home about contact travelog resepi bahasa jerman

Germany | 3 Calit Putih vs. 3 Calit Hitam : Part 2

Dalam entri sebelum ni CLICK, aku sharekan 3 benda aku tak suka tentang negara Jerman ni. Tapi macam mana pun, still ada banyak sangat reasons for me to love this country. Takdelah macam semua benda negative jer pasal negara ni, masih banyak perkara baik yang boleh kita ambil contoh kan :D Read here too CLICK


1. Harga smartphones lebih murah, kalau ambil plan yang betul
Haa, dekat sini ada service provider (line telefon, macam Maxis/Celcom dekat Malaysia) yang buat promotion diskaun berganda, kalau kita beli handphone dengan diorang dan ambil plan postpaid dia. 4 tahun dulukan, aku beli Samsung Galaxy S2 (harga asal 419€), aku dapat diskaun sebab buat plan postpaid. Diskaun aku dapat masa tuh 150€ (=RM600). Dahsyatkan? Banyak boleh saving :D

Cheq duduk sebelah tong sampah :D
2. Negaranya bersih
Dekat sini, sampah diasingkan. Sungai jernih bersih. Semua benda environmental-friendly. Dekat jalan takde sampah ok! Hahaha :D Memang terasa nikmat sangat, aku dahlah sangat suka benda-bendalah environmental-friendly ni. Terasa kurang berdosa dekat alam sekitar :D


Bad Münster am Stein, Germany
CLICK to read

3. Negaranya selamat, takde kes ragut
Balik malam-malam sorang-sorang takde masalah. Takde siapa rogol, dirogol dan merogol. Setakat nilah, Alhamdulillah selamat tuh satu nikmat. Dan takde kes ragut dekat sini. Kalau kita tertinggal /terjatuh wallet, biasanya orang akan pulangkan balik pada kita. (Some cases might be different than mine).

I wish u guys, a great life ahead :D


Kepada yang spend masa baca entri atas ni, thank you veli-veli much :D
I love u olls! :D
Muah
Anneyounghaegesayo :D

17 comments:

  1. Salam aisya...bestnya ada kat germany...friend of mine pun ada kat Berlin now...dia mmg dh migrate...citer la lg...citer la..mn tau akak bleh pi sana plak nanti...sempat x nak himpun duit?

    ReplyDelete
  2. wah best nye... Germany.. tringin nk pi..

    ReplyDelete
  3. bestnya dpt merantau negara org...

    ReplyDelete
  4. seronoknyaaa aisya dapat tengok negara orang

    ReplyDelete
  5. part bersih tu mmg banyak negara kat europe bersih kan kan.. tapi bila akak ke ams eerk.. kotoq baq ang..
    rokok sana sini.. kat outskirt sket baru bersih.. or kat kawasan country side..
    kalo bandar tu jahanam gak bersih nya hahaha..

    ReplyDelete
  6. kan best kalau malaysia pon mcm tu.. hehe

    ReplyDelete
  7. Part yang takde kes ragut tu..indahnya kalau di negara kita bebas dari gejala tersebut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. part ni memang rasa beza sangat. gaya pegang beg kat laluan jalan kaki kat Europe memang tak sama dgn Msia. Kat msia, memang kepit betul :) insyAllah, satu hati nnti, Malaysia will be better. :D

      Delete
  8. wah kalau lama2 akak duk situ, agak-agak tak nak balik malaysia lah tu kut ahahaha

    ReplyDelete
  9. Wah.. DAEBAK orang2 german ni. Ada juga kebaikan yang tersembunyi..

    ReplyDelete
  10. Dekat Canada pun lebih kurang macam Germany ni juga. Tapi, bab smartphone tu memang tidaklah. Smartphone kat sini mahal, phone plan pun mahal juga T__T

    ReplyDelete
  11. Environmental friendly tu yang best..t.enang n damai je rasa kan..kesihatan pun terjamin sebab menghirup udara segar setiap hari :)

    ReplyDelete
  12. seronok travel ..nk merantau jgk..nk join kak boleh..hahaha

    ReplyDelete
  13. Bestnyeee bersih dann selamat, wohoooooo ~

    teringin nak g sanaaaa, huhu

    ReplyDelete
  14. bestnya Aisya.. rasa tenang jer dengan suasana sebegitu.. tak payah nak risau kan benda yang kurang baik jadi kat kita bila berada di sana..

    ReplyDelete
  15. aisya antara insan bertuah di muka bumi ini diberiNya peluanag untuk melihat dan mementap di negara yang indah2 bersama suami ,Alhamdulillah.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...