home about contact travelog resepi bahasa jerman

[Jerman] Kehidupan Anak2 Melayu di Perantauan

(Cerita rabu lepas :D)

Ahh rasanya bila duduk jauh giler2 dari Malaysia ni, benda yang aku paling rindu tentang Malaysia adalah makanannya. Kalau aku balik Malaysia ni, confirm naik berat badan aku, makan mee goreng mamak, pastu minum Milo Dinosaur, tiap2 hari dapat sarapan roti canai dengan teh tarik, haisshh banyak lagilah makanan yang aku teringin sekarang ni.



Haa bila dah duduk jauh ni, the only way nak melepas geram rindu keramat dekat makanan Malaysia satu jer,
haa engko masaklah sendiri Aisya oi! Hahahhaha.  


Antara benda kitorang selalu masak adalah:


Ayam masak lemak cili api dengan rebung
Ikan keli salai masak lemak cili api
Asam pedas ayam
Ayam masak kicap
Kari Ayam
Ayam masak sup
Ayam masak paprik
Tomyam Campur
Nasi goreng kampong(Ini makanan feveret aku!!)
Nasi Ayam Gemas
Nasi Lemak
dan banyaklah lagi... hehehehe :D



Aku dengan suami aku biasanya beli barang2 nak masak dari kedai Asia, bawak balik keletang-keletung masak. Haa, kalau korang nak tahu, kedai barang2 Asia kat sini kitorang panggil Asiamarkt tau, sebut betul2, bukan Aisyamarkt tau! Haip! Hehehehe.



Aku gi asiamarkt ni last week, rabu. Orang kedai ni memang kenal da muka kitorang, pelanggan setia wa cakap lu!!


Dekat Asiamarkt ni boleh dapat benda2 yang sangat susah giler2 nak jumpa dekat seluruh jerman ni, ayat aku memang over kemain. Hahahha. Contoh barang2 yang hanya dijumpai di Asiamarkt adalah:



Tomyam Paste
Cili Padi
Lengkuas
Tempeh
Tauhu
Taugeh
Belacan
Roti Canai Segera
Rempah2
Sos Tiram
Kicap
Ikan keli pon hadoo!!



 Kalau aku nak listkan, memang sampai besok tak habis. Hahhahaha. Asiamarkt yang kitorang pergi ni belacan dengan budu pon hadoo! Hhahahahha :D Tinggal lagi mahal sedikiittt jer. Hahhaha




Meriah aku menengok sayur2 dekat Asiamarkt ni. Kalau pergi supermarket orang Jerman tak best, lagi2 salad-salad-salad. Kat Asiamarkt lagi best, ada kangkung, sawi, bayam, apentah lagi. Tapi yang pasti, memang ada daun2 macam daun kesum, serai, daun bawang, daun limau purut, semua aderrr. Memang boleh sangat buat asam pedas, tomyam ker, kalau rajin memasak! Teehee :D





Aku setiap kali pergi Asiamarkt ni, mesti beli jajan ni. Ya Allah jajan Taro ni sedap sangat2. Pastuhkan, aku baru tahu, jajan ni boleh goreng. Bila goreng lagi sodapp makan, rangup!! Tak caya, pergi cuba :D


Siap membeli, kanak2 otw nak balik umah, ni dekat dalam train :D

Hasil tangkapan dari Asiamarkt, ada halia, maggi, soya bean, santan, asam jawa,
ape lagi ek beli, tak ingat dah. Hehehhehe

Ini yang paling best sekali !!
Tak dapat maggi kari, dapat maggi ni pon jadilah kan :D
Dah nak dekat exam, engko makan lagi bendalah camnie kan, Aisya!
Ada guwa kesah?!

Peti ais siap di-replenished!! Yeyeh!! Nampak tak, sayur dekat bawah banyak giler!!
Last but not least, sampai jer dekat rumah, siap susun barang dalam peti ais semua, aku dengan en Suami aku ambil pisau, papan potong, periuk belanga semua, tung-tang tung-tang, siap mee bandung kitorang! Sodap sehingga menjilat jari u olls! Jangan jeles yer, ini suami I masak! Nanti mintak resepi dengan dia yer :D

Semangguk penuh kenikmatan, dicipta dengan penuh
ketabahan dan kasih sayang. Cewah!! Hahhahaha :D

Makan sambil tengok Running Man ! :D

That's it for now !
Thanx for reading this !
Nanti lain kali, aku cerita benda lain plak yer !
So, stay tuned, bebeh !
Muah ! :D
Sekian~

28 comments:

  1. mesti lepaskan gian bila balik malaysia makan macam macam. hehehe :P
    pssttt. makin berselera ah makan sambil tengok running man. hahaha :D

    ReplyDelete
  2. Bestnya hasben pandai masak ! hasben kaksha pandai masak megi goreng je.... hahahhaa ! Tapi tangan lelaki ni bila masak lagi sedap walaupun hanya megi goreng ... untung aisya :)

    ReplyDelete
  3. budak2 oversea ni asal shopping, memang bawak backpack, semua benda yg beli sumbat dalam backpack je kann, beg plastik pun banyak dalam beg. haha :D menariknya aisya bawak kotak sekali :O

    kite tak duk kat prague, so, jarang sikit boleh beli benda2 asia ni T___T. i miss kangkung. penat dah makan salad, kobis, tomato. tempe tuuu, saiz kecik pun nak dekat rm10 kat sini T_T.

    i miss home. haha homesick terus lah!

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah masih boleh beli brg2 tu di dana ye..ingatkan kene pos dari malaysia. Pandai cik abang Aisya masak. Looks delicious

    ReplyDelete
  5. Senang lah gini kalau nak masak masakan malaysia! Menyonangkan hidupp!

    ReplyDelete
  6. Patutlah akak boleh masak mcm2 makanan kampung, ada kedai khas utk org asia rupanya. Senanglah cmni kan. Tpi slalu kalau barang2 yg susah nk jumpa kt negara europe ni mmng harga dia mahal lagi. And, x sangka ada jual belacan kat jerman! :D

    ReplyDelete
  7. mencabar jugakan tggl d oversea,mesti rindu ngn mkanan tempatan, nasib baik ada Asiamarkt. hehehee. wahh, kak Aisyah pin tgk runningman eh. XD

    ReplyDelete
  8. sy pn time nk examlah duk pulun mkn meggi... nasi dh jadik xsedap.. asyik duk ingat meggi jer... apa@ pun sy tabik ar dgn sis sebab boleh tahan duduk brjauhan... hehehe

    ReplyDelete
  9. nasib baik ada ja kt aisyamarkt tu...ehhh asia mark..

    ReplyDelete
  10. wau..terernya masak..shopping barang dapur memang best kan.hehe

    ReplyDelete
  11. sha pun suka makan smbil tgk running man dlu time student..skg ni dah xlg..nak kena sepak? haha

    ReplyDelete
  12. Samalah kita kak Aisya. Rindu makanan Malaysia juga. Saya ni walaupun spesis jarang masak sebab tak pandai masak, suka sangat turun Asian mart sebab dekat situ macam macam benda ada.

    ReplyDelete
  13. Terubat rindu kat Malaysia bila ada AsiaMart ni kan? hehehe bestnya makan2 sambil layan running man :) jgn tercekik sudah ler..hikhik

    ReplyDelete
  14. Terubat gak rindu kat Malaysia yer ^-^

    ReplyDelete
  15. tengok mee bandung tu buat kak wana lapar la pula..huhu..tapi asam pedas ayam kak wana x penah makan lagi..rasa sama macam asam pedas ikan ke aisya?

    ReplyDelete
  16. Aisyaaaa, baru perasan telur dalam peti sejuk. Okay je kan kalau kat luar? hehe.

    ReplyDelete
  17. Beruntung duduk di perantauan sebab mengajar erti kehidupan dan menjadikan diri lebih berdikari..ilmu baru pun dptkan..knl budaya org luar

    ReplyDelete
  18. kalau akak bukak kedai makan masakan melayu agak agak laku dak ..?

    ReplyDelete
  19. susah juga rupanya nak dapt makann asia di germany. teringin nak ke sana. Untung dapat belajar di sana

    ReplyDelete
  20. alaa nak resepi mee bandung tu.. tak ori pon xpe.. asalkan ade bahan asas..huhu.. plishh.. pujuk la hasben kak aisya..kuar resepi..huhuhu... ^__^

    ReplyDelete
  21. lapar la plak..huhu... besar gedabak halia.. stok tahan lama tu..hihi... anis pon makan megi tu..hihi...

    ReplyDelete
  22. suami yg masak? waHHHH terliur lah..mmg nikmat mkn sambil tgk running man

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...