home about contact travelog resepi bahasa jerman

Salah Faham Kita

Korang pernah tak terbaca berita dulu-dulu, ada orang dekat China dapat anak kembar 12. Pastuh si parents tuh kena pilih sorang baby jer, dan lagi sebelas baby tuh dibunuh, sebab kepadatan manusia yang berlaku dekat China. Haa, scary kan dengar.


Semalam aku dengan kawan aku yang dari China tuh pergi Firma yang kitorang nak praktikal tuh, ada urusan sikit. Masa dalam perjalanan tuh kitorang boraklah pasal dekat China, setiap keluarga boleh ada anak satu jer. Aku teringat cerita yang 11 baby kembar terpaksa dibunuh, sebab mak bapak dia boleh pilih 1 jer anak untuk depa besarkan. Terasa kejam sangatkan bunuh baby camtuh jer.

terpaksa bunuh


Pastuh tahu tak, kawan aku yang dari China tuh terkejut beruk. Dia katakan, mana ada kerajaan bunuh baby kalau parents dapat anak lebih dari seorang. Itu news tipu tuh. Memang betul dekat China, negaranya padat penduduk sampai terpaksa amalkan ''1 keluarga 1 anak''. Tapi takde pun bunuh-bunuh ni.


SEMUA PARENTS YANG DAPAT ANAK LEBIH DARI SEORANG 
CUMA PERLU BAYAR DENDA DEKAT KERAJAAN SAHAJA.
(tu jer, takde pun bunuh-bunuh baby ni)


Nampak tak betapa news yang kita dok baca dekat online ni banyak yang tak betul dia? Ehhmm bahaya kan, sebab boleh menyebabkan fitnah. Tak bagus, tak bagus! So kawan-kawan, setiap kali baca news kat online, 


FIKIR DULU, JANGAN PAKAI PERCAYA JER


Sekian~
Wassalam :D
Thanx for reading this
:D

19 comments:

  1. Ha, pernah jugak dengar pasal benda ni. Katanya, bayi yang akan dibunuh tu, dicampak ke kawasan pergunungan. Huhuhu. rupanya, bohong la eh berita ni? hmm.

    ReplyDelete
  2. dh lama gila news psl kembar ni.maknanya dh bertahun juga lah kite diselit dgn cete yg x btl ish3

    ReplyDelete
  3. ya Allah banyaknyaaaaaaa er I mean ramainya baby dia

    ReplyDelete
  4. bestnya dapat kembar nak jugak!!

    ReplyDelete
  5. skrg ni bnde2 yg tersebar kat intenet xblh percaye sgt..
    kene siasat dulu..

    ReplyDelete
  6. Pernah dengar pasal News tu..scary jugak..nasib baik x betul..seonoknya dapat twin :)

    ReplyDelete
  7. Laaa ena pun percaya dengan cerita ni dulu.. Allahu, nasib baik selamat baby tu...

    ReplyDelete
  8. info saya baca pon sama macam haffizul...hish...

    ReplyDelete
  9. hayaaa ! tak buat kaji selidik terus terburu-buru nak buat artikal gempak

    ReplyDelete
  10. kann kite pn pnh dgr gitu...sian bby smpe nk kene bunuh2 nape

    ReplyDelete
  11. nasib baik tak betull... kalau betul, kesian baby2 tu...

    ReplyDelete
  12. Betul..ada baiknya dapatkan fakta yang sahih..

    ReplyDelete
  13. ish3 tu la kan xleh caya sgt berita2 kat internet ni. tokok tambah je kdg tu.

    ReplyDelete
  14. ada dengar gak crita tu., tp xamik tau sngt pun., huhu

    ReplyDelete
  15. pnh dengar dan percaya bulat2, msa tuh fina dah cop kerajaan kt China mmg kejam2, aihhh.. internet2x

    ReplyDelete
  16. news biasalah.. tapi akak da penah dengar da org explain pasal kes tu..
    media ni slagi bleh putar belit.. dia belit..

    ReplyDelete
  17. Tak pernah dengar pasal baby kembar 12 ni, tapi saya memang dah lama mengambil sikap berhati-hati kalau baca news.

    ReplyDelete
  18. Hahaha ... Tertipu rupe nyer selama nie ...

    ReplyDelete
  19. uish....minta dijauhkan dari tersalah menyebar maklumat....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...