home about contact travelog resepi bahasa jerman

7 Tips Hilangkan Jerawat

Rasanya lebih kurang setahun lepas, blogger Nadya Syafiqa kot ada minta aku tips, macam mana nak hilangkan jerawat. Cewah, macam hebat-hebat jer aku ni, nak kasi orang tips kan. Tapi, bila scroll-scroll gambar aku dulu-dulu dekat facebook, tengok diri sendiri, banyak rupanya improvement muka aku ni. So, kiranya layaklah juga aku ni nak berkongsi tips. Teehee :D




April 2015


1. Jangan usik-usik jerawat. Pecahkan lagilah jangan. Gentel pun jangan.
Sebab bila kita usik jerawatkan, tangan kita ada kuman dia sendiri. Kuman dari tangan pergi ke muka. Lagilah teruk jadinya. Kalau pecahkan jerawat pulak, memang senanglah dia merebak. Jerawat ni once kita pecahkan dia, membiak dia tuh, ya ampun, beranak-ranak dia nanti. Baik jangan usik langsung jerawat tu. Kalau ada jerawat, biar jer dia duduk situh diam-diam. Jangan bagi perhatian pada dia. 


2. Gunakan pencuci muka yang ada effect mengeringkan muka
Setakat pengalaman aku dengan jerawat ni, aku paling perasan, bila aku start guna pencuci muka yang buat muka jadi kering (2011: aku start guna pencuci muka Avene), memang jerawat tuh mati. Once muka kita kering, jerawat susah nak bertahan lama, dia akan mati. Pastu dia takkan dapat merebak kalau muka kita kering. Seeloknya, pendapat aku, masa jerawat tumbuh, kurangkan guna pelembab dan krim muka, sampailah jerawat yang ada tuh sembuh sepenuhnya.





3. Gunakan pencuci muka yang mengandungi Benzoyl Peroxide
Dulu masa aku berjerawat banyak sangat-sangat, aku suka research. Berdasarkan research aku, Benzoyl Peroxide sangat baik untuk matikan kuman, dan matikan jerawat. Benzoyl Peroxide nilah yang duk ada dalam Oxy yang kita dok guna atas jerawat tuh. Bagus sebenarnya bendalah ni. Seeloknya bila beli pencuci muka, check bahan dia. Kalau ada Benzoyl Peroxide, maksudnya dia boleh tolong hilangkan jerawat.




4. Jaga kulit muka macam jaga baby
Especially masa basuh muka dengan pencuci muka, janganlah tonyoh-tonyoh jerawat kita tuh dengan sabun cuci muka tuh. Tonyoh-tonyoh tuh lagilah buat jerawat kita mudah merebak. Seeloknya, belai kulit muka kita masa kita basuh muka. Usap lembut jer, jangan kasar-kasar. Kalau guna cara lembut, lembutlah kulit kita. Kalau kita kasar-kasar, makin rosaklah kulit kita. Kena selalu ingat tau, kulit muka kita ni sangat sensitif. Dia akan jadi lagi bertingkat-tingkat sensitif bila dia ada jerawat. Jaga elok-elok, belai macam kita belai baby gtuh. Cewah! Hehehe :D



5. Jangan guna scrub masa muka ada jerawat
Penggunaan scrub boleh stimulate jerawat tuh. Dia boleh jadi lagi teruk nanti. Dann lagi satu, janganlah pergi buat facial ke apa, masa muka tengah naik jerawat, nanti dia merebak, menyesal dikemudian hari tak guna.




6. Cuba check kot-kot kita ada allergic makanan, yang menyebabkan muka berjerawat
Macam aku, check-check sendirikan, aku perasan, aku memang tak boleh makan seafood, dengan kacang. Kalau aku makan seafood, memang besoknya tumbuh jerawat ada nanah-nanah. Ya Allah sakit dia, jangan cakaplah. Kadang-kadang dalam hidung pun ada. Aku cuba elakkan makan. Tapi makan jugak, takdelah tak makan langsung.



7. Banyakkan minum air dan makan sayur
Untuk dapatkan kulit yang sihat, makanlah makanan yang baik-baik, berkhasiat. Aku suka tengok orang Arab, depa makan banyak buah zaitun kan, kulit diorang gebu sangat-sangat. Orang Korea pun, disebalik diorang banyak guna produk skin care, diorang pun banyak makan sayur-sayuran. Sebab tuh kulit depa cantik, makan Kimchi selalu! Hahahaha :D



Apa-apa pun, nasihat aku, kalau ada jerawat ni, kena banyak bawak bersabar. Jerawat takkan hilang dalam masa sehari gtuh jer. Aku sendiri pun berusaha bertahun jugak nak dapat kulit tanpa jerawat macam sekarang ni. Tapi kadang-kadang termakan seafood, termakan coklat yang ada kacang, haa jerawat balik. 


Tapi belai jer jerawat tuh. Layan dia macam dia tetamu VVIP dekat muka kita. Nanti cepatlah dia hilang. Tapi paling penting, jangan putus asa tau, kalau korang tengah usaha nak hilangkan jerawat ni. Jangan putus asa. Usaha banyak-banyak. Research banyak-banyak. Banyakkan membaca fakta-fakta pasal jerawat ni. Nak muka cantik, takkan sekelip mata kan. Kena ada usaha jugak kan :D Hihihi. Sekian~




Thanx alot for reading this :D
Muah!
Happy 1st June! :D

43 comments:

  1. Replies
    1. Acne or Pimple is a BIG Problem that crosses the borders of age, gender, race and social status. Benzac AC is a topical water-based gel wiyh its active ingredient benzoyl peroxide perfect for the treatment of acne. Benzac AC aparts from its acne-treatment counterparts is that it does not contain alcohol and it is fragrance free. Read more at:
      http://kidbuxblog.com/hard-on-acne-soft-on-skin/

      Delete
  2. info yang best

    jom baca puisi modern

    http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/05/bila-hati-telah-hitam.html

    ReplyDelete
  3. wah jauh jugak beza muka dulu n sekarang yer.great tips=))

    ReplyDelete
  4. ain jarang minum air , kulit kering sangat. lepastu kalau ada jerawat mesti nk usik sebab dia suka tumbuh sebelah hidung Sakit ! . inshaAllah cuba practickan cara ni. Thanks ye ! btw singgah june

    ReplyDelete
  5. tips penjagaan muka yang baik...cerewet juga erk kena jaga muka....

    ReplyDelete
  6. ketaranya perbezaan dulu dan sekarang.. sekarang dah boleh jadi model facial cleanser.. hehe

    ReplyDelete
  7. wah menajubkan...bnyak beza.. btw tips yg bagus...sy pn ada masalah jerawat skrg kdang2 jer naik memng layan mcm tetamu vvip gtu... hehehehe

    ReplyDelete
  8. tips yang sangat berguna. Kadang-kadang disebabkan pencemaran disekeliling kita pun boleh menyebabkan jerawat.

    ReplyDelete
  9. Wah. Banyaknye improvement. Setuju dengan minum air dan makan sayur n buah. Mmg akan mencantikkan kulit :)

    ReplyDelete
  10. hihihi. nak follow gak lah tips ni

    ReplyDelete
  11. Ehh ade nama kita.hahah
    First kite salu buat. Duss
    Pncuci muka utk keringkn muka? Pcuci muka tuk muka brminyak ke? Nt nak research pcuci muka yg ade benzyol peroxide. Hee thx sharing kak ♡♡

    ReplyDelete
  12. Memang beza sangat kulit muka kak Aisya dulu dengan sekarang.

    ReplyDelete
  13. muka kak aisya dah jadi halus mulus cerah la :-)

    ReplyDelete
  14. Kena try ni, dulu ingtkn pencuci muka yg mengeringkan ni xelok,huhuu......;-)

    ReplyDelete
  15. kak sally...nombor satu pun dah tak boleh nak buat...hahahaha...

    tapi lepas jd blogger...mcm cuba review beberapa produk...mmg ada yg berkesan :)

    ReplyDelete
  16. Tips yang berguna ...

    Errkkk, nak tanya ... Mana pergi entry Jindrisska First Anniversary Giveaway ... Batal ker ape giveaway nie ... Saya cari balik entry nyer xde pun ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kk Hani Fadhlina, sorry, kita dah simpan balik entri tuh...sebab semua yang menang rasanya dah tuntut hadiah, dan kita dah post dah semua...jadi kita simpan balik entri pasal giveaway tuh, takut2 orang salah faham ker, ingatkan giveaway nya still on ker kan.... :D hehehehe

      Delete
  17. nice tips...:) paling penting jaga dalaman,kita adalah apa yang kita makan..

    ReplyDelete
  18. thanks utk tips ni! mana nak dpt pencuci muka avene tu? 1st time saya dgr produk tu. and kulit saya ni bukanlah jenis yg berjerawat sgt tpi berminyak gila T__T lepasni boleh x kak aisya buatkan tips muka x berminyak pulak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mazni...kita pun xpasti dekat mana boleh beli avene, dekat malaysia...tpi kalau susah nak jumpa, maybe boleh try pencuci muka yang OXY, kita dengar bagus jugak untuk jerawat...baca review dekat sini yer:

      http://shikinkikin.blogspot.de/2015/02/review-mentholatum-oxy-ultimate_6.html

      yang pasal tips untuk muka berminyak, nnt kita try research2 yer, kalau ada tips nya, kita buatkan entry yer :D

      Delete
  19. Kekadang bila jerawat tu muncul time period and kuku pulak panjang jadi tgn tu asyik nak ke situ jee. haish hhaha

    ReplyDelete
  20. thanks share, dear..akak nak try semua ni, kecuali yang benzoyl peroxide.muka akak tak tahan sebab kasar sangat.tapi one thing kalau dah 30 ni pun muka penuh jerawat lagi orang ingat student lagi.awet muda katanya..

    ReplyDelete
  21. Nice sharing..actually Cik Mimie memang pantang nmpak jerawat dekat muka..tgn ni gatal2 je rasa nk usik..T_T

    ReplyDelete
  22. no.7 tuh sangat betul. Fina dah pernah cuba

    ReplyDelete
  23. Yg first memang amalkan.. Hihi.. Xberani nak picit jerawat.. Haha.. Redha je dye tumbuh..

    ReplyDelete
  24. Nice tips , saya belum berkesempatan nk share tips jerawat ni asyik rase malas je huhu

    ReplyDelete
  25. Cantik Aisya sekarang, muka dah berseri-seri..... bila nak balik Malaysia?

    ReplyDelete
  26. betol2, muka ni, kena belai mcm babyyyy~ hahaha~
    dan lagi satuuuu, buat ape2 pun mesti kena ade usahaaaa, usaha sehinggga berrjayaaaaaa ~inshaALLAH !

    ececeeee

    ReplyDelete
  27. Susah nye nk menjaga kewujudan jerawat nie ek ;)

    Good Tips...

    1 tips sumbang dari akak....bykkan minum air masak... jgn lupa kerapkan basuh muka..hihihi ;)

    ReplyDelete
  28. tu la. kdg2 geram dgn jerawat ni... keluar pulak x kena tmpt.. haha.. btw, good tips dik..

    ReplyDelete
  29. akak, akak... akak pakai product ape eah??

    ReplyDelete
  30. tips yang bagus.. sekarang pun tengah ada jerawat.. stress

    ReplyDelete
  31. Kak aisya sesuai dah ni nak jd pakar kecantikkan ^^

    ReplyDelete
  32. tetamu VVIP .Hahah.kelakar.jerawat tagunee :p

    ReplyDelete
  33. nice info..memandangkan sye pun tgh mencari tips 2 mcm nie,,,thumbs up

    ReplyDelete
  34. nice tips..
    jerawat ade bukan di muka tapi di badan gimana tips hilangkan jerawat tu..?

    ReplyDelete
  35. nice share...tp bab picit jerawat xleh tinggal..gatal tgn ni..hahahha

    ReplyDelete
  36. wowww teruk jugak jerawat kak ecah dulu. sekarang dah licin je. good tips kak. muah!

    ReplyDelete
  37. Terbaik infonya. Terima kasih admin share info yang bagus sekali. Salam dari blogger blogwalking ya.

    Salam admin. Tumpang Iklan:-

    Sayangi dan hargai suami anda. Jangan biarkan suami cari lain atau makan luar.
    Ikuti blog kami untuk promosi istimewa sekarang.
    Hanya untuk 10 pelanggan terawal.
    Wanita cantik bermula dari diri :)

    [BESARKAN BUAH DADA, BESARKAN PUNGGUNG, RAWAT KEPUTIHAN, KETATKAN FARAJ, KEMBALI DARA]

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...