home about contact travelog resepi bahasa jerman

Giveaway Poskad Vintage (Bahasa Jerman)

Hai kengkawan semua! Mari-mari tuan dengar ini cerita. Cerita berkisar tentang seorang budak yang suka merayap-rayap seperti seekor kutu di atas kepala. Dalam merayap-rayap tuh terjumpa la oleh si budak ni 4 keping poskad vintage dalam Bahasa Jerman. Dann tiba-tiba budak tuhbermurah hati nak kasi engkorang semua poskad-poskad tersebut, dengan syarat engkorang join giveaway si bodak rayap tuh. Rayap-rayap, macam kayap pulak aku mendengor. Hehehhehe. Mai join giveaway cheq, dijamin syarat mudah sahaja! Mai-mai-mai!



Syarat-syarat giveaway kali ni:

1. Follow blog JINDRISSKA.blogspot.com
2. Komen beberapa entri, dengan tujuan nak membodek empunya blog. Kekeke
3. Buat satu entri tentang giveaway ni, letakkan banner, beserta backlink, kemudian publishkan.
4. TInggalkan URL blog engkorang di ruangan komen entri ini. Di sini, sini. Jangan paste tempat lain pulak. Babab kang! Hihihi 


Hadiah-hadiah yang disediakan adalah:

List Peserta Giveaway Poskad (Bahasa Jerman)

Hai kengkawan! 

Cheq tau, cheq faham, che sedia maklum. Engkorang semua suka blog walking kann. Sambel blogwalking boleh jugak cuci-cuci mata, tengok blog orang cantek-cantek kann. Aku la tuh, setiap kali blogwaking mesti terpegun tengok blog orang lain cantek. Pastuh terjeles. Memang kak Aisya, memang selalu camtuh. Babab jer elok. Hihihi. So dengan semangat ke-blogger-an, dann semangat ke-blogwaking-an (Ehhhh!), aku sediakan list ni, haa engkorang pergi ler bergumbira lawat-melawati, ziarah-menziarahi jiran tetangga, yang sama-sama join giveaway ni. Jangan dengki-dengki dekat blog orang macam kak Aisya sudahlah! Teehee :D


Memory to Ponder : Swizerland

Hai kengkawan!!! Ingat tak lagi aku cakap, masa praktikum arituh, aku kehilangan life. Terasa nak pengsan, rasa nak mati, takde life sangat bila tiap-tiap hari kena pergi kerja praktikal. Keluar pagi, balik malam. Hilang rasa indahnya berguling atas katil sampai matahari tegak kat langit. Hilang weh nikmat hidup muda-mudi ni. Nak manja-manja dengan laki den pun tak cukup-cukup masa. Kikiki. Tapi thanks to my Mr Cinta Sayang Cik Juwaily (<--- name baru ke tuh? hehehhe), arituh da penat bekerja seminggu, wikendnya Cik Juwaily bawak aku berjalan kejab. Ni masa praktikum arituh la, sekarang da abes da. Loga hati den sekarang ni haa. Hihihihi


Wikend somewhere in August maybe, kitorang pergi merantau kejab ke Swizerland. Kat sinun tuh semua benda mahal, hotel mahal, makanan mahal. Negara orang kayo! Cop money! Jadi kitorang yang tak berapa nak kayo ni, kitorang pack makanan dari rumah, pastuh pergi naik kereta sewa, balik hari. Tak mampu heh nak sewa hotel. Koyak poket laki den! Kitorang pergi beramai tau 10 orang, naik 2 kereta, share-share bayar. Kitorang ajak junior Malaysia yang datang sebagai exchange students kat Jerman ni, ikut sekali pergi berjalan.


Semua bawak makanan macam-macam. :D Ramai chef-chef professional yang masak. Mak takde dekat sini nak masakkan untuk kami, jadi kenalah buat sendiri-sendiri kan. A pat on my husband's shoulder. Thanks, husband! Dia yang masak, aku tukang merasa jer. Kikikiki :D


Interlaken we go! Aja!

Tat-ta-tara!! Welcome to Interlaken, Swizerland! Masa bercinta dulu-dulu sebelum kawen, inilah tempat yang Cik Juwaily yer-yer janji nak bawak aku pergi hanimun. Last-last hanimun kat PD jer. Kekekeke. Takpelah, akhirnya sampai jugak aku ke Interlaken ni haa. Punyalah Swizerland dengan Jerman berjiran jer, da 5 tahun duduk Jerman, baru laa ni sampai.

Teaser : Vintage German Postcards Giveaway

Baru-baru ni, aku tak ingat jalan dekat mana. Pastuh terjumpa beberapa poskad vintage yang cantek giler (bagi akulah). So macam biasa, ahkak Aisya tergoda, and terbeli. Kikiki. Anddd yang paling best adalah, quotes yang tertulis atas poskad tuh dalam bahasa Jerman!! Anyone excited nak join, kalau aku nak buat giveaway poskad-poskad vintage bahasa Jerman tak? Incase anyone interested, sila laungkan "Nak poskad vintage dalam bahasa Jerman" diruangan komen bawah ni!



Sebabkan aku baik kann *pujilah aku sikit, bodek-bodek dibenarkan untuk giveaway kali ni, hihihi*, aku akan take sometime, some of my very precious time dann translatekan kepada korang semua maksud perkataan yang tertulis di atas poskad yang bakal engkorang menangi ni. Haa baikkan aku kann? Kann, kann, kann. Hihihi *perasan giler, hehehehe*.



1. Aschenputtel: FYI, Aschenputtel ni german-version of Cinderella. Haa, kalau korang nak tahu, translation dia adalah: Cinderella is the best proof that a new pair of shoes can change your life!

Kelas Bhasa Jerman #8 : Title-less Thursday

Hallo, everybody! Hari ni secara rasminya aku membelog tanpa mengedit gambar. Ok la kot kann. Ahkak nak mengajor bahasa Jerman arini, engkorang nak tak ni belajor? Auraaa nak mengajor ni menusup masuk dalam hatiku, tak dapat lagi ku tahan-tahan. Hahahahahah. Mai kita learn a new thing today, nak? Hihihi *kalau taknak pon, cakap nak jugak, tak kira* Kalau tak, babab. Hahahahaha.



Neues kommt von Neugier
(Maksud : Something new always comes from the one, with curiousity)
Neues : Something new
Kommt : Comes
Von : From
Neugier : Orang yang curious.

DILEMA

Hati meronta-ronta nak menulis belog secara aktif balik. Tapi aku sendiri memberi beribu-ribu alasan yang aku sendiri cannot brain. Bermacam alasan tuh termasuklah kononnya aku takde masa, padehal masa yang ada, aku gunakan sebaiknya untuk tidur-tidur-tidur. Alasan lain aku pulak, nak edit gambar, website FOTOR selow macam sifut sedut semput, maka aku malas mengedit gambar. Habes kisah travel aku ke Italy dan Swizerland ku biarkan lapok menunggu basi. Eh eh! 


Alasan yang terakhir yang aku sering berikan kepada diri sendiri, sebagai escape reason tak menulis di belog ini adalah, aku benci keyboard laptop ku. Ada sebutir beras tersangkut dibelakang huruf  "V" sampaikan terasa menaip menjadi begituh susah, sampai perlu ku apply begituh banyak force ketika menaip. Aku penat, tanganku lenguh, kau tahu! Jangan sampai aku beli laptop baru kang! *Duit ade ker masalahnya?!*





Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 5)

Ya Allah, tak sampai sejam lagi giveaway ni nak habes, tiba-tiba aku teringat belum join lagi. Kak Sally, I almost terlupa nak join. Almaklumlah, sekarang jarak masa Malaysia-Jerman da jadi 7 jam, susah betul nak pikir time kat Malaysia pukul berapa.


Nasib baik sempat lagi kan nak join gieaway ni! Mai, mai, mai lagi berapa minit lagi giveaway ni nak habes dah, mai cepat join, and kepada yang dah join, goodluck semua orang yer :D




Rasanya kak Sally sayang pilih Taiwan sebagai destinasi travel this time sebab kak Sally tak pergi lagi kot Taiwan, kita tak pasti, just main teka-teka jer, harap betol la. Hihihihi :D


And based pada apa yang kita search, rasanya ada beberapa tempat ni wajib dilawati kalau dah berada di Taiwan.


1) Taipei, sebab ada menara yang tinggi tuh dekat situh. Apa nama dia, Menara Taipei 101 ek? Haa yang tuh lah. Kalau tempat kita, kita dah tak heran dah dengan Menara Berkembar KLCC kann, tapi percayalah sebagai tourist, mesti benda camnie yang kena lawat. Sebab bukan ada banyak pon dalam dunia ni, menara-menara camnie nie kann.



2) Elephant Mountain, Taipei. Ataupun nama lain dia, Nangang District Hiking Trail. Sambil-sambil hiking tengok nature, hirup udara segar, bila sampai kat atas puncak tuh, buleh pandang ke bawah, dann akan nampak the whole bandar Taipei. Macam menarik kann? Kita memang suka hiking2 ni kak Sally, hihihi :D

Kenapa Pakai Tudung?

Arini sepatutnya aku nak publish entri konon-kononnya teaser giveaway, tapi sebab gambor tak habes edit lagi, maka kita cerita hal lain la di blog pagi ni yer. *kat sini pagi lagi, baru pkol 8:47 masa aku menaip ni haa, hihihihih*


Last week aku demam, so seminggu tak pergi kerja, so arini dengan penuh semangat aku datang ke tempat kerja. Bukan senang nak sentiasa ada moti-basi tau bila engko kerja negara orang, pastuh takde kawan sape-sape dekat tempat kerja. Pergi balik kerja sorang-sorang, makan tengahari pon sorang-sorang. Sob sobss. Hihihi. Aku selalu jer ada moti-basi tuh, sebab aku memang jenis tak pandang kiri-kanan, orang tak bercakap dengan aku, satu opis tak cakap dengan aku pon, aku ok jer. Heheheh.



Nak jadikan cerita masa dalam train otw nak pergi kerja tadi, ada sorang makcik Jerman duduk dekat dengan aku, jadi kami pon boraklah. Dari borak isu kerja apa, belajar apa, tinggal mana, sampailah tiba-tiba terborak pasal Religion. Benda ni macam sensitip isu, orang Jerman selalunya tak stori sangat pasal agama-agama ni. Makcik tuh tanya I olls soalan sentap, haa terkedu aku kejab, tak tahu nak jawab apa. Dia tanya camnie,


''Warum tragen Sie Kopftuch?"
(Maksud: Kenapa kamu pakai tudung?)

I'm so in love with Wam-Pi-Ray

Hahahaha. Wam-Pi-Ray adalah sebutan baru untuk vampire yer, anak-anak! Aku baru habes streaming drama 'Scholar who walks the night'. Ya Allah, in love sangat dengan abang vampire dia! Mainly ada 2 orang abang vampire dalam drama ni, dua-dua hensem sangat-sangat!!!! Dah habes tengok dramanya pon still rasa tertinggal lagi aku ni dalam Joseon Era. Hahhahhaha. Pardon me, I still live there! Hihi

scholar who walks the night


(Halwa telinga sambel-sambel membaca : LINK)
Mehh aku stori serba sedikit, sebelum aku paksa engkorang semua pergi tengok cerita ni yer. Drama ni dia berkisar tentang seorang lelaki ni (Kim Sung Yeol, KSY), dia pembantu seorang Putera Mahkota (Crown Prince JungHyun CPJ) pada zaman Joseon. Yang CPJ ni pulak suka macam tulis novel tentang percintaan vampire dengan rakyat biasa, dan dia gunakan nama pena Lustful Student. 

Peneman @ Hobi Baru

Tak perasan sejak bila, aku macam melekat tiba-tiba suka baca buku novel. Baru lagi rasanya. Sebab Nabila (kawan baru kat Bingen) suggested 1 novel ni untuk aku baca, aku terus terjatuh cinta dengan amalan membaca ni. Hihihi :D Dah umur 24 baru nak amalkan amalan mulia macam ni kan, ko Aisya! Takpe, people say, better late than never kot! Kikiki


Sekarang setiap kali dalam train, ada 10 min otw nak pergi kerja pun, sempat nak selak-selak buku baca beberapa helai. Tu pon rasa tak puas, rasa macam nak baca lagi, baca lagi. 


(Halwa telinga sambil membaca :D LINK)

Serius best buku ni. Ending cerita ni memang totally out of expectation.
Aku sendiri rasa, penulisnya berjaya fool me.
Serius tak sangka pembunuhnya siapa. Best! Best! Best!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...