home about contact travelog resepi bahasa jerman

Riwayat Seperiuk Tomyam

Sebenarnya aku reluctant nak cerita dekat sini, tapi sebab kak Siti yang menaip suggest aku update ni dekat blog, aku story lah sikit. Tadi kann, aku dengan en Suami aku masak seperiuk tomyam, kononnya naklah buat tomyam gong, yang ada santan, rasa lemak2 sedap gtuh.


Aku dah siap masak seperiuk tomyam tuh, rasa perfect siap, tinggal masukkan santan jer. Sekali masuk jer santan, rasa2 balik, masam. Dah sudah, santan tuh basi rupa-rupanya. Sedih ku bukan kepalang, rasa nak nangis sebab tak boleh makan tomyam tuh. Masa cerita ni dekat korang pon rasa nak nangis lagi. Wahhhhh!! 




Last2 kitorang laki bini order jer pizza delivery. Lain kalilah makan tomyam gong yer, takde rezeki kitorang arini. Aku suspect, santan tuh basi sebab arituh rumah ni blackout dekat sejam, masa tuh santan tuh duduk dalam chiller. Sian dia.


:'(


P/S:
Aku dengan suami tak berani nak macam basuh, masak balik tomyam tuh ke apa, sebab kitorang selalu dengar cerita2 orang food poisoning teruk, kitorang takut kalau masak balik tomyam tuh, dengan kuah baru maybe ada saki baki santan basi tuh. Bukan sengaja2 tau nak buang. Rasa berdosa buang makanan. Hhahaha


Hailah pengalaman....

27 comments:

  1. baru tahu adanya tomyam gong tu :) and baru tahu jugak ada tomyam yg ada santan. hehe. smalam makan tomyam jugak. tapi tomyam ayam biasa je lah

    ReplyDelete
  2. epic ni harusla cerita =P
    kisahnya memang uols ditakdirkan makan pizza saja for dinner..
    lepas ni beli santan kotak kecik2 la kalau ada jual.. cey pandaila akak nak suggest tomyam kung pun tak penah try masak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tom Yam Toimoi ada tak Cik CT? He He He...

      Delete
    2. sorry i tak layan tomyam or adik bradiknya huhu.. tekak i exclusive =p puih puih hakhak

      Delete
  3. Ala sayangnya, nanti Aisya masak balik ye..then before guna santan tu cek dulu tau...betul tu kalau makanan da masam better jangan makan takut memudaratkan pula..xpela, rezeki makan pizza je untuk dinner :)

    ReplyDelete
  4. sayangnya..bila bukan rezeki kita kan..Alhamdulillah dapat juga makan pizza he he

    ReplyDelete
  5. Alahai...mmg ikutkan syg buang makanan tp kalau dh mudaratkan mcm mn pulak kan...

    ReplyDelete
  6. alaah kesian nye . org tua2 cakap takde rezeki . rezeki kat pizza la tuu .hehehe

    ReplyDelete
  7. sabar je la kak.. makan pizza pun ok haha

    ReplyDelete
  8. alahaii kesiannya. dah tak dapat nak makan . lain kali buat lagi yee :D

    ReplyDelete
  9. kalo mmg mknan tu memudaratkan kite xpe la buang..
    bkn kire membazir la kot.. huhu

    lain kali buat lg.. pastikan santan xbasi.. =)

    ReplyDelete
  10. alaa.. xmo sedih2 kak.. pengalaman tu nak cerita kat anak cucu nanti..hihi... nanti beli santan kotak kecik je oke.. :) buang pon utk kebaikan kan..nanti laki bini sakit perot..sape nak jage sape kan...haa... ehh panjang plak nasihat iolls :P

    ReplyDelete
  11. alah sygnya..xpa nnt buat lagi ya..make sure bau santan dulu

    ReplyDelete
  12. sha pun biasa beli yg kota kecil ja..pakai abis..xmo simpan2 dah takut basi :D

    ReplyDelete
  13. Pertama kali dengar pasal tomyam gong tu.

    ReplyDelete
  14. Rasa tomyam gong tu macam tomyam Malaysia gak ke ?

    ReplyDelete
  15. syg mmg syg, tp mmg bkn rezki tuh kak. pizza sedap apa :)) hehe.. be happy kak Aisyah ^_^

    ReplyDelete
  16. alahai ciannya aisya..jangan sedih2 okey..nanti bleh buat lagi..pizza pun best juga tu.. :)

    ReplyDelete
  17. Huhuju..siannya...takpe lpas nih masak tomyam gung makeseure santan xbasi lg

    ReplyDelete
  18. Kesiannya dia. Tak pe, ada rezeki lain yg lebih besar :)

    ReplyDelete
  19. Huh! Tak tahu plak SS Tom Yam santan tu namanya Tom Yam gong...Ingatkan Tom Yam kompang... Gurau je... He He He...

    ReplyDelete
  20. Ermmm...kalau x masukkan santan tu tak jadi ke?
    Adjust sikit resipi.

    ReplyDelete
  21. Hai laa. Nak jadi kan? Takpelah. Takde rezeki. Ganti dgn pizza. nnti lain kali cek santan btul2 yer. hehe.

    ReplyDelete
  22. x perlu sayang, terus buang tom yam tu..sayang sama perut sbb nanti dia akan terima makanan basi huhuh...TOm Yam boleh buat lain..kalau perut sakit x de ganti tul tak heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju ngan sis JM. Sayang perut tu :)

      Delete
  23. Pernah jugak termasak guna santan basi... so faham sangat kesedihan kamu tu cayang... hahaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...