home about contact travelog resepi bahasa jerman

Praktikal Day 4 :D

Harini, hari ke-4 aku kerja praktikal. Perasaan?! Takde perasaan pape. Clueless lagi pasal kerja praktikal ni. Tak tahu apa yang kena buat. Blurr-blurr sangat lagi. Semalam boss aku tak datang, arini kawan sama-sama praktikal pulak sakit, pun tak datang. Boss esok baru ada dekat firma. So aku duduk melanguklah sorang-sorang harini.


Banyak dah artikel yang related dengan topik praktikal ni, aku baca. Tapi ehmm. Tak faham menda pun! Hehehe. Tapi takpe, pelan-pelan kayuh kann.


Cer cite feeling kerja praktikal dekat negara orang?
Tak tau nak kata feeling dia. Sume orang dekat firma ni buat kerja sendiri, takde sangat gosip-gosip. Nama kawan meja sebelah pun, aku tak tahu. Masing-masing buat hal sendiri. Tempat kerja ni senyap macam library. Sekolah mana diorang ni semua dulu?! AKu takkan anto anak aku sekolah tuh. Hahhahaha



Waktu rehat, si jerman tempat kerja aku ni, sekor-sekor keluarkan bekal masing-masing. Bagus kann diorang, bawak bekal dari rumah ok! Aku pun bawak bekal jugak. Sebab takde kantin pun nak beli makanan. Apetah lagi nak beli nasi lemak, mee goreng, teh tarik dan sebagainya. Celah mana nak dapat tuh?! Memang non-hado!


Haa nak cerita, semalam kann, tengah syok-syok aku baca artikel pasal sensor yang kitorang kena develop untuk praktikal ni kann. Tiba-tiba fire alarm berbunyi. Berdesing telinga aku. Aku terkejut beruk semalam, masa dia berbunyi. Malu I olls, reaction over pulak masa tuh. Oh-co-pot-te-et! Hahahha. Past loceng fire alarm tuh bunyi, sume orang bergegas keluar dari building kilang ni, takut kebakaran ke apa kan. Tapi rupanya takde pape pun. Buang karen jer bergegas keluor. Heheheh :D


Tapi tension jugak, lepas masuk building balik, locengnya tak berenti lagi berbunyi. Dekat 15 min tahan telinga. Dah lah aku duduk dekat sangat dengan loceng tuh. Tak bagus untuk kesihatan taik telinga aku! Haish!


P/S:
*Arini sebenarnya aku ceria* Tapi takde sapa dekat sebelah untuk aku ceriakan hidupnya, jadi terpaksa meroyan di blog. Keh keh keh.



Tu jer for today. Terima kasih sudi baca!
Berita dilaporkan oleh Akak Aicha yang perasan comel!
Hihihihi :D

33 comments:

  1. minggu pertama praktikal selalunya memg blur.. lg2 kalau tak dibagi kerja..nak buat hape pon tak tau.. haha

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. hai kak hanum :D kak hanum sehat? pekabo?

      Delete
  3. haiyo, stressnya praktikal camtu.kalau kat sini buat gitu confirm ada yang up status 'akak praktikal opis aku sombong giler!'..selamat berpuasa Aisya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha kak sal...kita kalau nk up status pun, camnelah org german tuh nak bce...dia xfren pun dekat fb ke apa kan...kehkehkehk :D selamat berpose jugak kak sal ku sayang! :D

      Delete
  4. bawak bekal lunch ye aisya? hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ABC hanis...sebab tulah :D syuuuu, jgn bgtau org tau :D

      Delete
  5. selamat berprektikel syiki syiki bam bam!

    ReplyDelete
  6. Minggu pertama biasanya mmg blur kalo x dibrief tugas. Memang budaya diaorang ek bawa bekal? Wah kagum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak sue...sebenarnya memang budaya diorang suka bawak bekal dari rumah.... dulu2 kalau kuliah pun, ramai kawan kelas kita mmg bawak bekal :D kita sendiri pun mcm terikut, lgpn mybe sebab makanan halal susah nak dapat kan :D

      Delete
  7. Ala ala minggu suai kenal yang sepi la ye..tak apalah..mungkin tak lama lagi meriah la..tapi kalau kat Malaysia..cepat je mengkiah..mengjenab..mengsenah nya...hihi..kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh mengkiah mengjenab...klasik name.... kita kalau kt msia, mesti org dah esah2 kan kita kan....kihkihkih :D

      Delete
  8. takpeee. itu lah gunanya blog. hehehe.

    tak best ke? kalau kerja kilang, meriah kot. hahaha. scha dulu praktikal kt kilang, keje pun kt kilang jugak. wahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. best scha.... cuma arituh kawan kita demam, jadi boring, xde teman berborak...heheheheh :D yang tmpt kita keja ni di penuhi lab... ada banyak mesin2 untuk test alat dalam kereta :D

      Delete
  9. Pelan-pelan kayuh..hihii :) Mesti cuak giler kan time fire alarm tu bunyi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah cik mimie...kita masa tuh macam berbelah bahagi, nak cuak ke nak rileks... mula2 mcm fikir, xde kot kebakaran, maybe just fire drill bese jer...rupanya locengnya terbunyi :D heheheheh

      Delete
    2. Hahahah..nasib baik telinga tak bernanah dgr loceng tu bunyi..hehe :)

      Delete
  10. Pengalaman tu penting. Seronok dapat kerja kat tempat lain. Hajar tak boleh apply kerja pun dekat russia ni. Susah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke hajar? Samelah, sini pun susah jugak nk apply keje...selalunya kalau kitorang nak tau lobang keje, kitorang tanya kawan2 jer....sebab banyak kilang takde buat iklan keje ke apa... tpi diorang mcm suka link kan dekat pekerja diorang yang sedia ada... kawan kita yg china tuh pun tahu pasal kilang ni dari kita juagk...info yg di pass2 gtuh :D

      Delete
  11. kalau la jerman tu dekat.. nina dh post ear plug. eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahhaha.... tulah jauh pulak yer :D btw, still, thanks for the thought :D

      Delete
  12. Selamat berpraktikal la ye! hihihihi

    ReplyDelete
  13. First week memang macam tu, kak Aisya. *eh, macam ada experience buat praktikal pula*

    ReplyDelete
  14. hehee yang banyak gosip tu kat mesia yang oooi.. syukur la praktikel kat sana =P

    ReplyDelete
  15. masih mencari akak ambik kos apa

    ReplyDelete
  16. Selamat menjalani praktikal & cepat balik ke me'sia.

    ReplyDelete
  17. lepas habis praktikal ni kak Aicha habis belajar la kan?

    ReplyDelete
  18. Sronoknya blajar luar negara.. akak saya pn ada rasa nak blajar kat oversea nie.. mana lagi the best uni kat oversea ea... slamat praktikal kak... slmt kembali ke tanah air kak

    ReplyDelete
  19. nanti bila aisya dah balik malaysia mesti rindu sangat kat german semula kan..by the way berapa kali tukar rumah sewa ye hihi :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...