home about contact travelog resepi bahasa jerman

Diari Hari Ini :D

Pukul 9:15 pagi sekarang. Firma yang aku kerja ni, biasanya senyap sunyi, tiba-tiba bunyi bising sikit. Sebab semua orang dengan punctualnya mengeluarkan bekal makanan masing-masing untuk sarapan pagi. Yes, the Germans at my firm usually eat breakfast at 9:15 pagi, sampai 9:30 pagi. Bekalan yang diorang bawak, sangat typical German, iaitu roti keras yang dipotong dua, kemudian tengah-tengah disombat dengan cheese barang beberapa helai, dan tomato plus timun. 

Camnilah roti orang Jerman selalu makan. Best jugak makan kalau tengah lapor!


Aku sarapan sekali tak? 
Jawapannya, tak. Sebab pukul 7:00 pagi lagi aku dah sarapan sebelum bergerak pergi kerja. Sambil sarapan boleh gaduh-gaduh gurau-gurau manja dulu dengan Cik Juwaily kat dapur, sampai housemate lain pon terbangun, and mintak roti kitorang beberapa keping. New housemate, 2 lelaki student exchange berasal dari Iraq. Donno much about them, but one of them macam sakit kepala since kelmarin, and keep asking me for Panadol (tapi brand Panadol tidak dijual di Jerman, jadi aku bagi jer dia Paracetamol)

Ini sarapan aku pagi tadi, Brezel mit Käse Überbacken
(Roti Pretzel dengan cheese yang dibakar)
Sumpah sedap giler! I loike!


Camne environment bekerja di Jerman? Best ke tak?
I would say, best dan tak best. Best sebab takde waktu specific untuk masuk kerja. Korang boleh datang bila korang suka, dan balik bila korang suka, asalkan korang siapkan kerja. Dann, asalkan korang memenuhi bilangan working hours yang ditetapkan untuk seminggu. Contohnya orang yang kerja permenant, weekly working hours diorang adalah 40 jam. Pandai-pandailah bahagikan sendiri masa, dan pastikan dapat buat all 40 hours dalam seminggu. Kalau harini nak kerja 10 jam, besok kerja 6 jam, pastu 8, 8, 8 jam lagi pon boleh. Datanglah pukul berapa yang convenient, dan balik la bila da cukup berapa-berapa jam. Tapi biasanya diorang buat everyday 8 jam, untuk 5 hari. Senang!

Macam aku, weekly working hours aku just 15 jam sekarang. So sehari aku datang kerja 7 jam, besoknya kerja lagi 8 jam. Pastuh takyah pikir dah pasal kerja. Best giler sebenarnya takde specific masa masuk kerja ni, sebab kalau bangun lambat pon, boss tak pandang selek. Boss baik jer macam biasa, like nothing happens! And you come to work, like you're the boss! Haa best kan?!




Dann lagi satu best, sebab takde sistem hierarchy. Boss macam kawan, dia tak treat macam "Aku boss, ko pekerja, ko kena ikut cakap aku". Semua orang adalah kawan. Kalau boss buat salah, dia mintak maaf kat pekerja dia, dan pekerja tak perlu kerja dengan rasa gerun di dalam hati. Sebab tuh, aku selalu rasa, boss aku yang nama Uli dulu tuh macam bapak aku. Dia treat aku baik, macam tak terasa pon dia tulah boss paling besar untuk seluruh department kitorang. Tapi sekarang dia dah tak jadi boss aku lagi dah, I got a new boss.

Thanks for reading my not-so-diary diary ni!
Tiba-tiba rasa nak menulis, walaupon kedengaran lame!
Hahhahahahah :D
Have a nice day, everyone!
Anneyoung!

29 comments:

  1. Wooow .. bestnya kerja sana .. btw, kak aisya makaseh masukkan dlm bloglist ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu lg, kenapa blog akak cantik sangat nihhhhhhhhh ???? Jealous nyaaaaa .. nampak cun gileer blog >.<

      Delete
    2. blog ni aina akmal yang buatkan, untuk bedeyh akk...cantek kan... akk pon terpana masa mula2 tgok... terharu angat2 :D

      Delete
    3. haah la comelnye blog Aisya. owhh AinaAkmal buatkan sempena bday Aisya aritu eh? btw, hepy belated bday Aisya. moga tahun ni memberi lebih kebahagiaan & keceriaan dlm hidup Aisya kat bumi German sana hehehe

      Delete
  2. Salam, fuh sangat seronok cenggitu!,
    haah yana pon perasan blog ni dah lain! :) bte cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok2 :D hihhihi aina akmal tolong editkan blog kita :D sebagai hadiah bedeyh :D last week bedeyh kita :D hihihihii

      Delete
  3. bestnya environment kerj a kat sana.. nak jugak ! hik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zafirah, meh lah datang sini...kita xde kawan kat tempat kerja ni, meh kawan dengan kita meh :D

      Delete
  4. heheee..best gler keje mcmtu! kalo dkt sini..pergh...mcm dianak tirikan pula dgn bos..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah faham jugak situasi dekat malaysia macam mana...dulu kita penah kerja nandos, kawan2 semua mcm cuak dengan manager... kita jer xberapa sgt...hahahah kita mmg selalu xperasan pape...hahahahah :D

      Delete
  5. wohoooo! best kan kalau dapat masa yg selesa macam tuuu...macam best je roti...kak sally makan roti tghari je... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samelah kita kak sally...kita pon makan roti jugak tengahari :D sep222 :D

      Delete
  6. tak tahan kalau kerja nak masuk pukul berapa tu hii ..sekali tengok macam x de disiplin pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohh, kalau buat camnie dekat malaysia, maybe susah jugak kak wani...tapi orang dekat sini sangat berdisiplin, diorang jujur, kalau masuk lambat pon diorang balik lambat... lgpn diorang pon xpayah nak pikir solat maghrib ke isyak ke kann...sebab tuh diorang boleh start kerja lambat, tapi still produktif lgi..

      Delete
  7. Replies
    1. kita kerja part time jer...sebab jpa da x kasi duit...heheheh :D

      Delete
  8. Kalau kat malaysia boleh buat mcm sistem kerja German alangkah syoknya bekerja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann akk kann...mesti heaven terasa...tpi ofis2 jelah boleh buat camni, kalau keje waitress kt restaurant, keje camni abes xde org nak serve makanan...pekerja nya smua dtg lambat...hahahaha :D

      Delete
  9. Bestnya working hours macam ni. tak stress secara tak lansung mempengaruhi kerja kita kan..^^ hati gembira kerja pun boleh buat dengan lebih baik ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2, bila hati senang, keje pon jadi lgi bagus! :D

      Delete
  10. Mak aih! Best betul takde fixed working hours ni. Teringin nak kerja macam ni juga. haha.

    By the way, cantiknya wajah baru blog kak Aisya. Saya suka sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tpi ni dekat ofis jer farah, bukan semua bidang boleh keje camni tau... hahahahah...
      blog akk anis akmal yang edit kan :D hadiah bedeyh katanya :D *terharu*

      Delete
  11. best betul waktu kerja macam tu..kim salam housemate baru..hahaha.gerenti pas ni x sakit kepala dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita xdan nk kirim salam pon kak sal, kalau jumpa kt dapur, *awkward* dua2 diam....ahahhaha

      Delete
  12. syoknya sistem waktu kerja kat sana! tp tu lah kalo buat gitu kat Malaysia ni rsnya makin ramai yg MALAS dtg kje je jadinye. bknnye nk pndai2 set masa bg cukup working hours. nampak sgt typical Malaysian people kikiki

    pasrt "boss yg tak tak actinglike boss" sgt tu pon best nye! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah tulah, kita pon terpikir mcm kak ana cakap...benda ni x applicable sgt kalau dekat malaysia kann... dann dekat sini pon, dia x applicable dalam semua bidang... kalau restaurant rasanya ada kot fixed working hours... xpastilah

      Delete
  13. Wow! Bestnya surrounding kerja Aisha! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nest jugak kak Farrah....cuma yang xbest tuh, semua orang mcm keep a good distance dri eachother...xde sape2 mcm bestfriends/close friends... diorang tkut being too attached dengan kawan sekerja... so rasa sunyi jugak lah :D heheheheh

      Delete
  14. Mmg rumah share ke? Waaa ... ok ke share rumah dgn unknown?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...