home about contact travelog resepi bahasa jerman

Kelas Bahasa Jerman #7 : Scheinfrei Like A Diamond!!

Yeah! Finally lepas 4 tahun belajar dengan penuh susah payah dekat negara orang ni, finally, finally, finally 26 Oktober 2015 aku lulus semua subjek & lab test. Yeah! Alhamdulillah! :D Kelmarin dapat tahu lulus semua exam, cikgu salam tangan, cakap tahniah, tak tahu nak feeling camne. Hihihi :D Mampu senyum jer masa balik dari Uni. Btw,


Scheinfrei
(sebut: Syain-frai)
(bermaksud lulus semua exam)



How to survive belajar dekat Germany ni?
Aku pon tak tahu. Usahalah sekuat hati, setabah yang mampu. Bila semua subjek dalam bahasa jerman, kuliah, exam semua dalam bahasa hak-hak-haktuih, macam nk terkeluor kahak cakap bahasa tuh. Bila semuanya dalam bahasa Jerman, hadapi jelah. Susah pon hadapi! Hihihi. Dongibab, kipidap! Kann orang kata,




Masa nak balik dari Uni, tengah jalan nak pergi bustop, tiba-tiba rasa, canteknya alam ni. Tiba-tiba la aku fefeeling sensorang nak tengah-tengah Uni tuh. Mesti orang pandang aku pelik, kikiki. Takpelah, orang lain bukan faham pon kita tengah happy, hati bunga-bunga bila habes semua exam kann. Tapi biarkan mereka dengan sedara-sedara mereka. Hihihi :D


Autumn has always made me fall in love with it again and again! Never failed!



Autumn is like the second Spring of the year you know!

See if u can spot me, and my moustache handbag :D TEehee

Yeah! That's me taking selfie!
Kasi can arr, tahun depat tak rasa dah Autumn dekat Jerman ni haa! Hihihi :D


I remember one of my lecturers said this, when I asked him, ada tips-tips tak untuk hadapi exam dia, preparation sebelum exam tuh. He said:


Kalau kamu ni orang Jerman, saya akan suggest minum 1 beer malam sebelum exam tuh.
Tapi saya tahu, kamu tak minum alkohol kan. 
Saya rasa jahat, cadangkan camnie dekat kamu. Hihihi


Tapi dia cakap dalam bahasa dia la kan. Ko, kalau dia cakap Melayu, aku pun pengsan kat situh. Hahahhahah :D Lecturer tu pon terangkan, minum 1 beer jer, supaya malam sebelum exam tuh boleh tidur lena. Esoknya bangun dah cukup tidur. Biasalah student kan, malam sebelum exam mesti cuak habess, sejam ko baring keras kejung atas katil pun belum tentu dapat tidur kann. Akulah student tuh. Kikiki. Tapi cikgu aku cakap, tak bolehlah malam sebelum exam tuh, bantai minum sampai 10 beer ke hape, kang hangover masa exam, dah sudah!



I'm so happy!
Come, come, jom happy same2!
Hihihi
Terima kasih sudi baca :D Muah!



50 comments:

  1. Tahniah dah habis exam..
    bolehlah rehatkan minda plak lepas nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengkiu...tulah, pasni nk balas dendam, blogwalking kaw2 :D hihihi

      Delete
  2. Tahniah aisya sbb............scheinfrei- kihkihkih

    exam ye patut lama menghilang..best result insyaallah.. :) amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah lama menghilang, exam praktikel lgi...pening pale kita arituh...sekarang lega dah :D hihihihih tengkiu neway yer! :D

      Delete
  3. yeah...hitler mari..haha..thanx sudi follow kita..done followback~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhah hitler celup jer....kekekekeke :D tengkiu tau follow kita! :D

      Delete
  4. yeayyyy lega dah rasaaa tahniahh aisya syggg kipidapp!

    ReplyDelete
  5. first datang sini, bestnya belajar kat sana.. and tahniah!

    ReplyDelete
  6. tahniah k.eshah . bonjour madame . jerman tu kan ? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. leyla....tu french la leyla.... kekekekeke :D

      Delete
  7. Tahniah Aisya! CN pun suka autumn wlpn belum pernah tgk dpn mata atau alami sendiri autumn dkt negara org. Hehe...Yg luruh itu dedaunan, bukan kasihku padamu. Hehe... cettt, akak CN jiwang plk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh CN...berbakat jugak nk jiwang2 ni... salute la... hehehehehe :D tq CN :D

      Delete
  8. Ya Allah bestnya dapat belajar kat sana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    cemburunya!!!!

    p/s: thanks follow and done follow back!nice to meet ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan la cemburu...hihiihih btw, thanx yer follow and dtg melawat kita kt sini :D mai lah hiburkan diri baca2 stori kita yer :D

      Delete
  9. Tahniah :)

    Cantik sangat pemandangan autumn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIM, terima kaish wish.... kann cantek kann... :D kita suke autumn, tinggal lg xtahan sejuk jer satu :D

      Delete
  10. Singgah sebentar...Tahniak adik...lulus semua exam...mesti gembira samapai hati berbunga-bunga...Merdeka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih bnyk2 yer :D sudi singgah teratak kita ni :D

      Delete
  11. Tahniah kak Aisya! Memang dah habis belajar ke macam mana ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. TEngkiu farah!! Takde, belom habes lgi, kena menulis thesis pasni...doakan senang lancar je akk tulis thesis nnt tau :D hihiihihih

      Delete
    2. Insya Allah you can do it, kak Aisya :)

      Delete
  12. perasaan happy habis exam tu susah btul nak gambarkan.. hanya yg melalui je faham.. :D..
    tahniah sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...lega dia lain macam... betul cakap QA :D tengkiu lagi sekali yer :D

      Delete
  13. tahniah.... ok la boleh ckp jerman.... nak eja dia punya perkataan pon rasa nak berbelit-belit lidah.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. berbelit lidah xpe khudri... jangan terkeluor kahak sudah....heheheheh :D

      Delete
  14. yeay! finally! dah selamat semua kan...come back for good now!

    ReplyDelete
    Replies
    1. belom boleh lagi kak sally....ada lagi yang nak disettle kan kt sini haa :D I know u miss me already! :D

      Delete
  15. Salamat kak aisy
    Ikut senang!!:)
    Hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. makaseh ya :D fit pon insyaAllah menyusul kan?

      Delete
    2. Insya Allah...
      Kapan jumpa kak?aku nak balik kampong tahun depan:D

      Delete
    3. kita ada masa sekarang, bulan 12 baru start thesis Bachelorarbeit.... yuk jumpa,bila2 fit dtg Bingen :D :D :D hadiah fit arituh ada dengan kita lgi.... :D

      Delete
    4. Oke kak
      Aku kabarii
      Vll diese WE?hehehe
      Ich schreib dir nochmals :D

      Delete
  16. assalamualaikum aisya!
    tetiba terasa cam panggil anak sendiri plak
    nama anak akak aisy, tapi akak suka panggil aisyah =)
    eh tetiba aje cite...orang tak tanya pun...hehe

    wah..tahniah! bukan senang nak buat benda yang baru ni
    tapi kalau dah terdesak, benda susah pun jadi senang kan
    tahniah sekali lagi ye...anyway ambik course apa kat sana

    p/s-kim salam kat mesut ozil boleh dak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi dtg melawat teratak buruk kita ni....hiihihihi tengkiu for the wish :D btw, xtau boleh kim salam ke x, mesut ozil xkenal kita...hehehehhe bukan ktia yang xkenal dia....kekekekeke :D oo, kita belajar electrical engineering :D :D :D

      Delete
  17. memang bahagia sgt lepas habes exam. lega sgt kan? ヾ(*´∀`*)ノ

    ReplyDelete
  18. akak law i love you dalam bahasa jerman? hahaha (≧∇≦)

    ReplyDelete
  19. Tahniah dah habis study.. Goof Luck for new life :)

    ReplyDelete
  20. Tahniah dah habis study.. Goof Luck for new life :)

    ReplyDelete
  21. omedetoo gozaimasu aisya chan ...

    (sambil buat muka comel sizuka)...
    #silaBayangkan

    ReplyDelete
  22. mesti seronk dapat merasa 4 musim...
    sekarang kat Miri, tengah musim tengkujuh...
    hehehehe
    ^_^

    ReplyDelete
  23. tahniah dik. da abis exam :)
    and sgt la cantik pemandangan...
    indah sgt!
    teringinnyer la nak gi. tapi lom ada bajet ha ha ha :)

    ReplyDelete
  24. smpai skarang piqa ada desire nak smbung blaja kat Jerman.. hoping result spm 2016 karang gmpak la... So that i can fly to germany ;)

    ReplyDelete
  25. Wah!! Tahniah Aisya.. Cik Mimie tumpang gembira dgr Aisya lulus semua exam.. :)

    Lepas ni tenangkan fikiran dan BW smpai pengsan tau..hihihi :D

    ReplyDelete
  26. Cantiknya musin Autumn kat sana :) Tenang je tgk view dia :)

    ReplyDelete
  27. Cik Mimie nak datang boom kat sini..maaf lama x menyinggah..hehehe :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...