home about contact travelog resepi bahasa jerman

Kelas Bahasa Jerman #5 : Es Ist Doch Einfach!!

Arini kan, aku tadi tolong sorang orang tua Jerman ni untuk booking hotel. Aku macam dah selalu uruskan booking hotel setiap kali travel, jadi dah tak berapa kekok nak tolong orang tua tu untuk cari hotel. 


Pastuh aku suggestkan gituh gini pada 'pakcik' tuh, ikut kesesuaian dia, aku just suggest, tapi dia yang pilih sendiri hotel yang mana dia nak, dan booking dia buat sendiri. Masa nak booking tuh, mengamuk-ngamuk pakcik tuh, dia cakap susahlah nak booking-booking ni semua. Pening arr, mencik arr semua kan. Hahahhah. Aku biarkan aje. Bak kata arwah abah aku, ''Takpe, kita perhatikan ajer. Hahhaha''





Dia call hotel tuh, tak sampai 5 minit dah siap booking-booking hotel
dia semua-semua. Pastuh dia kata,


''Es ist doch einfach!!''
(Maksud: ''Laa... Senang jer rupanya!!'')
[Einfach(sebutan: Ain-fakh) == Easy or Simple]


Dalam hati aku, ''Haa, tahu pun senang. Tadi menyumpah-nyumpahkan. Sepak elok.''
Jahat giler kata hati aku kan. Hhahahahhaha :D Aku bergurau jer.


Pakcik Juwaily and me. We're good people! We dont 'sepak' people :D
Jangan takut tau! :D Teehee :D

Train of thought:
Rasa-rasa, kalau aku dengan Pakcik Juwaily buka syarikat travel agensi
cool tak? Macam best jer! Ahaks @_@


Thanx for reading this!
Muah !
Anneyoung !

30 comments:

  1. salam perkenalan..thnks follow blog saya..good luck for segmen bonde...hihihi..jauh nun di german ya...seronoknya..

    ReplyDelete
  2. boleh! kak sally jd client pertama! hahahaha...biasa lakalau org tua semua benda dia nmpk susah

    ReplyDelete
  3. haha, boleh jee kak aisha. nnti senang nak p German . tak kekok ada kak aisha. muahaha

    ReplyDelete
  4. susah nk sebot.. terbelit lidah.. huhu

    ReplyDelete
  5. haha..bagus juga tu kalu aisya nak buat agensi travel..kak wana nak book..kikikiki..

    ReplyDelete
  6. kak wana belajar ilmu baru hari ni..thanx aisya..

    ReplyDelete
  7. bagus juga tu.... :)
    boleh la org Malaysia ramai2 gi Jerman... Aisya boleh jadi tour guide and translator ...hehehehehe..

    ReplyDelete
  8. danke kak aisya sygg..hihii.. tapi masih pelat nak sebut ayatnye..huhu... kak aisya nak bukak travel agency... syokk tu..huhu

    ReplyDelete
  9. sebutan macam bahasa arab pun ada. tapi mungkin juga dipengaruhi oleh tamadun turki uthmaniyyah.

    peluang yang baik cubalah cari kabel di germany

    ReplyDelete
  10. terbelit lidah nak sebut. Hahhaha

    ReplyDelete
  11. Huhuhu nl sebut susahnyerrr berbelit2 sudaaa..camno tu camno tu

    ReplyDelete
  12. boleh.. bukak la.. akak nak mintak keje hahaha..

    ReplyDelete
  13. macam mana Aisya bleh terjumpa pakcik tu plak ? hahaha.. random gila..

    ReplyDelete
  14. ''Es ist doch einfach!!''? ya ampun susahnya nk sebut

    ReplyDelete
  15. Kalau minat dan yakin, bukalah travel agency tu kak Aisya :)

    ReplyDelete
  16. mcm susa je nak menyebut tuu kak?hehe

    ReplyDelete
  17. Seb baik xkene sepak betul-betul pakcik tu:)

    ReplyDelete
  18. nasib baik ada hint mcm mane nak sebut tu. kalau tak,tak tahu camne nak sebut ain fakh! ahhaa

    ReplyDelete
  19. Hahahaha..lidah still cramp nk sebut perkataan2 german ni..ekekek..

    ReplyDelete
  20. macam mana nak sebut tu kak? heeee

    ReplyDelete
  21. Tergeliat lidah wooo... bahasa jerman nih!

    ReplyDelete
  22. bagus juga tu membantu orang yang x reti macam kami ni... hahahaha. lain macam lak nak sebut fakh tu...

    ReplyDelete
  23. ain-fakh..kalau salah sebut ni lain jadinye..heheh.

    ReplyDelete
  24. EFG pun dah pandai kecek German laa nii hehe :)

    ReplyDelete
  25. Ni dah lesson 5. Akak ingat danke je...kena buat revision nih!

    ReplyDelete
  26. terbelikat lidah nak nyebutnya.. hahahaa

    ReplyDelete
  27. scha pernah belajar bahasa jerman kat sekolah dulu. waktu form 1. memang berbelit lidah la haha tapi berhenti setakat tu je sebab tukar sekolah. now dok belajar dari youtube plk hee

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...