home about contact travelog resepi bahasa jerman

Kelas Bahasa Jerman #4 : Jangan Cakap Saya Tak Tahu

Tadi siangkan, aku borak dengan sorang orang Jerman ni. Pastu dia macam tanya aku soalan. Aku memang jujur tak tahu nak jawab apa pada soalan yang dia tanya tu. Pastu aku just cakap, 


''Ich habe keine Ahnung''
(sebutan: Ish ha-be kai-ne aa-nung)
(maksud: saya tak tahu)


Pastu orang Jerman tu tegur aku. Dia kata, jangan cakap 'Ich habe keine Ahnung' camtu. Sebab ayat tu boleh bagi negative impression pada orang yang mendengar. Aku pulak macam pikir, apa pulak negative impression ni, aku just nak jujur jer bagitahu, yang aku memang tak tahu benda tu kan. That German pun explain, dia kata....


Kalau kita kata 'Ich habe keine Ahnung', dalam bahasa Jerman, maksud dia macam, ''Saya tak tahu'' (**Dalam hati, saya memang tak berminat pun nak ambil tahu) Haa, bezakan interpretation orang Jerman dengan kita yang Melayu ni kan. Aku pun baru tahu. Ingatkan ''Ich habe keine Ahnung'' ni just macam kita cakap Melayu ''Entah'', pastu angkat bahu sikit. Heheheh :D 


Instead of saying, ''Ich habe keine Ahnung'', it's better to say


''Es liegen mir noch keine Information vor''
(sebutan: es li-gen mi-ye nokh kai-ne information for)
(maksud: Saya belum dapat apa-apa info)
(Interpretation: Saya tak tahu, tapi saya berminat nak tahu. Apoko bondo tuh?? Hehehehe)


Arini belajar camne nk gerudi & skru dari 2 bahagian plate ni... Gumbira :D

So today, I learned something new!
Alhamdulillah :D
Thanx for reading :D
Muah!

39 comments:

  1. Budaya orang lain mcm kita kan..by the way dayah dah bertambah skit ilmu budaya german and bhasa german :) thanks kak aisha

    ReplyDelete
  2. Budaya orang lain mcm kita kan..by the way dayah dah bertambah skit ilmu budaya german and bhasa german :) thanks kak aisha

    ReplyDelete
  3. kenapa hakak aisya makin hari makin cantik berseri2..ape petua???share la :)

    ReplyDelete
  4. hahahaha...okay...kak sally Ich habe keine Ahnung bahasa jerman...LOL...mandarin pun tak lepas!

    ReplyDelete
  5. susah betul nak sebut...sebutan ni disebut laju atau perlahan-lahan....
    cer terangkan. bagus betul sekurang-kurangnya dapat belajar sikit

    singgah dari #exchangefeedgroup

    ReplyDelete
  6. hii macam2 la ya dikk..kadang2 kita x leh nak samakan budaya bangsa lain dengan bangsa kita ....

    ReplyDelete
  7. Nak cakap saya tak tahu dlm bahasa jerman pun ayat dh panjang berjela. Hehe susahnya :D dpt ilmu baru harini

    ReplyDelete
  8. bagus ..pcl suka benda baru masuk dlm otak. mcm susah je nk masuk..haha.

    singgah dari #exchangefeedgroup

    ReplyDelete
  9. At least dpt ilmu baru juga ye Aisya...dah ala2 mcm ckp hindustan pun ado..

    ReplyDelete
  10. Penerimaan & pemahaman y berbeza. Everyday is a new lesson....

    ReplyDelete
  11. Penerimaan & pemahaman y berbeza. Everyday is a new lesson....

    ReplyDelete
  12. Susah jugak tu kan..kalau salah ckp boleh lain mksud dan perngertian orang tu..huhu..tapi sejujurnya memang susah nak sebut..hehehe

    ReplyDelete
  13. macam-macam benda baru kita belajar kan,Alhamdulillah..

    singgah dari #exchangefeedgroup

    ReplyDelete
  14. akak jawab 'i dont know' aje rasanya orang tu layan dak ?
    diorang ok ke kalo orang cakap english..

    ReplyDelete
  15. Mak aii ssh gak nak hadam belajar benda baru hehe ..terbelit gak lidah ni..
    singgah dari #exchangefeedgroup

    ReplyDelete
  16. wah,pandai cakap germany :-)

    http://inilamanblogsaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. Kemain panjang phrase nya. Susahnya nak ingat.

    ReplyDelete
  18. amboii, ckp mandarin pun susah lagikan german. huhu. salam perkenalan dari mimin

    ReplyDelete
  19. Lain budaya..lain interpretation nyer kan?
    Nasib baik die betulkan..
    Kalau x kita gune je cam biasa kan:)

    ReplyDelete
  20. Salam :)
    Maaf, lambat betul nak reply dengan comment post blog hajar. Tak rajin update belog beberapa bulan lepas. Yup, Amir hamzah. Kawan dekat russia ni. Jiran depan rumah je. Kecik je dunia. Bertemu dekat alam maya pulak :)

    ReplyDelete
  21. Terbelit lidah ni ha nak sebut satu ayat tu pun hehehe

    ReplyDelete
  22. Sy teringin nak belajar bhasa jerman..kak aisya tolong ajar boleh?..hihi..singgah dari #ExchangeFeedGroup :) :)

    ReplyDelete
  23. JINdrisska tu maksud apa pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama nak tanya soalan ni. jawab plisss

      Delete
  24. makcikk, kok guwe rindu sama kamu. cuma kamu enggak rindu sama guwe. guwe sedih bangat :(

    ReplyDelete
  25. panjangnya...cmanelah Aisya boleh cakap German.ah kak Sal kau respect beribu-ribu kali. takat tahu Ich lie be dich, Marco Reus. tu jer...hahaha

    ReplyDelete
  26. jgn ckp saya tak tahu...dh mmg tak tahu kan..takkan nk buat2 tahu..eh..sis JM cakap apa nih..tahu ke tak :-)

    tapi bahasa Jerman tu buat sis JM saki kepala heheheeh

    ReplyDelete
  27. berbelit lidah akak nak menyebutnya,,

    ReplyDelete
  28. Oh,...Ich habe keine Ahnung ni ala-ala 'I couldn't care less' lah kiranya...

    ReplyDelete
  29. keine ahnung #efg..... rajin rajin belajar nanti bawa balik ilmu diorang ke tanah air

    ReplyDelete
  30. polite nya...dalam berbahasa pun boleh ada tafsiran...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...