home about contact travelog resepi bahasa jerman

That Day When I Gave My Mom A Call

I dont usually ring my mom. Meaning, maybe once in 2 months, or maybe longer, baru aku tiba-tiba ada perasaan nak call mak aku. Pernah jugak macam 1 sem aku tak telefon mak aku. Masa praktikel dulu, one of my Mitarbeiter (kawan sekerja dalam bahasa Jerman) asked me, 


"When was the last time I ringed my mom? "


Hahahha. Tough soalan dia, aku memang susah nak jawab. "It's not that I have problems ke apa with my mom tau, just it's my personality." Haa gtuh jawapan aku dekat si Deutsche (read : German) tuh haa. Aku pun tak tahu kenapa aku macam ni. 


Aku ingat jer kat mak aku, bukan aku lupa. Just that I know, even kalau aku tak call pun, my mom is ok. Mak aku pun dua kali lima macam aku jugak. Kekekeke. Mak aku pon ok jer, aku tak call ke apa. Dari dekat sekolah dulu camtuh.





Tapi once aku call, lama la cakap dengan mak aku. Ko hingat? Da duduk lebih 10 ribu batu dari Malaysia, ko mestilah banyak benda nak update with your mom kann.


So I called my mom kelmarin. Saje nak tanya khabar, tanya camne mak aku cope dengan keadaan Malaysia sekarang. Camne mak aku hadapi harga barang naik, toll naik, apa semua. Masa cakap-cakap dengan mak aku kann, baru perasan, mak aku cakap bunyi macam P Ramlee and friends. Gaya ayat mak aku kann, klasik habbesss. Hihihi. Aku senyum jer. Maybe I miss her voice this time that I finally ringed home :D




Terima kasih sudi baca!
Happy Monday!
I got oral test today, wish me luck! :D
Muah :D :D :D

36 comments:

  1. Replies
    1. hai k.zack!! happy thursday da arini...hihihihi :D

      Delete
  2. Saya pun sama macam kak Aisya juga. Jarang call parents. Whatsapp tu seminggu 3 kali. Skype pula bila ada masa je. Kadang-kadang sebulan sekali je. Rasa bersalah juga kadang-kadang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk kadang2 dtg rasa bersalah tuh...most of the time, rilek je akk ni...xbagus kann akk kann...hihihihih :D

      Delete
  3. some family relationships macam tu kot? samalah dengan akak, zaman belajar dulu ada gak call, but it was a very short n sweet conversation.kalau gi travel pun sama. just update nak naik flight dan bila dah sampai.tu pun wasap/text je..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak lain sikit. Akak kalau call mak wajib tiap2 hari. Borak benda sama je kadang2. Tapi balik rumah malas! Walaupun jarak kampus dgn rumah 45 minit je. Hujung minggu feeling2 jadi anak rantau,..tak balik kuikuikui

      Delete
    2. kak sal same dengan kita...kita lagi dahsyat, kdg2 tuh nak naik flight pon xcall/text...hihihihi kak farrah sweet :D comelnya! :D

      Delete
  4. samaa! jarang jugak call mak. taktahu kenapa ;(

    ReplyDelete
  5. sama ngan akak...walau KL -Seremban x jauh mana akak jenis jarang tipon...kat Dania pun akak jarang tipon..x tau kenapa..maybe my personality jugak kot...or maybe weekend akak balik kot..ntah la..susah la nak citer...bukan akak ada masalah pun kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eehhmmmm kak SA mmg same sebijik dengan kita...mmg betol, xde masalah pape pon, mmg personality kita yang rasa xcall pon ok kan... sep222! :D

      Delete
  6. Akak mesti nak call hari2. Walaupun tak de benda nak cakap. Dah jadi habit kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgus habit ni...kita pon nk try...tpi jauh sgt kan... :(

      Delete
  7. good luck for ur test..hehe..dah malam baru nak wish. I pun ada sister yang macam u..jarang nak call abah and abah I sangat risau kalau anak dia tak update apa-apa dalam masa seminggu. I dulu hari-hari call masa belajar jauh dekat utara sebab tak nak dia susah hati.hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgusnya parents GLB.... jeles plk GLB ada ayah yang caring sgt..... :D

      Delete
  8. lambat pulak baca.. mesti dah habis oral test kan... wish you all the best untuk upcoming apa2 ja.. hik2

    ReplyDelete
  9. Cik Mimie sama macam Aisya time study dulu2...memang jarang telefon mak..n mak pun paham perangai anak dia sorang ni...hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik mimie, sep2222!! cik mimie pon kembar ek dengan kita? ramai kembor kita ni :D :D :D

      Delete
  10. Hope oral test Aisya berjalan dengan lancar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq cik mimie...yes alhamdulillah mmg lancar semuanya :D

      Delete
  11. kite habis lame 2 mnggu laa. tu pun kne beleter kat mak kate kite x ingat dia. padahl dia pon tak col kite

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha bagus mak leyla siap bebel....mak akk terlampau rileks, susah jugak la kan....hihihihi :D

      Delete
  12. Aisya, sorrylah lama bebenor akak tak kemari. Tah busy apa tah hehheh hope ur oral test went well.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeess kak farrah, it went very well, because semua soalan yang I have prepared for, mmg came out the same... so, just berlakon2 pura-pura menjawab...padehal soalan semua cgu da bocorkan sebelum oral test tu lgi dah :D hiihhiihi thanx for coming here again... lama jugak x melawat kak farrah :D wait for my comeback ek! :D

      Delete
    2. haha... mn aci... soklan bocor suda

      Delete
  13. Walau jarang berhubung tapi tetap diingati selalu
    Jarak bukan halangan utk kita terus saling ingat mengingati

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol setuju dengan miss KP.... yang penting igt kann... :D

      Delete
  14. Eh, samalah. Scha pun jarang gak call mama. Cuma wasap je. itu pun jarang gak. tapi deep down rindu woihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha, you know kita dua mmg kembar dari dulu lagi kann?! same sume benda! cant wait nak balik msia jumpa scha ni! my better half :D

      Delete
  15. hehe. kite yang duk jauh skit ngn ibu ni. tade la jauh mane,johor gak.. tuupon law leh smua benda nak cerita.. tersenggih2 bc ni. wee ≧☉_☉≦

    ReplyDelete
  16. tuh dia... 1 sem x call mak...

    perhhh... xpernah buat lg...

    dan harap2 takkan pernah buat...

    ;-)

    ReplyDelete
  17. sob sob...
    hebatlah akak...inspirasi habis!

    ReplyDelete
  18. aida jenis selalu call mak.
    walaupun xde hal.
    just to say, "hai mak, buat pe tu?"

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...