home about contact travelog resepi bahasa jerman

Germany-Holland: Solo-Not-So-Solo Trip

You know, people say, when you always have someone besides u, it's hard to stay alone anymore. Ini yang aku dok alami, minggu lepas. My husband, Cik Juwaily, he had something to do somewhere else, and I had to stay at home all alone by myself. 


Aku rasa, aku boleh pengsan, *pastu bangun balik, pengsan lagi* sebab boring sangat-sangat takde kawan nak bercakap. Jadi aku pon go online, tempah tiket bus, and went for my very first solo trip, since I got married!!!! *Solo dalam bas jer tau, past past tuh da ada kawan balik!* Yeah!


So during the wikend, that I was not at home, I visited one of my old buddies, she's staying near Germany-Holland boarder, so alang-alang melawat dia, boleh la pergi singgah jengahkan batang hidung ni ke negara Holland tu haa. Hihihihi :D Btw, kawan-kawan aku yang lain pon datang sekali during that wikend. Hihihi :D


(Listen to this song as you read :D LINK)


Laika & Ayu ku sayang!
Laika yang tudung biru :D
Ayu yang tudung merah :D

4 days staying in Münster, these 2 people are the most important people, among all. Yang sorang tukang masak, yang sorang lagi tukang basuh pinggan. Bakal menantu pilihan ni! Ouch! :D

Saturday morning in Münster, Germany.
Aku sampai Münster on Friday night, makan-makan apa semua, terus tido. Penat sangat Jumaat tuh stuck dalam traffic jam. Perjalanan ke Münster yang sepatutnya 6 jam je, jadi 9 jam. Kematu pungkuk duduk dalam bas. Hahhahahha :D

The next day barulah kitorang menapak ke Holland. Menapak? Not so. Takdelah rumah si Ayu ni dekat sangat dengan negara Holland tuh. Kitorang menapak just dari rumah Ayu ke train station, pastuh ambil train ke Holland. Kitorang beli group tiket nak ke sinun tuh, sebab group tiket murah :D




Matlamat utama ke Bandar Enschede, Holland sabtu tu adalah untuk makan ikan, dengan ayam goreng. Entahlah, tak tau kenapa sampai ke Holland aku pergi, semata-mata nak makan ikan kan. It could be because harga ikan dekat Jerman ni agak boleh tahan mahal, sampai aku jarang giler dapat makan ikan. So, bila da ke Holland, melantak ikan dan udang sampai kembung perut. Kikiki :D



Kiri belakang: Saheera, Ayu, Aku
Kiri depan: Zulaiha, Raihan, Laika

Kawan-kawan dah almost 7 tujuh tahun. Macam tak perasan masa berlalu.
Kitorang semua satu batch, same-same persediaan dulu sebelum fly.
Sekarang lima2 uni lain-lain. :D

Zulaiha & me :D

Dah sudah makan ikan, kitorang beli-belah. Si Ayu macam biasa, dia beli barang dapur untuk masak sedap-sedap dekat kitorang. Yang aku, masuk Primark, pastu lupa diri. Kikiki. Otw nak balik, kitorang singgah kedai kopi, mengetah sebentar. Ehh, singgah kedai kopi kau minum teh ke Aicha? Nope, saje menggedik using the 'teh' word. 



That saturday night, Ayu masakkan kuey tiau kungfu untuk kitorang semua. Heaven giler. Aku baru tahu, rupanya senang sangat nak mengkungfukan kuey tiau jadi kuey tiau kungfu ni. Selama ni makan dekat kedai jer, tak tau pon buat dia senang yang hamat. Kikiki :D Thanks Ayu and the others for the food :D

*Kami gotong-royong tau potong bahan untuk masak ni*
Gotong-royong membawa berkat! Eh! Eh!


Girls Generations with penduduk tetap Münster am Westfalen.

Laika: Peminat setia kuey tiau kungfu :D

After seberapa lama aku tak jumpa muka-muka budak-budak ni, pastu dapat jumpa pon kejab jer. Perpisahan balik semula tuh yang terasa sangat dalam hati. I just realised, how much this life means with a few important people around us. Tanpa mereka-mereka ni, mesti hidup aku kurang indah, dan sunyi masa laki aku takde kann. Teehee :D


Before masing-masing berangkat balik ke tempat masing-masing

Thanx alot buddies, for keeping me company. Till we meet again, InsyaAllah :D Kepada yang meneruskan perjalanan dan perjuangan dalam pelajaran masing-masing, let us all stay strong going through the journey :D Fighting!!! 


Till we meet again :D 


"Truly great friends are hard to find,
difficult to leave, and impossible to forget"
~unknown~


28 comments:

  1. Kak Aisya, kalau dekat Germany harga ikan mahal, habis kak Aisya makan apa? Makan ayam je ke selalu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah farah...akk normally mmg mkan ayam...kalau rajin pergi bandar, barulah beli daging :D hihihihi

      Delete
  2. Muda2 belaka u olls. Untung la dpt belajar oversea. Sambil menyelam minum air.
    Kuetiow kungfu nampak sedap. Laika is unik name :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahah kak sue, laika tuh name panggilan jer...name sebenar dia zulaikha :D

      Delete
  3. Replies
    1. hihihihih best jugak dpt jumpa kwan lama2 camnie...bertahun jugak lah tak jumpe nya tuh :D

      Delete
  4. Asiknyaaaaaaaaa jika Ada kawan di mana-mana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fit pon apa kurangnya...fit pon byk kawan di mana2 jugak kan :D

      Delete
  5. seronok aisya kan jumpa kawan-kawan lama kembali nak-nak di perantauan pula tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kak ana...seronok sgt2... bertahun tak jumpa... hihihiih :D

      Delete
  6. seronoknya p;i jalan-jalan...akak pi German dalam mimpi je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi...xpe, dalam mimpi pon ok ape...kita ada x dlm mimpi kak SA tuh? kikiki :D

      Delete
  7. wah syoknya jejalan kenal tempat orang..
    heheee atleast ada jgk aktiviti kan dari mereput sorng2 dkt umah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol...mereput dekat rumah pon boring jugaklah kann...dah lah sini wiken ahad kedai tutup...boleh mati kutu kita dibuatny...

      Delete
  8. Best nyer dapat jalan2 mcm ni. Boleh tambh pengalaman d nikmati indah alam

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann...sambil2 tuh boleh merapatkan ukhuwah dengan kawan2 kann :D salam kenal asri :D

      Delete
  9. Siti... lama lg dok germany tu kan?
    Jd host kita blh? Nk g german holland and mn lg blh g?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak dtg ker? boleh2, dtg la.... boleh jer gi dekat2, paris... austria dengan swizerland banyak jugak tempat cantek...mai222 :D kita insyaAllah ada 6-7 bulan lagi sebelum balik for good :D btw, panggil kita aisya.... siti is awkward for me...hihihiih

      Delete
  10. Betul..bila dah terbiasa ada kawan, rasa janggal to be alone.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann....tulah... susah jugak dah biasa ada teman bersembang...tiba2 kena tinggal sorang, menganga jugaklah mula2 tuh...hihiihihih

      Delete
  11. huwa...jeles-jeles...rasa nak terjah gi German sorang-sorang..haha.Aisya lama lagi ke kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah lagi 6-7 bulan kot dekat sini...mai la, winter sonata kt sini :D

      Delete
  12. bestnya...sumpah setiap kali baca blog akak buat hidung saya berdarah...*bombastik giler ayat*

    cukup...saya dah jeles tahap petala mencecah pluto dah ni...
    seyes...sob sob sob!..

    ReplyDelete
  13. seghonok tgk..aisyah buleh email dok kat akak , masa ssuai nak travel ke sana..amd tips kalau nak bawa baby umo 7 bulan..email akak ye

    aleesyah.shazwanie@uahoo.com

    ReplyDelete
  14. Solo x solo namanya ni..hehehe.. seronokkan dapat jumpa kengkawan lama.. hilang rindu sekejap.. :D

    ReplyDelete
  15. Wah, kueytiaw kungfu...suka jugak.. :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...