home about contact travelog resepi bahasa jerman

Taman Dalam Hati

Bingen(Germany) ni kampung tau, banyak bukit-bukit anggur, orang German tanam anggur untuk buat Wine. Aku kan, pilih Bingen ni untuk sambung Bachelor aku kan, sebab aku suka sangat dengan nature sebenarnya berbanding dengan hiruk-pikuk bandar. Aku selalu rasa, dekat sangat dengan alam, kalau time travel dekat tempat yang ada taman cantik-cantik, bunga, pokok, hijau jer mata memandang. Meh nak story, dalam banyak-banyak jenis taman ataupun gardenkan, aku ada suka 2 garden ni, paling suka sekali. Mani-mani chuwa ae (suka sangat-sangat) !! 


First, aku paling suka Japanese Garden. Masa aku kecik kan, paksu aku rumah sebelah, suka sangat trimm pokok-pokok bonzai dia. Sedap mata aku memandang, sebab rendang je pokoknya. Gendut-gendut, comel pulak. Pastuh dekat tanah, hijau jer rumput karpet, sedap bila pijak. Dalam memory aku, pertama kali aku pergi Japanese Garden betul-betul, masa umur 18, masa tuh pergi Japanese Botanical Garden dekat Bukit Tinggi, Pahang. Ya Allah indah sangat! Ingat lagi sampai sekarang ni haa. Paling aku suka adalah, Japanese Garden selalunya ada sungai ataupun kolam kecil, yang atas dia ada macam bridge. Arrghh, rasa Cinderella sangat kalau dapat diri dekat bridge tuh. Kehkehkeh.


Aku berharap dalam hidup aku yang singkat ni, aku dapat tengok banyak lagi Japanese Garden. Kalau boleh, nak sangat ada Japanese Garden dekat rumah sendiri nanti, kalau ada rumah sendirilah. Hehehe :D InsyaAllah. Amminn :D

nihon teien

nihon teien

nihon teien

nihon teien

nihon teien


Second, aku paling suka Winter Garden. Haa, kepada yang belum tahu, Winter Garden ni biasanya orang panggil jugak Greenhouse ataupun indoor garden. Dia macam tanam pokok dalam rumah ataupun macam bangsal gituh, masa musim sejuk. Pastuh dekat Winter Garden ni, biasanya akan ada tempat duduk yang macam meja minum kopi petang-petang tuh. Mesti bestkan duduk dalam Winter Garden ni, sebab sambil-sambil hirup udara segar dari pokok-pokok, boleh minum kopi, borak-borak kan. Bestnya!


Sebenarnya aku jadi jatuh cinta dengan konsep Winter Garden ni, sebab tak seronok tengok pokok-pokok masa musim sejuk dekat Germany ni haa. Bila masuk jer winter, pokok semua tinggal batang, ranting jer. Daun semua takde. Sangat tak indah. Pokok-pokok 'togel' ni cuma cantik masa salji turun jer, percayalah cakap aku. Waktu salji tak turun, huduh habis! Hehehe, pendapat akulah. Heheheh :D Aku tak kira, winter ke summer ke, aku nak jugak tengok pokok yang warna dia hijau. Colour lain taknak. Pokok yang jadi warna hitam masa winter, lagilah haktuih aku benci! Teehee :D


wintertime

greenhouse wintertime

greenhouse


Korang suka garden macam mana plak?
Komen arr sikit!


Thanx alot for reading this :D
Hari-hari minggu ni, moh kita ber-garden! :D
Happy wikend korang!
Muah :D
Anneyoung!

13 comments:

  1. 1st pic tu macam dalam syurga sis... slu duk terbayang bila baca al Quran suasana dlm syurga...

    ReplyDelete
  2. lawa nye / best kalau kat rumah ada taman mcm ni

    ReplyDelete
  3. Mani-mani chuwa ae? wah...cakap koya si Aisya nih hiksss

    ReplyDelete
  4. same to me..sis JM un suka Japanese Garden!!!

    ReplyDelete
  5. kak eny suka taman ala english.. mcm english cottage waahhhh suka sgt

    ReplyDelete
  6. saya pun suka japanese garden! sejuk mata memandang. hijau je pemandangan semua

    ReplyDelete
  7. emm...
    kenapalah hakakk tak pernah berkesempatan sebegini.... hakakk pun suka Japanese Garden tu... sejuk je hati memandang ...

    ReplyDelete
  8. ana suka jgak japanese garden! sukanya yg ada track laluan kayu tu!
    winter garden pun cntiknye la haiiiii

    ReplyDelete
  9. Japanese Garden dengan Winter Garden memang cantik sangat :D

    ReplyDelete
  10. Suka pic no 3 tu..damai je rasa :)

    ReplyDelete
  11. akak suka garden jugak tapi kalo nak buat dekat rumah.. akak malas.. miahaha..
    nak pergi n suka tngk je.. jaga2 trim2 ni mmg takla..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...