home about contact travelog resepi bahasa jerman

My Boss

Dekat tempat aku praktikel ni kan, aku kerja bawah sorang boss ni. Boss aku ni, hebat giler programming. Aku memang tengok dia, sentiasa rasa kagum. Ok, tipulah kalau kata ''sentiasa'' tu kan. Kadang-kadang rasa nak lempang muka dia, bila dia buat lawak sinis dekat aku. Kadang-kadang jer sebenarnya aku kagum dengan kehebatan dia programming tuh. Keh keh keh. 


Pastuh last week, kitorang(aku dengan kawan China aku) setiap hari buat test dekat luar bangunan bawah terik matahari, sebab nak check reaction sensor dalam kereta BMW dengan panas dari matahari. Sunburn aku, korang tahu. Setiap hari 5-6 jam duduk bawah panas matahari. Takutlah kena cancer kulit pulak kang. Scary you know! Pastu lepas dah buat banyak giler buat test, tak mampu la jugak nak analisa satu-satu data kan. Datanyer panjang berjela-jela pulak tuh. Boleh terkeluor biji mato den kalau nak kena analyse satu-satu. Kekeke


Jadi boss aku tuliskan satu programm ni, kalau kitorang tekan 'RUN', dia terus siapkan analisa semua comel-comel simpan dalam komputer dalam bentuk EXCEL. Aku tengok boss aku buat, woopp terus terkagum kuasa 16 belas ratus! Kekeke. Tapi, bila boss aku kasi programm tuh dekat aku pulak, aku sendiri try nak buat ala-ala boss aku kan, **nak try test power diri sendiri**, tiba-tiba programmnya taknak jadi pulak.




Somehow penting jugak kan, memahami programm yang ditulis, bukan sekadar kagum ja. Kagum ja tak kemana, Aisya oi! Maybe aku terlalu tinggi berangan nak jadi programmer yang hebat macam dia. Berangan jer tak cukup, tanpa usaha yang jitu. Cewah! Aku da try godek-godek dekat 3 jam, masih belum jadi. Mungkin kita kena usaha 3 hari, baru menjadi. Mungkin 3 minggu. 


Takpe, cepat ataupun lambat, hanyalah masa. 
Yang penting, kita belajar sesuatu hari ini :D 
Dont give up!
Just keep it up!



19 comments:

  1. amboi Syah, sabar jangan lempang Boss tu.. haha :)

    ReplyDelete
  2. uit..dahsyat boss awak! Orang German gak ke?

    ReplyDelete
  3. positif! itu yang kita mahuuuuu :D

    ReplyDelete
  4. Practice make perfect in sya Allah. .

    ReplyDelete
  5. hebatnya dia... huhuhu xpe aisya chayokk2x

    ReplyDelete
  6. Teruskan belajar aisya dan jangan malu bertanya, tanya ja boss napa tak jadi

    ReplyDelete
  7. usaha tangga kejayaan...nanti aisyah pun boleh jadi cam boss

    ReplyDelete
  8. amik la pic bos tu nk gak tgk ade rupe mak sukeberg x hehe saya pon ade buat programming gak *x nak kalah lol

    ReplyDelete
  9. Haha..takpe aisya..usaha lagi Mesti Bleh bt Punya..Jgn putus Ada tau..:)

    ReplyDelete
  10. Kak Aisya sangat-sangat postif! :)

    ReplyDelete
  11. takpe.. belajar dari bawah.. nanti lama-lama, boleh gak jadi hebat macam 'dia' tu

    ReplyDelete
  12. Takpe..slowly ..yg penting ilmu kita dapat :)

    ReplyDelete
  13. hehe gelak je fatin baca entry kak ni.. tapi tak pe lah kan kak.. slow2.. nanti lama2 expert la juga tu.. :-)

    ReplyDelete
  14. Xpe Aisya..slow2, nanti lama2 boleh la challenge dengan bos tu..hehe :) Chaiyok2!!

    ReplyDelete
  15. keep it up kak aisya! biar lambat asal ilmu tu selamat. hihi

    ReplyDelete
  16. one day youll be like ur boss.. insyallah =) semua perlukan pengalaman..

    ReplyDelete
  17. dongibab kak aisya..u khen duittt..keh keh keh... senyumm selalu.. :D

    ReplyDelete
  18. betul tu...
    *angguk2*

    hurm..nice quote...#notetomyself

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...