home about contact travelog resepi bahasa jerman

Hanis! Thanks For Coming :D

Assalamualaikum, dan salam Ahad. Hihihi. Maybe ramai da tahu, atau mungkin ada jugak antara korang yang belum tahu, Hanis Amanina from Czech Republic came to Bingen, Germany to visit me! Hahahhaa. *Excited!* Ceritanya camnie, lama da macam PM-PM dengan Hanis ajak dia datang Bingen, tak sangka Hanis betol-betol datang. Dalam Hanis busy dengan exam, sempat dia penuhi permintaan aku suruh datang Bingen. Terharu sangat! Hanis dengan kawan-kawan drive jauh dari HK nak datang ke Bingen ni. Terharu kuasa nambelas! Hihihihi.

(Listen to this as you read LINK)


Bingen ni takde apa sangat masa winter, nak pergi hiking kat bukit anggur pon tak dapat, sebab kabus tebal dengan sejuk sangat-sangat. Kesian sangat dekat Hanis and friends. Tapi still, seronok sangat ada orang datang melawat kitorang. So, dari kami di Bingen, hostnya aku sendiri, Cik Juwaily, and kakak housemate aku, kak Atie. Harap Hanis dengan kawan-kawan arituh semua seronok duduk 3 hari dengan kitorang. Sorry tau kalau terkurang terlebih pape ker kann.


But walaupun Bingen takde apa sangat, still dapat bawak Hanis ke Weihnachtsmarkt Rüdesheim (Rüdesheim Christmas Market). Seronok sangat dapat kasi Hanis dengan kawan-kawan try makanan-makanan orang Jerman dekat sini, bila nak dekat Christmas.

Sebelum ferri bertolak ke Rüdesheim :D

Rüdesheim Christmas Market, 2015
Some random uncle tiba-tiba nak join bergambar sekali.
Layankan aje! :D




Haa benda yang dekat atas ni kitorang makan ramai-ramai. Sebenarnya masa tuh kenyang jugak, sebab sebelum bertolak nak pergi Christmas Market ni, dah makan nasi beriyani siap-siap kat rumah. Perut macam nak meletop masa ni, susah giler nak habiskan Reibkuchen sikit camnie. Haa, kalau korang nak tahu, dalam bahasa Jerman, 'REIB' tuh maksudnya 'SAGAT'. 'KUCHEN' tuh pulak maksud dia 'KEK' ataupun 'KUEH' gtuh. 

Reibkuchen ni adalah kentang yang disagat, pastuh campur dengan garam, serbuk bawang merah, tepung, pastuh goreng. Rasa dia macam ala-ala Hashbrown la jugak. Sedap tau! Mesti past da balik Malaysia nanti, rindu nak makan benda ni. Especially makan beramai-ramai macam masa makan dengan Hanis & friends. You know people say, 


"When you think of memories you made with friends...
Those memories become treasures..."





Thanks again Hanis Amanina and friends (Maryam, Kak Raja, Jawahir) for coming to Bingen. Walaupun jumpa sekejab jer, kita borak macam kenal bertahun kann. Seronok sangat jumpa dan kenal korang semua. Till we meet again, InsyaAllah :D Kalau kita tak dapat datang melawat korang dekat HK, Czech, kita jumpa di Malaysia la yer. InsyaAllah :D Korang kawen jangan lupa jemput tau! Tak jemput, majok arr! :D




And to my beloved blog readers,
thanks to you too for supporting me until now :D
Muah from far-far-away Land :D
Doakan kitorang (Cik Juwaily & Me) dapat habiskan tulis thesis 
kitorang dengan jayanya, dan balik bulan 4 ni InsyaAllah :D
ANd, I just turn 25 last 2 days. Thx alot for the wishes :D
Semoga Allah membalas yang baik-baik dekat korang jugak, Aminn :D


32 comments:

  1. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh Hanis datang sana ye! bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... nak jumpa korang berdua juga. sobs T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. amy tunggu akk balik tau...nnt kita jumpa...makan2 kat mana2 ker kann :D

      Delete
  2. asslmkm sis.. bestnya dpt peluang belajar di negara orang.. :)
    seronok dapat berjumpa dengan kenalan di alam maya ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol seronok dpt jumpa kawan2 di alam maya ni... xsabar nk blik malaysia, nak jumpa ramai lgi kawan2 blogger :D esp yang selalu datang komen sini :D best2 :D

      Delete
  3. hepi belated birthday!!!nak balik dah?tak sempat Salbiah from Ampang, Selangor nak sampai Bingen..hehehe.good luck for you n your hubby final thesis ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisya... tolong sambung lagi blajar plis...
      Ahkak nhhas dari malaysua tak sempat lagi nak g Bingen...

      Delete
    2. hahahhaha unfortunately nak balik dah kak huda... xtahan dah almost 3 tahun xbalik, rasa nk giler dah homesick ni haa.... i miss malaysia so much!ihihiihih :D

      Delete
    3. kak sal!! thanx for the wish :D xpe, nnt kita dtg melawat kak sal kt ampang, jangan risau :D kita ajk kawan2 bloggger kita dating reramai :D hihihihihi doakan thesis kita lanacar dan diterima tnpa bnyk soal, cuak jugak kalau prof tuh byk cekadak plak kann.... :D

      Delete
  4. Happy belated birthday aisya...
    May Allah ease ur task for ur thesis thingy....

    ReplyDelete
  5. Tengok "kuchen" tu nmpk mcm harshbrown.
    Rupa2 nya mmg harshbrown.
    Hi hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak huda, mmg hashbrown, tpi jerman version la sikit...heheheh thanks sebab wish bedeyh kita :D doakan semuanya berjalan lancar kt sini yer :D

      Delete
  6. Replies
    1. haah seronok sngt....bru tahu bila lama kenal dekat alam maya ni, jumpa betol2 kejab je mcm dah best friend.... xsangka kan... :D

      Delete
  7. salam kak ! sanah helwah :) happy 25th , may Allah ease your life here and hereafter :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih CKK.. doakan semuanya yang lancar2 untuk kita tau :D esp thesis ni :D hihiihhiih tengkiu :D

      Delete
  8. Salam singgah sini.dik Aisyah...selamat hari lahir....

    Bestnya kawan² datang melawat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih banyak sebab sudi singgah2 sini :D dan terima kasih ssebab wish :D segan kita :D hiihihihih

      Delete
  9. wehhh! gagah gila drive dari HK!! Kak Sally tak dapat la nak penuhi impian Aisya suruh g sana tauu...maaf lerr sesangat :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe kak sally....kak sally tunai 1 jer wish kita nnt, kita wish sngt nak jumpa and date with u :D hihiihhi tunggu kita balik yer :D janji tau!

      Delete
  10. Salam. done follow sini. jemput join ^_^

    http://www.yayacendana.com/2016/01/segmen-blogwalking-yaya-cendana.html?m=0/

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih yaya sebab follow kita :D really appreciate it :D nnt kita gi tengok yer segmen yaya :D

      Delete
  11. Replies
    1. hahahahha lama xdengar khabar fit.... fit sehat? alles klar bei dir? :D :D

      Delete
  12. happy belateddd birthdayyy kak aisyaaaaaaa...heheheheeee

    ReplyDelete
  13. Seronoknya! Seronoknya! Seronoknya! By the way, seluar tidur kak Aisya dalam video itu sangat comel :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha camne boleh nmpk seluar akk...sikit jer...nnt akk tangkap gmbr kasi farah tengok ek! hiihhihiih :D :D :D

      Delete
  14. aaaa. kita baca ni masa nak exam lepas, tak drop comment lagi. hehe

    teringat yg pakcik tu excited nak ambik gmbr sekali. punya laaa macam satu achievement besar je dpt bergambar :D :D :D

    nanti kitorg kawen, insyAllah jemput jemputttt. haha saja je korang berdua ni

    ReplyDelete
  15. after sekian lama, ak buka blog ak. tahniah post ini menjadi pilihan hati post pertama utk dibaca setelah sekian lama haha

    -lots of love dr perantauan (^-^)-

    ReplyDelete
  16. Vidoe tu dlm byk2. Hat kucing paling menarik.. hahhaha

    ReplyDelete
  17. Vidoe tu dlm byk2. Hat kucing paling menarik.. hahhaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...