home about contact travelog resepi bahasa jerman

Siapa Tahu Tajuk Lagu Ni?

Tanya sama pokok, apa sebab goyang
Nanti jawab pokok, angin yang goncang
Tanya sama langit, apa sebab hujan
Nanti jawab langit, tanyalah awan


Awan nanti kata, aku kandung air
Sampai tempat sejuk, aku pun cair
Lihat dalam air, ada bayang-bayang
Campak satu batu, bayang pun hilang


Lihat dalam taman, terdapat binatang
Pokok-pokok hijau indah dipandang
Arnab sungguh comel, bulu warna putih
Itu tanda bersih, Allah pun kasih




Ooh rama-rama, engkau sungguh cantik
Merah kuning puteh, berbatik2
Indahnya dirimu beraneka warna
Kesana ke mari menghisap bunga


Tanya sama burung, apa sebab terbang
Nanti jawab burung, sayap digunakan
Tanya sama ikan, bagaimana berenang
Nanti jawab ikan, sirip digunakan


Berbagai tumbuhan Allah jadikan
Masam manis pahit dapat dirasakan
Ada boleh dimakan, ada boleh dipandang
Syukur pada Tuhan tidak terbilang



Tanya Sama Pokok
Bukan budak-budak je terlopong ternganga dengar, teacher kindergarten pun tersengeh-sengeh dengar.Suka part ekor dia tu :3Liriknya seiring sunnatullah dengan taqdir.Takde la pula bila dia kata "tanya sama ikan bagaimana berenang",dijawab "itu semua taqdir..", malah dijawab "sirip digunakan"
Posted by Irtihaly Awwal on Monday, 2 March 2015


Thanx for reading & commenting!
Muah!
Happy Sunday!

51 comments:

  1. lagu ni selalu anis nyanyi mse kecik2..hahah... legend ni.. anis pon lupe name lagu nie... mungkin tanya sama pokok kot..hahah

    ReplyDelete
  2. ni bukan lagu pokok-hazama ke? mcm liriknya lain je.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..cn pn rasa lagu hazama ni

      Delete
    2. hazama ambil dari lagu nie..hihi

      Delete
    3. jadi.. hazama my pakwerz ni ciplak lagu dia lak ek?hahahah. confiusss ni xP

      Delete
  3. tajuk dia "tanya sama pokok".... kan..?

    ReplyDelete
  4. "pokok" by hazama tak silap ;D lagu ni feymes dulu

    ReplyDelete
  5. Tanya sama pokok kan? Serious dah lama tak dengar lagu ni.

    ReplyDelete
  6. tajuk dia "tanya kat kak sally, mana dia nak tau" hahaha...

    tak laa, gurau je.

    Rasanya "Tanya sama pokok"

    ReplyDelete
  7. hahaha. suara kak ecah ke tu ? muehehehe

    ReplyDelete
  8. Tajuk dia tanya sama pokok kan? :)

    ReplyDelete
  9. TANYA SAMA POKOK .Fewiittt suka noo lagu ni..Masa kecik2 dulu selalu laaa duk nyanyi ngan kawan2..Bila dah tua ni dah ada anak ..Anak2 pulak duk bernyanyi riang gembira..

    ReplyDelete
  10. Kalau lagu Hazama tu tajuknya Pokok. Versi betul tanya sama pokok...

    ReplyDelete
  11. Sukaaaa lgu nii. Ada deep meaning sebenarnya. haha

    ReplyDelete
  12. lagu tadika.. tak hafal cikgu tak kasi biskut untuk rehat hahaha..
    gempaq lebih sebab nanti cikgu tamau time orang lain nyanyi kite dok terkial2..

    acah ngan biskut..
    lagu tak makan zaman ni.. sampai skrang laku..

    ReplyDelete
  13. haha..betul tu..memang membesar dengan lagu ni :p

    ReplyDelete
  14. lagu femes zaman kanak-kanak dlu.. lagu kenangan..hii

    ReplyDelete
  15. tanya sama pokok apa sebab goyang
    hazama
    hehhehehe

    ReplyDelete
  16. Suka lagu versi retro 60-an :) Tajuk dia "itulah Sayang" cuba la cari :)

    ReplyDelete
  17. Versi PRamlee - Tanya Sama Pokok
    Hazama Ft MUH -Pokok
    versi Kindergarden - Tanyalah nak tanya ..

    ** lain benar dari yang sy penah nyanyi .. aptb ^_^

    ReplyDelete
  18. qute lagu ni kan..nanti nak download video dia nak simpan utk bakal anak...oopps

    ReplyDelete
  19. Mestilah tahuuuuuuu.....x lapuk dek zaman taw!
    Hehehe....

    ReplyDelete
  20. ok done download video comel nie :D

    ReplyDelete
  21. tanya sama pokokkkk, ape sebab goyangggg.. hahaha. xsilap ade yg terbaru hazama nyanyi tuuu. yg versi lama tak tahu tajuknya apaaaa

    ReplyDelete
  22. lagu zaman dulu2. hehehe. suka dengar :D

    ReplyDelete
  23. Baca lirik tu automatik terus nyanyi haha...best plak sebab dah lama tak dengar...lagu tanya sama pokok rasanya la...

    ReplyDelete
  24. Tanya sama pokok... versi baru hazama nyanyi tu

    ReplyDelete
  25. daa tak ingat tajuk dia apa..hihihi

    ReplyDelete
  26. haha...dulu cekgu sains penah ajar saya lagu nie...

    ReplyDelete
  27. haha...dulu cekgu sains penah ajar saya lagu nie...

    ReplyDelete
  28. lagu dalam cite filem P Ramlee, Sarjan Hassan tu kan aisya :)

    ReplyDelete
  29. saya tak tahu tajuknya... hik hik hik

    ReplyDelete
  30. Ni lagu zaman kecik-kecik kan... hehee kalau dulu bagi nama kat lagu nie 'Tanya sama pokok'. Kalau tak silap dalm citer p.Ramlee pun ada lagu nie, tapi lirik berbeza sikit laa..

    ReplyDelete
  31. Tajuk lagu : Tanya sama pokok.. lagu ni skrg seringkali dilagukan oleh anak saya yang skolah tadika...

    ReplyDelete
  32. macam lagu meet uncle hussin dan hazama je. tapi lirik lagu ni pelik je. heee

    ReplyDelete
  33. comel je lagu ni..kecik2 dulu selalu la nyanyi.haha

    ReplyDelete
  34. comel je lagu ni..kecik2 dulu selalu la nyanyi.haha

    ReplyDelete
  35. oohhh tak pernah tahu lirik yg belakang2 tu. cuma tahu smpai 2 rangkp pertama jer. tp kalau film p.ramlee ada smbungan lain. tanya sama hati apa sebab rindu, nanti jawab hati apa mimpi mu.. begini bunyi dia. hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...