home about contact travelog resepi bahasa jerman

Projek Suri Rumah Berjaya : Episode 2 DIY Tilam Babycot

Dear blog readers,

how's everyone doing? Its a blessful Jumaat morning & Fikri has been a good boy today, he woke up with a big smile in his cheeks, so his momma got some time to prepare 'bekal' for daddy, and cook some 'cekodok' for breakfast. I feel so good today, that I even made Teh Tarik for breakfast. Selalu minum Teh O Beng jer. Arini over rajin sikit, main tarik-tarik siap. So, Alhamdulillah :D Let's start the day with a big wide smile, just like Fikri. *Sebab dia bangun pukul 6 pagi tadi, skrg dia da lelap balik, btw now means pkul 755pg :D*


Sooo, I have promised you guys, that I would update on my progress making 'tilam babycot' ni, looonnngg ago. Tilamnya pon dah siap loooong before, just that I dont enough time to sit down, and type it down in this blog. I hope, I didn't make u guys wait long for this, so here it is. Btw, thanks to Hanis Amanina for reminding me about this. I almost forgotten that I even own a blog. Kah kah! :D

Sooo, last time, I guess we stop around here...EPISODE 1 DIY Tilam Babycot

Sooo, continue..


1. Last time kita berenti lepas dah jahit keliling kain ni kan. Soo, bila dah jahit keliling (tinggalkan sikit bukaan dekat kain tu). Pastu kita dah garis-garis kat kain kann arituh, dekat garisan first sekali tu, kita jahit dengan tangan. Pastuh baru isi kekabu. (It's always, jahit, then isi. Jangan isi dulu baru jahit, susah nnt :D)  *Note: Sebenarnya silap aku jahit panjang ni, sepatutnya jahit dot-dot senang siki nak isi kekabu* Maybe we can try that another time, who knows! Hihihihi :D




2. Repeat process JAHIT-ISI tu sampai nak dekat hujung. Dekat 3 barisan last tu, buat camnie. Aku guna 3 jarum, jahit halway tru. Pastu isi, pastuh jahit lagi. I dont know how to explain, but that's how I did. Sorry tau, tutorial aku ni amatur sangat. Kahkahkah :D


3. Untuk barisan last sekali, aku pin sikit dekat bukaan. Pastu isi kekabu. Bila dah penuh kekabu, pin lagi sampai habes, baru jahit dengan tangan.


Tara.... Da siap! Aku dapat babycot ni, orang bagi. Tapi macam rosak sikit. Sekarang tak boleh guna lagi. Kena repair sikit baru boleh guna. But, I really like this babycot. Sebab dia ada roda. Pasni sorong jer babycot ni bawak pergi dapor. Sambil masak-masak boleh borak-borak dengan Fikri kann. How sweet! Hihihihi :D



K lah, tak boleh cakap panjang-panjang kat sini. Si Fikri dah huwaa-huwaa dalam buai. Kejab bebenor budak ni tido. Mama got to go! Btw, before we end this entry, aku nak buat announcement,


I'll be making a preloved sale this weekend, nak jual baju dengan kasut yang tak berapa pakai. Some of them memang belom pakai, ada pricetag lagi. Kalau berminat, mai lah join! Ada brand-brand macam Levis, H&M, Esprit, Zalora.. Mai-mai, tengok kat insta pon boleh weekend ni :D InsyaAllah akan cuba bagi harga murah kaw-kaw! Datang tau tengok2 :D Hihihhii

Instagram:
@aisya_ayousch



Thats all for now,
thanx for reading :D
MUah!

15 comments:

  1. fikri kenapa bam bam sangat niii

    ReplyDelete
  2. Peeerrgh! Hebatlah buat sendiri tilam baby

    ReplyDelete
  3. hahahahaha...gagah tauuu mama buat everything sendiri! :D

    ReplyDelete
  4. Nanti saya baca.
    Nak gi makan dulu.

    ReplyDelete
  5. dah ada baby ke? hehe.cepat masa berlalu. cute lil boy. =)

    ReplyDelete
  6. comel sangat tilam fikri! pandai mama dia jahitkan
    nampak susah je nk jahit tilam ni bagi gelembung2 tu, kalau saya mmng dah give up kot agaknyaa

    ReplyDelete
  7. Baru saya perasan. Gambar tilam kat bawah tu diambik dari atas.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Hi Aisya. You are in germany? Which part? Susah nak jumpa malaysian kat germany ;p

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  10. Hi Aisha. saya follow awak dan masukkan dalam bloglist.. seronok baca blog awak :)

    ReplyDelete
  11. Hi sis, drop here.
    https://ikashoid.blogspot.my/2017/02/2017-my-mini-library.html

    ReplyDelete
  12. fuh lama tersesat..baru sampai sini...

    hai aisya sorry lama tak singgah...

    DIY memang sesuatu yang bagus, kita sendiri pun rasa puas bila kualitinya terbaik

    ReplyDelete
  13. aisya dan husband masih di penang ka?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...