home about contact travelog resepi bahasa jerman

Keropok Lekor & Tangan

Haa ni nak cerita dekat korang ni. Hari Jumaat lepas, kitorang dah lepas habis exam lastkan, naklah masak sedap-sedap. Siap beli ikan kembung dekat kedai Asia sebab budget nak buat keropok lekor. Tak sangkalah something akan berlaku masa kitorang happy-happy buat keropok lekor tuh.






Tengok, semangat giler kan suami aku? Dialah yang siang ikan, dialah yang mengulinya. Dia jugak yang rebus, dengan goreng. Aku just side-kick jer. Tengah dia goreng-goreng keropok lekor tuh, tiba-tiba, pom meletup, aku dah istighfar panjang dah. Ingatkan just meletup kecil jer, rupanya minyak panas naik atas tangan suami aku. Melimpah minyak panas penuh dekat atas dapur.


Ya Allah aku panik giler masa tuh. Tengah-tengah malam pukul 11, kereta pun takde, nak pergi hospital macam mana. Aku memang tak boleh pikir pape, nak nangis sangat masa tuh weh. Kesian sangat dekat suami aku, mengerang sakit. Aku selalu kena percik minyak panas sikit pun, aku dah kecoh satu rumah. Suami aku kena seluruh tangan. Aku tak boleh bayangkan sakit dia tuh macam mana.


Aku masa tuh naklah telefon taxi, nak pergi emergency room. Time panik-panik tulah telefon aku takde line. Rasa nak hempas-hempas telefon bengo** ni. Masa call pakcik taxi tuh, aku memang dah tak tahu nak cakap apa, aku just cakap,


''Kommen Sie schnell, jemand ist verletzt!! Wir müssen zum Krankenhaus!!''
(Maksud: Datang cepat-cepat, ada orang cedera. Kitorang kena pergi hospital)


5 minit jer, sampai pakcik taxi tuh. Memang laju betul. Nasib baik time berlaku tuh ada duit cash dalam dompet. Kalau tak, camnelah nak bayar taxi tuh haa. Dekat hospital, sekejab jer terus dapat jumpa doktor. Alhamdulillah. Doktor bubuh ubat semua, kitorang balik rumah naik bus. Nasib baik ada bus lagi, dah dekat pukul 12 malam masa tuh. 


Tangan masa hari first. Sakit-sakit sempat lagi makan kacang. Adoyai!

Tangan masa hari kedua, gelembung semua dah surut dah. Alhamdulillah cepat.
Dua tiga kali jugak kitorang berulang pergi hospital untuk check tangan suami aku, dengan tukar balut. Doktor semua alhamdulillah baik-baik semua. Kitorang tanya macam-macam dekat doktor, sebab tak pernah melecur. Serius aku first time. No idea!

Hari Ketiga.

Kat atas ni gambar masa hari Ahad. ''Nasib baik doktor cantik merawat. Kuranglah sikit rasa sakitnya.'' Kata suami aku. Haktuih! Hahhahhaha. Doktor ni kenal dah kitorang, dua kali dia yang attend & check tangan suami aku ni haa.


Selfie sebelum jumpa doktor. Sempat lagi. Masa ni dah tak berapa sakit dah tangannya.

Lepas kali ketiga berulang pergi hospital, doktor kata, dah tak payah datang dah. Boleh jumpa doktor klinik biasa jer. Hari Selasa kitorang pergi klinik, dapat ubat ni. Ubatnya semua sama macam yang doktor hospital guna. Tapi tinggal lagi, kenalah si cik bini jadi doktor tolong balutkan. Hahahhahah 




Seronok jugak main doktor-doktor ni. Hehhehe :D Pastu kan, kitorang takde pelekat nak lekatkan bandage ni, aku ambil jer washi tape. Haa berpenguin tangan suami aku. Hahhahaha :D Peace!






Hari Rabu barulah aku dapat keberanian nak goreng keropok lekor yang buat arituh. Cuak sangat-sangat takut meletup lagi. Hahahha. Aku pakai perisai(tudung periuk) masa menggoreng, makcik takut minyak percik kat muka makcik! Straight fobia dengan minyak! Hahhaha :D


Thanx for reading!
Doakan cepat baik tangannya yer! :D
Korang pon hati-hati tau kalau memasak.
Taknaklah kejadian yang sama berlaku dekat sape2 lagi.
I sayang u olls semua tau! :D

50 comments:

  1. First sekali takziah atas apa yg berlaku. Teruk juga terkena minyak tu ye.

    Petua org dulu kalo takut minyak meletup masa goreng ialah tabur nasi sikit dlm kuali masa menggoreng tu.

    Gambar tangan hat last tu kelaka sbb ada gmbr cartoon.

    Smg cepat sembuh ye pd suami Aisya ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo tabur nasi... nnt bila2 menggoreng lgi, kita cube... arituh org bagitau kita, tabur tepung gandum pon boleh :D tpi masa arituh menggoreng mmg xtabur pape.... maybe kitorang pon salah, xtos betul2 keropok tuh...keropoknya basah, lepas rebus kann....

      Delete
  2. Ya Allah..kesiannya..moga cepat sembuh..apapun akk salute kat hubby awak dear....rajin dia nak menguli tepung tu bagai...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...suami kita ni mmg rajin buat2 keja rumah akk... :D bersyukur kita... :D

      Delete
  3. adoi! kesiannya la..semoga cepat baik tangan tu, mujur ada satu sama lain..kalu sorang2 mau meratap dulu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...nasib baik ade kawan kat sebelah...heheheh :D

      Delete
  4. Semoga cepat sembuh untuk hubby Aisya..Teruk juag melecur tu..nasib baik dah kurang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik mimi doakan lukanya cepat2 baik tau...kitorang nak gi travel, susahlah kalau tukang angkat beg sakit tangan....hehehehehe

      Delete
    2. Cik Mimie doakan luka tu cepat sembuh..amin..amboi, tgn baru nak baik dah kena angkat beg..hahaha..beli troli la Aisya oi..

      Delete
  5. errr, memang teruk juga tangan en.husband aisya tu..kalau kak wana memang nangis dah kalau kena macam ni..nasib baik cepat baik tangan tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samelah kak wana...kita pon nak nangis kalau kena...sakit ya Allah :D

      Delete
  6. hahah..pakai perisau tu bagus untuk keselamatan ;p

    ReplyDelete
  7. pedihnya rasa anum pernah kena goreng kerepok dan meletop atas tangan... anum cepat2 amik minyak gamat curah sebotol..
    bangun pagi esok alhamdullilah x de apa2... cuba amalkan kalau kena next time

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus jugak idea curah minyak gamat ni...kita tak terpikir...nnt kalau kite kena nak cuba :D tengkiu akk zakiah yer :D

      Delete
  8. semoga tangan husband aisya cepat sembuh.. tetiba teringat paha anak kena kuah panas.. masih berparut lagi.. letak jugak gel gamat nak bagi hilang parut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakk exda...cuba letak bio oil...kita dulu banyak parut letak bio oil, memang hilang...cuba tau :D

      Delete
  9. terok tuuu
    kalau kena kt ayu pon panik semacam jugak ha...
    tp hebat dah tu semangat nakbuat kopok lekur sndiri...
    pape pon semoga cepat sembuh ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah panik sgt2 kita masa tuh... saje nak buat, tengok resepi macam senang jer cara buat dia... :D

      Delete
  10. kesiannyaa. kalau goreng keropok memang macm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, kita pon baru tahu, goreng keropok lekor ni bahaya...insyaallah pasni lagi berhati2... :D

      Delete
  11. kak aisya..anis baru je ni ha terkena minyak panas mase goreng cekodok pagi tadi.. huhuhu... pedihhh dah la dekat tangan kanan...mcm mne mau makan....sakittt wooo... T__T semoga hubby kak aisya cepat sembuh.. don't forget pray for me too ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga tangan hanis cepat baik.... lalukan air sejuk selalu, nnt kurang sikit rasa pedih dia tuh.... kalau sakit sgt, pergi klinik tau :D

      Delete
  12. wahh rajinnya buat keropok lekor... kalau nak goreng keropok lekor jangan minyak panas sgt t lena bom atom lg satu keropok 2 kena belah tengah... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena minyak sedang2 panas je yer? ok noted...kitorang ni xtau, pakai bedal masak dengan minyak panas giler2...hahahahha seriau sekejab :D

      Delete
  13. Takutnya kalau tercedera dekat negara orang ni. Rawatan tu insurance or health plan cover tak, kak Aisya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faham perasaan tu, lagi2 bila duk negara yang majoriti orang ada general practitioner (GP) aka doktor sendiri. Bila dah kritikal, biasanya baru diorang refer hospital. Dan kita ni, bila la pulak ada doktor sendiri kannn, pernah je lah redah emergency sbb sakit tak surut (accident basikal -_-') pastu dia kata, "well, this is not emergency". Senyum je lah. T_T

      Delete
    2. hahhahhaha... yg macam kitorang ni, insurance cover...xbayar pape pon masa gi hospital.... alhamdulillah lah :D btw, masa kitorang hanis, dia xckp camtuh...mmg doktor terus rawat....dulu2 kita jatuh tangga, patah kaki, yg tuh kena tunggu lama sikit...tapi doktor baik jer...kita perasan dekat sini, doktor hospital lgi baik dari dekat kklinik personal kitorang.... :D

      Delete
  14. Adoi, sakitnya kena minyak panas. Kita kena percik sikit-sikit pun dah kata sakit, ini satu tangan. Aduhai.
    Ape ape pun, semoga husband cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah...kite pon kalau kena percik setitik pon, dah bising sakit... suami kita orang laki kot, dia buat2 sabar menahan sakit...heheheheh :D

      Delete
  15. Aisyaaa, hope husband's hand will recover soon :) Pernah alami minyak terpercik kat muka masa goreng keropok lekor jugak. T_T fobia sekejap lepas tu masa nak masuk dapur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Allah percik dekat muka? abes berparut tak...abeslah muka cucu nenek comel22....hehehhehe hati2 tau...kite pon tengah fobia lgi ni....

      Delete
    2. die tak percik sekali banyak, lebih kurg sikit dekat dahi, sikit kat pipi. *terus check muka* rasa takde parut. alhamdulillah :D

      Delete
  16. prnah dulu goreng keropok leko pastu mletup.. keropok melayang ntah ke mana.. ns baik xkena myk panas.. sempat elak.. huhu..
    biasanya kalo keropok meletup masa goreng ni keropok byk sagu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke....kita tak tahu kata keropok lekor mmg biasa meletop.... pasni mmg kita tutup lah dengan tudung periuk...takot apa2 berlaku lagi...

      Delete
  17. saya benci gila bila minyak dok terpercik-percik time kite tgh menggoreng. ada sekali tu saya goreng kentang, minyak tu terpercik kat leher. pehh sakit gila... nasib baik sikit je..

    harap tangan suami akak cepat sembuh :D rajin betul buat keropok lekor sendiri!

    ReplyDelete
  18. ala siannya nasib baik bini ada kan hiii. kalo sorang macam mana la kan.. apasal kes keropok letup ya.. akak pernah gak kena minyak panas .. tapi tak ler seteruk ni.. mintak2 jauhkan huuu ..semoga cepat sembuh ya..

    ReplyDelete
  19. Mula-mula baca, terkena minyak panas tu mcm sedih plus terkejut tapi yang last2 tu mcm nak tergelak pun ada... cartooon.. (=

    ReplyDelete
  20. kesiannya, mesti sakit tahap apa lagi dah.. Zue ni memang lama dah fobia dengan minyak, tu yang malas masak.. hehe, selamat tinggal dengan mak lagi, kalau dah smbung beljar, haish x tahu macamana.. btw, Zue follow sis tau! ^_^
    p/s: ada masa, jemputlah datang blog Zue >> http://melaedah.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. wooooah inilah ceritanya kelam kabut ke spital ye.. uish macam mana boleh terpercik cemtu skali ?
    bukan korang campak air kan dalam tu.. huurm pedih tu oi.. kalo sikit pun dah cepat2 basuh kat running water..
    hehehe saje le tu hasben aisya nak buat aisya jeles =P miahaha..

    best dapat jugak makan kopok lekor..

    ReplyDelete
  22. Alahai...dah kenapa teruk bbnor meletop nyaa? Semoga elok cepat tgnnya tu haaa

    ReplyDelete
  23. hahahahhaha... sweet je baca kisah suami isteri ni :P

    saya aritu pun nak goreng keropok lekor tapi mak tak kasi. mak kata nanti dia meletup kuat sangat. eii, gerun lak dengar.. last2 smpai skang ada dalam freezer tu ha...

    nasib baiklah xde pape dah kecederaan kan. nasib baik sempat... nasib baik ada doktor lawa ye. hahaha

    ReplyDelete
  24. Uisshhh tetiba lah sy rase seram nak menggoreng keropok lekor lepasni.huhu. btw, take care yaa

    ReplyDelete
  25. Bahaya kot minyak panass ni. Silap2 melecur teruk. Nasib baik Aisya sempat bertindak.

    ReplyDelete
  26. teruk jugak tu melecur tapi.... ''Nasib baik doktor cantik merawat. Kuranglah sikit rasa sakitnya.'' Kata suami aku. <---- hahahaha lawak pulk. sweet lah kak Aisya n suami :)

    ReplyDelete
  27. pedihnya melecur kena minyak panas..

    ReplyDelete
  28. sakitnya..k.sue penah kena sikit pon dah berhari deritanya...apa cerita tangan tu arini?

    ReplyDelete
  29. MESTI SAKIT SANGAT TUE..PELEKAT TAK TAHAN..WARNA WARNI.NAK BALUT TANGAN DENGAN PELEKAT MACAM TUE LA..

    ReplyDelete
  30. loorrrr...sampai mcm ni skali wat kopok lekor...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...