home about contact travelog resepi bahasa jerman

5 Perkara Yang Interviewer Nak Tengok Dalam Resume Kita

Diam tak berapa diam, tak lama lagi dah nak habes belajar dah. Huwaaaa rasa tua sangat. Jadi disebabkan rasa tua meresap dalam diri, konon-kononnya hormone matang pon menaik waktu-waktu ni kann, jadi aku pon pergi bertanya kepada pakcik Gugel, apa jawatan-jawatan kosong yang ada untuk hamba yang lemah macam cheq ni haa. 


Banyak jawapan yang pakcik Gugel bagi. Tapi yang paling best sekali, aku terjumpa tips-tips penting untuk resume, cover letter, dan ada jugak tips untuk sukses interview kerja. Tapi takdelah semua tips tuh aku nak share sekaligus kat sini kann, pening pulak engkorang karang. Arini, biar cheq share 5 Perkara yang Interviewer Nak Tengok Dalam Resume Kita. Semoga dapat memberi manfaat kepada semua rakyat marhaen alam maya ni yer :D Hihihihi



1. Adakah calon yang memohon sesuai dengan jawatan yang ditawarkan?
Benda first sekali depa akan tengok dekat resume kita adalah KELAYAKAN AKADEMIK kita. Contohnya, kalau memohon pekerja sebagai engineer kann, tak bolehlah dalam resume kita tulis Degree Doktor yang medical-medical tuh. Tak sesuai la kann. Logik la.


Dann penting jugak, kita percantikkan resume kita, supaya nampak macam kita sesuai benorrr dengan jawatan yang firma tu tawarkan. Edit-edit sikit pon ok, tapi jangan membongak dahsyat sangat sudahlah. Hihihihihi



2. Adakah calon seorang yang rajin dan teliti?
Always check resume kita, seribu kali check pon takpe, janji jangan ada SEKELUMIT TYPO pon dalam resume kita. Orang interviewer ada macam mentality ni, kalau dia tengok resume buat cantik-cantik, teliti, almost sempurna la cakap kann, interviewer akan pikir, "Ohhh bagus calon ni. Dia buat kerja bersungguh-sungguh..." Haa gtuh. 

Jangan lupa check tau! Kalau nak lagi best, mintaklah kawan ke, femli member ke, check kan sama. Kadang-kadang mata kita tak nampak pon typo, sebab dah baca berjuta kali, tiba-tiba orang lain nampak typo tersalah, grammar tersalah ke kann. Bagus tau mintak tolong orang baca kan balik resume kita :D Ehhmmm :D



3. Adakah calon ini, orang yang bermatlamat dan sentiasa mempunyai target? Calon ni jenis orang yang result-oriented tak?
Orang interviewer paling suka, kalau kita tulis sekali pencapaian kita dalam resume kita. Jangan malu, jangan segan, tulis sekali pointer masa dekat Universiti tuh dalam resume. Tulis sekali masa sekolah SPM dapat berapa, PMR apa semua tuh. Bila kita tulis ni, kita menunjukkan dekat interviewer tuh, kita ni orang yang boleh capai matlamat kita, kalau kita berusaha. 

Bagus kann? Aku baru perasan benda ni, selama ni buat resume pakai tiru senior punya. Nasib baik senior aku jenis tulis result, aku pon ikut la, apa lagi. Heheheh. Tengkiu senior :D The unknown seniors :D



4. Adakah graf karier calon ni masuk akal?
Kalau kita tulis resume ni, sebab nak bertukar kerja (job hopping). Maybe tempat kerja lama tak best dan sebagainya kann. Make sure kita tulis details pengalaman kerja kita mengikut susunan. Biar nampak kita ni tak pernah menganggurlah inbetween kerja konon-kononnya. Sebab kalau contoh dah kerja 2 tahun, pastuh berhenti 5 bulan, pastuh kerja balik tempat lain. 

Interviewer possible akan tanya kita masa interview, sebab apa ada kekosongan 5 bulan tuh, buat apa masa tuh. Haa macam scary aku menulis ni pon rasa, aku tak boleh jawab kalau orang tanya soalan cemtuh. Kena pandailah goreng-goreng masa jawab interview nanti. Tapi jangan goreng sampai hangus, sudahlah. Hihihi :D



5. Adakah calon mempunyai banyak minat?
Haa make sure, jangan abaikan bahagian maklumat tambahan dalam resume kita, yang macam HOBBY dan MINAT kita. Ini aku learn dari dekat sini (Jerman) lagi. Even kalau kita tulis hobby macam sengal jer pon, hobby tuh boleh memberi impression kepada interviewer yang tengok resume kita. 

Contoh, aku tulis hobby aku, Internet Surfing. Memanglah kita pikir macam, "Ehh macam membazir masa jer hobby dia ni...". Tapi sebenarnya interviewer akan tengok hobby tuh macam ni, "Ohhh bagus budak ni, dia mesti rajin pergi cari maklumat dekat online, free-free dia mesti rajin baca Wikipedia kann. Kira kalau ambil kerja ni, kalau ada kemusykilan pape, dia reti la cari solution masalah dia sendiri dekat internet kann. Internet ni kann gedung ilmu..."

Haa nampak, beza kann! Kalau kita tak tulis internet surfing tuh, dah rugi 1 point. Maybe interviewer tuh pergi ambil calon lain, yang tulis ker. Rugi-rugi. So tulis! Tak tulis, babab kang! Teehee :D



Kesimpulannya, mohlah kita semua, termasuk yang tengah menaip ni pon, mohlah kita cantikkan resume kita. Tulis comel-comel. Semoga Allah permudahkan usaha kita semua mencari kerja untuk mendapat gaji yang halal, ye dok?! Aminn :D


Thanks for reading!
Muah!
Yeppi new year :D
Besok bedeyh I olls! Nak hadiah :D

24 comments:

  1. great tips, Aisya!memang ramai yang tak perasan benda ni.meh akak tambah:

    1.Interviewer suka tengok nombor.Contohnya kita tulis, pernah execute 9 successful events instead of setakat mention kita pernah manage event.
    2.Bahasa biar simple, tapi betul.Ramai yang nak bombastic, tp ayat tunggang-langgang.

    good luck n selamat mencari kerja!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betol tips kak sal ni, rasa ada terbaca jugak smlm.... nasib baik kak sal igt kan kita :D hihiihhiih

      Delete
    2. hehe, kenalah tolong adik-adik ni..kte dah ada pengalaman kan

      Delete
  2. wah bagus tips yang aisyah kongsikan, Sal pula tambah lagi.. all the best buat aisya dan suami ye dari kak ana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengkiu kak ana...doakan senang jalan nk jumpa kerja ni... kita cuak, ramai da kawan balik smai xde keje, lama menganggur....scary la... :'(

      Delete
    2. jangan fikir sangat...rezeki tu ada, lambat ngan tidak je

      Delete
  3. Kalo gini gaya tulis resume kna bnyk2 A... kompom akak x dpt kerja...
    Miahahaha...

    A dan good grades bukanlah jaminan dpt kerja. Seriously...

    But its a good effort...
    Good luck sis...

    Pssttt jgn lupa print kt kertas yg outstanding dan buat dlm format yg creative + outstanding.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gak job dan company yang tengok pointer..biasanya diorang akan mention dalam iklan.seen that a lot..hehe

      Delete
  4. Akak tak pernah tulis hobi dlm resume... if x silap le.

    Fact n figure.
    Ms submit baca selawat dan doa tawakal... moga2 yg tukang sort resume tu cabut resume kita...

    ReplyDelete
  5. Interviewer suka ty soklan ni "apa lebihnya awak berbanding calon yg lain. Kalau awak blh bagi jawapan berbeza dari calon lain yang releven sy ambik awak bekerja"...

    Haaaa nk jawab apa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, tu soalan spot : Why we should hire you?

      Delete
  6. Interviewer suka ty soklan ni "apa lebihnya awak berbanding calon yg lain. Kalau awak blh bagi jawapan berbeza dari calon lain yang releven sy ambik awak bekerja"...

    Haaaa nk jawab apa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha, xtau nk jawap ape kakk... nganga jer la kot...interview tengok kita, kita tgok dia balik...hehehehhe :D

      Delete
  7. tapi zaman sekarang ni memang ikut nasib je. ramai dah degree lain, kerja lain. kawan kita pun engineering tapi kerja hr. susah. apa2 pun, cuba je semua. daripada menganggur. x kisahlah kerja apa asalkan kita reti buat and ada pengalaman.

    and oh, bagi kaler sikit dekat resume. jangan plain je. kata nak kelainan. biar dia nampak resume kita dulu. tapi janganlah colourful. dah macam budak pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, betol jugak amy ckp...kawan2 akk pon... balik malaysia da almost setahun pon belom lgi dpt kerja, mcm scary giler dgr kan... resume ni part dripada usaha la jugak, spaya dapat kerja tuh kan...dpt dengan tidak tuh, wallahualamm..... :D goodluck amy cari keje :D akk pon bru nk start cri ni :D

      Delete
  8. bagus ni...boleh ke kalo akak nak share kan dekat page facebook Pejabat Tenaga Kerja Limbang? Akak nak share untuk tatapan pencari kerja di daerah Limbang ni sebab akak kerja di Pejabat Tenaga Kerja dan admin kepada page tersebut...

    kalo boleh akak share...kalo x boleh x pe...akak tggu jwpn dr sis ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je share akk...no problemo :D tapi share dri sini la, supaya ada link blog kita yer :D tengkiu sebab sudi nak share kan :D segan plak kita :D

      Delete
  9. dah jenuh dah p interview dari zaman student dulu.. in sha Allah ok jer tu. yang penting nampak confident walopon tak berapa nak gheti hahahaha

    ReplyDelete
  10. Wahh bagus tips ni dear....ingat masa nak interiew dulu....semacam je rasanye...hehee

    ReplyDelete
  11. bagus ni aisya.tu utk resume memang kena alert ni tapi bila interview hati2 jangan terperangkap dengan soalan2 penemuduga. sebab biasanya soalan pertama tell about yourself je pun ramai calon failed. pastu soalan penutup.. Awak ada soalan nak tanya? ..Jawab YES and the best question focus culture of workplace..Btw goodluck Aisya ^^

    ReplyDelete
  12. hari tu buat resume utk keje hr clerk..mcm hape je..haha..x sgka dapat

    ReplyDelete
  13. Bila baca post ni baru teringat tak update resume lagi. Arghhhhhh, banyaknya benda kena buat :(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...