home about contact travelog resepi bahasa jerman

Cerita Tentang Venice, Italy

Masa aku tengah menulis entri ni, aku tengah slow-slow paksa diri sendiri makan sebiji tomato. I am never a fan of tomatoes, infact I hate the taste, tapi aku percaya, semua orang Korea yang kulit cantik-cantik tuh mesti dah makan banyak buah-buahan, termasuklah tomato, dalam hidup diorang. I wish, I had flawless skin like them alls. Ayak! Tension tengok depa cantik angat-angat!




But that's not the thing I want to talk today, bebeh! Omo omo omo, aku cakap omputeh ke tadi? Persetankan grammar aku yang ke Laut China Selatan tuh. Arini aku nak bercerita dengan korang tentang trip kitorang ke Venice, Italy.




Venice is still the same like 3 years ago. Aku first time pergi ke Venice with one of my good friends, namanya Laika. Masa tuh aku baru habis sem 1, junior sangat lagi. Dulu-dulu excited nak pergi ke Venice ni, sebab time tuh tengah top unofficial video klip Yuna yang dia buat filmingnya dekat Venice. Alaa, tajuk lagu video klip tuh ''Terukir Di Bintang''. Aku dulu suka sangat-sangat tengok video klip tuh, sampai sanggup nak ke Venice mengikut jejak Yuna, katanya! Hahhaha


(habis tengok video klip ni, tomato nan sebiji pun habes! yes!)


Back to same place, around the same time of the year, but with a different person next to me. Venice as always is a very romantic place, perhaps that's the main reason I went again to the same place, but now with him next to me. But I guess, Venice has a different vibe this time. Feeling dia lain sangat bila kita datang dengan orang yang tersayang ni. Hehehe.



Aku sangat-sangat suka Venice dan everything about Venice ni. Tempatnya cantik, airnya hijau-biru-biru. Udaranya segar, mataharinya memancar. Takde sebiji kereta pun atas tanah Venice ni, semua pengangkutannya menggunakan jalan air. Korang boleh imagine tak, atas muka bumi ni, satu town, yang membangun, yang cantik, tapi aman tanpa sebiji kereta pun?


Terasa tenang, dan romantik sangat, tak mampu nak gambarkan dengan kata-kata. Cuma gambar yang boleh dikongsi, buat menggambarkan perasaan di hati aku ni. Cewah!




==== Keindahan Venice, Italy ====








==== Piazza San Marco ====

( San Marco's Square )













==== Le Awesomeness of this Place ====

Kalau dah ke Italy, mestilah makanannya yang paling awesome sekali. Sedap sangat-sangat!! Tapi makanan dekat Venice ni agak mahal sikitlah, paling murah rasanya lebih kurang 9€ (~RM 36) untuk sepinggan pasta. Tapi demi kesedapannya, kitorang pejam mata sebelah, bedal ajer ler. Hhahahahha :D Kesian suami aku membayar, bininya kuat makan plak tuh!




==== Keistimewaan Venice, Italy ====

Kalau dah ke Venice ni, wajib kena try SPAGGHETTI with SQUID BLACK INK SAUCE. Orang kata, ni speciality Venice. So kitorang pun try. Hahhaha. Aku dahlah tak makan sotong, tiba-tiba nak makan ink sotong plak. Adoyai! Aku macam pikir, macam mana kalau ink ni beracun, lepas-lepas makan, mahu Innalillah kitorang kat situh. Tapi Alhamdulillah takde pape yang pelik berlaku! Hahhahaha. And I tried something I've never tasted before :D Yeay!




Dekat Venice ni jugak ada barang-barang hiasan yang artistik, diperbuat dari kaca. Kalau nak tengok sendiri pembuatan dia ni, boleh pergi ke pulau dekat dengan Venice, nama pulau tuh Murano. Handmade tau semua barang-barang kaca ni. Aku ada belikan mak aku angsa kaca handmade dulu, masa aku datang sini 3 tahun lepas. Tapi angsa tuh duduk dekat tepi tingkap, sekali kena tiup dengan angin, jatuh pecah. Sedihnya! :'(




Selain dari Murano's Arts, Venice jugak terkenal dengan Theater dan Opera. Sebab tuh ada banyak mask-mask klasik camnie orang jual, memang klasik habess! Kitorang tak pergi pun tengok Theater ataupun Opera, kitorang tak minat sangat. But!! Good news is, aku ada beli satu topeng ni, sebagai souvenir untuk giveaway. Nanti aku tunjuk, masa launching giveaway souvenirs tuh nanti yer :D Stay tuned bebeh!





Itu jelah nak cerita for this time. Tips? Maybe dalam entri lain, nanti aku kongsikan. Untuk entri ni, cukuplah sampai di sini. Seronok dapat berkongsi cerita dengan korang. Thanx alot for reading and looking-looking!


Cinta dan pengalaman kalau dapat dikongsikan
Pasti akan bertambah-tambah indahnya~~~


Muah!
Anneyoung!
Arrivederci! (=Bye in Italian)

66 comments:

  1. Tempat-tempat roamntik macam ni kalau pergi dengan loved ones memanglah best. Berbunga-bunga gitu hatinya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul,..kembang mekar setaman hati kan :)

      Delete
  2. Done follow.
    Rasa macam nak pergi Venice jugak kekdahnya. Dah diracuni. haha

    http://olahbersama.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. seronoknyaa jalan jalan. mampu naik bot dekat dalam the mines je. hahahaha. jauhh nau venice tu nak sampainyaaa :P

    ReplyDelete
  4. bestnyeeeeee...pi dgn husband pulak tu..huhuhuhu..btw, comel gambar aisya yang dekat Piazza Marco tu. hehehhe

    ReplyDelete
  5. Alahaiiii yunk...sekarang orang minum collagen je.
    Erghhh...akak pun xsuke kalau makan raw tomato.
    Kalau masak okeylah.
    * Tapi yg raw diperah lemon masa makan main cos secret recipe tu okey pulak...siap licin akak telan.

    ReplyDelete
  6. SPAGGHETTI with SQUID BLACK INK SAUCE ? err..camne rase?btw cantik lah handmade kaca bulat2 tu and x sabar nk tggu giveaway aisya ;)

    ReplyDelete
  7. akakkkkk kenapa xmakan tomato..sedap laaa... makan dengan kicap..perghhh.. rase macam jambu air taw.. tak cye?? pi try dulu..hihi... aww swweetttnyeee... kalau dapat pi sane.. nak guna ayat bawah sekali tu... hikhik... :)

    ReplyDelete
  8. err rase ape ink tu eh...seram plak tengok kat pinggan tu..huhuhu

    ReplyDelete
  9. Cantik pemilik blog, bestnya melancong :-)

    ReplyDelete
  10. wow baru tau yg kat venice ni langsung takde kereta! takdelah bunyi bising2, persekitaran pun bersih je :D teringin gila nak pegi venice sbb selalu tengok kat tv nampak lawa sangatt

    ReplyDelete
  11. bestnya aisha..teringin nak g sume2 tu..doakan ami murah rezeki ya.. :)

    ReplyDelete
  12. ecah..bgsnya tak dak kenderaan atas tanah ya..kira jalan kaki kalau nak keman-mana la ya..good exercise..

    ReplyDelete
  13. Baru je cakap dgn Farah nak g Venice, sebab dia cerita pasal Austria...

    and you know what, I hate you for writing this! kalau kak sally mimpi Venice, semua sebab AISYA!

    SEMUA SEKALI...!

    #MARAH #SEDIHTAKDAPATKEVENICE #KOREAJEDAHSAMPAI

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita sediakan tabung Sally.. jom jom !!!!

      Delete
  14. So sweet nak ole-ole...

    hati berbicara bila nak sampai situ..
    #exchangefeedgroup

    ReplyDelete
  15. subhanallah lawanyaa! jelaousss! hhahaha

    ReplyDelete
  16. kadang2 confuse venice dgn macau, sbb dua2 ada gondola atas air tu. haha.

    ReplyDelete
  17. cantiknya view die..sejuk je mata ni memandang..huwaa..nk pergi sini jugak..sobs!

    ReplyDelete
  18. bertuah aisya dapat ke sana.... :)

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah walaupon macam2 dugaan dan cabaran yang dihadapi..Ynag penting Aisya dan suami serta kawan2 seronok dan dapatpengalaman berguna masa jln2 kat sana..Nanti nak g mana pulak hehehe... Jelsss tgk gambar2 Sha ...Jeles jer kerja ahkak kan kan kan ...Nak g jugakkk

    ReplyDelete
  20. Teringinnya nak pergi Venice tu... Zumal pun suka video klip Terukir di Bintang....

    ReplyDelete
  21. Yg dakwat sotong tu sebenarnya manis. Tapi org tak suka sbb warna dia hitam. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. manis ke??kaler dye menyeramkan la plak..huhu

      Delete
  22. lagi lagi.. kami nak entry jalan2 lagi.. walaupun tak dapat jejak dapat ambil feel pun jadilah..

    adus part makan memang akak pun fail la nak tahan napsu.. dah sampai tu memang kenalah makan apa yang special kat sana ye dak.. ink sotong tu akak ada baca yang kat jepun.. hihi..

    kalo tak silap kat mesia pun ada.. tapi tak ingat dah baca kat mana.. senang tu tuang kicap je la hahaha..

    pasal batu murano tu.. akak tau sikit2 sbb penah beli charms pandora.. ada jenis murano n ada la xplain sikit..
    texture n arts atas charms tu yg jadi jenis murano..

    murano = murah benor =D

    ReplyDelete
  23. Seronoknya jalan2 ke Venice. Akak pandang dari sini jelah ye.
    Kawan akak pernah offer risotto dengan ink sotong. Err, mula2 tak lalu,..tapi boleh tahan gak rasanya :)

    ReplyDelete
  24. memang cantiklah venice..jadi teringin pula nak ke sana..huhu..

    ReplyDelete
  25. haha..tak tahan tengok spaghetti sos hitam tu..jadi sememeh mulut makan..huhu

    ReplyDelete
  26. psstt..betul tu aisya..rajin2 makan tomato kalau nak kulit cantik..kalau rasa tak boleh telan mentah, buat sambal tomato..urmm...

    ReplyDelete
  27. sangat jelly ok!!!
    btl tu
    kite kne kongsikan bersama kebahgiaan kite tu
    aikk aisya xmkn tomato?
    xmkn blogness ke?

    ReplyDelete
  28. Cik Mimie suka makan tomato dalam tomyam n yang da masak..kalau mentah2 tak boleh telan..kikiki :)

    ReplyDelete
  29. cantik-cantik gambar permandangan ..
    mesti camera best ..

    saya sangat jeles!

    ReplyDelete
  30. Guna camera ape dear?? Nampak mcm vintage..cantik

    ReplyDelete
  31. Serius, gambar2 tu cantik.......DSLR ke?

    http://alongwawaerna.blogspot.com/2015/04/jindrisska-first-anniversary-giveaway.html

    ReplyDelete
  32. Venice ni memang salah satu tempat yg ada dalam wishlist Yana.
    Tapi tatau la bila baru dapat jejak....hehehe.

    ReplyDelete
  33. Jelesnye tgk Aisya g jenjalan.. :(

    ReplyDelete
  34. wah..seronoknya..jeles you..

    korea kulit cantik sebab ramai yang operate katanya.tak tahulah kan.

    ReplyDelete
  35. Seronoknya kalau dapat jalan-jalan kat sana
    Romantis sangat

    ReplyDelete
  36. antara tempat yg teringinnya lahai nak jejak...

    ReplyDelete
  37. bestnyeeeeee alahai . nak pegi jugak satu hari nnt :D

    ReplyDelete
  38. bestnya kalau dapat pergi dgn yg tersyg. ehem ehem! hihi. bila tengok art2 yang kat belah bawah tuu cantik2 sangat. kalau wardah ade tu mesty mau beli.. tapi macam mhl jee XD

    ReplyDelete
  39. berjalan dengan orang tersayang yang jadi awesome gila tu kan.. hehehhe. seronoknya dapat pergi lagi sekali. :D best tengok pemandangannya

    ReplyDelete
  40. Syok la nak jalan-jalan tak payah serabut dengan kenderaan...tak payah nak risau kena langgar ke apa hehe...mesti nyaman sebab takde pencemaran asap...

    ReplyDelete
  41. waduh2.. canteknya keindahan disana.. bila la dapat jejak. wuuu mohon my bos buat company trip disini. hahahaha xD mcm bole pulak kan. wuuu

    ReplyDelete
  42. bestnyaaaa akak..teringin sangat nak pergi sane :)

    ReplyDelete
  43. Venice dengan lagu Yuna memang ngam dah kan, macam video klip aisya dengan hubby kat sana lak kak ana bayangkan :)

    ReplyDelete
  44. tidur malam nih mimpikan venice....

    ReplyDelete
  45. Sungguh... best..! pemandangan pon macam lukisan..! nak jejakkan kaki ke sana jugak lah.. kikikii

    ReplyDelete
  46. Jelous pulak rasa.. Huhuuu aisya dapat jejak kaki ke sana.. Dah laa tempat-tempa tue cantik belaka.. Nak pergi jugakkkkk... :p

    ReplyDelete
  47. aisya, tomato tu buat kerabu dan salad, gandingkan dengan tuna atau mayonis, atau basil .. mesti sedap!..
    nice photos!!

    ReplyDelete
  48. tak pernah makan lg ink sotong.. semua gambar2 sweet ni. cantik air di sana. tak tercemar.

    ReplyDelete
  49. teringin nk ke venice... numpang nengok gambo kt blog ni jelah.. :-)

    ReplyDelete
  50. menarik nya...mudah-an panjang umur utk kesana

    ReplyDelete
  51. Beshnye dan bertuahnye uolls dpt ke negara org.... ;)

    ReplyDelete
  52. wahh bestnya Aisya dah jejak Venice nih.. Ink sotong? huhuhu macam tak mampu jer nak telan..

    ReplyDelete
  53. Bestnya Vanice kak... harap2 satu hari nanti dapatlah sampai ke Vanice nie... Hati melonjak2 nak pegi Vanice.. tgk akak post cm nie..lagi melonjak lah...

    ReplyDelete
  54. venice.... tempat berangan utk honeymoon juga.. hehe. pasta seafood tu memg menggoda

    ReplyDelete
  55. Venice hanya dalam mimpi kak ana lah aisya nampaknya :)

    ReplyDelete
  56. mahal pun klu itu aje yg kita nak mkn...kena mkn juga kn...dan bayar juga

    ReplyDelete
  57. datang Venice pastu naik Gondola. Bestnya Kena masuk dlm wishlist ni bila kawin nnt opsss! hehe

    ReplyDelete
  58. Kena masuk list tempat harus dilawati ni. Hahahah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...