ni memang malas and tak berapa senonoh sikit. Ahhahaha. But who cares? Hahahha.




Aku tak selalu tau pakai mekap, sebab susah time nak solat, kena remove everything kan. Rasa macam nak koyak kulit muka aku bila remove mekap. Aahhahaha.


Aku cuma pakai mekap bila 'bulan' datang menunjukkan wajahnya. Iyelah time tuh, takleh solat. So bergembira mekap duduk atas muka for the whole day, takyah bukak2. Hahahah.


Here are the stuffs I put on my face today. Just some basic make up je, xdelah hebat2 sampai flawless muka kak jah oi. Hahahaha. Ini kira mekap naturallah ye. Sesiapa yang makeup beginner cam aku, boleh jugak kalau nak try! Lets jump into it!

Rahsia Kemaskulinan Lee Min Ho!

Mesti ramai rindu Lee Min Ho kan? Lama dah dia menghilang lepas berlakon cerita The Heirs arituh ye. Aku pon rindu dia jugak! Kehkehkehk. En Husband sila jelly2 berguling2 ye. Hahahhaha. 

The Heirs
Sumber : Internet

Zig Zag Diet: Berdiet sambil makan besar

Repost entry dari bulan May lepas. Untuk Tatapan mereka yang macam aku! Aku dalam usaha nak kurangkan berat badan balik. Mood dia dah mai dah. Hahhahhaa. So, everyday aku me-yoga dirumah, dan aku nak try diet ni balik semula. Yuk korang, kita sama2 kurangkan berat badan. Fighting!

Sumber: 9gag.com

Rome Bandar Penipu!

Salam! Harini aku nak menyambung cerita stori-mori, kenapa arituh aku panggil Rome bandar penipu. Harap kerajaan Rome tak menyaman aku kerana label diorang macam tuh. Hahahha. Cuak jugak dalam hati ni. Hihihi.

So Rome is called bandar penipu, kenapakah? Berteraburnya ayat engko aisya! Hahhaha. Masa mula2 kitorang mendarat di bumi Rome, takde pon rasa negaranya banyak penipu ke hape. Semuanya ok je mula2. But as the days went by, macam2 benda berlaku dekat kitorang. Memang nak nangis mengingat balik semula. Takpelah pengalaman, katenye!




Ditipu ketika makan dikedai

Kalau korang happen to go to Rome, memang takkan terlepas dari tertipu masa makan dekat kedai. Memang harga yang diorang letak dalam menu nampak murah at first, but lepas dah makan, bayar apa semua, memang akan dapat duit baki kurang dari yang sepatotnya. Dan jangan terkejut, negara Rome memang tak menggunakan sistem resit bagai ni. Hahahhah.


Kedai first yang kitorang pergi masakannya sedap sangat2, lepas makan, kitorang bayar and terus blahh. Sampai aku tak perasan, diorang actually charge kitorang 3€ lebih dari harga yang sepatutnya bayar. 3€ tuh lebih kurang RM 12 ok. Bukan sikit. Hahhaha. But what to do. Dah mabuk sangat masa tuh, sebab excited makanannya sedap sangat2. Hahahha. Padan muka kau, Aisya!

Haa, 3€ ni baru satu kedai je, untuk sekali makan. Bayangkanlah berapa banyak kedai, berapa banyak kali kitorang makan masa dekat Rome ni. Berapa Euro agaknya duit kitorang terbang untuk hidden cost ni? Memang tak terkiralah kan.




Orang hotel tipu pasal Wifi

Hotel yang kitorang ambik tuh takde free wifi. Siapa nak guna wifi, kena bayar 7€(RM28) for 24 hours. Kitorang self traveller, memang takde tourist guide apa semua. Masa sampai dekat hotel tuh, memang memerlukan wifi untuk cari semua tempat2 nak dilawati masa dekat Rome. That's basically what we usually do, setiap kali kitorang travel.


So kitorang pon bayorlah 7€ dekat pihak hotel, dan dapatlah password wifi yang freshly generated. Aku pon keyin guna fon and went online. Sekali en Suami aku try enter password yang sama dekat tabs, sebab nak cari tempat menarik untuk lawat kan, password tuh dah tak valid.


Kitorang baca dekat belakang kertas password tuh, KECIK JE DIA TULIS: 'This password is for one device only'. Bodohkan kitorang pergi beli password mahal2, pastuh dapat login satu device jek. THOR-baik betul! Hotel people memang takkan bagitahu benda2 camnie. Kita sendiri yang kena alert. Seriusly. Hahhahah.



Ditipu ketika bergambar dengan 'Gladiator'

Masa otw nak ke Colloseum, kitorang berenti dekat traffic light pejalan kaki, tunggu lampu hijau. Masa tuh ada 2 orang lelaki pakai baju Gladiator approach kitorang ajak bergambar.


Suami aku tanyalah, 'Free ker?'. Tapi dalam Englishlah, of kroos. Heheheh. Ye2 orang tuh kata free of charge. After tangkap 4 gambar yang langsung tak cantik, kitorang nak geraklah masuk Colloseumnya. Diorang peras ugut kitorang mintak bayaran 20€. Muka diorang masa tuh macam nak tumbuk kitorang. Diorang kata, seorang dia charge 10 untuk bergambar. Ko giler, 20€ = RM80! Mahal giler.

Memanglah masa ni happy2, lepas habis bergambar, kelat muka sekor2.
Baik si payer, baik si pemeras ugut nya. Hahhahah

Tapi lelaki2 tuh besar badan dia, kitorang cuak nak lawan balik. Lagipon diorang ada kawan2 lagi dekat seberang jalan tuh. Last2 kitorang bayar je. Melayang duit kitorang. So sad. Serius hancur segala feeling2 excited nak pergi melawat Rome city. The best spoiler ever!

Termenung memikir duit yang terbang~~~~




Pihak hotel tipu kitorang city tax
Haa, ada certain2 bandar dalam Europe yang charge city tax ni, bila kita stay dekat hotel diorang. Charge ni ikut berapa malam kita stay dekat satu2 city tuh. Normally 3€ je per person, per night.


Kitorang diberitahu oleh Booking.com(website yang kitorang book segala hotel2 kitorang), city tax untuk Rome adalah 3€ sahaja gtuh. Masa dah checkin dekat hotel, ada macam pamplet2 dalam bilik hotel tuh. En Suami aku kata, dekat pamplet tuh ada tulis jugak city tax = 3€. But, at the time kitorang checkout, orang hotel tuh charge kitorang 6€ per person per night sebab katanya hotel 4 bintang. Tapi kenapa diorang tak cakap awal2, so that kitorang boleh prepare duit tuh. Diorang semua benda ada hidden price yang kita kena bayar. Inilah namanya penipu, mula2 cakap lain, pastu cakap lain pulak.


Pokai kuasa dua kitorang time tuh! But that's not the end yet!




Extra charge di Airport Rome

Kitorang ditipu paling teruk masa dekat airport. Masa nak check in, orang kaunter check in tuh bagitahu, kitorang WAJIB CHECKIN ONLINE, check dekat emel. Kalau tak, kitorang dua orang kena bayar €140/RM560 (70€ per person). Allah je tahu perasaan kitorang masa tuh. Rasa macam jantung kitorang jatuh kat tanah. Pastu kutip pasang balik semula. Hahahaha.


Lepas tuh, orang kaunter tuh cakap, kitorang boleh try guna internet airport dia untuk checkin online, tapi kena bayar 5€(RM20) for ONE HOUR ONLY. Dah bayar untuk internet airport tuh, kitorang online, dekat email, dia cakap memang dah tak boleh checkin. Checkin online mesti dibuat, selewat2-nya 2 jam sebelum flight (tapi kaunter tuh bukak 2 jam sebelum flight). See, orang kaunter pon nak menipu ni. Dia tahu, kita memang dah tak boleh check in online, tapi dia tipu, suruh pulak kita bayar untuk guna wifi dia, try checkin sendiri. Padahal terang-terangan dah tak sempat dah untuk check in online masa tuh.


Emel dia bagi pon memang betul2 hari last sebelum flight kitorang. Kitorang travel, dahlah internet pon susah nak dapat. Orang travel mana sempat nak check emel apa semua. Aku pon tak sempat blogging and blogwalking.


Dahlah subject yang dia bubuh dalam emel dia langsung tak catchy! Dia bukan tulis, 'Please checkin online' ke apa, yang dia tulisnya 'Customer Service'. Dalam emel pon, kecik giler dia tulis, 'kalau tak checkin online, kena bayar blah blah blah untuk dapatkan boarding pass'. Sakit tak hati, cuba korang bayangkan.


Nampak tak permainan diorang semua ni. Ini memang negara penipu dan pemutarbelit paling hebat di dunia. Diorang dapat duit kitorang for the wifi, diorang dapat duit lagi 140€ untuk checkin. Even kalau dapat check in online sekalipon, tapi tak print out ticket tuh sendiri, still kena bayar lagi 15€(RM60). Wahh, memang bagus penipuan dalam bandaraya Rome ni. Penipuan terancang. Sakit sangat hati masa tuh. Diorang memang dah siap sediakan kaunter khas(untuk bayar-membayar ni) untuk orang2 macam kitorang ni.


Kertas ni harga 140€ sehelai hokeyh. Menangis! Haa simpanlah kertas ni sampai ke tua. Jadikan artifak ye. haha

Evendoh Even though kitorang dapat priority seat masa tuh, sebab kena bayar tiket mahal (3 kali ganda dari harga asal), still sedih giler2. Tahu tak, semua orang yang dapat duduk priority seats masa tuh, muka sedih giler. Diorang tuh semua senasiblah dengan kitorang. Iyelah, kita booking tiket paling cibai sekali, timing teruk, sebab itu je harga paling murah kita boleh dapat, ikut kemampuan kita. Siap dah bayar masa booking online tuh. Alih2 kena bayar extra charge lagi 140€ masa dekat airport, semata-mata nak dapatkan boarding pass. Siapa yang suka?


Baik guwa balik naik Lufthansa ke Germanwings ke, selesa lagi! Ini naik flight pon teruk, kena bayar mahal giler. Siapa tak sedihkan. Haa sekarang pon rasa nak nangis lagi masa tulis ni, sedih sangat2. 140€ kena bayar time tuh sama banyak dengan duit makan rumah kitorang sebulan. Hahahaha. Duit memang terbang camtuh jek.


Dahlah kitorang time tuh dah pokai, takde duit cash pon dekat poket, tiba2 kena bayar 140€ lagi. Nasib baiklah en Suami aku ada kredit card. Cubalah bayangkan, kalau orang tuh memang bawak duit untuk travel cukup2 je. Hari last travel memang takde dah duit dekat poket. Lepas tuh takde credit card. Camne nak balik tuh.


Kalau dah takde duit, haa menangislah kau kena tinggal dengan flight kan. Even masa aku tengah tunggu flight pon, ada sorang makcik ni, kad dia kena telan dengan mesin ATM. Kesian makcik tuh nangis2 takde duit. Nampak tak, mesin ATM dekat Rome pon jahat macam orang2 dia. Senang cite semua bendalah dekat Rome ni jahat. Hahhaha.




Beli kopi pon, sama jugak kena tipu. Tengok harga, quite affordable, 1,50€. Tapi bila dah dapat, air dia setengah cawan pon tak sampai. Yang lebihnya buih. Jual buih ker, bang? Dapat minum 2-3 teguk je, dah habis. Redho jelah. Hahahahah. Aku tak faham, kenapa orang negara ni desperate sangat dengan duit. Tak boleh hidup kalau tak menipu orang ke haa??!

Penat aku hirup buih dia, lambat betul nak dapat sampai ke air kopinya. Hahahha
Ini cawan kecik ni, bukan besar mana pon. Hahahaha

Dahlah, penat dah kak Aisya meluahkan perasaan kat sini. Sorrylah ye, entry kali ni ter-emo pulak yer. Hehehehe.


Nasihat aku:
Kalau korang pergi ke Rome, berhati-hatilah dan silalah bawak duit lebih dari budget. Memang belanja di Rome akan lebih dari yang kita boleh jangka. And beware of pickpockets. Nasib baik kitorang tak kena dengan pickpockets. Kawan kitorang ada pernah kena, duit hilang 1000€, kamera lagi. Hai macam2. Kalau nak beli makanan ringan2 ke, beli dekat supermarket, sebab ada resit, so orang tak boleh nak tipu. Hahahaha. :D


p/s:
Maybe lepas ni, akak Aisya nak pause kejab dari travelling kejadah ni sebab tengah pokai. Hahhahahha! Doakan akak Aisya cepat kaya yer. Nak travel lagi dengan Husband! :D

That's it for now !
Thanks for reading !
Sekian~

Rome, Italy : Introduction



Alkisahnya, dari Paris, aku dan en Husband naik flight ke Rome, jalan2 puas2 dulu, baru balik semula ke Germany. Btw, kepada yang tertanya-tanya, "akak Aisya tengah cuti ke?", "akak Aisya dekat Malaysia ke sekarang ni?", "akak Aisya buat apa time cuti ni?", "akak Aisya dah makan belum?". Ok soalan last tuh takde siapa pernah tanya. Aku je gedik. Hahahaha

Meh aku terangkan satu-satu dekat korang. Aku tak balik Malaysia untuk sesi cuti this time. Masa habis2 exam hujung bulan 8 arituh, aku dan en Husband straight dengan lajunya berlepas ke Paris, sebab anniversary kawen kitorang yang jatuh pada minggu pertama September. Haa, lepas balik berjalan tuh, kitorang duduk rumah jek, tak pergi mana. Hehehehe. Plus kitorang tak berapa sehat time tuh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...