home about contact travelog resepi bahasa jerman

2015 Hijab Fashion

Nowadays hijab is one of the most popular head accessories worn by women who embrace Islam. There are plenty of 2015 hijab fashion tips online that do not have to cost much either! Apart from the hijab tips below, you can also get inspiration from your favourite celebrities who wear tudung like Dato Siti Nurhaliza, Yuna, Hana Tajima and Shila Amzah.




Over the past years, we can see a growing community of Muslimah fashion bloggers and hijabnista in Malaysia. This has totally changed the idea of how to infuse the modern lifestyle into the core of what it means to be a Muslimah. The media used to potray Muslimah as shrouded in pitch black robes and full covered from head to toe, feeding the stereotype idea that modern lifestyle, fashion and religion itself could not mix.



Kelas Bahasa Jerman #7 : Scheinfrei Like A Diamond!!

Yeah! Finally lepas 4 tahun belajar dengan penuh susah payah dekat negara orang ni, finally, finally, finally 26 Oktober 2015 aku lulus semua subjek & lab test. Yeah! Alhamdulillah! :D Kelmarin dapat tahu lulus semua exam, cikgu salam tangan, cakap tahniah, tak tahu nak feeling camne. Hihihi :D Mampu senyum jer masa balik dari Uni. Btw,


Scheinfrei
(sebut: Syain-frai)
(bermaksud lulus semua exam)



How to survive belajar dekat Germany ni?
Aku pon tak tahu. Usahalah sekuat hati, setabah yang mampu. Bila semua subjek dalam bahasa jerman, kuliah, exam semua dalam bahasa hak-hak-haktuih, macam nk terkeluor kahak cakap bahasa tuh. Bila semuanya dalam bahasa Jerman, hadapi jelah. Susah pon hadapi! Hihihi. Dongibab, kipidap! Kann orang kata,




Masa nak balik dari Uni, tengah jalan nak pergi bustop, tiba-tiba rasa, canteknya alam ni. Tiba-tiba la aku fefeeling sensorang nak tengah-tengah Uni tuh. Mesti orang pandang aku pelik, kikiki. Takpelah, orang lain bukan faham pon kita tengah happy, hati bunga-bunga bila habes semua exam kann. Tapi biarkan mereka dengan sedara-sedara mereka. Hihihi :D


Autumn has always made me fall in love with it again and again! Never failed!

That Day When I Gave My Mom A Call

I dont usually ring my mom. Meaning, maybe once in 2 months, or maybe longer, baru aku tiba-tiba ada perasaan nak call mak aku. Pernah jugak macam 1 sem aku tak telefon mak aku. Masa praktikel dulu, one of my Mitarbeiter (kawan sekerja dalam bahasa Jerman) asked me, 


"When was the last time I ringed my mom? "


Hahahha. Tough soalan dia, aku memang susah nak jawab. "It's not that I have problems ke apa with my mom tau, just it's my personality." Haa gtuh jawapan aku dekat si Deutsche (read : German) tuh haa. Aku pun tak tahu kenapa aku macam ni. 


Aku ingat jer kat mak aku, bukan aku lupa. Just that I know, even kalau aku tak call pun, my mom is ok. Mak aku pun dua kali lima macam aku jugak. Kekekeke. Mak aku pon ok jer, aku tak call ke apa. Dari dekat sekolah dulu camtuh.



Peminat Drama Korea Sudah Kembali :D :D :D

Hey, you!!!! Yes, you! Tell the world, I'm back to this writing-me-writing world. Ahkak da habis praktikum, so I'm officially free right now. Yeyeh, bolehlah tulis blog pagi-petang siang-malam. *ko ingat, aku takde benda lain nak buat ker haa?* hahahahahah.


Da free sikit ni, apa lagi, terus aku bukak website sana, website sini. Tengok drama la, apa lagi. Hihihi, melepas geram, katanya. Drama terbaru aku suka sekarang adalah "She was Pretty". Mula-mula sebelum start streaming, aku pergi baca review. Yelah internet telefon aku ni slow, dalam train pergi-balik kerja, kalau nak tengok drama dari telefon, memang tak dapat la. Aku just dapat baca je review org pasal drama-drama yang tengah hot sekarang ni. Nampak tak betapa komitednya ahkak dekat drama korea ni? Hihihi.


She Was Pretty
(Halwa telinga, sambil membaca KLIK)

Germany-Holland: Solo-Not-So-Solo Trip

You know, people say, when you always have someone besides u, it's hard to stay alone anymore. Ini yang aku dok alami, minggu lepas. My husband, Cik Juwaily, he had something to do somewhere else, and I had to stay at home all alone by myself. 


Aku rasa, aku boleh pengsan, *pastu bangun balik, pengsan lagi* sebab boring sangat-sangat takde kawan nak bercakap. Jadi aku pon go online, tempah tiket bus, and went for my very first solo trip, since I got married!!!! *Solo dalam bas jer tau, past past tuh da ada kawan balik!* Yeah!


So during the wikend, that I was not at home, I visited one of my old buddies, she's staying near Germany-Holland boarder, so alang-alang melawat dia, boleh la pergi singgah jengahkan batang hidung ni ke negara Holland tu haa. Hihihihi :D Btw, kawan-kawan aku yang lain pon datang sekali during that wikend. Hihihi :D


(Listen to this song as you read :D LINK)


Laika & Ayu ku sayang!
Laika yang tudung biru :D
Ayu yang tudung merah :D

4 days staying in Münster, these 2 people are the most important people, among all. Yang sorang tukang masak, yang sorang lagi tukang basuh pinggan. Bakal menantu pilihan ni! Ouch! :D

Saturday morning in Münster, Germany.
Aku sampai Münster on Friday night, makan-makan apa semua, terus tido. Penat sangat Jumaat tuh stuck dalam traffic jam. Perjalanan ke Münster yang sepatutnya 6 jam je, jadi 9 jam. Kematu pungkuk duduk dalam bas. Hahhahahha :D

Studentlife : Bila Ada Yang Pulang Meninggalkan Kita

Semenjak dapat 2 orang adik junior dekat Universiti sini (FH Bingen, Germany) terasa diri sendiri macam dah tua. Terasa macam, wahhh diorang 4-5 tahun lagi muda dari aku. Aku pun tak lama dah nak habis belajar jugak, insyaAllah. Tua-nya diri sendiri sebab nak habis belajar dah. Boleh?! Habis belajar = tua. Apende Aisya! Hahhahahah


Baru-baru ni kami hantar kak Lisa balik Malaysia. Kami hantar dekat Airport Frankfurt jer, bukan hantar sampai Malaysia tau. Kau, kalau kitorang hantar kak Lisa sampai Malaysia kann, memang cheq tak balik Jerman balik semula, nak duduk bawah ketiak mak cheq lama-lama. Wahh rindu bau ketiak mak guwe! Waduh!




Memang dah jadi tradisi student Malaysia dekat sini, bila ada orang habis belajar nak balik Malaysia for good, mesti ramai yang sudi hantar dekat Airport. Mesti semua yang hantar pun dalam hati pikir,


„InsyaAllah tak lama lagi, aku pun balik macem ni jugak“

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...