home about contact travelog resepi bahasa jerman

Kenapa Pakai Tudung?

Arini sepatutnya aku nak publish entri konon-kononnya teaser giveaway, tapi sebab gambor tak habes edit lagi, maka kita cerita hal lain la di blog pagi ni yer. *kat sini pagi lagi, baru pkol 8:47 masa aku menaip ni haa, hihihihih*


Last week aku demam, so seminggu tak pergi kerja, so arini dengan penuh semangat aku datang ke tempat kerja. Bukan senang nak sentiasa ada moti-basi tau bila engko kerja negara orang, pastuh takde kawan sape-sape dekat tempat kerja. Pergi balik kerja sorang-sorang, makan tengahari pon sorang-sorang. Sob sobss. Hihihi. Aku selalu jer ada moti-basi tuh, sebab aku memang jenis tak pandang kiri-kanan, orang tak bercakap dengan aku, satu opis tak cakap dengan aku pon, aku ok jer. Heheheh.



Nak jadikan cerita masa dalam train otw nak pergi kerja tadi, ada sorang makcik Jerman duduk dekat dengan aku, jadi kami pon boraklah. Dari borak isu kerja apa, belajar apa, tinggal mana, sampailah tiba-tiba terborak pasal Religion. Benda ni macam sensitip isu, orang Jerman selalunya tak stori sangat pasal agama-agama ni. Makcik tuh tanya I olls soalan sentap, haa terkedu aku kejab, tak tahu nak jawab apa. Dia tanya camnie,


''Warum tragen Sie Kopftuch?"
(Maksud: Kenapa kamu pakai tudung?)



Makcik, you leave me terkedu for the whole day! Tak tau nak jawab apa, aku pon cakap,


"Das ist Wort von Gott, deshalb folge ich"
(Maksud: Ia adalah suruhan dari Tuhan, sebab tuh saya ikut)


Aku serius takde idea, terkedu, tercengang, taktau nak jawap apa. Korang kalau ada cadangan jawapan yang best-best sikit, meh share. Lain kali takdelah aku terkedu depan orang lagi kann. Hihihi. I should have prepared myself before hand, tengok sekarang apa dah jadi! Aisya, Aisya! *Slap myself!*





Thanx for reading :D
MUah!
Happy Monday, Peeps!

38 comments:

  1. Jawapan yang sama jugak... kalau terkendon begitu...

    kalau tak terkendon, akan jawab, something yang cover adalah lebih best daripada something yang tidak di cover.. more special...

    ReplyDelete
  2. hehehe... jawapan 2 da betui da... tapi klu tetiba org tnya soklan mcm 2 memng trkedu n trkaku... hehehe

    ReplyDelete
  3. kalau Wardah pun mungkin akan jawab macam tu jugakkkk tapi mungkin akan senyap jap duk pk jwpn.. uhu

    ReplyDelete
  4. aisya nak explain panjang lebaq pun dia tak faham juga,kalau lah masa tu terfikirkan mungkin boleh jawab setiap agama ada peraturan dan sebagai Muslim saya kena patuh perintah Tuhan saya , amacam..lebih kuranglah jawapan aisya tadi tu..hihi :)

    ReplyDelete
  5. betul dah jwpn tu aisya..jwpn tu mesti dia takkan tanya lagi melainkan dia x respek other religion kan..:)

    ReplyDelete
  6. Saya pun selalau juga dapat soalan tu dekat Jasper. Lepas kita cakap, itu suruhan Allah, diaorang akan tanya lagi, mesti ada sebabkan kenapa Allah suruh tutup aurat? Makanya, berdiskusi panjanglah kami.

    ReplyDelete
  7. Bagus jawapan tu...Kata Ustaz masa di sekolah dulu...Jawapan spontan menggambarkan di sebaliknya adalah diri kita...
    Semoga makcik tersebut mendapat hidayah Allah

    ReplyDelete
  8. Bagus jawapan tu...Kata Ustaz masa di sekolah dulu...Jawapan spontan menggambarkan di sebaliknya adalah diri kita...
    Semoga makcik tersebut mendapat hidayah Allah

    ReplyDelete
  9. Aha gleich wie ich kak Aisy.. q kadang jawab warum nicht.. das ist Schutz für mich
    Tak taulah kadang mereka debat2. ....egal :D

    ReplyDelete
  10. Kalu sy pun tercengang n speechless kalu tetiba d tembak soklan sebegitu...

    ReplyDelete
  11. Kenapa pakai tudung ... sebab :
    1. Arahan Allah.
    2. Melindungi permata wanita hanya untuk mereka yang halal menatap nya ... how precious women in islam ... kan...
    3. Membeza kan wanita islam n non islam... dan supaya kamu berasa selamat.

    ReplyDelete

  12. Maksudnya: {Dan janganlah mereka (wanita) menampakkan perhiasannya kecuali apa yang biasa nampak daripadanya dan hendaklah mereka menutup kain tudung mereka hingga ke bawah dada}. [An-Nur: 31].

    Firman Allah SWT

    {يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا} الأحزاب (59)
    Maksudnya: {Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isteri dan anak-anak perempuan kamu serta kepada para isteri orang mukmin sekalian, hendaklah menghulurkan JILBAB mereka ke seluruh tubuh badan mereka kerana dengan itu mereka akan mudah dikenali (sebagai wanita mukminah) dan mereka selamat daripada gangguan. Dan sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang}. [Al-Ahzab: 59].

    ReplyDelete
  13. Ada masa free jemput baca ni ...
    http://hnr318.blogspot.my/2013/09/jom-tutup-aurat.html?m=1

    ReplyDelete
  14. What is the Hijab?
    The word Hijab comes from the Arabic root word ‘Hajaba’, which means to conceal or cover. In an Islamic context, Hijab refers to the dress code required for Muslim females who have reached puberty. Hijab is the requirement of covering or veiling the entire body with the exception of the face and hands. Some also choose to cover their face and hands and this is referred to as Burqa or Niqab. The Hijab is not required in situations where there are only females and certain male relatives present. However, hijab is not just about outer appearances; it is also about noble speech, modesty, and dignified conduct. These righteous manners are also required of men. Muslim males are also required to dress in loose and unrevealing clothing in order to maintain their modesty and dignity.

    ReplyDelete
  15. The Hijab is Obedience
    Although there are many benefits of Hijab, it is first and foremost a commandment from God. Therefore, wearing it is an act of faith and obedience to The Creator, as mentioned in the Quran:

    “Tell the believing women to draw their outer garments around them (when they go out or are among men).”Quran 33:59
    God, the All-Wise, knows what is best for His creation, and has therefore provided guidance in order to benefit humankind. The wearing of hijab, just like any other act of obedience to The Creator, brings one closer to their Lord and helps bring a sense of satisfaction and contentment to the person wearing it. The Hijab in no way suggests that women are inferior to men.

    ReplyDelete
  16. The Hijab is Modesty
    Islam promotes modesty and decency and seeks to minimise immorality within society. The Hijab, amongst other things, helps attain this goal.

    “Say to the believing men that they should lower their gaze and guard their modesty: That is purer for them; and Allah is well acquainted with all that they do. And say to the believing women that they should lower their gaze and guard their modesty. They should not display their beauty except that which is apparent; that they should draw their veils over their chests and not display their beauty…”Quran 24:30-31
    Note that in the above verses, it is men who are addressed first in regards to lowering their gaze and guarding their modesty. This counters the claim that all responsibility for such modesty is shouldered by women.

    While Islam discourages public displays of immodest dress and sexual behavior, being a practical religion, Islam encourages love, affection and intimacy between married couples in private.

    ReplyDelete
  17. The Hijab is Protection
    The wisdom behind the Hijab is to minimise sexual enticement and moral degradation in society as much as possible for both men and women. The Hijab helps protect men, women and society by creating stability in both families and communities in a number of ways:

    Shields from unwanted advances.
    Shields women from perverted looks and superficial scrutiny.
    May help reduce the likelihood of sexual assaults against women.
    Shields from sexual exploitation of women based on appearance.
    Shields from temptations and harmful desires.

    ReplyDelete
  18. The Hijab is Dignity
    The Hijab promotes a woman’s femininity rather than suppressing it, and grants women dignity and self-respect for who they are, as opposed to being judged by superficial standards, such as appearance. This grants women the power to shape their own dignity via more meaningful standards, such as righteousness, knowledge and societal contribution, rather than having a consumer society dictate their worth through material means, such as how they look or how much money they earn. In the sight of God, men and women do not have to be identical in order to be equal, and this is reflected in the different roles and responsibilities which apply to each.

    Nobel Peace Prize winner, Tawakkul Karman, ‘The mother of Yemen’s revolution,’ when asked about her Hijab by journalists and how it is not proportionate with her level of intellect and education, replied:

    “Man in early times was almost naked, and as his intellect evolved he started wearing clothes. What I am today and what I’m wearing represents the highest level of thought and civilization that man has achieved, and is not regressive. It’s the removal of clothes again that is a regression back to the ancient times.”

    ReplyDelete
  19. The Hijab is Respect
    In a number of societies today, many women are taught from early childhood that their worth is proportional to their attractiveness. They are compelled to follow unrealistic and demeaning standards of beauty in order to satisfy unreasonable peer pressure and community expectations. In such a superficial environment, where so much emphasis is placed on external beauty, the internal beauty of the individual counts for very little.

    Islam however, teaches that a woman is to be respected according to her virtuous character and actions rather than by her looks or physical features, of which she has little or no control. She does not have to use her body and charms to gain recognition or acceptance in society, as the Hijab directs self-worth away from appearance and onto qualities such as piety, virtue, modesty and intellect – attributes which are more equally accessible to all.

    Every woman who wears a hijab or burqa is a unique individual, and it is unfair and inaccurate to make a sweeping judgement about all such women based on one item of clothing they have in common.

    ReplyDelete
  20. The Hijab is Confidence
    The Hijab enables women to have confidence in themselves as human beings. It increases the self-esteem of women by allowing them to focus on what really matters in life. The obsession with physical appearance can have dangerous and unhealthy consequences, as some women go to harmful lengths in order to feel accepted by an increasingly demanding society. The Hijab helps prevent such mental and physical harms associated with a lack of confidence, by limiting self-consciousness based on appearance.

    “I don’t wear it because I am oppressed, I wear it because I am empowered.”Joumana, 23, Melbourne

    ReplyDelete
  21. Sis Aisya... hope de above answer will help u... me n others ... to know ... kenapa kita pakai tudung...

    Agama untuk kita amalkan dgn kefahaman dan keyakinan... bukan semata2 ikut ikutan..

    Di australia ... muslim society nya kuat juga...

    Cuba awak purchase pamphlet ni ... or print...
    Baca mungkin boleh diedarkan ... jika ada yg menunjukkan minat?

    Semoga bermanfaat ya sis...

    http://islamicpamphlets.com/

    ReplyDelete
  22. Maaf tau ... pjg komen akk tu... hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini dah bukan komen Huda,...ini namanya proposal utk buat tesis! ;)
      Nway, very very very good explanation! Dah leh buat entri

      Delete
  23. mungkin aisya boleh bertanya kembali....seperti mana ada kisah-kisah dizaman dahulu mereka tidak suka menjawab terlebih dahulu sebaliknya bertanyakan soalan semula....dan dari jawapan mereka itu boleh dikaitkan dengna jawapan aisya...

    contoh :

    kenapa awak makan?
    kalau dia jawab sebab lapar...andai kata dia jawab tanya lagi siapa yang jadikan awak lapar....

    errr ini idea saya ja...kalau dia jawab yang lain.....mmmmm.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas tanya siapa yang jadikan awak lapar, tanya apa pulak, arz?

      Delete
  24. Salam aisya, seriously saya tak pernah pun ditanya soalan ni. terbaca pasal ni kat blog kak huda :)

    tak pernah terfikir pun akan jawab apa. yup soalan soalan macam ni buka lagi mind kita fikir tentang apa yang kita buat dan niat kita sendiri ^^

    ReplyDelete
  25. Salam aisya, seriously saya tak pernah pun ditanya soalan ni. terbaca pasal ni kat blog kak huda :)

    tak pernah terfikir pun akan jawab apa. yup soalan soalan macam ni buka lagi mind kita fikir tentang apa yang kita buat dan niat kita sendiri ^^

    ReplyDelete
  26. OK.. seriously memang akan terkedu juga.. dan jawapan mungkin sama jer..

    ReplyDelete
  27. seriously akan terkedu,, kalau org luar tanya blh terima cos dia xtau, ni org malaysia sndiri tanya lg lah terkedu nk jwb,,, farra ada pengalaman jugak,, member india ada tanya pasai tudung, pasai solat bagai,, sedangkan dia berkawan dgn ramai kawan melayu...

    masa 1st dia tanya "y u pakai tudung,," masa tu farra pon terkejut blh jwb "ha" ja,,, buntu nk jwb... bila farra kata "ini suruhan Allah, menutup aurat adalah wajib", lepas tu dia tanya pulak sapa Allah,, nahhhh lagi buntu...

    cuma 1 cara ja nak redakan situasi,, farra tanya dia balik,, Y u pakai seksi2.. dia jawab tuhan i bagi pakai seksi2, n i tanya balik sapa tuhan u,, n dia jwb blablabla,,, i tanya lg u pernah jmpa dia,,, dia pon diam,,, so sama2 dia,,

    tp alhamdulillah,, sekarang member i dah masuk ISLAM,,, syukurrrr

    ReplyDelete
  28. jawapan untuk soalan ni kalau nak explain detail2 boleh buat karangan.

    ReplyDelete
  29. tak sume soalan perlukan jawapan yg direct , akak just kna trgkan purpose kita pakai tudung...

    mmg btul pakai sbb perintah Allah tapi sume perintah Allah ada sbbnya.. n kadang kadang kita sndiri trlps pndg hal tu...

    kita just follow printah Allah without knowing the purpose and sbb tulah kita susah nak brhujah kat non muslim.. even gn muslim sndiri ...

    ReplyDelete
  30. tak prlu kita nak explain trlalu pjg..
    kalau skadar mampu buat org yang tanya tu fhm, itu mncukupi

    ReplyDelete
  31. dats why orang kata.. students2 yang beragama Islam yg blaja oversea adalah duta kecil dakwah..
    kalo diorang tnya haaa mmg kena jawab.. akak ritu pun diorang tnya.. kenapa org Islam memilih utk makan makanan yang disembelih saja.. nganga akak dan Kak Sal hehe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...