home about contact travelog resepi bahasa jerman

Tercetusnya Idea Travel Italy-France

Aku kan, nakkkk sangat cerita dekat korang semua pasal round trip kitorang dekat Italy hari tu tu, tapi alahai, idea tak sampai-sampai dekat aku. Nak mulakan ayat pun terasa awkward sangat. Maaf yer kalau ayat aku macam huru-hara dalam entri ni. Mari kita mulakan...


Macam mana idea nak travel this time tiba-tiba terbit?
Haa ni nak habaq mai ni! Aku hari tuh (Jumaat, 3 hari sebelum pergi travel), aku dekat luar, tiba-tiba en Suami aku mesej. Dia kata, lesen dia baru sampai dari Malaysia. Mak mentuo den post, dah sampai! Lesen lama dah siap renew, siap ada International License sekali. 


Terus excited kitorang nak pergi jalan-jalan, masa tuh banyak giler tempat muncul dalam hotak aku! Hahhahahah. First-first kan, kitorang plan nak travel roadtrip pusing Spain, macam ni rupa planning kitorang hari tuh:

Perbualan Dengan Orang Muda di Venice, Italy

Ini cerita Isnin lepas tau, masa kitorang baru jer sampai ke Venice, Italy. Kepada yang belum tahu, minggu ni sampai Ahad, aku dengan en Suami tengah travel dekat Italy dengan kawasan-kawasan dekat Boarder Italy-France. Nanti aku cerita dekat korang yer pengalaman datang Italy this time. Yang cerita dekat Rome dulu tuh, kita toksah ungkitlah yer :D Hehehhe


Haa, hari Isnin lepas, aku dengan En Suami aku kan, sampai-sampai jer dekat hotel, memang penat habis sebab tak tidur betul malam sebelum tu. Sampai hotel jer, terus tidur puas-puas. Malamnya barulah kitorang keluar dari bilik, sebab nak pergi tengak San Marco Square waktu malam. Kononnya naklah tengok, kot-kot cantik waktu malam. Kitorang tak beli tiket untuk public transport pun, kitorang kali ni jalan kaki jer dalam Venice. Jimat sikit duit. Hehehehe

[Austria - Germany] Roadtrip Yang Takkan Dilupakan

Terpegun merenung pergunungan Alps

(sempadan Germany-Austria-Swizerland)


Ya Allah, aku bersyukur sangat, dalam hidup ni diberi peluang menengok & merenung alam yang indah sangat-sangat ciptaan Allah. Terasa kerdil sangat, bila tengok gunung-gunung Alps yang besar-besar sepanjang perjalanan kitorang balik semula ke Jerman dari Salzburg, Austria.


Memang sepanjang-panjang jalan, aku senyum jer menengok tepi-tepi jalan semua, cantik sangat-sangat. Subhanallah. Tak dapat yang gambarkan dengan kata-kata. Kat sini aku nak kongsikan gambar-gambar sepanjang perjalanan kitorang balik dari Salzburg(Austria) menuju Jerman. Semoga terhibur :D

Kelas Bahasa Jerman #4 : Jangan Cakap Saya Tak Tahu

Tadi siangkan, aku borak dengan sorang orang Jerman ni. Pastu dia macam tanya aku soalan. Aku memang jujur tak tahu nak jawab apa pada soalan yang dia tanya tu. Pastu aku just cakap, 


''Ich habe keine Ahnung''
(sebutan: Ish ha-be kai-ne aa-nung)
(maksud: saya tak tahu)


Pastu orang Jerman tu tegur aku. Dia kata, jangan cakap 'Ich habe keine Ahnung' camtu. Sebab ayat tu boleh bagi negative impression pada orang yang mendengar. Aku pulak macam pikir, apa pulak negative impression ni, aku just nak jujur jer bagitahu, yang aku memang tak tahu benda tu kan. That German pun explain, dia kata....

Mee Bandung Muar

Aku rasakan, semenjak tangan suami aku ni melecurkan, aku dah semakin improve cooking skill aku. Hahahhah. Yelah, sekarang tiap-tiap hari akulah yang kena masak, practice makes perfect katanya! Hehehe


Dulu-dulu dia yang rajin, aku just tolong-tolong potong bawang gtuh jer. Selalunya dulu masa tangan dia belum sakit, kalau dia tengah masak, aku pulak basuh-basuh pinggan, kemas-kemas dapur. Tapi semenjak tangan dia melecur, memang ahkak Aisya take over semua kerja-kerja tau! Hahhaa, terasa super mama sekejab. Kehkehkeh.

Pilihan Kos Bagi Lepasan SPM

Kos-kos Ijazah yang sesuai dengan pilihan asasi di universiti-universiti seluruh Malaysia


Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Aku terpanggil untuk sharekan dengan adik-adik yang baru lepas SPM, pilihan-pilihan kos yang ada untuk ijazah (Degree @ Bachelor), yang sesuai dengan asasi yang available dekat Universiti-universiti di Malaysia. Yang berminat, jemputlah membaca yer, semoga bermanfaat :D

Life Update + Kelas Bahasa Jerman #3

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua yang sudi datang baca sini. Apa khabor kome semua? Sehat ke idok? Hakak Aisya sehat alhamdulillah. Hek hek hek. @_@


Last week aku dok tolong suami aku buat research assignment dia, dengan exam lagi hari Jumaat. Terasa tak menang tanganlah. Memang nak blogwalking pun tak sempat. Tapi bila dah habis exam macam minggu ni, duduk melepak jer dekat rumah, terasa pulak bosan dia tuh. Sampaikan tengok drama korea pon terasa boring. Hek sangatkan. Hahahhaha. So, nak dijadikan cerita dia, kelmarin(hari Khamis) kitorang pergi ambil visa student kitorang, yang baru siap. Terpaksa kena keluar jugak dari rumah ni, boring sangat-sangat dah duduk rumah ni. Hehehe :D

Keropok Lekor & Tangan

Haa ni nak cerita dekat korang ni. Hari Jumaat lepas, kitorang dah lepas habis exam lastkan, naklah masak sedap-sedap. Siap beli ikan kembung dekat kedai Asia sebab budget nak buat keropok lekor. Tak sangkalah something akan berlaku masa kitorang happy-happy buat keropok lekor tuh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...