home about contact travelog resepi bahasa jerman

I'm so in love with Wam-Pi-Ray

Hahahaha. Wam-Pi-Ray adalah sebutan baru untuk vampire yer, anak-anak! Aku baru habes streaming drama 'Scholar who walks the night'. Ya Allah, in love sangat dengan abang vampire dia! Mainly ada 2 orang abang vampire dalam drama ni, dua-dua hensem sangat-sangat!!!! Dah habes tengok dramanya pon still rasa tertinggal lagi aku ni dalam Joseon Era. Hahhahhaha. Pardon me, I still live there! Hihi

scholar who walks the night


(Halwa telinga sambel-sambel membaca : LINK)
Mehh aku stori serba sedikit, sebelum aku paksa engkorang semua pergi tengok cerita ni yer. Drama ni dia berkisar tentang seorang lelaki ni (Kim Sung Yeol, KSY), dia pembantu seorang Putera Mahkota (Crown Prince JungHyun CPJ) pada zaman Joseon. Yang CPJ ni pulak suka macam tulis novel tentang percintaan vampire dengan rakyat biasa, dan dia gunakan nama pena Lustful Student. 


Pastuh negara yang diorang duduk ni, rajanya tunduk pada seorang vampire (hot giler!) yang jahat. Haa, konon-kononnya dulu-dulu masa depa nak bina negara tuh, raja dulu-dulu kala mintak bantuan dari vampire tuh, Gwi nama dia. Gwi ni pulak jahat, dann dia nak raja macam ikut cakap dia, bagi dia hisap darah rakyat semua.


Kim Sung Yeol (kiri) vs Gwi (kanan)
Mai beli, mai beli! Lelaki hot satu singget! Hhahahah

Putera Mahkota JungHyun dengan Kim Seung Yeol sama-sama nak memerangai Gwi, si vampire jahat ni. Jadi Putera Mahkota tuh pun tulis satu plan dalam diary dia. Tapi  untuk bunuh Gwi yang jahat ni, diorang memerlukan bantuan dari Vampire Guardian. Nak dijadikan cerita, Gwi tahu yang Vampire Guardian tuh boleh bunuh dia, jadi dia siap-siap bunuh dulu Vampire Guardian tuh sekali dengan Putera Mahkota tuh sekali. Sebelum Vampire Guardian ni mati, dia pon gigit Kim Seung Yeol untuk transfer power dia dekat KSY, dann maka jadilah KSY Vampire Guardian yang baru. 


Haa tragik kann? Start-start dah tragik giler cerita dia.


The Scholar, Who Walks The Night
(based on popular Korean webtoon of the same title)

120 years after that, Putera Mahkota yang lain pun sama macam Putera Mahkota yang mula-mula tadi. Putera Mahkota yang baru ni pon nak bunuh Gwi jugak. Tapi tak berjaya-berjaya. Sebab buku diari yang CPJ tulis dulu tuh hilang, itu pasal tak dapat bunuh korang tau, diorang tak tau cara untuk bunuh Gwi ni haa. 


And selepas 120 tahun hidup sebagai vampire (Hot jugak!) Kim Sung Yeol kembali ke town yang sama, dia nak cari diary CPJ yang hilang dulu tuh. Dia mintak bantuan seorang Bookseller bernama Jo Yang Sun (JYS). JYS ni pakai macam lelaki, tapi sebenarnya dia perempuan. Nak dijadikan cerita KSY si vampire baik ni nanti ends up jatuh cinta dekat JYS. Comel sangat nanti bila diorang bercinta. Arghh romentik habesss!





Haaa, nak tahu lebih lanjut cerita ni, camne abang-abang vampire hensem-hensem ni bertarung apa semua, aku cadangkan engkorang tengoklah sendiri drama ni. Suka sangat-sangat! Dah lama tak tengok period drama, tiba-tiba suka pulak drama ni. Hihihi


Personal comment?
Aku personaly terpesona dengan garapan drama ni. Amboi ayat aku! Kikiki. Drama ni movement story dia laju, sampai tak sempat la jugak nak rasa boring, kalau korang direct marathon tengok drama ni 20 episod. Dann, paling suka sekali, cerita dia kurang meleret-leret, takde banyak sangat term-term zaman Joseon yang kita perlu take note, dan tak banyak sangat part-part yang politician giler kuasa berbincang. Part politician semua pendek jer. 


Script writers and production drama ni berjaya buat story-nya simple dan dalam masa yang sama compact jugak dengan action-action vampire terbang-terbang, fight-fight, tapi at the same time ada love story yang sweeetttt gilerrrrrrr nak mamp! Aku-aku tersenyum, tersipu, semua ter- la menengok cerita ni. Hahhaha :D Ter-imagine pulak! Kikikiki. So, 


berapa bintang nak kasi ni?!
9,98 / 10 Bintang! Hihihi



Kat mana biasanya streaming online?
dramabeans.com (tempat aku selalu melepak, baca drama recaps)



Terima kasih sudi baca sini!
Muah! :D :D :D
Happy drama watching!
If korang have watched the same drama, tell me your opinion about this drama kay!!
How do you feel after watching it?! Share la sikit :D
p/s : Giveaway teaser is coming in my next entry! Wait for it tau! :D


18 comments:

  1. alaaaa ingat x best! ok nk tgk gak lah! now sibuk she was pretty! hehe

    ReplyDelete
  2. Shad tengok jugak drama ni... best gilerrr... Gwi tu hot sangat!!! Hehehe...
    Scholar who walk the night ni antara historical kdrama yang best selain moon embrace the sun, arang and the magistrate, gu family book, iljimei.. Hehe, ops, terbanyak pulak list. :D

    ReplyDelete
  3. aisyaaa, janganlah hasut kita tengok dramaaaa T___T hahahaha

    ReplyDelete
  4. Saya dah tengok drama ni juga. Suka sebab ada Lee Jun Ki. Heroin dia pun comel. Jalan cerita pun menarik jugalah. OST yang B2ST nyanyi pun sedap.

    ReplyDelete
  5. mcm best jer.. tapi nanti la dulu... hehehehe :P

    ReplyDelete
  6. wow, nanty Wardah pun nak teraiiii tengokkk.. hot jugak tengok KYS dengan Gwi tuuu ngeee hikhik

    ReplyDelete
  7. akak pun dh tengok drama ni..heroin tu mcm annoying je..hihi..dua2 hero tu memang hot esp Gwi, suara dia power..huhu..sekarang ni tengah layan drama Six Flying Dragons..

    ReplyDelete
  8. Byk bintang dpt tu, ni mesti tuan blog dah angau ngan pontiabang di atas kan XD

    Jom Terjah: Fesyen dan Gaya Popular Lelaki Masa kini yang Simple lagi Murah! :)

    ReplyDelete
  9. kaknoor singgah follow sini
    dah lama tak tengok drama ni kalau dah start mmg susah nak dilepaskan susah bergerak haha

    ReplyDelete
  10. ingat kan apalah wam pi ray tu rupanyer vampire hehe

    ReplyDelete
  11. Igt kn g-dragon td hikhikhik

    Ntah bla nk tgj drama ni. Drama yg tgh sy lyn ni pn semput jg nk khatam ;)

    ReplyDelete
  12. waahh marathon nampak! haha.. kak aisyah, fina pun suka story2 berlatar belakang sejarah ni, lebih2 lagi vampire.. hehe, tp x dapat nak tengok memandangkan internet selalu buat hal. huhu.. (cantik gila lelaki tu, mata merah..grrrr)

    ReplyDelete
  13. blum prnah lagi try tengok drama yg berkisah lama2 mcm ni. sbb tkt xbest haha. akak patut try tengok the master's sun. best :)

    ReplyDelete
  14. Yana tak minat drama korea, tapi kalau tengok episod satu dah best , boleh go on la, hehe.:)

    ReplyDelete
  15. Yeah... kita pun dah tengok.. memang ohsem giler.. sebab hero baik ngn hero jahat dia handsome..

    ReplyDelete
  16. aida x dpt nak komen pe pe la aisya.
    sebab x tgk citer korea.
    citer yg ada depan mata pun x sempat nak layan dik, terutama episod :)

    ReplyDelete
  17. hmmm..banyak jugak drama yg best2 Cik Mimie belum tgk lagi.. kna cri masa lah nk layan semua ni..hehehe

    ReplyDelete
  18. woaaah.. saja je dia kan nak suruh orang sama2 tengok drama ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...