home about contact travelog resepi bahasa jerman

Perbualan Dengan Orang Muda di Venice, Italy

Ini cerita Isnin lepas tau, masa kitorang baru jer sampai ke Venice, Italy. Kepada yang belum tahu, minggu ni sampai Ahad, aku dengan en Suami tengah travel dekat Italy dengan kawasan-kawasan dekat Boarder Italy-France. Nanti aku cerita dekat korang yer pengalaman datang Italy this time. Yang cerita dekat Rome dulu tuh, kita toksah ungkitlah yer :D Hehehhe


Haa, hari Isnin lepas, aku dengan En Suami aku kan, sampai-sampai jer dekat hotel, memang penat habis sebab tak tidur betul malam sebelum tu. Sampai hotel jer, terus tidur puas-puas. Malamnya barulah kitorang keluar dari bilik, sebab nak pergi tengak San Marco Square waktu malam. Kononnya naklah tengok, kot-kot cantik waktu malam. Kitorang tak beli tiket untuk public transport pun, kitorang kali ni jalan kaki jer dalam Venice. Jimat sikit duit. Hehehehe



Venice, Italy. 17 March 2015


Masa kitorang jalan-jalan nak pergi San Marco Square tuh, tiba-tiba macam ternampak satu kedai makan ni, kecik je, tapi harga dia murah. Kedai-kedai makan dekat Venice ni mahal-mahal, setiap kali makan, terkedu. Hahhahha. So bila jumpa kedai murah, terus nak isi perut. Takut nanti-nanti tak jumpa dah. Heehheheh :D


Kitorang pun masuk kedai makan tuh, tiba-tiba tauke kedai tuh bagi salam dekat kitorang. Dia rupanya orang Islam, dari Kosovo. Muda lagi orangnya, 22 tahun umur dia, lelaki, hensem tau! Hehehehhe. Pastuh, kitorang borak-boraklah dengan dia, sambil makan. Dia ceritalah dulu negara dia perang(perang Kosovo), tapi tak pernah kalah. Dia kata, 


''Kalau kita ada 'jihad' dalam hati kita, kita takkan kalah''


Wahh bukan main lagi ayat orang muda ni! Ayat aku pun, macamlah aku ni tua sangat. Oklah tuh, aku tua 2 tahun dari dia. Hahhahahha. Tapi memang betul apa yang dia cakap kan. Kita kena semat perkataan 'jihad' dalam hati kita, barulah kita takkan 'kalah'. Remember, never give up, Allah akan menolong semua hamba-NYA yang berusaha. Chaiyok! :D



Sekian~
Salam sayang dari Italy :D
Kak Aisya 
(24 tahun dah terasa akak sangat, ehhehehe)

43 comments:

  1. jauh penjalanan luas pengalaman. salam singgah

    ReplyDelete
  2. ''Kalau kita ada 'jihad' dalam hati kita, kita takkan kalah''
    quote yang sangat bermakna...

    ReplyDelete
  3. Cantiknya gmbr di venice tu...brp harga mknn kat kedai yg murah tu ^^

    ReplyDelete
  4. seronoknya makan angin sini sana.. seronok kan dapat jumpa seagama dengan kita di tempat orang..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, jumpa juga muslim di tengah-tengah tempat yang ramai non-muslim :)
    Beautiful quote, deep meaning :)

    ReplyDelete
  6. cantiknya.. suka dengan pemadnangan dalam gambar tu..

    ReplyDelete
  7. Dalam makna ayat tu!
    Aunty Farrah tersentuh! :)

    ReplyDelete
  8. wah bestnyer..dapat travel venice gitu.
    Ya sebagai orang Islam kita harus ada sifat jihad.tapi jangan jihad ke arah lain pulak.
    La umur baru 24 kew..Kitew dah 27 tahun ni..lagi AKAK sangat kan

    ReplyDelete
  9. ''Kalau kita ada 'jihad' dalam hati kita, kita takkan kalah''... Deep. :)

    ReplyDelete
  10. wahhh jeles nyeeeee i.. nk jgk travel2..

    ReplyDelete
  11. jangan putus asa ye :) ameen untuk kita semua

    ReplyDelete
  12. jelly nya dgn kak Aisya smpai venice. knp xajak aina. >_<

    psss, betul tu ap yg org muda lagi hensem venice tu ckp. hehehe

    ReplyDelete
  13. seronoknya italy... harus poket tebal ni... whislist gak ni..

    ReplyDelete
  14. waaaa..bestnya jalan kan...nak ikut bleh?? hihi ;p

    ReplyDelete
  15. pssttt asiya..24 tahun tu masih muda lagi tau.. ^_^

    ReplyDelete
  16. Wohaa so younger2 r..hehe akk lg tua kot :p

    ReplyDelete
  17. nice experience you have there..jeles tengok org sambung belajar obersi ni..hehehehhehehe.. :D

    ReplyDelete
  18. wahhh best dapat ke venice... kak Eny ni entah bila lah nak kesana... heheheh

    ReplyDelete
  19. wah ! venice ! tempat idaman...bila la nak ke sana ;)

    ReplyDelete
  20. kite akak skittt.. 23 kn.. kekeke..

    ReplyDelete
  21. kalo 24 rasa dah tuaaa akak ni macam mane ? huwaaaaaa..
    makin tua the tuarest la macam ni huwaaaa..

    hihi sempat lagi dia hapdet tengah2 travel tu eh.. balik cepat balik cepat..
    nak tngk gmbr banyak2 tau nanti..

    ReplyDelete
  22. Ya Allah, seronoknya dapat berjalan - jalan !

    ReplyDelete
  23. umur bukan pengukur tahap dewasanya kita :)

    ReplyDelete
  24. 24 tahun..muda sesangat lagi tu hehe

    ReplyDelete
  25. alaaaa... best nyaaaa...!! share la gambar lagiiii... ;)

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah...Sematkan jihad dlm hati kita

    ReplyDelete
  27. Untung ada rezeki jumpa kedai islam, tak pening nak fikir halal ke tak, Alhamdulillah

    ReplyDelete
  28. Eh muda dari ena setahun jee. laaaa.. apapun quote tu memang betul2 mendalam maknanya.. nak ambillah sebagai quote harian ena..

    ReplyDelete
  29. Wah, honeymoon lagi..hehehe.. :) kalau 24 Aisya da terasa hakak sangat...Cik Mimie yg 25 ni xtau nk rasa apa dah..hahaha:)

    ReplyDelete
  30. Orang yg dibesarkan dengan latar belakang negara yang berperang gitu memang semangat juang dia kuatkan.....
    Tapi tak maulah hadap perang perang takut....hihi...Syukur duduk kat Malaysia yg aman damai

    ReplyDelete
  31. Muda2 dah boleh keluar perkataan gitu. Allahuuu.

    ReplyDelete
  32. ya memang perlu disematkan dalam hati kita

    ReplyDelete
  33. tak ada pula gambar mukanya.. hahahhaa.. amboi, kata2 tu menusuk betul

    ReplyDelete
  34. kata2 lelaki itu menusuk kalbu. patut aisya bg sekali cara nk ke kedai tu.. bolehla ramai2 g makan. hehe

    ReplyDelete
  35. Aku nak bertolak ke Salzburg tengah bulan ni kak.. bedanya aku sendiri ohne Mann wie du... ich hab noch kein huhuhuhi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...