home about contact travelog resepi bahasa jerman

Dream Job & My Stupidity

If you happen to be reading this, thanks alot for dropping-by here. I have nothing much to say, but I have a tale to tell.

Sooo, like everyone knows, I am currently looking for a job. So, bila dah isi-isi skills yang ada ni dalam Jobstreet, sebabkan aku tahu C and C++ programming, Jobstreet pon banyak lerr men-suggest job-job software developer, software engineer, programmer dekat aku. Memang cheq masa zaman study dulu-dulu berangan sangat nak jadi Software Developer, padehal ilmu di dada apelah sangat. Derr, aku memang nakkkkk sangat-sangat kerja hari-hari taip coding ni, derr. Minat mendalam. Terpaku dihati impian aku nak jadi Software Developer ni, jadi ala-ala Steve Jobs la kononnya. So itu kesah dream job aku.

Tapi bila dah mula cari kerja ni, ko baca job requirement nak macam-macam, masa tulah ko akan terduduk. Barulah ko tau, aku ni dungu rupanya. Very little that I know, that pengetahuan programming aku ni ciput sangat sebenarnya untuk kerja-kerja cemtuh. Maka aku sedih.


Baru-baru ni ada kampeni emel aku ajak acah-acah nak intebiu. Aku pon excited lerr. Aku mintak nak kerja Electrical Engineer **dah memang itu pon bidang aku kann** sekali dia nak kasi job sebagai Software Developer. Hatiku gumbira! Tapi programming language yang dia nak tu, aku tak tahu. So, aku pikir, takpe, aku belajor. Kita terai, kita terai. Tapiiii!



Tapii dia cakap, masa intebiu-nya tuh nanti, dia nak test aku taip bende alah tuh. Dia cakap kampeni dia biasanya guna Java dengan C#. Job dia offer aku tuh tu Java. Jadi aku pon emel-mengemel la dengan si dianya, nak tau details tentang intebiu semua-semualah. Sekali aku tanya dia, dia nak Java JER kan? C# aku belom learn. Terus dia mengguris pride aku. Dia jawab macem ni emel aku,

"Ohhh I see, you have very little experience in programming...."


Ade ke patot dia ckp cemtuh, terguris hati akak tau!. Hahaha. Walaupon mung nengok aku ni nampak macam perempuan yang tiada ego, tiada pride, namun satu ketika kejab tadi, seseorang telah berjaya mencalarkan pride aku. Egoku terguris, hatiku pedih! Hahahahha over sangat hakak kan. Soo, itulah ceritanya nak dibagitahu arini. Hati pedih, tapi perjalanan hidup perlu diteruskan. Hihihihi :D

Thanx for reading everyone. Anneyoung!

7 comments:

  1. Alaaaaa, takpa kak Aisya. Inshaallah ada rezeki nanti :D

    ReplyDelete
  2. Hehehe....terguris parah berdarah :) Semoga cepat2 dapat kerja Siti Aisya.

    ReplyDelete
  3. tabah ye sis...insyaAllah ada hikmah menanti..

    ReplyDelete
  4. dengar code2 pun dah pening kepala. hehe, all the best Aisya :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  5. uish kita pun terasa kalau orang cakap macam tu. takpe. maybe ada rezeki tempat lain.

    ReplyDelete
  6. its okay..cuba saja apa saja yg datang..cari experience dlu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...