home about contact travelog resepi bahasa jerman

Meet My NEW Femly Member!

Haa, seperti yang didoa-doa dalam entri sebelum ni, punyalah aku fuh kanan, fuh kiri, bagi budak dalam perut ni keluar lepas aku makan segala ketupat, rendang, lemang bagai, yes, dia memang betul-betul keluar lepas semua makanan-makanan tuh aku siap digest! Haha! 

Nak dijadikan cerita, masa raya ke-4 dok main ketuk-ketampi dengan Cik Juwaily dengan harapan baby yang dah overdue ni nak ler keluar. Sekali turun jer ketuk-ketampi yang first, terasa rupp, macam something turun kat bawah. Feeling macam period tiba-tiba. Aku pon berlari pergi toilet check. Kecewa! Sebab takde pape. Sekali nak jirus toilet, tengok-tengok ada darah seketol besar giler kat lantai toilet. Aku terus jerit ajak Cik Juwaily pergi hospital. Excited kaw-kaw kitorang laki-bini! Hahahaha. Lama bebenor tunggu babynya! Nak beraya, memang dah raya masa tuh, dah taknak tunggu lagi, memang nak jumpa sangat-sangat babynya. Hahahahah :D **Kalau ingat balik pagi Sabtu raya ke-4 tuh, rasa sweet pon ada! Ahaks!**

Makan kaw-kaw dulu sebelum pergi hospital,
aku bedal mee goreng mamak, dengan roti telur siap!
kononnya supaya ada tenaga nak meneran, hihihihi :D

But walaupun dah turun tanda, doktor cakap, jalan belum bukak lagi. Doktor suruh pergi berjalan raya lagi seround, dua round, pastuh dah sakit-sakit teruk sikit, baru datang hospital balik. Aku memang dah risau time ni, ko kalau tetiba tengah seronok beraya-beraya, tiba-tiba pecah air ketuban kat rumah orang ke apa, mana mak nak sorok muka mak ni, nak oi!!!! Hahahha. Tapi aku pergi jugak beraya petang Sabtu tu. Lepak-lepak borak-borak dengan femli member. Malamnya pergi Aeon Shah Alam jalan-jalan, dengan harapan cepatlah baby dia nak keluar. Excited ni nak jumpa ni!

Pergi beraya! Makan lemang memang tak pandang kiri kanan dah!!

So nak dijadikan cerita, Ahad malam tuh aku dengan Cik Juwaily gedik-gedik meng-admit-kan diri masuk hospital, dengan alasan konon-konon baby dalam perut kurang bergerak. So dapat masuk hospital malam Ahad tuh. Elok jer masuk hospital, terus rasa-rasa contraction semua. Haa, memang penangan environment hospital tuh dapat mempercepatkan contraction, korang tau! Esoknya pukul 6:30 pagi dah bukak 3cm, pecah ketuban. Loooooong story short, pukul 11:00 pagi Isnin masuk labor room, pukul 6:14 petang baby keluar dari perut. Normal labor. 

Masa bukak berapa entah, Cik Juwaily dah dibenarkan masuk labor room untuk temankan meneran. Hospital Shah Alam memang benarkan suami temankan isteri masa labor. SO Cik Juwaily memang tengok la susah payah nak beranakkan anak dia ni camne. Hahahahah. Perjalanan segala mak nenek contraction tuh aku taknaklah cerita kat sini, itu semua orang tahu camne sakit dia tuh. Hahahha :D


Baby Umbut! Welcome to the world, bebeh!
 6:14pm, 11 July 2016, baby boy

Soooo, that's how baby Umbut is brought to this world! Tahniah kepada semua yang betol teka baby ni boy! Clap, clap, clap! Pandai korang kan :D Nah aku kasi hadiah kiss *MUAH* *MUAH* *MUAH* Doakanlah baby Umbut ni membesar jadi manusia yang berguna kepada masyarakat, baik budi bahasa, ada adab, suka tolong orang. Tu jer mak nak! Mak-mak dah sekarang, terasa penuaan di situh! Hihihihi

**Sebenarnya, kitorang dah ada name dah untuk baby ni, tapi aku tak tanya Cik Juwaily lagi, sama ada, nak reveal ke tak name dia dekat blog, atau nak guna name glemer, hihihihi** Keputusannya kita tunggu dalam entri next yer!

Till then! Thanks for reading!
Nanti free-free, kita story breastfeeding journey kita pulak ek!
Sekarang still terkial-kial lagi! hihihi :D

Meet My Femly!

Assalamualaikum & hye!
Salam Ramadhan!

Dah nak habes Ramadhan dah, Aisya! Baru nak wish salam Ramadhan kan. Hihihihi. So nak dijadikan cerita, seminggu sebelum aku dengan Cik Juwaily bertolak balik dari Jerman ke Malaysia 2 bulan lepas, kitorang sempat pergi travel sekejab. Seriusly, memang sekejab giler. 2 hari sini, 2 hari sana, 2 hari sinun, pastuh balik. Seminggu jer travel dengan Cik Juwaily, his twin brother dengan wife twin Cik Juwaily. 

Haa, first time rasanya aku reveal kat blog ni yang Cik Juwaily ni ada twin kann. Jangan korang tertanjat boboi plak! Hahhaha. Incase korang pasni jalan-jalan Keyell ke, Shah Alam ke, Sarawak ke, mane-manelah, incase korang ternampak orang muka macam Cik Juwaily, tapi with another woman yang bukan aku, haa jangan plak korang gossip cakap, "Ehh, ehh! Itu macam suami blogger blah-blah-blah jer. Dengan orang lain, psttss psstt blah blah blah" Jangan tau! Takmo gossip-gossip tau! Babab nanti! hihihihih :D

Bingen, Germany

Heidelberg, Germany

Cik Juwaily - Interlaken, Switzerland

Mak Buyong pon nak lompat jugak!
Masa ni da almost masuk 6 month preggy.
Tp perut tak berapa nampak sangat lagi.

Interlaken, Switzerland

Paris, France
Tapi walau camne jauh pon kita travel, tak sama rasa dia dengan balik semula ke tanah air. And dapat spend time dengan femly. Serius, semenjak balik Malaysia ni, aku memang banyak giler spend time dengan anak-anak buah, abang, akak sume. Anak-anak buahlah yang buat hidup ni tak rasa sunyi. Lagipon, rumah yang aku duduk sekarang ni memang dekat jer dengan rumah abang aku. So anak-anak buah memang sentiasa ada depan mata. 

Hai Sume! Name saye Humairah! Name glemer Merah!
Saya selalu buat ucu saya senak bila dokong saya. Sebab saya lasak sangat2! Hihihihi

Dioranglah rajin datang tolong masa cat-cat, basuh rumah arituh. Aku sekarang boring duduk jer dekat rumah sorang-sorang, Cik Juwaily da start kerja 1 Jun arituh. Memang kalau rasa boring duduk sorang-sorang, aku pergilah rumah abang aku, main dengan anak-anak buah sume. Hehhehehe. Pandaikan aku pergunakan anak buah aku, bila I feel the need of human companionship! Kikikiki :D 

Yg ni namanya Irfan. Dia ni rajin ajak Cik Juwaily pergi menjala ikan.
Ikan yang tengah bakar ni, hasil usaha dia dengan Pakchu dia la ni. :D :D
Kalau si Irfan ni bercakap, sume orang gelak-gelak. Dia ni lawak!

Yang ni nama sebenar Salima, panggilan kat rumah Cuma.
Jangan tersilap pulak, ni bukan Aidijuma tau! Jauh sekali!

Yang ni Atilla. Nama glemer dia, Kak Rong. Sebab
gigi dia RONGak! Hahahahah :D

Si hidung kombang ni pulak, namanya Nabil. Kalau dia ni makan roti canai,
sekeping xcukup. Kena 2.5 keping baru dia kenyang. Hahhaha :D

Aku da 39 weeks pregnant sekarang, ikut jangkaan doktor bersalinnya 1 Syawal ni, yakni Rabu minggu depan. Bila da sarat ni, banyak benda tak larat buat. Kejab-kejab anak buah aku datang rumah, check, ucu dia ok lagi tak. Hahahahaha. Aku selalu la suruh-suruh diorang macam-macam. Suruh belikan makanan kat bazaar. Suruh belikan air batu, aterrr tekak orang mengandung ni asyik nak melantak air sejuk jer, nak diapakan. Hhihihi. 

Nampak gayanya, keboyotan telah menyebabkan aku kemalasan, dan kedahsyatan selera makan, dan minum. Hihihihi :D Kebuyongan juga telah menyebabkan blog ni terbiar selama lebih sebulan. Maafin guwe dong! Badan guwe ini bereeetttt banget! Hihihii

Mak Buyong - 38w3d

Sebenarnya entri ni nak wish SELAMAT HARI RAYA kat korang. Melalut jauh plak dah. Hehhehe. Korang pon wish la jugak aku senang bersalin. Doa-doalah baby ni jangan keluar raya 1st, keluarlah lambat sikit, mama dia nak makan ketupat palas dengan rendang daging dulu siap-siap. Past da makan tuh, nak terberanak pon, beranak la! hihihihi :D

Selamat Hari Raya, korang!
Maaf zahir batin, kalau ada terkasar bahasa ke,
terlambat post hadiah giveaway ke kann.
Salah dan silap jangan disimpan di dalam hati!
Bye, ciao cin cau!
Buka nanti minum yeos cincau pon sodap! Heheheheh




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...