home about contact travelog resepi bahasa jerman

Life Update + Kelas Bahasa Jerman #3

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua yang sudi datang baca sini. Apa khabor kome semua? Sehat ke idok? Hakak Aisya sehat alhamdulillah. Hek hek hek. @_@


Last week aku dok tolong suami aku buat research assignment dia, dengan exam lagi hari Jumaat. Terasa tak menang tanganlah. Memang nak blogwalking pun tak sempat. Tapi bila dah habis exam macam minggu ni, duduk melepak jer dekat rumah, terasa pulak bosan dia tuh. Sampaikan tengok drama korea pon terasa boring. Hek sangatkan. Hahahhaha. So, nak dijadikan cerita dia, kelmarin(hari Khamis) kitorang pergi ambil visa student kitorang, yang baru siap. Terpaksa kena keluar jugak dari rumah ni, boring sangat-sangat dah duduk rumah ni. Hehehe :D




Haa ni nak cerita, kali ni nak buat visa, senang yang hamat! Memang terasa impressed hakak u olls ni. Kitorang datang dengan borang-borang semua 29 Januari hari tu, 15 minit jer, pastu orang tuh kata, settle dah. Lepas 2 minggu gtuh, surat sampai dekat rumah, kata visa kitorang yang baru dah siap, boleh pergi ambil dekat office diorang. 


Khamis lepas nak pergi ambil, masa berurusan pun lebih kurang 15 minit jer. Tak sempat nak duduk panas punggung, dah siap! Memang kagum aku dekat diorang ni buat kerja. Efficient habess! Takdelah ambil masa kitorang banyak sangat. 




Masa mula-mula datang nak buat visa tu(29/01/2015), kena bawak siap-siap gambar untuk visa semua. Kitorang pun tangkaplah gambar dekat box ala-ala purikura ni. Ini jer yang murah, kalau tangkap gambar kat kedai, mahel dia caj! Hehehe


Posing sopan jer dekat depan kamera.

Sekali muka tak masuk dalam gambar. Tension! Hahhahahha :D

Last-last mencangkung atas kerusi, barulah muka
masuk dalam gambar. Hahhahahah :D

Dah sudah mengambil visa tu, maka terbayanglah tempat-tempat best nak pergi travel lepas-lepas ni. Haa nak kemana yer? Nanti kita pikir-pikirkan. Hahahha. Lepas balik ambil visa tuh, kitorang singgah dekat kedai Asia dekat bandar Mainz, beli kulit popiah dengan taugeh. Malam tuh duduk-duduk, aku dengan suami aku menggentel popiah. 


Banyak giler kitorang buat! Hahahha. Ada macam-macam perisa kitorang buat, ada yang kosong tak bergaram, ada perisa garam, stok ayam, serbuk bawang puteh. Yang paling sedap rasanya stok ayam dengan bawang puteh. Dah half dah kitorang makan. Laju giler, pelahap habes! Ngee ngee :D





==================================

Kelas bahasa Jerman tak formal:


Frische (sebutan: f-rish-sye) : Fresh
Lecker (sebutan: Leck-ke) : Sedap
Preis (sebutan: price) : Harga

Senangkan bahasa jerman kan? Banyak macam english! Haktuih sangat! heheheheh :D


Fahrgastinformation (sebutan: faa-gast-informat-syion) : Maklumat penumpang
Uhr (sebutan: U-we) : Jam

 

Reisezentrum (sebutan: Rai-ze-cent-rum) : Tourist Centre


Parkplatz (sebutan : park-plats) : Tempat Parking
Königsschlösser (sebutan: ke-nig-sch-loss-ser) : Istana2 raja
Pkw : Kereta
Bus : Bas
Wohnmobil : Caravan
Motorad : Motorsikal


König (sebutan: ke-nig) : Raja
Leben (sebutan: lay-ben) : Life



Montag(sebutan: mon-tag) : Monday
Dienstag(sebutan: dins-tag) : Tuesday
Mittwoch(sebutan: mit-wokh) : Wednesday
Donnerstag(sebutan: do-ners-tag) : Thursday
Freitag(sebutan: frai-tag) : Friday

Samstag(sebutan: sams-tag) : Saturday
Sonntag(sebutan: sonn-tag) : Sunday




Klah, ah khak nak cau cin cau dulu!
Happy reading!
And thanx for reading!
Muah :D

16 comments:

  1. ni kalau kak ana mau tergeliat lidah berbelit nak sebut hehe :)

    ReplyDelete
  2. memang pun... tertelan-telan air liur nk menyebut perkataan2 Jerman ni... hahahahahaa..

    tu belum dengar org Jerman berbual lagi... silap2 melopong....!! :p

    Happy Samstag ye Aisya di perantauan...
    (cewahhh..nak jg guna perkataan Jerman tu.. huhuhuu..)

    ReplyDelete
  3. Kelas bahasa Jerman...

    Gagap tetiba

    ReplyDelete
  4. Kak Aisya buat student visa baru sebab yang lama punya dah expired ke, macam mana?

    ReplyDelete
  5. Adoi, terbelit lidah nak menyebut bahasa Jerman ni. Hehe :)

    ReplyDelete
  6. Hahahaha...cram lidah sekejap sebuat perkataan2 tu...hahaha.. memang hek sangat! :P

    ReplyDelete
  7. Tergeliat lidah menyebut perkataan2 di atas. Untung la Aisya terer ckp Jerman ^^

    ReplyDelete
  8. nampak banyak details je atas kad tu? utk student's card, aisya guna ISIC jugak ea?

    ReplyDelete
  9. nape hari rabu je sebutan dia lain? hahahhahaa... xde tag2 tu.. student visa kena wat selalu ke??

    berbelit betul lidah nak menyebut tapi ni macam straight to the point sikit eh. xde berbelit lidah sangat

    ReplyDelete
  10. akakkkkk. ya allah bestnya, nak ke sana. akkakkk~ buat video akak ckp german kak. ahhaa. XD mesti comell. :3

    ReplyDelete
  11. memang terbelit juga lidah ni nak menyebutnya..heheh

    ReplyDelete
  12. Akak tau ich liebe dich, Marco Reus. tu je. hahaha.
    Bahasa jerman macam susah je Aisya. Tahniah la kat awak sebab lagi terer cakap bahasa German dari cakap bahasa Inggeris.

    ReplyDelete
  13. okay! kak sally surrender...hahahaha

    ada lagi tak popiah...kalau rajin buat sos pedas...boleh makan popiah goreng basah..sedap :)

    ReplyDelete
  14. bunyi macam mencarut nak menyebutnya ahahaha..
    macam mana rasa popiah xde garam adik manis oi ? eheheh.. buatla frozen.. senang nak goreng nanti..

    ReplyDelete
  15. Bahasa german ni complicated sangat. tapi nasib baik still rumi. haha

    ReplyDelete
  16. guten tag..
    dah lama tak becakap bahasa german..
    dulu amik kursus separuh jalan je..
    hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...